mari mencari....

Google
 

Wednesday, June 18, 2008

Tentang bulan dan buku....


Bulan malan tadi penuh, terang, bulat. Cantik sangat. Saya kononnya try le nak amik gambar, mmm..hasilnya mcm yang ada ni la. Almaklum, sambil drive sambil snap pic camno tu kan. Hehehhee..alasan le sbb pic tu tak cantik. Kat pic ni bulan tu udah jadi lonjong le pulak. Tapi if tgk in real sangat cantik terang benderang. Saya suka tengok bulan. Kalau bulan penuh terang mcm tu kan kita mcm ada nampak tompok2 kat bulan tu. Masa saya kecik2, saya tanya ibu apsal ada tompok2 kat bulan. Ibu cakap tompok2 tu la ada kanak2 main2 kat bulan tu. Siapa baik nanti boleh naik bulan, sapa jahat degil macam saya tak boleh. Tu dia...terus berazam nih nak berubah jadi baik. Baik sekejap je la, dalam 5 minit pas tu saya kembali ke sifat asal melompat2 je. Masa saya kecik2 dulu sangat manja dengan ibu, nak berdokong je walhal udah tua bangka skolah tadika. Hehhehe...jangan la tertanya kenapa saya ada ibu dan saya ada ma. huwhahahhaa..owh..sungguh kenangan. ...

Last weekend kan saya balik rumah ma. Sabtu pagi tu konon pegi le pasar nak cari telur ikan. Mmmm..itu memang makanan favourite saya. Masak la apa jenis resepi pon memang saya suka. So pegi la pasar, cari2 telur ikan just ada 1 gerai je yg ada, mahal lak tu. Tapi sebab nak makan juga beli jugak la. Ma beli juga ikan sembilang laut. Wahh...mmg makan busat if balik rmh ma. So menu on that day ialah glai lemak cili api telur ikan, asam pedas ikan sembilang dan sup tauhu lembut. Yumm..Yum...sedappppp... Masa kat pasar, ma terserempak le dengan kwannya, so brenti jap utk bergossipan. Saya malas nak dengor so terus pegi ke kereta hantar barang. Kebetulan saya parking depan satu apek ni jual baju2. Ada baju tido, ada baju kanak2, ada baju suar pompuan, semua la. Tapi sedeh sangat sebab takde orang beli (yang saya nampak la, kot2 time saya tak tgk ada org beli taktau la). But then rasa sedih tu sebab tgk apek ni tua, kemas2 sorang2 angat sana sini berpeluh2. Saya snap gambar apek ni senyap2. Baju dia jual murah2 je rm10 je. Saya tak kira la dia tu apek ke, ane ke, aya ke, pak haji ke, tapi bila tengok orang tua mcm tu meniaga sensorang pilu rasanya. Entah la, saya kan cepat je rasa sedih2 ni entah2 apek tu saja je buang2 masa dia berniaga walhal duit dlm poket berkepuk. Wallahualam..


Tu apek tengah kemas2 baju masuk dlm kotak nak balik dah..

Nezha malam tadi as usual, terejal mencakar2. Habis sofa dicakar2. Takpe Nezha, buat la lagi. Sofa tu saya mintak je kat kedai tu tak yah beli2..takpe2..buat la lagi, dan lagi dan lagi..gggrrrrr...
Semalam makanan dia dah habis. Saya pegi cari kat pet shop tutup le pulak. Gi carik kat klinik 2-2 klinik takde udah habis. Ayayayayayaa....pening dibuatnya. So nak tak nak belikan whiskas je la bg dia. Boleh dia cium2 pas tu blah mengiau2. Takmo makannnnn...eeeee..geram sangat. Saya kata makanan dah habis makan tu dulu dia takmo. Habis camne nak buat??? call Obek mintak tlg dia belikan if dia ada kelua. Kebetulan dia ke Cheras jumpa pakcik membincangkan hal tuan pengetua masuk wad tu. So, saya srh dia belikan cepat2 sebab takut kedai pet tutup sebab dah mlm time tu pkl 8 dah. Wahh...harga makanan kucing pun dah naik!!!! Apa le kene mengena harga makanan kucing dgn petrol gamaknya. Ye2 saya tau la org tu hangkot guna lori tapi melampau2 tu..Benci arrr macam ni.

Budak manja tengah makan. Nampak ada 2 bekas. Bekas biru tu yang saya campur dgn whiskas, dai takmo makan... so letak dalam bekas lain yang pink tu baru le menyondol2 makan. Demanding betul mamat nih.


Seperti biasa, kena la baca bukukan, supaya tak lupa perkataan2 yang pelik2 tu. So, minngu ni saya baca Regrets Only tulisan Nancy Geary. Cerita mengisahkan Lucy yang jadi polis bercintan cintun dengan anak orang kaya katanya. Then mak boyfriend dia mati, so dia menyiasat. Chewahh..saya belom habis lagi baca. Takde masa sangat lagi. Malam nak baca sebok nk tengok TV la haruskan. Si Nezha pun sebok la suruh tepuk2 dia la, nak garu2kan dia la. Mamat tu asyik la nak mengempek dengan saya tak boleh tgk saya senang sikit. Sebenarnya ad lagi 2 buku belum baca. Nanti2 if ada masa saya baca dan ceritakn kat sini. Baru le best kan. Kot2 ada gak yang dah baca buku tu boleh le sembang2. Ala2 book club hahahhaha...berangan je lebih. Tapi if takde orang yang nak sembang dgn saya pun takpe la...apa boleh buat.


Cover of the book...

Hari ni pegi keje jalan jem sangat. Eeee....opss..tak baik marah2, cakap "saya suka jalan jem"..hwuahahhaa..baru la rasa kurang sikit tensen tu. Kehkehkehkeh... think positive katakan. Penat la dah ni, macam2 nak kene buat hari ni. Harap2 malam ni Obek ada masa temankan saya gi dinner la. Teringin la nak makan cheese cake. Tak kira la apa flavour pon janji cheese cake... wahhh..sedapnya. (kalo pasal makan segar bijik mata!!!).

Last but not least, mai pakat2 menatap pic buah hati pengarang jantung saya ni. Masa ni baru lepas makan banyak dan tengah lepak2 tak larat bawak perut sebab kenyang sangat so dia jadi baik le sekejap. hehehheee.... sayang Nezha...

Budak hitam yang busuk masam...

Have a nice day...Adios Amigos.....

2 comments:

intanjameel said...

wahhh, mati2 ingat itu lampu jalan. rupanya bulan....

saya said...

tautakpe..itu bkn bkt terpendam tu..itu bkt berendam..hahahhaa