mari mencari....

Google
 

Thursday, July 31, 2008

penat...

lepas jenguk ma kejap saya pon balik. badan penat sangat dan stress. macam2 nak kene pikir, hal itu hal ini semua terletak atas bahu saya. sayalah orangnya yang nak ke tengah ke tepi sementelaah saya je orang yang boleh diharap oleh ma. wahh..hari ni kiranya sessi meluah perasaan la ye kat blog. hehhehee..takpe la..nanti dah 10 tahun akan datang boleh baca semula.

balik penat disambut oleh kesayangan saya mamat kepochi terus hi
lang penat. golek2 dulu then mandi dan makan. perot lapar tapi tak de mood nak makan apa. so, buat sandwich je dah la. senang dan jimat. sekarang zaman jimat cermat. heeheee...


menu malam tadi. sandwich, yogurt dan biskut beh teh sor. haahahhaa...


lepas makan bagi nezha makan pulak. wahh..malam tadi bukan main terejal lagi dia melompat sana sini ye. suka bukan main entah apa yang dia sukakan beno tu entah la. so, lepas dia makan saya macam biasa la bagi dia vitamin dan ubat. tapi dia tu kan ke tak reti diam, tgh elok2 syringe tu dalam mulut dia boleh lak dia nak melompat tertoleh2. haa..teradak le mulutnya dek syringe tu nasib baik tak luka. tapi sakit la kot sebab saya tengok dia ternganga2 je.. hehehe...degil itu la pasal. pas tu buat muka marahkan saya. ehh...kita pulak yang nak dimarahkan, salah diri sendiri la nezha. lenkali tgh makan ubat jangan melompat2.


my nezha tengah makan, krap krup krappp....


malam tadi dia tak tido dengan saya dah pagi pukul 5 baru dia terhegeh2 mengempek kat saya. entah apa dikerjakan merayap tengah2 malam tu. owhh..saya bangun pagi tadi saya tengok bunga dalam pasu kecik dalam rumah tu udah tertonggeng. bagus2... membanyakkan kerja saya pepagi buta kan nezha. pagi ni liatnya nak bangunnnn..mata macam kene gam2 je. dah le panas bebenor malam tadi. ingat nak hujan tak le pulak. owhhh..orang tu dah kutip sampah so dah tak bau lagi. tapi still ada sampah2 bungusan snacks dalam pagar saya. biarkann... tunggu dan lihat.

lepak2 boring malam tadi kononnya nak menonton cd la konon. chewahh..beli dah lama dah cd tu tak bertengok2 lagi. tajuk cerita hantu.. son of sam, cerita seram bunuh2. tengok cover pon dah ngeri gila nih. dalam kepala dah terbayang ni mesti tak boleh tido nih kang. baca sinopsis kat cover pon wahh..mengerikan. so, turn on cd.. sekaliiiiiiiiiiiiiii... amatlah hampehnya
tak seram lansong, cerita mengarut2 ntah hapa2. cerita pasal dia ni masuk satan cult la dan anggap diri anak setan la...tu yang dia sebut son of sam tu tapi tak b
est lansong. bunuh2 pon tak best macam bunuh biasa je tembak guna pistol. hahhahaa... dikentutkan dek nezha je la cerita tu. dah tu kejap je pulak tu.. 1 jam. hish..buat rugi duit je beli cd tu. lenkali takmo beli la melainkan cerita yang memang kuar kat wayang.


jelingan manjaa...aauummm....

harap2 hari ni berlalu dengan gembira. kalaupon tak gembira sekurang2nya jangan la ada yang menyakitkan hati lagi. saya tengah nak cari toilet / shower chair untuk opah saya supaya senang nak buang air tu sebab toilet rumah ma jenis yang cangkong bukan yang duduk punya. tu yang susah sikit nak kene banyak pergerakan opah tu. saya cari kat internet semua yang us punya, malaysia punya takde pon. ntah berapa la pulak harganya. if ada sapa2 tau inform saya ye. dia jenis macam kerusi duduk biasa tapi berlubang supaya senang buang air. takmo yang ada takungan sebab opah takmo buang air if takde dipancut dengan air lalu. tu yang payah, maybe sebab dia geli. ma kata buang air la dalam pampers tu sng takyah bangun2. dia takmo, mmmm..sekarang dah jatuh, malam tadi dah demam, terkejut sebab jatuh tu agaknya dah nyusahkan diri sendiri lagi dan orang lain juga. entah la...

ok lah.. moga ceria selalu, luv u....


kereta kurang ajar...

saya sangat benci dengan pemandu yang kurang ajar. nak kata tak berotak, ada tapi takmo guna otak sampai otak tu tak boleh berfungsi sampai jdi bongok. selalu sangat pemandu yang macam ni menyusahkan orang lain. kalau kereta dia je yang telungkop tengah jalan tu takpe, ini melibatkan kita. saya memang marah benar. kalo terjadi kat orang lain saya taktau la, mungkin tahap sabar mereka tu tinggi bebenor tapi kalau saya memang tak boleh bersabar dah. tapi ye la camne nak marah orang2 macam tu, telinga pekak mata buta. belum bertemu buku dengan ruas macam tu la..satu hari nanti kene sondol dengan lori balak padan dengan muka.

semalam balik kerja saya nak terus ke rumah ma sebab petang tu saya call ma cakap opah jatuh bilik air, nak bagun dari toilet ke wheel chair tu ntah la camne blh terjatuh le pulak. then ma nak tolong angkat ma pon tak kuat udah ma pulak jatuh. saya sedih dan memangdah menangis2 dah ni tapi sabar2 dulu so decide nak balik menjenguk. kurang2nya ringan sikit beban perasaan ma tu. balik guna tol sunway yang maha hazab tu tak kisah la. memang macam tu pun jalan tu, peak hours. sapa yang ada lalu area tol sunway waktu petang2 ni tau la camne gayanya. kereta bumper to bumper jarak seinci je. tapi ada satu kereta bongok ni d
ah tau jalan jem, sempit, tak bergerak, dia keep on menyondol2 nak potong que. saya dah sememangnya belah kanan sekali tak boleh nak ketepi lagi dah sebab tepi tu divider batu. dia takkk... keep on menyondol belah kiri nak memotong... jenis monyet tak reti bahasa nak masuk juga. apa lagi. kena la kereta saya, cermin sisi kiri dan sikit kat tepi dan lampu. memang saya hangin satu badan hon gila2 dan bahasakan dia cukup2. saya bukan jenis orang yang suka cakap kasar2 mencarut2 ni, never. saya tak diajar oleh ma saya untuk bercakap benda yang bukan2. tapi semalam memang tak boleh sabar sangat jadinya keluarlah semua perkataan yang tak sedap didengar. monyet gemok tu memang dengar saya marah sebab masa dia take over saya tu tingkap dia buka, so memang dengar jelas but still dia tapi buat taktau je. jenis tak berajar macam tu la. kalaulah ada batu dalam kereta saya tu memang saya baling bagi pecah kereta dia. tapi at least ramai orang yang nampak perangai berok dia tu. dah le gemok, muka macam kerbau pendek, main2 handphone kononnya, kereta dia pon kemek2 sana sini, ntah2 2-3 bulan pending payment. adoiihhh.... geram sangat2.

orang lain pon nak cepat, orang lain pon ada hal, ingat dia je yang ada hal. walau dalam jem tu saya still kejar dia, kalo dia berenti memang saya akan berenti sep
ak muka dia. samseng dia je dia kira, samseng kita ni dia tak rasa lagi. astagfirullahalazim.... byk2 saya mengucap semalam. at the end dia belok puchong while saya mesti teruskan untuk balik rumah ma. tapi saya dah hadiahkan berkilo2 sumpah seranah. biar dia kebabom tengah jalan tu hendaknya. kalau ada antara kita ni yang berperangai macam tu tolonggggglah hentikan. itu la saya cakap, mentang2 saya ni kereta kecik, pompuan pulak tu, sensorang pulak tu, suka2 hati je nak hentam kita ye. nanti saya bawak 4wd saya smlm memang saya sondol dia. so, ini dia kereta yang kurang ajar tu. actually kereta tu tak salah, pemandunya yang salah.




inilah kereta tu yang menyakitkan hati jiwa dan perasaan saya. kepada sesiapa yang tak nampak nombor kereta tu bak sini saya tarah besar2..

BDG 7162 - iswara biru tua metalik

kalo ada antara pembaca blog ni dan kereta tu dia kenal samada kawan, sedara, keluarga.. kasi ingat2 sikit ye. kalo dengan saya dia boleh la lepas dengan orang lain belom tentu lagi. satu hari akan terima balasannya. kereta buruk takpe, itu rezeki yang ada dan yang termampu, tapi perangai burok tu pilihan sendiri. patut pon hidop merempat susah sebab perangai dia macam tu. memang padan dengan muka dia. dan mulai hari ni saya nak buat entry kereta kurang ajar 2, 3, 4 and so on kalau masih terjumpa dengan orang2 yang macam ni. mudah2an tak berlaku lagi.

dah tau dah...


saya dah tau dah apsal hidung saya berdarah selalu. ada beberapa penyebabnya. pagi ni buka emel kebetulan dapat emel tentang hidung erdarah ni. saya letakkan link disini dan kawan2 boleh baca untuk maklumat tambahan tentang kes hidung berdarah ni. mana tau ada sedara2 kita yang ada problem yang sama so kita boleh tau apa penyebab, kesan dan cara mengatasinya. tujuan saya just nak share info sahaja tidak bermaksud melibatkan mana2 isu politik atau isu sensitif kerana pada blog link tersebut ada ala2 sikit isu politik. mana yang elok kita kongsikan bersama, yang tak elok kita buang jauh2.


http://papismatrg.blogspot.com/2008/07/hidung-berdarahjangan-panik.html



kejap lagi nak cerita satu perkara yang membengangkan..tunggu... internet lembabol benor hari ni. kurang kalsium agaknya dia ni..hehehhee

Wednesday, July 30, 2008

hidung...

tengah syok2 melayan keje sambil main tenet, rasa nak terbersin le pulakkan. so, apa lagi, aaaaaachhuummmmm.... hehehe..bersin sekali hidung saya berdarah da...selalu beno hidung berdarah. apa nak bagi ubat ni ha? dulu2 masa kecik opah itam (kakak kepada opah saya yang sedang sakit sekarang ni, tapi dah meninggal) boh daun sirih gulung2 then sentil kat lubang hidong. tu pasal la lubang hidong saya ada ala2 serombong kapal sikit. hwauhhaha...by the way. sangat tak suka hidong berdarah. saya bukannya kerja kat tengah panas. ekon sojuk menggigil ni ha.. hai, macam2 penyakit zaman moden. boh tisu je la...

kuning....


Your Psyche is Yellow



You have a ton of energy - both physical and mental endurance.

You are rational and logical, and you can help almost anyone think clearly.

Optimistic and bright, you also have a secret side that's a little darker.

When you are too yellow: You will do anything to get your way, and no one will be the wiser

When you don't have enough yellow: you lack confidence, drive, and humor

What Color Is Your Psyche?


wahhh.... secara kebetulannya saya memang suka kuning. tak kisah la kaler kulit saya sebenarnya hitam gelap dan memang tak ngam lansong if guna warna kuning tapi, saya memang suka. secara sedar atau tidak memang kebanyakan barangan saya warna kuning. ada 2 je warna pilihan, samada kuning atau merah. hehehhee... jadi test diatas mungkin betul atau tidak tak boleh dijadikan ukuran. the main reason say asuka kuning or merah ialah sebab ianya cerah, terang dan meriah. hitam pun suka juga, putih pon suka juga, hijau pon suka juga pendek kata semua suka la. tapi saya tak terlibat ye dalam gelombang kuning sikit masa dulu. hehehhe..opss..isu sensitip tak wajar dibincangkan. apa pun, you are all welcome to try the test, just for fun....

cerita biasa...

wahh..semalam petang saya sangat bengang disebabkan dek perangai manusia (wajar ke dipanggil manusia) yang eeee..entah la, takde otak. memang geram sangat. cerita lebih2 nanti jadi mengumpat je la tapi biaq pi melungkop la dia meniaga. sendiri mau ingat laaa...

ok2, enough of the angry mood. ma called semalam tanya camne nak on cd. wahh...camno saya nak explain dalam phone ni. sebbaik ada pic radio yang beli hari tu dalam blog so buka balik and explain kat dia. owhh...rupanya dia dah salah tekan button, p
i tekan button play untuk kaset tu pasal la cd tu tak berbunyi. hahahhaha...alalla, sian kat ma.

malam tadi pergi jusco untuk redeem voucher sempena birthday obek. aahh..bukan best pon voucher2 tu biasa je. ada yang boleh diguna ada yang macam impossible le pulak nk guna. sapa2 yang dah received tu tau la kan. sapa yang tak tau tu mai nak
habaq sket yang voucher tu hat yang impossible nak guna tu contohnya macam untuk kerusi osim la, heheh...discount rm50 walhal kerusi tu harga ribu raban. jadi la. kot nak merasa kat kerusi dia yang testing2 tu udah la. apa pon thanks jusco sebab at least dapat gak voucher tu. itu semua boleh guna untul 31/08. mmm..banyak masa lagi so boleh la kot2 tersesat boleh guna.

semalam balik nezha menyorok. sebab apa? sebab dia dah panjat tv
kat living hall dan jatuhkan segala mak nenek yang ada atas tv dan kabinet tu. bagus2..itu yang saya suka sangat tu nezha. buat la lagi. hari2 pon takpe, saya suka... ggrrrrr.... so, jawabnya ada ala budak yang kene bebelkan. dah le semalam petang hangin, masok2 rumah tengok dah macam tongkang pecah pulak. hadoih hai.. kemas2, mandi2, tak makan pon then off to jusco tu la. balik dari jusco baru le makan kat kat kedai. order nasi goreng ikan masin tapi ikan masinnye takde yang banyaknya isi ayam. tu yang pelik tuh... rasa2 perkataan ikan masin dengan perkataan ayam tu jauh beno bezanya. apapon, makan juga la sikit. obek tak makan sebab dia dah makan nasi lemak petang tu so dia just minum abc saja la. seperti biasa memang tak habis punya la. balik, main2 dengan nezha, main game kejap, kebabommmm.....


standard la budak dengki kepochi memang suka kacau saya.
digigit2nya wayar tu sebab saya bz main game.



eh, orang sampah tu tak kutip sampah lagi la dah busuk kat depan rumah. diaorang ni jadualnya tak tentu. anytime dia nak ambil je depe ambil. kadang2 malam kadang2 pagi buta. hari pon tak specifik so susah kita nak budget buang sampah sebab kadang2 ada sampah yang memang akan buat busuk macam sisa2 makanan ke. kalo takat2 sampah kertas or pembalut snacks tu takpe la lagi. harap2 orang tu kutip sampah hari ni.. mudah2an.


nezha baru lepas lepak2 main atas treadmill saya tu..hehhee..penat la tu konon.


hari ni mood boring dan malas. nak buat apa pon malas. pagi tadi nak jerang air untuk minum pon malas so tak minum pon pagi ni. malas. nak drive pon malas tapi paksa gak. benci aahhh..apsal kebelakangan ni asyik malas je ha. owhh... ada antara kawan2 saya yang dah heboh nak dapat bonus on october sempena raya. wahh..best la. awal tu dapat bonus. saya entah la... almaklum, koje kompeni sedang2 saja, besar tak besar, kecik tak kecik. tapi kalo nk juga bonus belilah air soya bonus..hahahha...hari2 boleh minum. menyihatkan lagi.

eh, teringin la makan popia.


muka nezha pagi tadi tengah tidur2 ayam.. (or tidur2 kucing???)
dia tak sedar tu saya snap pic if not akan menoleh kiri kanan. payah beno nak snap pic dia.

takde apa sangat la yang nk diceritakan ahri ni. if ada idea nanti saya tulis lagi lah. moga semua happy ye. luv u...


semenjak...

sejak mula bertentangan
entah apakah gerangan hati
selalu saja tak tenang
bila ku bersendirian
wajahnya asyik terbayang

teman-teman kehairanan
melihat ku keriangan kini
segalanya dah berubah
ku rasa lebih gembira
semenjak ku jatuh cinta

mengapa dalam mimpi
ku bertemu dikau lagi
hingga terganggu tidurku
kerna mengingatimu

apakah dia rasakan
seperti yang ku alami ini
mungkinkah satu kenyataan
kita telah ditakdirkan
kan bersama suatu masa

semenjak jatuh cinta-jay jay

Tuesday, July 29, 2008

nak tidurrr....

aduhai..penat betol badan semalaman tak cukup rehat. rasa nak je mc hari ni then tidur 24jam tapi memandangkan ada lak bende kat office so hajat dibatalkan lagipon bulan julai ni banyak dah cuti dan mc. hehehhe..nanti la saya dah bukak company sendiri sukati saya la nk cuti ke mc kan. sementara koje dengan orang ni ikut je la peraturan.

petang semalam lepas asar buat bacaan yassin untuk opah. wah..ramai tak ramai yang datang penuh jugak la rumah ma tu. so, tepat pukul 520pm bacaan dimulakan. mudah2an segalanya dipermudahkan. kesian dengan ma pon yang dah tak bera
pa sihat sebab tak cukup rehat. selesai bacaan, seperti biasa adegan makan2 beramai2. mmm... meriah la sebab group yang datang semalam group marhaban ma. makcik2 tu if dah berkumpul apa lagi..borak manjang la. hehehhee....so menu semalam tak banyak sangat, buat sikit2 je. sapa nak makan nasi ada lauk kari ikan tongkol, kerabu daun selom dan goreng ikan masin. sapa takmo makan nasik boleh makan bubur gandum, kuih talam keladi, nasi himpit. ada juga buah tembikai merah dan tembikai susu serta air teh 'o' suam. itu je la. sorry gambar takde sebab saya sangat bz semalam. sayalah orangnya yang ke tengah ke belakang, ke atas ke bawah. ibu datang dalam pukul 4pm bawak kuih2 tu. owhh..ibu memang masak sedap. sapa nak order makan boleh order dengan ibu. memang meleleh.

borak2 dengan aish, saja menyakat dia sebab dia bising nak balik, nak balik. bila ditanya apsal nak balik cepat, jawabnya dah janji dengan kawan nak main kat pa
dang. hehhee...adik menyampuk..dia dah janji dengan aweknya la.. ummu sarah. wahhhh...kecik2 udah ada awek?? hebattt.. tanya lagi lawa ke ummu sarah tu? hehhe..member tengah menangis2 boleh lagi sempat menjawab, lawaaaa... putih lambut keliting2...hahahhaha..cakap pon pelat lagi udah ada awek. kesudahannya memang jadi bahan menyakat dia la semalam.

lepas siap kemas2 rumah dah pukul 8pm++. ma pulak kata if ada masa tlg bawa dia ke klinik nak cucuk kaki katanya sebab rasa sakit2. saya kata ok aje tapi tetiba ckp takyah lak sebab dah malam katanya. dah pulakk...kejap nk kejap taknak. takpe la..tengok bila yang dia rasa nak pegi bawak je la. sebelum balik singgah belikan durian untuk adik sebab dia sebok nak makan durian. itu lagi satuhantu durian walhal ibu cakap baru kelmarin dah makan durian. hehhe..takpe la..layan je la budak kecik tu. tak bagi kang kempunan jatuh ke hapa ke lagi payah. saya ni dah la jenis tak boleh tidak kalo dengan budak2 tu. so beli la. pakcik durian tu dah siap2 longgokkan 5 longgok rm40. bagi kat ibu semuanya saya takmo. dah tak boleh masok lagipon mata dan terbayang bantal je time tu.

balik rumah tengok nezha udah menunggu. dia kene tinggal semalam sebab saya bz takde masa nak melayan dia. bahaya if bawa dia sekali sebab pintu semua terbuka kang dia lari. so better tinggal rumah. kipas tv semua bukak bagi dia tengok. hhehehe.. alalla..siannya. saya balik tengok dia tgk duduk atas coffee table. maybe dia try nak buka bala
ng sweets tu tapi takot pecah kot sebab hari tu dah jatuh sekali dia memang terkejut badak. dia tau mana2 tempat saya simpan makanan semua. kalau saya buka peti ais wahhh..itu la yang ditunggu2. macam dengan dia sekali nak masok dalam peti ais tu. semua nak diteroka. bila saya dah bersihkan badan dan relax, dok la melayan dia makan pulak.


muka kesian... itu la balang sweets tu...


lepas nezha makan saya pon kebabommm...sampai ke pagi ni baru bangun. penat sangat2 la. semalam pun ada satu insiden berlaku. si nezha la sapa lagi. dia tu memang selalu je jadi isu utama saya. dia tu kan ke pandai sangat baik sangat. semalam pegi panjat atas tv..biasa la tu. memang salah satu port dia tido kalo malam2 kat bilik saya. tv tu tinggi tau tak sebab letak di atas meja. saya pon salah juga agaknya sebab dia tengah kat atas tu dok juga la
melayan dia bergurau2. ntah camne golek punye golek terus tergolek ke lantai anak saya tu. hahahhahha.... mengiaw besar la dia. jatuh je terus mencicit lari pelok kaki saya. terkejut besar agaknye dia tu. saya pon terkejut. mau tak terkejut. gedebuk bunyiknya. saya cek2 sikit kaki tangan kepala mana tau kot2 cedera ke...huhuhu... harus lah cek kan dah kata kesayangan. pujuk2 sayang2 dah ok dah. hehehhee... kelakar pon ada, cemas pun ada. itu baru kucing jatuh, kalau baby betol entah la. patutlah ibu2 sangat prihatin kat anak2 ye. memang sangat risau perasaannya bila kejadian tu berlaku.

jiran sebelah masih buang sampah snacks kat dalam pagar saya. entah la..saya masih berbaik sangka bahawa angin yang meniupkan sampah2 tu. hari tu bukanmain lagi dia mencuci tong sampah depan rumah tu. tong sampah rumah tempat area saya tu yang jenis lekat kat pagar tu..macam almari tu. haa..itu le yang dicucinya. beriya2 mencuci tapi tak disedarnya dalam longkang berlonggok sampah sarap. konon nak bersih beno la tuh. benci ahh.... dah la takmo cerita pasal benda yang menyakitkan hati.

perot saya masih sakit lagi tapi dah kurang banyak. makan pon dah selera sekarang. wah.. bagus susu weightgain tu. tapi ada la kejadian yang menyakitkan hati dan badan. pagi isnin semalam saya terjatuh kat air box air terjun depan rumah tu. alalal..bukan air terjun besar, taktau la apa namanya tapi saya panggil air terjun. dia macam tembikar2 yang jadi air terjun tu la..bawahnya ada box hitam jadi ala2 kolam la konon. itu obek punya kerja. saya dah pesan ketepikan sikit kolam tu payah saya nak lalu kadang2 tersangkot. tak juga. semalam tu ntah camne tersandung kaki dan terjatuh le ke dalam kolam tu. uwaaaaaaa..benci sangat tauuu... memang saya menjerit dan menangis kat situ juga. hasilnya saya lenjun dan kaki lebam bengkak. sakit tau tak. sakit perot tak hilang lagi ditambah dengan sakit kaki jawapannya sakit hati la kan. hahahha..banyaknya penyakit. lepas tu saya bebel2 la non-stop. obek seperti biasa diam je la. memang tau dia yang salah. dia tu memang tak bercakap banyak la. huhuhuuuu.....


saje je letak pic dia....


ok lah..takde apa dah nak ditulis. semua dah direportkan. hehhehe... hari ni takyah lunch sebab tadi dah breakfast roti canai..yum..yummm....luv u.












listen...

i know there's something in the wake of your smile
i get a notion from the look in your eyes
you've built a love but that love falls apart
your little piece of heaven turns too dark

listen to your heart
when he's calling for you
listen to your heart
there's nothing else you can do
i don't know where you're going
and i don't know why
but listen to your heart
before you tell him goodbye

sometimes you wonder of this fight is worthwhile
the precious moments are all lost in the tide
they're swept away and nothing is what is seems
the feeling of belonging to your dream

and there are voices that want to be heard
so much to mention but you can't find the words
the scent of magic
the beauty that's been when love was wilder than the wind

listen to your heart-roxette

Monday, July 28, 2008

weekend yang penat...

weekend yang penat... ye memang betol. banyak benar perkara yang tak terduga terjadi. yang gembira yang sedih yang bengang. suka duka adalah asam garam kehidupan, tapi setakat mana kita sanggup berhadapan dengannya. eh..emosi pula pagi2 ni.

ceritera bermula dari petang jumaat bila obek balik. yahuuu..sukanya. dalam pukul 730pm pegi jemput dia. wahh..pegi 1 beg balik udah jadi 3 beg?? ngalahkan saya kalo bershopping. hehehe..dia memang lebih besar nafsu shopping dari saya. saya je yang maintain cool. rupanya 1 beg besar penuh dengan coklats aja. buka2 saya macam nak pengsan. sapa la nak makan coklat banyak2 tu. kat kl ni pon belambak2 coklat. dia kata untuk nezha. hahh!!! boleh macam tu. tau le mamat kepochi tu memang suka jilat2 coklat. pas tu dia kata tak la, nak bagi orang tu la orang ni la. hantam je la. takpe la..sikit sama merasa. lenkali ada rezeki kita pegi lagi. saya kata apsal tak beli periok vision tu untuk saya? hehehe.. dia kata lenkali kita pegi la. lagi pon after this memang akan selalu ke sana. dia mana tau pilih2 periok. hehhehee... macam2 la dia tu. saya bukan nak pon saja menyakat dia.


cokelet 1 beg besar...

malam tu balik rumah ma. makan ayam masak kicap. heheh..kata dah order kat ma siangnya tadi. so lepas isyak makan2 dan ma pon borak2 pasal opah la. cakap opah makin hari makin helpless. perangai pon dah makin pelik2. nak makan itu ini dan tido je the whole time except time dia meracau2 tu. sian kat ma. saturday morning lepas smbyg subuh saya dengar kecoh kat bilik opah. rupanya dia nak turun katil ntah dari mana datangnya tenaga nak hulur kaki tu walhal before this pegang sudu pon tak larat. kebetulan ma tengah sembahyang tu nampak kaki opah dah terjulur. ma hentikan sembahyang sebab takut opah jatuh kang lagi satu masalah. then ma nangis sambil pesan kat opah jangan la macam ni, dia nak sembahyang ni tunggu kejap. bila tanya nak pegi mana turun katil, jawabnya nak pegi kat rumah orang kenduri tu. haiyoooo... macam2 la. ntah camna ma pon tensen agaknya, ditambah2 dengan perangai opah dah macam tu tak pasal2 ma pulak kene heart attack. saya yang sedari tadi cuma melihat dari atas terus melompat la tak kira dah anak tangga. sempat sambut ma sebelum dia terbaring jatuh ke bawah dari atas katil, bagi dia makan ubat jantung, urut2, istigfar2.. alamakk...saya pon nangis sekali la. dah kata saya ni memang jenis ciwek (cepat / senang menangis). lama juga baru ma reda. saya hangat hati time tu. rasa nak marah2 opah tapi bila pikir2 opah tu dah kategori tak tau apa yang dibuatnya. takde maknanya kita marah2 dia. sedih saya. then bagi ma tido puas2, saya call mama informed pasal the incident then mama cakap nanti dia datang after dia service kereta. so ok la tu. saya doakan moga ma sihat selalu. dia tu dah la sakit jantung, tak boleh menerima tekanan yang keterlaluan. keadaan yang macam ni menyebabkan dia terpaksa juga menerima. owhh..sedihnya saya.

sementara ma tido, opah pon tido jugak. saya yang sejak semalamny
a merancang nak masak laksa terus termangu. camne nak masak laksa nih. bahan2 semua dah beli sedari semalam. ma tengah tak sihat, memang tak boleh ganggu dia. resepi takde lak sebab ingat ma yang akan masak hari ni. alamakkk... nak call ibu, ibu keja pulak takmo la ganggu dia. so, surf gak tenet cari resepi dan cara nak membuatnya. haaa..hambik ko.. seumur hidop tak pernah2 buat laksa, hari sabtu tu kira pecah rekod la buat laksa sensorang dari proses siang ikan sampai menghidang. macam nak pengsannnnnnn... itu pon berratus2 kali sms dengan ibu tanya the exact step. hancor2. keputusannya, laksa tu menjadi la jugak tapi dah terpedas. hahahha... untuk orang yang 1st time masak kita lulus la tu.


laksa dan bahan2nya dan teh o. hantam la...

lepas siap masak semua, dok tengok tv senyap2. tak boleh bising2 sebab ma sakit dan opah pon tidor. opah tu bior dia tido lama sikit. hehehhee... sebab kalo dia
terjaga nanti dia meracau2 saya ketakutan. so, saya lunch laksa la tu kononnya.


ini saya punya serving. potong bahan punya banyak tapi amik telor dan pudina je.


dalam tengahari pukul 1 macam tu ma dah bangun dan sedar tapi st
ill kepenatan. sian kat ma. ma mandi dan makan. saya buatkan air susu dia dan tanya ma nak makan tak laksa saya. hehehe... ma kata wahh..patot la ma sakit jantung rupanya ada orang masak laksa.. hahhaha.. macam2 la ma ni tengah sakit pon nak buat lawak. tapi ma makan nasi dulu then baru makan laksa sebab nanti nak makan ubat tak sesuai lak if tak makan nasi. komen ma tentang laksa saya : kurang masin ie, tawar. hwuahahhahaa... saya kata tadi saya makan rasa sedap je. ma kata memang le sedap, tapi if orang yang kuat masin makan nanti dia kata tawar. saya kata if tawar srh orag tu makan tambah kicap je la. hahahhah... selesai je ma makan, ngah pulak datang dengang kawannya. wahh..meriah rumah. ma suka la sebab cucu datang menyerbu. katanya baru balik dari memancing tapi ikannye sekor pon takde. appadaaa... so, bagi ngah & the gang makan laksa. licinnnn.... hehhehehe.

ahad, pegi rumah ibu la sebab kata dah janji nak makan2 semua. ahad
pepagi saya dah pergi pasar cari rebung panjang2 tu bukan yang dah potong bulat2 tu. ini kes teringin sebab tengok dalam fotopages kak liza la nih. harok 1 pasar mencari rebung tu. sebelum ni saya memang tak makan rebung sebab macam ada bau2 masam tu kan. tapi ni ibu dah masak kari campur daging wahhh..sedap le pulak. tak terasa sangat kerebungannya tu so saya consider after this if nak makan rebung saya akan beli yang rebung panjang2 tu la. sodappp... seperti biasa almaunah mengarah nak makan itu ini tapi dah pukul 12 bayang kereta pon belom sampai2 lagi. sampai2 je nakbising2 lak. benci la..orang dah penat tau potong semua bahan ni.. ibu kata takpe la..saya tolong banyak nanti pandai masak. chewahh..cerita pasal saya masak laksa the day before tu ibu kata tu la.. laku sampai ibu pon tak merasa. hahhaha... so menu hari ahad is, tumis air lala, gulai kari daging +rebung panjang, sambal tumis sotong, sup petola dan air sarsi. wahhh... pecah la perot saya... tapi disebabkan still sakit perot so makan ala kadar je.

lepas makan, obek relax2 tengok tv, saya buat birthday surprise un
tuk dia. wahhh...seronoknya. 27/07 kan birthday obek. ibu, almaunah, aish, apip saya dan ngah semua nyanyi happy birthday untuk obek. obek malu2 kucing lak sampaikan orang belom habis nyanyi dah blow the candle. hahahhahahha... so adegan tiup lilin terpaksa dilakon semua beberapa kali untuk sessi penggambaran. aish pon sebok nak tiup dan potong. mamat kecik tu standard la. asal ada kek je harus la birthday dia. tak kisah la..budak kecik layankan je la. then lepas makan kek lepak2 tetiba obek received call cakap budak subcon cedera lak sebab fire fighthing punya apa kebenda ntah pecah sebab tekanan gas. mmm..agak serius dan hantar pegi ke hospital. nasib baik cepat. moga2 budak tu cepat sembuh dan takde apa2 effect kat dia.

balik petang tu saya memulakan oeprasi untuk membahagi2kan cekel
at yang belambak2 tu.. seperti biasa mamat kepochi akan turut membantu selagi terdaya. bising la mulut saya sebab saya dah susun2 dia lak garu2 kacau. hangin betol la.

saya dah susun cantik dia pegi garu2. harus la hangin 1 badan saya nih..

sambil marah sambil buat kerja sambil sumbat cekelat dalam mulut. apa nak jadi daa.. bila saya bising2 dia buat muka la. merajuk marah la konon. lantak sana saya penat petang ni macam2 hal. hehehee... lepas siap semua, saya pon pujuk2 la dia balik. polok2 cium2 so dah ok dah. allalaa.. bucuk manja.


muka tak puas hati la tu. mogok. merajuk. saya panggil pon buat donno jek...


lepas siap semua kebabommm...tidorrrr.. syoknya tidor petang2 ni. bukan senang nak dapat tido time siang nih, hahahhahaa. tengah sedap2 tidor tu dengar bunyik krak kruk krak kruk apa ke jadahnya kan. sekali tengok. haa..tu dia, nezha tengah buat kerja. dikerjakan bantal saya sampai tercabut lerai semua renda2 tepi bantal. ya allah... rasa nak menjerit2 je rasanya.

kalo dah terbarai renda2 bantal tu harusla saya marahkan. hadoihh... nezha, nezha.

marah pon tak guna. dia buat dek je. ni mesti kes balas dendam tadi la tu pasal saya tak bagi dia tolong susun cekelat tadi tuh. geramnyaa.. sudahnya saya gunting je la terus renda2 tu. udah le sebijik bantal togel takde berenda. camno tu???


muka bersalah la tu. biarkan. tapi u r still my lovely baby nezha...

alamatnya nanti kena la riki2 cadar pulak. macam2 hal la mamat kepochi ni. malam tadi bagi makan ubat baik la pulak takde macam biasa terejal melompat. biasa nampak je syringe tu dia dah melompat dulu, tapi malam tadi elok je dok dalam kaki saya. hehehhee.. bagus2... macam tu la saya sayang.

ok la. panjang sangat dah menulis hari ni. lenkali sambong la. kepada yang terbaca, doakan kesihatan opah dan ma saya. petang ni (28/07) kami nak buat bacaan yassin lagi sekali selepas asar. mudah2an diberkati. assalamualaikum dan luv u...





Friday, July 25, 2008

sakit perot lagi...

balik semalam cepat la pulakkan sebab jalan tak jem. kejappp je dah sampai rumah. kalau la hari2 macam tu kan ke best. at the same time otak berputar dok pikir nak makan apa. pikir punya pikir teringat roti yang beli belom dimakan tu so buat roti telur la. jimat belanja. terlalu lak depan orangjual chicekn wings tu. so beli ka. masyaallah..chicken wings tu pon naik harga. last time it was rm1.00, then naik rm1.20 semalam udah jadi rm1.50. hamboi2... sampai begitu sekali ke penangannya. tapi sebab dah tingin so beli je la. balik makan tak le sedap beno. saya buat lagi sedap. orang berniaga pon pikirkan lah tentang orang yang membeli ni. jangan main asal siap masak je asam garam entah kemana. saya ni beli dengan duit bukan mintak guna air liur je tau tak. kalo buat sedap harga mahal takpe lagi..orang pon akan doakan bior kedai awak tu maju jaya. tapi mahal dan tak sedap memang assalamualaikum la jawabnya.


roti telur, baked beans, chicken wings & air kotak


seperti biasa memang takkan habisnye la makanan tu kan. ditambah dengan kurang selera dan sakit perot tu. eeee..tensen betol. tak senang duduk la saya sak
it perot nih. lepas makan tekak lak rasa tak sedap. sambil2 bagi nezha makan dan tengok tv tetiba je rasa membuak2 apa lagi terus la bluwekk..habis semua yang saya telan tadi udah keluar semuanya. menambahkan sakit perot saya sebab muntah tu. benci betol ntah apa la silap salahnya. memang macam tu la pun dari dulu. ma kata sayani banyak penyakit. tak pasal2 je sakit perot, tak pasal2 je muntah, tak pasal2 je hidong berdarah. saya pon pelik la. nak kata badan jenis panas idak le pulak. air banyak je saya minum. apasal la agaknya...

relax kejap tengok oprah. cerita pasal ibu2 yang kerja askar hanya jumpa anak dalam tempoh 7 bln sekali. wahhh..sedihnya. ada u dia terpaksa pergi bertugas sejak anaknya lahir, sekarang baby dah besar dlm 7-8bulan baru dapat jumpa lagi. wahhh..sedihnya. tapi anak2 dia nampak sangat bijak.

apa la sebenarnya yang saya nak tulis ni agaknya. takde mud. obek
called tadi cakap petang kang dalam pukul 7 baru bertolak dari sana. takpe la. petang ni seperti biasa saya balik rumah ma. tadi dah pesan if ma tak penat tolong masakkan ayam masak kicap. wahhh.. lama tak makan ayam masak kicap. kalau ma penat takpe la.. balik nanti saya boleh masak juga. this weekend nak tunggu anak2 opah yang lagi 2 orang tu balik ke tak menjengok opah setelah diberitahu untuk kesekian kalinya. ma cakap kalo tak balik juga jenguk nanti nak call cakap opah nak bagi2 harta haa..itu jam mesti balik punya. hehehe..jahat juga ma ni ye. sunday maybe nak pegi rumah ibu. dah rindu sangat dengan aish dan apip. hari tu dah call. almaunah pon sebok gak nak pegi rumah ibu siap order2 lagi nak makan nasik minyak. ye la tak kisah le nak makan apa pon memang boleh tapi datang la awal boleh tolong masak. just potong2 bawang apa la salahnya. ini tak.. tau order dan siap. lunch hour baru nampak batang hidong. benci aahhhh....

saya ni selalu sangat komplen2 orang, dengki2 orang, marah2 orang macam le saya ni bagus benor. hehehhehe... memang bagus pon. dah tu takde orang pon nk puji saya, saya puji la diri sendiri. biaq pi la dah kata blog sendiri apa salahnya. cerita pon tak le best sangat. habis2 pusing2 cerita pasal menu dinner and nezha je. dah tu.. saya mana la ada keluar2 jalan2 pusing2 ni. kalo ada pon takde la setiap detik tu nak bergambar. malas lah.

nezha malan tadi buat perangai melompat2 dia tu sampai pukul 11++ belomlagi tunjuk tanda2 nak tido. tak kuasa la layan saya tido dulu. sedar2 dia tengah mengempek kat tepi saya. pagi 530 seperti biasa, dia akan garu2 kepala saya, gigit2 tangan kaki kepa
la saya semua kejutkan suruh bangun. bagusssss.... tapi pagi tadi saya malas bangun cepat saya selubongkan dia dengan selimut. hehehhe.. gelabah dia cari jalan keluar. tapi sangta comel.


muka nezha 530am tadi. mengantuk la tu tapi still kacau2 saya.


ingat minggu ni nak kalau sempat nak bawak dia pegi grooming. takat2 sikat bulu tu boleh la saya. more than that hantar kedai je la. dan nak bawak jumpa untuk c
heck-up dengan vet juga nak tengok dah betol2 sihat ke belom. kalao belom takleh pegi mandi nanti lagi demam or sakit. tapi manyak busyuk lorr.... busyuk2 pon itu la yang saya cium pelok hari2. owh.. malam tadi takde hantu. so saya tidor dengan amannya.


nezha serabai....


nak blog hop pon takde mood. harini sakit perot still ada tapi dah berkurangan dah. bagus2. lepas sihat boleh la melompat2 semula. mana la nak cari baju kebaya yang dah siap ye. nak cari la dalam 2-3 pasang untuk bulan 8 ni nanti. apa pun tak ready lagi. ada apa bulan 8 ni? ada laaaaa......


nezha bad hair day... hwuahhaha...saya memang dengkikan dia.

kerja kat office semua dah settle. pagi tadi dah bertungkus lumus siapkan so boleh berweekend dengan senang hati .tapi rasanya this weekend macam tak best je kenapa ye? tunggu je la tapi harap2 semuanya berjalan lancar. doakan saya selalu sihat ye dan tak sakit2 selalu lagi. saya pun naik rimas la asyik sakit je. tapi alhamdulillah bukan sakit2 yang kronik. jadinya terima je la dengan redha. okla..luv u....

Thursday, July 24, 2008

apsal???

apsal susah beno nak bukak blogspot ni ha?????
asyik default je!!!!

boring je...

takde apa sangat yang berlakus emalam melainkan sakit perot je la seharian. semalam balik lewat sikit dah 8++ baru sampai rumah. bergelap la anak kesayangan saya tu kat dalam rumah. by the time saya tiba je di pagar dah dengar dah dia menjerit2. saya pulak bertambah kalut la carik kunci untuk buka pintu. buka2 je pintu terus la melompat pelok2 saya. owhhh..so sweet.. sian dia takot gelap. nasib baik kipas tu memang on je. siannya dia. biasa if obek ada pukul 4 dah balik dan akan keluar pegi keje semua bila saya dah balik, so takde la bergelap mamat kepochi saya tu. sian dia. dah pelok2 semua saya bawak dia pegi jalan2 la sikit. suka la dia naik kereta. gatal. pegi kedai beli beli roti dan air kotak. sebenarnya tak tau pon nak makan apa. takde selera sangat2. tapi beli juga la roti tu in case saya lapar dan teringin nak makan, tapi sampai ke sudah tak bersentuh pon roti tu. dah beli2, pusing2 kejap layan mamat kepochi tu then balik rumah. kemas2 sikit apa yang patut sebab mamat tu dah berkemas baikk punya. sabar je la. mandi2, lepak tegok tv. perot lapar tapi tak boleh masok la makanan. dengan menahan sakit perot lagi. sudahnya makan juga raisins sekotak kecik. jadi la, buat alas2 perot.

as usual quality check by nezha. kepoh la mamat nih....

bagi nezha makan ubat sebab still kadang2 dia bersin. apa kena la dia tu. selalu buat saya risau je. saya suap raisin kat dia.. hehehe.. nak pulak tapi makan 2 biji je dah takmo. pelik agaknya. so, melayan la dia main sampai pukul 11 sambil2 tengok kartun yang 12 zodiak tu dan csi.

sekali tengah tido saya terasa berat kat bahagian kaki saya. owhh... takot nak buka mata takot hantu ke hapa. almaklum rumah saya tu kadang macam2 bunyi ada. kes saya dengar pintu grill dan pintu kayu dibuka memang selalu terjadi. huhuhuhuu... hantu, jangan la kaco saya. dah rasa berat je macam ada benda tu saya pon tak berani gerak ni. tapi tangan slow2 raba handphone bwh bantal just in case ada apa2 ke blh diketok. wahhh...macam berani... sekali buka mata sikit rupanya mamat kepochi tengah tido celah kaki saya. owhh..patut la pon berat semacam. nezha, nezha.. menakutkan saya je. sebab masa mula tido malam tadi dia masok bilik kejap then kuar lagi pegi main le kot. tak sedar pula saya bila dia masok bilik semula. suspen je la. so sambong tido polok2.


mamat kepochi yang disangka hantu... baikk punya lentok dia tido.


called ma tanya camne opah sekarang. ma lak ngadu kata tak sempat nak bayar bil. saya kata bagi je kat saya nanti saya bayarkan online. wahh...dia bukan percaya IT, IT ni. dia nak jugak2 beratur kat post office bayar bil. mmmm... dah tu nak buat camne. kene tggu esok la jawabnya.


obek called malam tadi cakap still sakit kepala. nasib baik dah bekalkan ubat2 yang perlu. kalo ikut dia apa pon dia taktau nk bawak apa. bz sangat la kot tu. malas kaco la. kalo dia free dia akan call. saya memang takkan call dia time2 kerja melainkan betul2 urgent. kalau hari2 biasa pon saya tak call dia. kalau dia free dia akan call or sms. lagipon tak elok la kacau2 orang kerja, ntah dia tengah meeting ke, tengah jumpa orang
ke. owhh..bila nak balik ni???

since malam tadi tak makan apa pun just makan yong tau fu je for lunch, pagi ni saya dah bedal nasi lemak. huwahhahaha... lemak berkrim disukai ramai. tapi nak mengabiskan sebungkus tu pon muak. rasa tak tertelan dah tapi sumbat2 juga. sayang if buang2 nasi, menangis dia. lagipon semalam tak makan nasi lansong so hari ni dah makan nasi lemak so lunch kang tak yah makan dah. jimatttt.... eh.. tingin makan biskut kering cicah milo ais la. wahhh..balik kang nak beli biskut kering 4 segi tu la.

takde apa sangat pon yang nak diceritakan. boring, penat, banyak kerja. rasa nak tido je 24 jam. kalo keje rasa nak dok rumah, kalo dok rumah rasa nak keje. hehehe..manusia memang tak pernah puas hati dengan apa yang ada. apa pun..semoga semua orang ceria hari ni ye.


selambak memboyott... terus tak macho dah kamu nezha.

apa pulak la nak dibuat petang ni. malam jumaat biasa ada la hantu berkeliaran kat rumah saya tu. buat bunyi2 bukak pintu la, ketuk2 pagar la. benci tau. pegi la kacau rumah orang lain. lawa sangat ke saya ni yang sampai nak melawat saya je. harap2 malam ni smooth je la. penat la. dah la saya ni jenis tak boleh tido lena. memang sejak azalinya jenis telinga kawah, asal terdetik je benda dah terjaga. tensen tau. tingin la nak tido lena2 without ada gangguan. ada separuh orang pulak tido bapak lenanya sampai bom jatoh sebelah pon boleh menehen je tak dengar. pelik2. tapi takpe la..selalu terjaga tu harap2nya sentiasa alert la kan. tapi menakotkan sebab nak lena semula tu ambil masa. kalo keje part time jaga memang sesuai amat la saya nih. hehehhehee... jenis tidor2 ayam.

semalam saya berYM dengan kawan saya yang satu sekolah menengah dulu. ntah camna boleh terjumpa semula sekarang. wahhh...cerita hebat. nak beli vios or perdana sebab katanya nanti dah ada anak susah nak balik kg. walhal anak sorang tu pon belom kuar lagi (tgh preg la tuh), macam la nak balik kg tu hari2. saya kata takyah la buang duit dulu. guna je la kancil tu dulu lagipon baru anak sorang je dan nanti bakal babysitter dia tu just rumah bawah rumah dia je. 1 blok 1 flat 1 tangga. membazir je lain la if dia tu anak 4-5.. harus le jugak. sekarang minyak mahal, segala2nya mahal. rasanya ada benda lain yang lebih penting dari beli kereta baru tu. pulak tu vios or perdana katanya. kalo betul nak jimat beli la mpv. besar dan blh isi semua. kalo salon car macam tu biasa je saya tengok. tak kisah la kot memang dia nak beli sebab banyak duit sangat, tapi rasanya takat2 kerja macam dia tu entah la. bila tanye hubby dia kerja apa dia jawab macam kerja jaga store gudang je. ye ke orang jaga store gudang gaji 6k sebulan??? saya tak tau la sebab memang tak pernah tau dan belom pernah buat kajian untuk tangga gaji orang2 kerja jaga store gudang ni. kalau betol.. saya pon nak le koje jaga store. 6k ko gaji sape taknak. hehhee..yang tak tahan tu boleh cerita gaji hubby berapa. astagfirullah... biasanya orang takde la nak sembang pasal gaji laki or pendapatan. ahh..biarlah. anggap lah saya ni dengki sebab dia nak beli vios dan saya ni dengki sebab gaji laki dia 6k. kalo dia beli vios tu ada gak le saya merasa naik hendaknya. hahahhhaa.... so saya tanya dia barang baby semua dah siap ke. maklum dengar cerita awal bulan 9 nak deliver. dia kata tgh survey stroller. saya kata belilah peg perego punya. elok. wahhh... dia kata apa benda tu? tak pernah dengar pon. kuikuikui.. saya kata itu product utk baby2 la. saya srh dia cek website. tak lama lepas tu dia cakap nanti dia beli yang kat giant punya je la. pulakkk... saya ckp kat dia tadi kata gaji 6k tak termasok gaji dia, ni nak beli cop giant je pulak apa kes?? hehhe..terus dia tukar tajuk borak. hari tu pon tanya kat saya ada ke baby car seat, if ada bagi la kat dia sebab sng nak bawak baby katanya. saya kata mana la saya nak haruk baby car seat tu. nezha tak dok dalam tu, dia berdiri2 je dalam kereta. saya kata beli la yg murah2 jadi la. kalo takmo yang murah beli la from chicco. dia kata saya perli dia pulak. ehh..dah everytime ber ym pon dia asyik sebot gaji banyak, nak beli itu ini, mana la saya tau. dah dia tanya saya jawab je la. dalam hati saya mengumpat juga, kata gaji laki banyak, tapi baby car seat pon nak mintak yang orang punya. mintak ye bukan nak beli 2nd hand. masak2.. pelik2 perangai kawan2 saya ni. takpa la..saya doakan dia selamat dan nanti saya pos la baju raya untuk baby dia nanti. moga menjadi anak yang soleh, bukan yang suka cerita kehebatan or menunjuk2.

ada ikhtibar dari cerita tu so jadikannya peringatan untuk semua dan untuk diri saya sendiri.

ok la.. sampai sini dulu. luv u....

a shoulder...

life is full of lots of up and downs
but the distance feels further
when it's headed for the ground
and there'snothing more painful
than you let your feeling's take you down

it's so hard to know
the way you feel inside
when there's many thouhgts
and feelings that you hide
but you might feel better
if yout let me walk with you by your side

and when you need
a shoulder to cry on
when you need
a friend to rely on
and when the whole world is gone
you won't be alone 'cause i'll be there
i'll be your shoulder to cry on
i'll be here
i'll be your friend to rely on
when the whole world's gone
you won't be alone 'cause i'll be there

all of the times
when everything is wrong
and you're feeling like
there's no use going on
you can't give it up i'll help you work it out and carry on

side by side
with you till the end
i'll always be the one
to firmly hold your hand
no matter what is said or done
our love will always continue on

everyone needs a shoulder to cry on
everyone needs a friends to rely on
when the whole world is gone
you won't be alone
'cause i'll be there
i'll be your shoulder to cry on
i'll be there
i'll be your friend to rely on
when the whole world is gone
you won't be alone
'cause i'll be there
you'll have my shoulder to cry on....

a shoulder to cry on-tommy page

Wednesday, July 23, 2008

dah rindu...

semalam balik je kerja cepat2 drive lelaju sebab nak mengejarkan kedai dobi tu takot tertutup pulak. agendanya nak ambil baju la, Obek nk pegi ostn hari ni nanti takde lak baju. hahahah..saya memang hantar baju basuh kat dobi dan iron sekali. bukan apa.. air kat rumah tu macam tak bersih je (alasan kukuh ni) dan ditambah lagi dengan kemalasan tahap nirwana saya nak iron2 nih (alasan standard). jadinya hantar dobi la. disamping tu nak amik cadar yang dah hantar last week. sampai2 je rumah terus bersilat lak kat dapur. teringin makan sotong sweet sour so hentam la masak dengan sup cendawan dan tauhu goreng serta air kelapa madu. eeeii..manis sangat le pulak air tu dah tambah air biasa pon manis lagi. kelapa madu tu say abeli yang dalam tin punya. nak mencuba la konon, owhh...lenkali saya takmo la. nyesal je. baik buat air laici lagi sedap. masa masak sinki tu macam tersumbat la pulak air takmo turun. saya dah siram air panas boh garam pon takmo gak..taktau le apsal. risau la. dah cakap dengan Obek banyak kali tapi belum gak bergeraknya. lepas masak, mandi2, bagi nezha makan dulu then baru la saya makan sebab kalu tak nanti dia kacau2 je saya makan. tapi as usual lauk tak habis pun. takpa la.. hari ni boleh makan lagi sebab sotong tu boleh dipanaskan lagi. tapi itu pon entah makan entah tak.

menu semalam. masak yang mudah saja yang pelik2 tak reti lagi.


petang tu called ma tanya pasal opah. ma kata ok sikit dah tapi ye la sti
ll meracau2 lagi. mmm..memang tak boleh diubati lagi agaknya. entah la..mudah2an dipermudahkanlah segala urusan. anak yang lain still tak contact tanya pasal opah walhal mama dah inform. hai..apa la nasib dilupakan anak. tuhan je la membalasnya. saya sian dengan ma je la... penat siang malam. risau kalau ma pon sakit juga. owhhh..sedihnya...

malam tadi juga kemas beg Obek sebab nak pegi langkawi kerja. wahh..best la dia pergi berjalan ye. seperti biasa, kerja2 mengemas akan turut disertai oleh mamat kepochi yang memang la suka menyebok. saya dah susun2 baju boleh pulak dia nak dok atas baju tu. naik dok boleh lagi, ini siap garu2 baju tu. hamboi2..sabar je la saya.


dah angkat letak luar pon still panjat dok atas beg. degil...


obek tanya nak pesan apa? saya jawab nak 1 langkawi tu. tolong bungkuskan dan pos via air. hehehhehe... takde la.. saya takmo apa2 pon, semua pon boleh beli kat kl ni cuma saya nak dia pergi dan balik dengan selamat. itu je la. lenlain takmo la. barang2 kat rumah pon belambak2. kot2 untuk nezha taktau la. owhh..sedihnya. baru beberapa jam sudah rindu. camne nih???? pagi tadi pkl 5am hantar Obek to airport. sampai sana dia pon calling2 la kwn2 dia tapi gatal cakap dia tak jadi pergi huwahhaha...udah le kawan tu gelabah. tggu kejap je dalam 10 minit mcm tu kawan dia pon sampai dan saya pun balik la. tak tunggu pon dia berlepas. tapi tadi dia dah call ckp dah selamat sampai. okla tu.


muka tak puas hati ni sebab berkali2 kene angkat keluar dari beg.


malam tadi sakit perut pulak. selalu sangat saya ni sakit perut. sakit macam ditumbuk2 orang. hahahha... ada hantu agaknya dlm perut dok cakar2. geram be
tol. tak senang tidor. dah boh tiger balm pon tak elok, siap tampal2 koyok just in case boleh berkesan, tapi tak jugak. pagi ni pon still sakit lagi tapi dah kurang sikit. nak kata angin takde lak sendawa or tertutt-tutt. entah apa la kenanya. macam2 penyakit. nikmat dunia dah ditarik satu persatu. hai... dah tau pon tapi masih tak sedar2 lagi. macam2 la pe'el saya nih.
so apa plan kita malam ni nezha? kita gi jalan2 nak. pusing2 tengok lampu. arghhh...berangan je lebih. dah sampai rumah dah tutup pintu, laman rumah pon malas nak pijak lagi. penat la. balik semalam tgk laman saya ada sampah. bukan sampah busuk la, sampah2 paper dan pembalut snacks. melampau2 betul jiran ni. kot ye pon diterbangkan angin, at least ckp la. ini tak. hari tu pon dah jadi, ini jadi lagi. geram betol saya. nezha tak makan la snacks2 ni dan tak reti pon dia nak buang sampah kertas yang dah dibentuk macam roket tu. nak kata sampah dari rumah ahtong memangtakkan la. mak ayah ahtong pon macam saya. mana ad budak kecik. ahtong tu la anaknya. habis, siapa lagi the main suspects? dia lah!!! benci ahhh dengan keadaan yang macam ni. rumah saya pon bukannya bersih sangat tapi tak de la nk buang2 kertas2 or bungkusan2 snacks tu merata2. semalam Obek balik bawak lagi durian orang bagi. saya saje le letak kat luar tu bior berbau sampai ke rumah dia. kes balas dendam le ni. hwuahahahhaa...

hari tu saya ada la terbaca kelas untuk belajar buat biskut raya. huewahhwhahahha... ada hati ni nak belajar tapi tak berkesempatan la. ada je halnya. seronoknya kalo tau buat2 biskut raya nih. tahun ni punya biskut raya haruslah rm30++. tahun lepas pon harga boleh tahan. takpe la..beli jugak la nanti barang 2-3 jenis biskut. selebihnya beli kerepek dan sweets saja lah. budak2 yang selalu datang rumah ma beraya haruslah seronok. selain dari dapat duit raya dapat gak tapau cokelet. hamboi2...mewah budak2 sekarang nih.
cakap pasal raya ni teringat la dulu saya pon berhantu gak kutip duit raya nih. saya ada geng 3 orang. dimanalah kawan2 saya tu agaknya. moga2 kalian sihat sejahtera. kami pusing 1 kampung nak kutip duit raya punya pasal. penat jangan cakap la. ma sampai risau sebab saya tak balik2 walaupon hari dah pukul 6 masa tu. balik tu rebeh le sebelah poket dengan duit syiling. tak termasuk yang dalam beg duit lagi tu. dulu2 masa kecik pon saya ada handbeg tau..hehehhee...cilok ma punya buat raya. hantam la. seronok betol. tapi sekarang dah tak berapa best walaupon saya still dapat duit raya. hahahhahaha....sekarang tak main la syiling2 ni..harus nak yang kepingan not2 bercop 2 atau 3 angka saja. wahhh..demand nampakk... apapon, hari raya memang dinanti2. amboi...puasa pon belom dah berangan raya. pompuan macam ni la. berangan je lebih. opss..sorry ye, ye la saya faham bukan semua pompuan macam ni. saya cakap diri saya je.


hehhee..nezha.. mata stim nampakk..ape ke hei-nye yop..

ok la... takde apa sangat yang nak ditulis. mood kureng dan perot sakit. apapun, luv u....

Tuesday, July 22, 2008

family kecik saya...

Pyzam Family Sticker Toy
Create your own family sticker graphic at pYzam.com

buaya lagi....

opah dah discharged semalam. dalam pukul 630 mama called dan informed saya pasal opah dah kuar. so sekarang ma jaga opah kat rumah la. malam tadi saya call ma tanya pasal tu ma kata opah tgh tido dan ma pon baru je habis sembahyang isyak. sian ma. tentu dia penat sangat tu. tapi at least dah ada kat rumah sendiri boleh le buat apa2 ikut kehendak kesesuaian masa kita. kalo kat hospital tu memang tak boleh buat apa la. menunggu je la kat situ. sian kat ma. moga ma sihat selalu.


semalam balik je terus kuar pegi dinner. hahahha..malas masak lah. lagi pon bukan makan banyak pon. obek orderkan untuk saya nasi goreng cilipadi. gila ke hapa. bukannya tak tau saya tak makan pedas2 nih. dia order nasi pattaya. hehehe..jawabnya memang kena paksa switch la menu tuh. dia kata suruh saya practise supaya boleh makan pedas selalu. ye la2..nanti saya practise la. kalo saya dah terror nanti saya suap2 je sambal belacan tu, nak?? saya dah 2-3 hari ni tingin je nak makan ketam. nak masak sendiri tak reti le pulak camne gayanya nak potong2 ketam tu. tajam2 la takot. lagipon mana ada pisau besar kat rumah tu. semua pisau lembut2 je untuk potong sayur. nak beli yang dah siap kang halamakkk... takutnya saya. area ni dah le mahal. silap2 kang sekerat rm5. takmo la saya. kalo betol sedap boleh le lagi ini garam ke mana gula kemana. chewahh..macam la saya pandai masakkan. anyway, nanti la. maybe this weekend beli ketam and mintak tolong ma untuk masakkan. tapi rasa2nya ketam kira kilo pon mau gak rm16 sekilo ye. huishhh... macam ni saya nak ternak ketam la. pas tu saya jual murah2 1 kilo rm10. haa..mesti ketam saya laku. wehh..appada crita pasal ternak ketam pulak ni.

anyway, lepas balik dari dinner, saya singgah le kat kedai ikan nak beli makanan untuk ikan saya. sambil2 tu tengok2 la kot ada ikan baru yang berkenan. sekali saya jumpa apa tau?? jumpa ikan buaya. haa..nama kat cermin tu aligator fish. harganye?? usah tanya la.. 4 angka. tapi memang muka dia macam buaya tapi badan dia macam ikan. wahh..exited betol saya. kat tepi akurium dia orang kedai tu ada la tampal2 artikel dari akhbar yang cerita pasal ikan ni. saya baca gitu2 je la. kalo murah2 saya nak la. ada yang baby dia harga rm130 macam nak je kan, tapi obek kata hishh..tak elok la nanti kang terkenan lak i tercari yang lain..almaklum..ada unsur2 buaya dalam rumah. opss..memula saya tak faham, maklum la saya ni slow sikit bab2 cakap kiasan ni lama2 baru saya faham. wah2.. cam tu pon boleh ke. if ada unsur2 buaya dalam rumah nanti tuan rumah pon ada perangai buaya la ye?? pandai la u. hehhee..dia gelak je last2 dia cakap kalo nak amik tu amik la tapi u berani ke nak tukar air dia? alamak..baru saya terpikir. haiyoo..takmo la takot kang kene gigit tangan saya yang gebu2 keding ni kang. whuahahhaha.. ye tak ye gak kan. so tengok je la. kalo nak beli pon bukan la sekarang. mana ada rm wehhh.. kene jimat sekarang ni. kalo beli pon kene beli akuarium lagi satu. mana boleh campur2 dengan ikan2 comel saya. naya je kang.


ikan tu gerak2 la..saya tak pandai amik pic lawa2.. so tgk je la mana yang ada.




ni part bawah mulut dia. ada petak2 exactly macam bawah mulut buaya


ni lagi. hehhe..abaikan flash itu. jadi la.. ini je gambar yang mampu


lagi pandangan depan


ni the best shot yang mampu. almost whole body dapat amik.
lps snap pic dia nganga mulut terus saya kecut perot. gigi dia tajam tau..


aaaaa..kalo nak tengok real pegi la jenguk2 kedai ikan. sure ada kot. hehhehe.... saya suka ikan2 ni. tapi bab cuci akuarium tu la risikonya. takpa la... sayang punya pasal. kalo saya cuci akuarium sure mamat kepochi tu pon sebok. hehehe...

on the way to kereta, nampak lak ada 1 avanza ni. kaler hitam berkilat fullamak lawa le konon tu. memula saya tak perasan, tapi saya dah ternampak. hehehhe... kereta dia guna kipas kecik untuk passenger bahagian belakang. owhh..saya ingat penggunaan kipas kecik ni zaman early 80's je kat teksi2. saya ingat, masa tu suka benar saya if dapat naik teksi sebab nak tengok kipas kecik tu dekat2. tapi masa tu kipas tu diletakkan dibelah hadapan antara driver dengan passenger sebelah. yang ni dia letak kat belakang memang purposely untuk passenger belakang. nak jimat aircond kot? ke jimat minyak? eh..boleh ke? kalo boleh nanti saya pon nak pasang la. nampak macam cute je. so saya snap the pic. obek tanya apsal nak amik pic kipas kecik tu? saya jawab, saja... lama dah tak tengok. hehehhehee...


kipas kecik tu. comel je kan. hehehhehee... tapi saya rasa hari tu saya pegi kedai accessory kereta tak nampak pon kipas kecik nih.


sempat singgah beli sushi sikit. saja le untuk buat kunyah2 malam tu. wah..tak sempat malam saya sampai je rumah mat kepochi dah menggagau dulu sushi saya. arrgghhhh...tensen tau nak kene share2 lak dengan dia. tak bagi kang sian lak tak sampai hati. mmm..takpe la. nanti saya beli lagi banyak2 boleh makan berdua. hehehhee..sayang nezha.


seperti biasa, buat quality inspection dulu. sniff..sniff..


yeayy..quality inspection passed. then jilat2 lak sushi saya. haiyoo..nezha2.
saya bagi dia isi sushi tu je la. nasinya tu saya la yg makan.



tak puas la makan sushi tu, dah la sikit kene share lak dengan nezha. obekkkk..malam ni kita makan sushi ye. pleaseeeeeee..... lepas makan sushi dia sambong makan makanan dia la. huisshh.. nak kene mengadap dia makan tu yang payah tu. tak boleh gerak dan tak boleh kita nak buat kerja lain. itu la dia nya... manja sangat macam tu la. apa pon, luv u nezha.


makan jangan tak makan.. nyum..nyum..

lepas kenyang makan baru la boleh tido lena ye tak. dah 2 malam ni saya tinggalkan dia tido sendirian. huhuuhhu...sedihnya. tapi nak buat macammana, kene jugak sebab denda kencing tilam. tapi pandai lak dia tak kencingkan tilam dia tu, tau lak pegi membuang kat tempat sepatutnya. nampak sangatkan dia dengki kat saya.


gendang gendut tapi kecapi, kenyang perot suka hati. ni nezha kat tilam dia la nih.

kejap je dia tido. pukul 10 dia bangun lagi golek2, makan lagi dan main melompat2. habis baju saya dah iron gantung pon dia lompatkan. nasib la tak koyak. ganas la
tu konon. hehhee..eleehhh..tak heran sebab dia dah potong kuku. hehhehe...very good. tu la selalu cakar orang kan dah kene potong kuku. takpe la..lagi pon untuk kebersihan gak tu kan nezha.

pagi ni awal2 pagi saya dah breakfast mee goreng. hehhehee..konyang so lunch takyah makan la. tak boleh masok dah perot. ok, sebelum berpisah seperti biasa pose istimewa dari buah hati pengarang jantung saya... nezha.


mat kepochi saya...


ok lah. lama dah saya tak blog hop ni. ada masa sikit lunch hour kang saya nk jenguk2 blog. yang pasti sapa yang jenguk blog saya pasti akan dapat kunjungan balas. have a nice day ye all of us. luv u...



tie it please...

i'm comin' home, i've done my time
now i've got to know what is and isn't mine
if you received my letter telling you i'd soon be free
then you'll know just what to do
if you still want me
if you still want me
whoa, tie a yellow ribbon 'round the old oak tree
it's been three long years
do you still want me?
if i don't see a ribbon round the old oak tree
i'll stay on the bus
forget about us
put the blame on me
if i don't see a yellow ribbon round the old oak tree

bus driver, please look for me
'cause i couldn't bear to see what i might see
i'm really still in prison
and my love, he holds the key
a simple yellow ribbon's what i need to set me free
i wrote and told him please

whoa, tie a yellow ribbon round the old oak tree
it's been three long years
do you still want me?
if i don't see a ribbon round the old oak tree
i'll stay on the bus
forget about us
put the blame on me
if i don't see a yellow ribbon round the old oak tree

now the whole damned bus is cheerin'
and i can't believe i see
a hundred yellow ribbons round the old oak tree
i'm comin' home.....

tie a yellow ribbon-tony orlando & dawn


Monday, July 21, 2008

aduhhh..pening kepala...

macam2 dah terjadi sepanjang weekend tadi. mak aii..penat toksah cakap lah. kulu kulir je saya ni.

1) opah still kat wad. dah oprate tapi doktor ckp still no responds je mata dia tu. dan dia pon dah bertambah2 byk dan kuat meracau. mama dan ma dah disscused by this week if takde apa perubahan kita nak bawak opah balik je la. Maid is still the main issue. ma sampai demam2 menjaga. last saturday saya bawa ma balik rumah dan suruh dia tido 24jam bagi recover penat. hehehe.. takdenya dia tido. tido kejap pagi bangun pegi kebun pulak. bantai la..janji puas hati. semalam ahad hantar ma semula ke hospital. nasib baik mama ada kat sini. buatnya oustation lagi haru. ni pon dengarnya 27/07/08 nak ke uk. mmm.... takpe la.. mudah2an semuanya elok.

2) jemi balik kg minggu tadi dengan tunangnya. main agenda is nak ambik roadtax motor yang makmidah hidupkan tu. hahahah...makmidah kirimkan durian dan rambutan lagi. Obek tanya mana bekal nasi sebab biasa akan bekalkan. mak midah kata mmg tak bekalkan sbb tunang jemi yang masak.hahhaha... mak midah pon ala2 malas je pompuan tu datang. ye la..tau la tunang jangan le nak bertandang je ke sana. esok dah kawen haa..mengadap benar le muka makmidah tu sampai termuntah. takyah nak amik2 hati sekarang. bkn semua orang tua tu suka tunang2 ni dtg berjalan. takat2 nak makan durian tu kat kl ni pon belambak jual. beli je la. saya diam je malas nak cakap apa. balik kg pon bukan nk pelawa adiknya tu. tinggal la budak tu sensorang. amboi2.. baru bertunang dah lupa diri. esok dah kawen camne la agaknya. dah takde duit tau lak ingat kat keluarga. f*** u laa...

3) nezha buat hal lagi. kencing tilam lagi. cadar yang hari tu dia kencing pon belom ambil lagi kat dobi ni dah nak kene hantar lagi 1. eeee..saya membebel2 kat dia. dia as usual, buat muka kesian je la. saya pun takde la pukul2 dia..huiii..tak boleh oooo..mana sampai hati. saya bebel non-stop beberapa jam sampai dia pon dah tak larat dengar.boleh lak buat menguap2 time saya bebel tu, dengan ertikata lain, bila la minah nk nak berenti membebel sampai kita dah terkuap2 ni haaa... haa..padan muka. so, malam tadi saya kunci pintu bilik tak bagi dia masok. suruh dia tido tilam dia sendiri. mengiaw2 cakar2 pintu bilik. sayu je saya dengar tapi buat keras hati je. kene garang sikit. konon la... tapi takkk..pkl 530 saya tak tahan buka juga pintu, dia pon apa lagi..melompat la.. tido pelok2.. baru ok.

4) badan saya macam nak demam dah ni. malam tadi menggigil2. ingat hari ni nak mc. tapi pikir2 nanti hujung ogos nak cuti lagi. alamak..sayanglah mc dan cuti saya tu. opss..yang ditunggu dah tiba. tunggukan harinya ye. baju tak tempah pagi. uwwaaaa...ada ke orang nak terima termpahan baju sekarang nak siap dalam tempoh sebulan. ada ke?? ingat nk beli je baju yang dah siap. owhhh..pening la kepala.

5) weekend tadi makan banyak. banyak means.. makan macam2 walaupon tak habis. bermula dengan mee kari seafood, nasi dengan lauk sambal pedass..(owh..saya sangat tak tahan makan pedas), burger, sate, snacks, minum air berliter2 sampai asyik terkucil sajer, wahh..kembong perot. maybe sebab saya makan vitamin tu kot saya jadi makan banyak. takpe2.. malam kang nak timbang berat badan. huwahhahahhaaa...

6) berbalik kepada cerita nezha, lepas kene marah semalam dia macam nak demam je. bersin dan tak berapa selera makan. saya bagi dia ubat cepat2 ended with dia tidur je seharian. owhh..siannya my baby. kalo makan pun nak kene suap baru makan banyak kalo tak dia refuse to eat. makan 2, 3 kali jilat dah lepak. tak boleh jadi macam ni. saya sakit takpe jangan la dia yang sakit.

ok lah. takda apa lagi nak tulis. ada banyak pics sebenarnya tapi takde masa nak load. esok je la saya letak pic baru. ehh.. macam la ada orang nak baca blog nih. hwuahahhaha.. kepada sesiap yang selalu masok sini ucapan terima kasih dan saya akan buat kunjungan balas. insyaallah...luv u...