mari mencari....

Google
 

Tuesday, July 22, 2008

buaya lagi....

opah dah discharged semalam. dalam pukul 630 mama called dan informed saya pasal opah dah kuar. so sekarang ma jaga opah kat rumah la. malam tadi saya call ma tanya pasal tu ma kata opah tgh tido dan ma pon baru je habis sembahyang isyak. sian ma. tentu dia penat sangat tu. tapi at least dah ada kat rumah sendiri boleh le buat apa2 ikut kehendak kesesuaian masa kita. kalo kat hospital tu memang tak boleh buat apa la. menunggu je la kat situ. sian kat ma. moga ma sihat selalu.


semalam balik je terus kuar pegi dinner. hahahha..malas masak lah. lagi pon bukan makan banyak pon. obek orderkan untuk saya nasi goreng cilipadi. gila ke hapa. bukannya tak tau saya tak makan pedas2 nih. dia order nasi pattaya. hehehe..jawabnya memang kena paksa switch la menu tuh. dia kata suruh saya practise supaya boleh makan pedas selalu. ye la2..nanti saya practise la. kalo saya dah terror nanti saya suap2 je sambal belacan tu, nak?? saya dah 2-3 hari ni tingin je nak makan ketam. nak masak sendiri tak reti le pulak camne gayanya nak potong2 ketam tu. tajam2 la takot. lagipon mana ada pisau besar kat rumah tu. semua pisau lembut2 je untuk potong sayur. nak beli yang dah siap kang halamakkk... takutnya saya. area ni dah le mahal. silap2 kang sekerat rm5. takmo la saya. kalo betol sedap boleh le lagi ini garam ke mana gula kemana. chewahh..macam la saya pandai masakkan. anyway, nanti la. maybe this weekend beli ketam and mintak tolong ma untuk masakkan. tapi rasa2nya ketam kira kilo pon mau gak rm16 sekilo ye. huishhh... macam ni saya nak ternak ketam la. pas tu saya jual murah2 1 kilo rm10. haa..mesti ketam saya laku. wehh..appada crita pasal ternak ketam pulak ni.

anyway, lepas balik dari dinner, saya singgah le kat kedai ikan nak beli makanan untuk ikan saya. sambil2 tu tengok2 la kot ada ikan baru yang berkenan. sekali saya jumpa apa tau?? jumpa ikan buaya. haa..nama kat cermin tu aligator fish. harganye?? usah tanya la.. 4 angka. tapi memang muka dia macam buaya tapi badan dia macam ikan. wahh..exited betol saya. kat tepi akurium dia orang kedai tu ada la tampal2 artikel dari akhbar yang cerita pasal ikan ni. saya baca gitu2 je la. kalo murah2 saya nak la. ada yang baby dia harga rm130 macam nak je kan, tapi obek kata hishh..tak elok la nanti kang terkenan lak i tercari yang lain..almaklum..ada unsur2 buaya dalam rumah. opss..memula saya tak faham, maklum la saya ni slow sikit bab2 cakap kiasan ni lama2 baru saya faham. wah2.. cam tu pon boleh ke. if ada unsur2 buaya dalam rumah nanti tuan rumah pon ada perangai buaya la ye?? pandai la u. hehhee..dia gelak je last2 dia cakap kalo nak amik tu amik la tapi u berani ke nak tukar air dia? alamak..baru saya terpikir. haiyoo..takmo la takot kang kene gigit tangan saya yang gebu2 keding ni kang. whuahahhaha.. ye tak ye gak kan. so tengok je la. kalo nak beli pon bukan la sekarang. mana ada rm wehhh.. kene jimat sekarang ni. kalo beli pon kene beli akuarium lagi satu. mana boleh campur2 dengan ikan2 comel saya. naya je kang.


ikan tu gerak2 la..saya tak pandai amik pic lawa2.. so tgk je la mana yang ada.




ni part bawah mulut dia. ada petak2 exactly macam bawah mulut buaya


ni lagi. hehhe..abaikan flash itu. jadi la.. ini je gambar yang mampu


lagi pandangan depan


ni the best shot yang mampu. almost whole body dapat amik.
lps snap pic dia nganga mulut terus saya kecut perot. gigi dia tajam tau..


aaaaa..kalo nak tengok real pegi la jenguk2 kedai ikan. sure ada kot. hehhehe.... saya suka ikan2 ni. tapi bab cuci akuarium tu la risikonya. takpa la... sayang punya pasal. kalo saya cuci akuarium sure mamat kepochi tu pon sebok. hehehe...

on the way to kereta, nampak lak ada 1 avanza ni. kaler hitam berkilat fullamak lawa le konon tu. memula saya tak perasan, tapi saya dah ternampak. hehehhe... kereta dia guna kipas kecik untuk passenger bahagian belakang. owhh..saya ingat penggunaan kipas kecik ni zaman early 80's je kat teksi2. saya ingat, masa tu suka benar saya if dapat naik teksi sebab nak tengok kipas kecik tu dekat2. tapi masa tu kipas tu diletakkan dibelah hadapan antara driver dengan passenger sebelah. yang ni dia letak kat belakang memang purposely untuk passenger belakang. nak jimat aircond kot? ke jimat minyak? eh..boleh ke? kalo boleh nanti saya pon nak pasang la. nampak macam cute je. so saya snap the pic. obek tanya apsal nak amik pic kipas kecik tu? saya jawab, saja... lama dah tak tengok. hehehhehee...


kipas kecik tu. comel je kan. hehehhehee... tapi saya rasa hari tu saya pegi kedai accessory kereta tak nampak pon kipas kecik nih.


sempat singgah beli sushi sikit. saja le untuk buat kunyah2 malam tu. wah..tak sempat malam saya sampai je rumah mat kepochi dah menggagau dulu sushi saya. arrgghhhh...tensen tau nak kene share2 lak dengan dia. tak bagi kang sian lak tak sampai hati. mmm..takpe la. nanti saya beli lagi banyak2 boleh makan berdua. hehehhee..sayang nezha.


seperti biasa, buat quality inspection dulu. sniff..sniff..


yeayy..quality inspection passed. then jilat2 lak sushi saya. haiyoo..nezha2.
saya bagi dia isi sushi tu je la. nasinya tu saya la yg makan.



tak puas la makan sushi tu, dah la sikit kene share lak dengan nezha. obekkkk..malam ni kita makan sushi ye. pleaseeeeeee..... lepas makan sushi dia sambong makan makanan dia la. huisshh.. nak kene mengadap dia makan tu yang payah tu. tak boleh gerak dan tak boleh kita nak buat kerja lain. itu la dia nya... manja sangat macam tu la. apa pon, luv u nezha.


makan jangan tak makan.. nyum..nyum..

lepas kenyang makan baru la boleh tido lena ye tak. dah 2 malam ni saya tinggalkan dia tido sendirian. huhuuhhu...sedihnya. tapi nak buat macammana, kene jugak sebab denda kencing tilam. tapi pandai lak dia tak kencingkan tilam dia tu, tau lak pegi membuang kat tempat sepatutnya. nampak sangatkan dia dengki kat saya.


gendang gendut tapi kecapi, kenyang perot suka hati. ni nezha kat tilam dia la nih.

kejap je dia tido. pukul 10 dia bangun lagi golek2, makan lagi dan main melompat2. habis baju saya dah iron gantung pon dia lompatkan. nasib la tak koyak. ganas la
tu konon. hehhee..eleehhh..tak heran sebab dia dah potong kuku. hehhehe...very good. tu la selalu cakar orang kan dah kene potong kuku. takpe la..lagi pon untuk kebersihan gak tu kan nezha.

pagi ni awal2 pagi saya dah breakfast mee goreng. hehhehee..konyang so lunch takyah makan la. tak boleh masok dah perot. ok, sebelum berpisah seperti biasa pose istimewa dari buah hati pengarang jantung saya... nezha.


mat kepochi saya...


ok lah. lama dah saya tak blog hop ni. ada masa sikit lunch hour kang saya nk jenguk2 blog. yang pasti sapa yang jenguk blog saya pasti akan dapat kunjungan balas. have a nice day ye all of us. luv u...



2 comments:

ibuVouge said...

komen pasal ketam.. saya minggu lepas amat teringin nak mkn ketam.
paksa hubby ke kubang rotan ..dpt ketam yg baru je ditangkap.. sekilo hanya RM10.00 je... masak sup ketam ,ketam goreng tepung dan sambal ketam..resepinya saya cari dalm internet

salm kenal

saya said...

ibuvogue-alamakkkk...kemana halanya kubang rotan tuu??? kalo rm10 murah amat tu. aaaaa..tinginnya. siap inform menu tu. takpe2.. nanti saya punya turn lak. hehehhehe... salam kenal too