mari mencari....

Google
 

Thursday, July 10, 2008

budak rajin...

wahhwahhwahhhhh....semalam balik masuk je rumah saya sudah dapat hadiah lorr.. rasa nak melompat2 je.. memang melompat dah pon. hadiah dari kesayangan saya. hadiah yang memang pon hari2 akan dapat. haaaa... ini lah hadiahnya. rumah selerak tarak ngalahkan tongkang pecah. Grrrrr..geram betol. saya melompat tu bukan melompat kegembiraan, tapi melompat kemarahan, kegeraman, ketensenan dan segala ke-ke yang lain. aduhaii... hari2 macam ni rupanya. anak saya sangat rajin mengemas. itu baru sikit je tu, kat belakang ada karpet lagi tunggang langgang tapi tak sempat amik pic sebab saya terus kemas sambil beri kuliah petang kat dia. tapi nasib baik dia tak pernah lagi kemas dapur saya. aduh, kalau dia kemas dapur harus saya pengsan nanti. dia tu kalau kene marah tau lak pandai dok diam tepi pintu.. konon2 menerung kesalahan diri la. dai akan duduk di tepi pintu tu sampai kita siap berkemas dan mulut dah berenti berbunyi, then baru la dia bangun mengiaw2 manja la konon pujuk kita. owhhh...terus lemah semangat terus tak jadi marah. pandai psiko mamat kepochi nih. takpa2.. i lebiu nezha.


yee...lihatlah kerajinan anak saya. ggrrrrr.....

so lepas kemas2 dan bebel2 tu terus tuju dapor la nak masak makan..lapar katakan. saya masak kari kepala ikan (kecik je bukan besar macam kat kedai tu, besar mana boleh habis weii..) campur peria dan goreng telur dadar hangit (standard la tu) dan air teh suam, ahhh..lega tekak dapat air suam2 nih. wahh..time masak ni beriya nih harus tak cukup nasik seperiuk nih, tapi ayoyo...makan sikit sajor. tak de selera la. dalam kepala memang macam2 menu nak makan, nak sate nak burger nak itu nak ini tapi bila ngadap je tuppp.... terus takmo pulak. sabar je la. walocamne pon, saya makan juga yang dah masak tu kot tak kang membazir je. makan dengan nezha.. isi ikan tu saya kemam2 dulu bagi hilang rasa pedas kari dia kot tak kang mencicit lak dia kepedasan.

kari kepala ikan, telor dadar hangit dan air teh suam. alhamdulillah.. walopon hangit sedap la tuu..hehehhee

semalam ada orang dari agensi pekerjaan call. actually dia ni dah byk kali arrange interviu utk saya tapi tak dapat2. memula saya tak perasan tapi lama2 saya dah
tau. dia punya paksa kita attend interview tu yang membuatkan saya bengang. walaupon saya dah cakap say atakmo position yang dia srh pegi inteviu tu tapi still paksa2 kita pegi lak. sekali dua dulu saya pegi la jugak sebab saja dari tak de buat apa pegi je la. last hari tu saya attend utk job kat subang. in the 1st place saya memang takmo tapi dia kata try la itu la ini la kata client beriya nk jumpa saya la sebab resume memenuhi kehendak org tu la. sampai blh arrange utk saya attend the interview after office hour around 7pm macam tu. sekali bila dah pegi sana, baru lah saya tau cerita yang sebenarnya. orang tu kata agent ni yg beriya srh dia jumpa saya sebab katanya saya desperado gila nk koje baru, sampai tak kira what time pon saya sanggop pegi. wahh..apa dah jadi?? dekat saya ckp lain dekat client ckp lain. wtf!!! buat malu saya je masa tu. kot ye pon nak dapat komisen jangan le pusing2 cakap.. mangkok betol la. lagipon saya sendiri taktau mana la agent tu dapat contact number saya. bila saya tanya dia kata dapat dari jobstreet. entah la. benci la keadaan macam ni. kita pulak yang dikuda2kan. mmm..yang semalam tu dia call srh saya attend lagi 1 interview. saya dah cakap takmo dia lagi ckp..keje tu bagus la ada travel claim la, petrol claim la. walhal saya mmg dah inform awal2 dah tarah terang nyata dlm resume tu mmg takkan consider any job yang need me to travel. dah le minyak mahal lagi nak srh saya keje yang ada travel2 nih. tak kuasa la. bukan memilih kerja tapi kalo dah memang takmo dari mula wat pe amik. nanti menyusahkan diri sendiri dan orang keliling. bagi kat orang yang memang suka job macam tu ada paedahnya. so semalam saya cakap NO-NO. saya kata im not looking for new job right now walhal nak sangat2. takpe la..saya slow2 cari sendiri, takmo la ada sangkot paut dengan agensi tu. memeningkan kepala je. tapi ada gak yang saya baca org cari kerja through agency senang je dapat. entah la.. ada sesiap kat sini yang pernah berjaya dapat kerja tru agency?? boleh la share experience. TQ.

malam tgh lepak2 tgk tilawah (chewahhh...tilawah tu..jangan main2), otak merancang nak buat kuih kaswi. bahan semua ada tapi kelapa parut takde la..mana nak cekau. rumah saya semua guna kelapa peket serbuk je or yang kotak punya. so takyah buat la.. tengok la petang ni if rajin singgah kedai beli kelapa parut. tapi nak beli sebijik ba
nyak le benor..nak buatnya secoit je. nak perah2 santan aduhh....saya sangat rajin bab2 perah santan nih. kalo balik rmh ma pon if tau dia punya menu ada bab2 santan ni saya akan paksa dia beli santan yang dah siap perah kat pasar. saya malasssss... tapi standard la orang tua ni mana nak macam tu.. tak sedap katanya.. hehhehee..macam2 la. saya memang selalu ngelat bab2 perah santan ni. suruh la saya potong bawang ke hapa ke saya sanggop dari perah santan. so, takde buat apa, nak iron baju pon tulang jadi berat lak tetiba. hehehhe...jadinya tengok je la tv sambil baca buku sambil mengudap2 dan minum nutrigen. seperti biasa mamat kepochi tu nak jugak so bagi la sikit, kalo tak selagi tu la dia mengiaw2 gigit2 kaki saya.

mamat kepochi tengah merenung straw. nak lagi la tu, sakit perot kang baru tau..


hari ni pergi kerja macam biasa la, tapi lambat sikit kuar rumah sebab terbangun lambat. sedar2 dah pukul 7, muwahahhahaa.... so bangun melompat2 siap2 bagi nezha makan dulu, siapkan dia punya hal segala then broomm..broommm... ngadap jem then sampai. harini konon nak buat breakfast mee goreng tapi sebabkan dah bangun lambat saya buat roti sapu peanut butter saja la. jadi la lagipon balance roti buat sandwich tu ada lagi. kalo tak makan nanti bazir je berkulat macam tu je roti tu nanti. so, sambil hadap jem sambil makan la, multitasking katakan.

roti breakfast saya. nasib bak tak tercekik makan dlm kereta air takde

so, rasanya perot pon dah kenyang, maybe lunch takyah kuar la kot. nak jimat katakan. lagipon tak berapa selera lah. hari ni kerja tak berapa banyak kot, tapi siamang pepagi dah mengarok2. ntah hapa2 la dia tuh. ok la.. nak buat keje pulak. luv u...

2 comments:

Cik Choki said...

bes la post..
terhibur baca.. hehehe..

btw, xde nak carikkan gf utk nezha ke? kesian dia duk umah sorang2. gersang tau dia. wakaka

ok, take care kak ;)

saya said...

choki-nanti nezha besar sikit baru boleh bagi dia bergf..tapi skrg pon gatal blh tahan mamat tuh..hehhee.. opss...jgn offer choki-choki kat dia..dia suka amat tu.