mari mencari....

Google
 

Wednesday, July 2, 2008

kene lagi.....

Semalam adalah hari yang sangat2 stressfull untuk saya..dari awal pagi sampai la le larut malam!!! Pagi subuh pi'e dah hangat hati dengan Obek..so terus cancel plan nk breakfast sama konon. On the way keje, jalan jem tak hengat. Lunch konon makan kueteow goreng tapi rasa mcm hapa2 ntah. Kempunan nak makan durian dan lontong, jari pon terluka. Petang baru nak ok sikit sesuatu telah terjadi....

Balik semalam saya terus ni bersemangat berkobar-kobar nak masak nasik. So, balik je terus tuju dapur jerang nasi, tumis sardin, goreng sayur kangkong dan goreng tauhu (terhangit le pulak.. bukan salah saya, salah Nezha sebab saya sebok melayan dia sampai lupa tauhu tgh tergoreng). Then, lepas siap masak kononnya nak makan le ni. Tapi ingat nak mandi dulu la. Dah wangi2 baru boleh makan dengan lahapnya kan. Tengah saya dok berkemban2 towel tu sekali dengar bunyi pagar ketuk2..panggil2 akakkk..akakkk.. ingatkan kanak2 rmh sebelah main2. Saya tengok ada pompuan kat pagar tapi tak berapa nampak la..sebab lens dah bukak so teraba2 carik spek dulu. Dah pakai spek baru le nampak.. rupanya mak ahtong.

Mak AhTong : Kak..tolong tengokkan rumah saya kejap..
Saya : Kenapa?

Mak AhTong : Kene pecah lagi la..saya nak pegi balai polis ni buat report, tolong tengokkan ye
Saya : Hah??!! ok2..nanti i tlg tgkkan.


Haiyooooooo...rumah AhTong kene lagi untuk kali yang kedua untuk tahun ini. Sian sangat. So, saya mandi cepat2 then pegi tgk rumah dia, mana lah tau..dah la tgh takde orang tu..rmh dah pecah kang ada lak perompak lainyg datang..saya pusing belakang tgk pintu blkg mmg dah regang..tgk pintu depan terang semacam je..owhh..org jahat tu pecahkan tingkap depan. Ntah apa la pulak yang lesap kali nih.

Keadaan tu buatkan saya teringat kejadian pecah rumah yang saya alami.. tahun lepas. Puasa pertama tahun 2007. Masa tu tak tau apa perasaan yang boleh saya keluarkan. Sakit hati, marah, benci, sedih, bengang...semuanya ada. Tapi masa saya tu orang jahat pecahkan pintu dapur, potong grill dan hangkot segala yang boleh dihangkot, brg kemas, duit, pc, laptop, all branded new t-shirt (pandai lak memilih baju..cilakak betol..berpanau la ko) dan beberapa benda lagi. Nasib baik dia tak sempat hangkot set tv. Mmm..nilai barangan yg dia dapat tu pon dah boleh kenyang setahun makan. Dia merompak time siang, mmg time takde orang sbb semua orang keje. Malas nk cakap la kan..walhal blkg rmh saya tu surirumah sepenuh masa yg mmg dok kat rumah 25jam sehari semalam, bila disoal polis, jawappanya tak nampak or dengar apa2. Buta pekak betol2 esok baru padan muka. Takkan la tak perasan gelagat orang pecah rumah, perompak tu pon bukan naik motor, bawak lori. Itu pon apek rmh hujung sekali nampak, di apelik sbb kalo pindah rmh apsal lak guna pintu dapor, so dia ala2 lalu sana tgk, bila pusing depan mmg pintu depan & pagar berkunci, so maknanya mmg tgh merompak le tu. After apek pusing balik tu la perompak dah berambos cpt2 sbb dah ada orang nampak dia so dia blah. Kalo tak harus hbs kosong 1 rmh baru dia berambos.... Bila polis tanya apek, apek ckp dia tak ingat no lori tapi tau ada 4 orang indon & india. Memang kecoh line rmh saya time tu sbb rmh saya tu betul2 depan jalan besar, bukan kat ceruk hutan.

Saya yang tak tau cerita balik kerja macam bi
asa. Tgh jln Obek call cakap rmh kene pecah. Ingat dia main2 rupanya betol2. Itupon ayah Ahtong call Obek bagitau sbb ayah Ahtong taktau nombor hp saya. Sebab ayah Ahtong balik ptg tu pegi belakang nak bawak Ahtong jalan2 so nampak pintu blkg saya dah terbukak, dia intai2 nampak dah sepah2 dan pulak apek tu pon dok tggu je if saya or ayah Ahtong balik nak bagitau. mmmm...apa lagi, ramalan ku benar belaka. So, report2 polis (kene report byk balai lak tu), polis datang mlm tu konon kan amik cap jari..ahh..bongok. Berlagak menggayakan berus tu je.. bencila.. katanya 1 cap jari pon takde. Habis cap jari saya selama ni pon takde gak ke? OK, fine, maybe perompak guna sarung tangan. Tapi, takkan bekas tapak kasut pon takde?? eeeeee...benci2..masa tu bertan2 dah sumpah seranah saya. Lepas kejadian tu, saya tak kemas pon rumah tu.. saya pass ke Obek, pandai dia la nak upah sapa kemas rumah tu.. gila.. nak basuh baju & susun baju dlm almari je amik masa seminggu. Kemas dapur lagi, kemas rak buku lagi. Memang saya menangis hari2. Tapi masih bersyukur sebab kene siang, buatnya kene malam saya tgh tido sensorang.. hazabbbbb...

So, berbalik semula pada cerita rmh Ahtong tu, ayah Ahtong kata dia baru je nk kumpul duit nk pasang alarm & cctv, tapi blm sempat lagi dah kene lagi. Ayah Ahtong bagi ingat kat saya supaya berhati2, tambah2 dah nak raya ni. Macam2 boleh berlaku. Semua orang nk duit mudah sekarang. Saya kalau saya dapat perompak yang rompak rumah saya dulu tu..saya ikat dia kat kereta, saya sebat2 dia bagi mamps...... geram tak terkata. Dah la mak Ahtong tu tgh sarat sekarang, tggu masa je. Nangis2 dia. Saya yg tengok pon nangis sekali. Saya cakap apsal Ahtong tak kejar gigit perompak tu. Ayah Ahtong kata, dia letak Ahtong kat belakang, sbb hari tu org jahat masok ikut belakang, this time dia masok ikut depan, pecahkan cermin tingkap n potong grill. Eee...jiran sblh rmh saya pon buat nehen je. Nakpecahkan cermin tingkat tu kene ketuk 3-4 kali baru blh pecah semua, takkan la tak dengar lansong walhal jarak antara rumah tu sekangkang kucing je. Buat malu kaum. Baik pulak berjiran dgn bangsa Ahtong ni ada lagi budi bahasa, dgn sebangsa..mmm... malas cakap la.

Disebabkan ketakutan, malam tadi saya tidor full dress! T-shirt, jeans, hp melekat je kat tangan. Takot weiii... Selera nak makan pon terbantut. Tapi makan juga sikit nanti perot masok angin lagi susah. Semoga orang2 perompak tu mendapat balasan yang setimpal dunia dan akhirat... mmg kene kutuk la seumur hidup dia, saya takkan maafkan perompak2 tuh. Dengar cerita sampai sekarang tak dapat lagi tangkap perompak2 yang rompak rmh saya dulu dan rmh Ahtong 1st time hari tu. Mmmm..takbuat koje gamaknya 'orang2' tu. Lepas kejadian pon seingat saya cuma sekali je dipanggil utk macam sahkan report, tade apa2 perkembangan pon. Lenyap lesap je. Gaji elaun tiap tahun naik. Arrgghh...

Owhh..cukup2 lah tu... sekarang masa utk tgk gambar pula. Dalam pada susah2 hati tu sempat gak snap some pics.
Laok simple saja..cukup untuk saya. Tumis sardin, goreng kangkong dan tauhu goreng hangit.


Budak degil sebok nak rasa sardin saya, saya suapkan, haa..merasa kepedasan mencicit lari cari air..


Jangan kacau saya, saya nak tidurrrr....purrpurr meoww

No comments: