mari mencari....

Google
 

Wednesday, July 16, 2008

preangai lagi...

opah was admitted. she'll having her eye's operation today. please pray for her health and ma's health too. called ma yesterday evening and she mengadu at saya pasal the nurse punya perangai macam hampeh. boleh ke they all lupa to give opah the important medical. dah le orang tua tu tgh dalam pemerhatian untuk the operation. that morning, opah was taken down to meet the doctor la kan, then, nurse tingkat bawah tanya my ma dah dibagi ubat ke belom. then, ma cakap dah le sbb memang nampak. nurse tu tanya lagi, ubat biji dan ubat cair? ma replied just ubat biji je ubat cair takde. boleh lak nurse tu marah my ma tanya apsal lak ubat cair tak bagi?? tak ke mangkok bongok namanya. mana le my ma tau apsal tak dapat ubat cair tu. then, the nurse call nurse tingkat atas utk tanya. nurse atas cakap udah bagi. my ma kata mana ada, she's is 24 hours with opah and there's no way the nurse can give opah any medical without her assistance. then, tana punya tanya baru la nurse tingkat atas mengaku.. jawapannya..' ha'ahh laa... saya lupa nak bagi..." haaaa...hamik ko. boleh lupa bagi patient ubat katanya. sebab sebok menggatal dengan handphone bersms and whatsoever, bukannya bz sebab layan patient ke hapa. the whole morning there's no urgent or emergency case. kata dah nak operate that morning boleh lak macam tu? takde dalam record ke?? astagfirullahhalazim.. mengucap je la byk2. then, kene la wait for that ubat cair le pulak. so, apa explanationnya? nothing!! jawapannya tunggu je la. my ma dah hangin and said if she have to wait for another hour she'll take opah to the other hospital. there's plenty of gov and private hospital out there which have a dedicated nurse. nak tunggu jadi case agaknya baru nak insaf depa2 nih. kalo rasa tak nak koje nurse jangan apply dan jgn amik course tu pon dari dulu. dok rumah jaga anak laki kalo dah gatal beno merenyam. ya allah..pepagi saya dah marah2 ngutuk2 orang. apa pun, this morning (16/07) opah was scheduled (again) for that operation.


ok, enough for that. last night went to cheras to send some durians to pakcik. on the way, masih berjumpa dengan pemandu2 yang kureng. menyakitkan hati je. ada kereta ni iswara je, tapi drive ala2 ferrari konon. cilok2 kiri kanan kedepan kebelakang. dah memang jalan tu bz. mrr2 at 8pm++ was still heavy trafic. ingat2 la sikit time drive ni. dia keluar dari susur kanan nak ke main road dengan selambanya terus masok without put any signal or slow down. nsb baik tak berdentum dengan kereta saya. kalo kene pon mmg bagus. senang saya bahasakan dia dan kalo kene pon kereta saya hanya akan kemek pad tepi tu je lain la kereta dia, cikai punya. geram betul. dah sah2 salah dia, boleh lak dia yang nak marah2 kita toleh2 ke kita. astagfirullah.... sabar je la jiwa time tuh. tak berapa sempat amik gambar cuma dapat amik belah tepi dia je la. so kepada sesiapa punya sedara ni, naik iswara colour silver agaknya sebab malam tak berapa perasan, ada line2 merah kat tepi tolong, registration no. ***6359 bagi peringat kat dia drive elok2 sikit. belom kene buku dengan ruas boleh la belagak. buatnye menondol lori pasir melopong le kau nak mengganti kereta sendiri, sah2 lori tu menehen je. sebelum kene baik beringat. kot ye pon claim insuran, itu semua duit, sementara nak tggu repair tu mana nak cekau kereta lain pegi kerja? kan dah menyusahkan orang. pikir2 dulu baru berangan nak belagak. malam tadi rasa nak sondol2 je kereta dai dari belakang, kalo kene memang bagus. huishh...sabar2 lah hati.

kereta iswara itu... sangat kureng. benci aaaaaaahhh....

adari cheras terus lajak ke ampang to send some fruits to Obek's brother. tu lagi satu hal. mamat tu baru dapat kerja dengan jusco, ok fine, dia pon perangai baik dan saya pon suka kat dia. budaknya ok la, buat at least tau budi bahasa. every month hantar duit kat mak dia, buat belanja. maknya pulak tak guna duit tu but simpan utk belikan dia motor. so ok la. memang baik budak tu. stay together with obek's other brothers which was gatal enough tak nyempat tunggu siang malam nak kawen jejugak walhal aweknya still in study. takpe la, since dia yang kuar duit sendiri tapi saya mmg dari dulu tak berkenan dengan perangainya tu. masalahnya.... selalu pow maknya mintak tlg top up time2 sesak. menghulor 100 mintak 200 apa cerita. baru2 ni saya dengar rodtax motor dia mati dengan senang nya call kampung mintak srh maknya hidopkan. amboi2..besar kepala nampak. adiknya nk pinjam moto pegi koje haram nak dibagi walhal dia ada kereta pegi kerja. kedekut nak mam... pegi la budak tu pepagi nunggu bas, balk malam bas dah takde kene naik teksi. mmm.saya dengan obek kalo ada kesempatan jumpa gak budak tu ajak2 pegi makan. kesian, budak baru nak hidop, tapi kalo perangai baik kita pon tak isah nak tolong. kalo perangai macam monyet sapa nak tolong. so, harap2 budak tu dapat la cepat beli motor. dgr mak dia nak tlg topup bagi cepat sikit motor blh kuar. ok la tuh. bab yang nak kawen tu, dengarnya bulan 2 ni nak lansong. hantam la... saya senang je. rasa nak pegi saya pegi rasa takmo pegi saya tak pegi. tak kuasa melayan... cumanya sian kat orang tua tu je la.

mmmm..mengumpat lagi. tak cakap merana jiwa, dicakap menam
bah dosa je. belom cukup tahap kesabaran saya ni rupanya. masih banyak dipengaruhi dek tandok2 diluar sana.

untuk menghiburkan hati, baik cerita pasal nezha. dia tak berapa sihat la agaknya. tak berapa nak makan dan tido je. buangair besar kureng tapi air kecil ok. tapi klinik bukak siang je..paling lambat pkl 7 dh tutup. mana sempat saya nak kejar melainkan weekend. risau pulak. makan durian byk sangat kot dia tu. owhh..macam ni serik la nak bagi kat dia lagi.

tengah baring dengan Ah Seng.. toy dog saya, juga teman tido nezha..

semalam seronok la dia pergi berjalan naik kereta. cerah bijik mata tak dok diam dalam kereta. masa saat2 kecemasan dengan kereta haprak tu dia pon terkejut. maunya tak, tengah syok2 sight seeing tepi tingkat emergency break haruslah terduduk. owwhh..siannya dia.


standard la muka pemalas.. melepak je kojenya.

lepas balik ingat nak pegi makan tapi takde selera la. beli burung puyuh 1 makan sebelah je then kunyah2 keropok goreng, minum air kotak, sudah la cukup penuh rasanya perot. vitamin ada tak bermakan, almari yang makan. hahahhaa... itu ma saya yangs elalu perli saya. kalo membeli rasa macam nak bungkus je terus guardian tu tapi dah beli jadi perhiasan. appa la...


nezha berkuasa sakti...mata boleh kuar cahaya2..whauhahhaa...

sempat tengok ulangan debat hebat tuh. hahahhaha..macam2 la, takmo komen isu sensitif. nezha pon boring je tengok then terus saya tukar channel tengok kartun lagi puas hati. eh, tingin la nak beli digital camera. ye2.. saya memang ketinggalan zaman. orang dah basi dah saya baru terhegeh2 nak survey. almaklum, sayakan kedekut tahap nirwana. sayang rasanya nak kuar duit berkeping tu, buat belanja makan kenyang perot. nanti la, sekarang dalam proses membodek Obek. hehehhee...harap2 dapat.

2 comments:

umi_e said...

salam... semoga opah dia akan cepat sembuh :)

* kucing itu mengingatkan kenangan lebih 20 tahun lalu - memiliki kucing pure persian berwarna hitam persis si nezha tu :) namanya AMIN :)

saya said...

umi-e : tq doa opah. takpe la..rindu2 kat amin blh tgk nezha ye.