mari mencari....

Google
 

Friday, August 29, 2008

makan tengah malam...



semalam balik lambat sikit. dekat pukul 830pm baru sampai rumah. siannya anak saya kegelapan kat rumah tu. bukak je pintu kereta dah dengar dah dia dok mengiaw2. saya pon dah macam lipas kudung nak tutup gate nak bukak pintu segalanya la. bukak2 je mamat kepochi terus terkam ni polok2. owhh..siannya dia. kegelapan.

masok2 je rumah nasib baik rumah tak bersepah. alhamdulillah. tapi kemas2 gak le tempat uk-uk dia tu buang2 apa yang patot so tak le berbau rumah nanti busuk masam. lap2, sapu2, susun2 mana yang patot mandi then lepak. tak dinner pon sebab macam tak berapa larat nak makan. tapi pukul 11 tu perot mendidih korang.... saya still malas nak makan (sebab malas nak masak sebenonya) dan saya ingat nak tahan je sampai pagi esok baru le terus breakfast. so layan2 gak la tv tapi tak boleh tahan la. memang dasar pemalas. saya bukak peti ais tapi tak berkenan lak tekak nak makan benda2 dalam tu. so nampak keledek ada balance lagi so buat le cucur keledek tengah2 malam buta tu. haa.. sodap habis sepinggan. mamat kepochi pon heran tengok saya kelentang kelentung kat dapor memalam buta. mesti dia pikir apsal le pompuan ni rajin memalam buta nih. hahahahhaa... tapi elok beno le tu kan. aktiviti makan malam pukul 11pm pas tu bantai tido. esok badan bagai dipam2 mula la bising. aahhh... takdenya. baru seklai ni je takkan sampai begitu sekali efeknye ye tak?


cucur keledek penyelamat perotku...

takde apa yang menarik pon berlaku malam tadi. hujan dan tengok tv je la kerja saya. cuba baca buku tapi fikiran tak boleh concentrate pulak. maybe sebab penat agaknya. so layan kan je la mamat kepochi main....


macho la kononnn...



arghh..mengantuk. dodoikan saya cepatttt...



huiyoo..syioknya kene garu2 perott.. aman duniaku...


hehehhee..macam2 perangai si nezha ni. masa saya makan cucur tu pon dia standard la nak gak buat QA/QC. saya bagi 1 je buat dia jilat2. dia bukan boleh makan beda tu keras kang tercekik kang. semalam nak bagi makan vitamin menggelupor 1 rumah. degil. pas tu masa saya dok kemas2 baju kuarkan dari bakol dobi (ye2, baju saya hantar dobi ye tak basoh sendiri, alasannya washing machine takde. hehehe) dia pon dok menyelit juga. saya susun dia pi kombah2 itu kan ke nak menambahkan kemarahan namanya. nakal-nakal pon kesayangan saya.... luv u nezha!!!

yeayy..puasa....


alhamdulillah.. bulan yang dinanti2kan telah pun muncul tiba. nasib baik isnin tu cuti public holidaykan so ramai le yang ada peluang untuk sahur dan buka puasa sulong kat kampung halaman. lepas maghrib pegi terawih, balik terawih ada makan2 lagi. wahh... seronoknya. makan je yang ingat tadarusnya tak sebot pon??? aayayayayaa....

dulu masa saya muda2 dulu selalu la ikut ma pegi tadarus. boring gila sebab semua group orang2 tua. yang muda saya je la, anak orang lain takmo ikut pon. tapi at the end annti dapat hadiah kain batik. hahahhaa.. macam le saya reti nak ikatkan. tapi terima je la. wah..seronok tau. sekarang.. mmm..tadarus depan tv je la. hahahhaaa...

kenangan bulan puasa masa kecik sungguh la banyak. takyah cerita la. rata2 kenangan manis walopun pada masa kejadian adalah merupakan kejadian pahit. dah kata setiap perkara itukan pengalaman. pernah dulu saya kene sempot time puasa. lama lak tu. tak puasa le makcik jawabnya. tak puasa pon bukan makan pon. sedot ubat jek dengan minum sikit. rugi je tau. buat penat saya je ganti puasa. so, sekarang ni kene jaga2 supaya kejadian yang serupa tidakkan berulang kembali. chewahhh....

macam2 peringat untuk kita pada bulan ramadhan ni. biasa la, peringatan untukkebaikan. macam kartun dibawah. tq kepada penyumbang, saya amik dari tenet.




hehhehe...macam lawak je kan. walopon sinis tapi tetap memberi panduan dan peringatan. cakap pasal puasa harusla kene cerita pasal sahurkan. aduhaiii.... kelopak mata ni bagai digam2 dengan gam uhu. payah beno nak dibuka. kalo kat rumah ma, ma akan kejut sekali je. bangun tak bangun kira nasib la. kalu kat rumah ibu, ibu akan kejut berjuta2 kali. kadang saje je tunggu sampai ibu kejut walhal dah denganr dari tadi ibu kelentung kelentang kat dapur siapkan makanan sahur. malas tolong punya kes. apa punya pompuan daaaa.... ma biasa sahur very the simple je, goreng telur mata cair dengan nasi. ma tak makan sangat laok2 time sahur. tapi kalo ibu, tu dia..siap masak laok baru nih semata2 untuk sahur. tu yang berkobar2 bangun sahur kalu kat rumah ibu. hehehheheheee....

okla. takde apa sangat nak cerita. cumanya saya ingin memohon ampun dan maaf kepada semua pembaca dan kawan2 yang tak pernah saya kenali cuma kenal melalui penulisan saja. sekiranya ada perkataan / penulisan saya yang menyinggung hati dan perasaan mintak dimaafkan. semoga kita semua mendapat puasa yang berkat dan mambur. aminn... selamat berpuasa!!!!!

selamat menyambut ramadhan al-mubarak...


hari raya, hari yang mulia
penuh bererti, kepada kita
tua muda miskin dan kaya
menyambutnya dengan gembiraaaaaaaaaaaaa....


woittttt...salah tema la pulakkkk. hahahhahha... macam2 perangai la. ramadhan bakal menjelang, semua persediaan harapnya sudah sedia ye. sedia dari segi fizikal dan mental supaya kita mampu menunaikan ibadah rukun islam yang ke... ke berapa?? huhuhu... lupa la tu. ye.. yang ke-3 kawan2. kadang kita2 ni bukan tak tau, tau cumanya tak ingat. hehhehehe... tapi kekadang kene buat revision jugak kita2 ni. walopun dah besar panjang tua belia, kene ingat gak pelajaran ni. so, untuk peringatan saya dan semua, kita buat revision sikit sebelum meneruskan penulisan sempena bulan ramadhan ini.


RUKUN ISLAM 1. MENGUCAP DUA KALIMAH SYAHADAH 2. SOLAT LIMA WAKTU 3. BERPUASA DI BULAN RAMADHAN 4. MENGELUARKAN ZAKAT 5. MENUNAIKAN HAJI

aaa..kalau tersalah sila betolkan. sama2 kita bermuzakarah hari ni. chewahhh....

anyway... saya ada jumpa artikel ni kat emel so saya nak le kongsikan kepada semua pembaca. terima kasih kepada penyumbang emel. saya taktau sapa dia tapi mudah2an pelajaran dan peringatan ini memberi manfaat kepada semua. artikel ni dalam bahasa indonesia. takpe la,.. bukan beza sangat pon perkataannya. so, baca slow2 ok.


Segala puji bagi Allah I yang menjadikan bulan Ramadhan lebih baik dari pada bulan-bulan lainnya dengan menurunkan Al-Qur`an dan mewajibkan puasa bagi kaum muslimin sebagai salah satu keperluan dalam Islam. selawat dan salam tercurah kepada Nabi Muhammad S.A.W yang telah menyampaikan kepada kita tentang ibadah-ibadah di bulan Ramadhan dan memberikan contoh kepada kita bagaimana sebaiknya menghidupkan bulan bulan yang penuh berkah ini.

Dari Abu Hurairah R.A, ia berkata, 'Rasulullah S.A.W memberi khabar gembira kepada para sahabatnya dengan bersabda:

"Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, bulan yang diberkati. Allah mewajibkan kepadamu puasa di dalamnya; pada bulan ini pintu-pintu syurga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup dan para syaitan diikat; juga terdapat dalam bulan ini malam yang lebih baik dari seribu bulan, barangsiapa yang tidak memperoleh kebaikannya, maka ia tidak memperoleh apa-apa." HR. Ahmad dan an-Nasa`i.

Berikut ini adalah amalan-amalan yang dianjurkan di bulan Ramadhan:

1. Puasa: Allah memerintahkan berpuasa di bulan Ramadhan sebagai salah satu rukun Islam.

Firman Allah :

Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa. (QS. Al-Baqarah:183)

Rasulullah S.A.W bersabda:

"Islam didirikan di atas lima perkara, yaitu bersaksi bahwa tidak ada yang berhak disembah selain Allah I dan Muhammad r adalah rasul Allah I, mendirikan shalat, menunaikan zakat, puasa Ramadhan, dan pergi ke Baitul Haram." Muttafaqun 'alaih.

Puasa di bulan merupakan penghapus dosa-dosa yang terdahulu apabila dilaksanakan dengan ikhlas berdasarkan iman dan hanya mengharapkan pahala dari Allah I, sebagaimana Rasulullah r bersabda:

"Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan karena iman dan mengharap pahala dari Allah I, niscaya diampuni dosa-dosanya telah lalu." Muttafaqun 'alaih.

2. Membaca al-Qur`an: Membaca al-Qur`an sangat dianjurkan bagi setiap muslim di setiap waktu dan kesempatan. Rasulullah r bersabda:

"Bacalah al-Qur`an, sesungguhnya ia datang pada hari kiamat sebagai pemberi syafaat bagi ahlinya (yaitu, orang yang membaca, mempelajari dan mengamalkannya). HR. Muslim.

Dan membaca al-Qur`an lebih dianjurkan lagi pada bulan Ramadhan, karena pada bulan itulah diturunkan al-Qur`an. Firman Allah I:

(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al-Qur'an sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil). (QS: al-Baqarah:185)

Rasulullah r selalu memperbanyak membaca al-Qur`an di hari-hari Ramadhan, seperti diceritakan dalam hadits 'Aisyah radhiyallahu 'anha, ia berkata:

"Saya tidak pernah mengetahui Rasulullah r membaca al-Qur`an semuanya, sembahyang sepanjang malam, dan puasa sebulan penuh selain di bulan Ramadhan." HR. Ahmad.

Dalam hadits Ibnu Abbas t yang diriwayatkan al-Bukhari, disebutkan bahwa Rasulullah r melakukan tadarus al-Qur`an bersama Jibril u di setiap bulan Ramadhan.

3. Menghidupkan malam-malam bulan Ramadhan dengan shalat Tarawih berjamaah: Shalat Tarawih disyari'atkan berdasarkan hadits 'Aisyar radhiyallahu 'anha, ia berkata:"Sesungguhnya Rasulullah r keluar pada waktu tengah malam, lalu beliau shalat di masjid, dan shalatlah beberapa orang bersama beliau. Di pagi hari, orang-orang memperbincangkannya. Ketika Nabi I mengerjakan shalat (di malam kedua), banyaklah orang yang shalat di belakang beliau. Di pagi hari berikutnya, orang-orang kembali memperbincangkannya. Di malam yang ketiga, jumlah jamaah yang di dalam masjid bertambah banyak, lalu Rasulullah r keluar dan melaksanakan shalatnya. Pada malam keempat, masjid tidak mampu lagi menampung jamaah, sehingga Rasulullah r hanya keluar untuk melaksanakan shalat Subuh. Tatkala selesai shalat Subuh, beliau menghadap kepada jamaah kaum muslimin, kemudian membaca syahadat dan bersabda, 'Sesungguhnya kedudukan kalian tidaklah samar bagiku, aku merasa khawatir ibadah ini diwajibkan kepada kalian, lalu kalian tidak sanggup melaksanakannya." Rasulullah r wafat dan kondisinya tetap seperti ini. (HR. al-Bukhari dan Muslim).

Setelah Rasulullah r wafat, syariat telah mantap, hilanglah segala kekhawatiran. Disyari'atkan shalat Tarawih berjamaah tetap ada karena telah hilang 'illat (sebabnya), kerena 'illat itu berputar bersama ma'lul, ada dan tiadanya. Di samping itu, Khalifah Umar t telah menghidupkan kembali syari'at shalat Tarawih secara berjamaah dan hal itu disepakati oleh semua sahabat Rasulullah r pada masa itu. Wallahu A'lam.

4. Menghidupkan malam-malam Lailatul Qadar: lailatul qadar adalah malam yang lebih baik dari pada seribu bulan yang tidak ada lailatul qadar dan pendapat paling kuat bahwa ia terjadi di sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan, terlebih lagi pada malam-malam ganjil, yaitu malam 21, 23,25,27, dan 29. Firman Allah I:

Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. (QS.al-Qadar :3)

Malam itu adalah pelebur dosa-dosa di masa lalu, Rasulullah bersabda:

"Dan barangsiapa yang beribadah pada malam 'Lailatul qadar' semata-mata karena iman dan mengharapkan pahala dari Allah I, niscaya diampuni dosa-dosanya yang terdahulu." HR. al-Bukhari.

Menghidupkan Lailatul qadar adalah dengan memperbanyak shalat malam, membaca al-Qur`an, zikir, berdo'a, membaca shalawat. Aisyah radhiyallahu 'anha pernah berkata, 'Aku bertanya, 'Wahai Rasulullah, jika aku mendapatkan lailatul qadar, maka apa yang aku ucapkan? Beliau menjawab, 'Bacalah:

Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Yang suka mengampuni, ampunilah aku

5. I'tikaf di malam-malam 10 terakhir dibulan suci ini: I'tikaf dalam bahasa adalah berdiam diri atau menahan diri pada suatu tempat, tanpa memisahkan diri. Sedang dalam istilah syar'i, i'tikaf berarti berdiam di masjid untuk beribadah kepada Allah I dengan cara tertentu sebagaimana telah diatur oleh syari'at.

I'tikaf merupakan salah satu sunnah yang tidak pernah ditinggal oleh Rasulullah r, seperti yang diceritakan oleh Aisyah radhiyallahu 'anha:

"Sesungguhnya Nabi r selalu i'tikaf pada sepuluh hari terakhir dari bulan Ramadhan sampai meninggal dunia, kemudian istri-istri beliau beri'tikaf sesudah beliau." Muttafaqun 'alaih.

Memperbanyak sedekah: Rasulullah r adalah orang yang paling pemurah, dan beliau r lebih pemurah lagi di bulan Ramadhan. Hal ini berdasarkan riwayat Ibnu Abbas t, ia berkata:

"Rasulullah r adalah manusia yang paling pemurah, dan beliau lebih pemurah lagi di bulan saat Jibril u menemui beliau, …HR. al-Bukhari.

6. Melaksanakan ibadah umrah: salah satu ibadah yang sangat dianjurkan di bulan Ramadhan adalah melaksanakan ibadah umrah dan Rasulullah r menjelaskan bahwa nilai pahalanya sama dengan melaksanakan ibadah haji, seperti dalam hadits yang berbunyi:

"Umrah di bulan Ramadhan sama dengan ibadah haji."

Demikianlah beberapa ibadah penting yang sangat dianjurkan untuk dilaksanakan di bulan Ramadhan dan telah dicontohkan oleh Rasulullah r. Semoga kita termasuk di antara orang-orang yang mendapat taufik dari Allah I untuk mengamalkannya agar kita mendapatkan kebaikan dan keberkahan bulan Ramadhan. Wallahu A'lam.

masyaallah...


masyaallah...

bz gila saya pagi tadi rasa macam nak tercabut kaki tangan segala. badan ni macam nak kene divide2 pegi sana sini. ini semua opis court case punya pasal la ni. geram betol. kelam kelibut dibuatnya. appa punya lawyer la, esok nak berak hari ni baru nak gali lobang. bongok. tapi belajar law tapi entah hapa2 je saya tengok. bukan baru tau semalam nak kene pi court hearing dah berkurun dah. fail bercopy2 dah submit tapi still kene bagi lagi everytime ada meeting. kan ke al-badigol namanya. nasib baik opis ni tak runtuh tadi dek sebab sebok beno. ahhahahaaa.... ada2 je la saya ni.

so, la ni baru la nak bernafas sikit. so update sikit je la ye, jangan tak update lansong. almaklum..kang isnin dah public holiday dan dah puasa. puasa2 nikene kurangkan sikit aktiviti menganyam ketupat. kalo tak buat lapar perott je la. hehehhee... nezha, kamu puasa jugak nanti.

bulan puasa bulan yang paling dinanti2. kenapanya? sebab nak berbuka kah? sebab nak beli2 baju rayakah? sebab nak dapat duit rayakah? hantam la..janji niat mesti mau baik ok. wassallam....

Thursday, August 28, 2008

teringin...




sesekali.. ku rasa teringinnnnn....

tu diaaa... 1st ayat pon dah syahdu syahdan dah ni. bukan tingin apa, saya ni tingin bebeno nak le reti masak2 macak orang lain tu. most of my blog links semua orang yang handal2 masak. every entry pon boh gambor masakan waduh-waduhhhh.... meleleh ayaq lioq makcik dibuatnya. dengan harapan kalau baca blog2 tu nanti esok2 saya pon boleh jadi teror la masak macam they all. hahahhaha... what a good imagination!


saya ni masak tu boleh le pegang kuali masaelahnya, harus hangus hangit tak menjadi tak sedap. habis camno tu? keras beno tangan nak megang sendok sudip. hehhee..betol, tak tipu, kalo tak caya check semual previous entry saya yang letak gambar makanan semua hangit2 belaka. itu salah nezha sebab dia selalu kacau saya masa saya memasak... fuhh... lega ada orang (orang ke kucen??) yang boleh dipersalahkan.

anyway.... sebab musabab yang saya heran tu kan, ma pandai masak, ibu lagi teror masak sampai siap buat2 catering lagik ni. saya ni?? huhuhu... everytime if pegi rumah ibu saya tolong masak budak2 tu mesti perli2 saya cakap 'ni kang ada la yang sakit perot ni... atau hah?! auntie masak? cabotttt!!!' sungguh kurang assam jawa asam keping betol bebudak tu.


bukan saya tak belajar masak, every step dah follow exactly dah ni. berapa2 gram berapa2 sudu semua baikkk punya sukat ni tak gak jadik. mmm..tu pasla saya suka makan tomato je senang hidop makcik. pegi kedai-pilih2-bayar-balik rumah-potong2-ngapppp!!!! dah kata fresh fruits and vege is good for your health kan so harus le pilih yang senang je.


saya suka tau nak belajar buat2 kuih, kek2, masak2 lauk tu. lagipon saya prefer baking or cooking dari kemas2 rumah. nak suruh saya pegang penyapu?? masyaallah.... harus udah akhir zaman tu rasanya.

hari tu ada la konon ni berkobar2 ni bersemangat waja nak pergi baking class. obek pon dah bagi duit fee bagai nih tapi sampai waktu dan ketikanya ada lak hal yang tak dapat dielakkan dan saya terpaksa tak pergi kelas tu. tapi nasib baik duit yuran belom bayar lagi at that time. hehhe..tu la, niat baik tu ada je halangannya (alasan standard lagi)


tapi sekarang saya cuba2 gak masak, tapi setakat yang termampu je la. biasanya rupa bentuk masakan saya amatle mengecewakan, ie. hangit, tak lawa, tak ikut standard piawaian bentuk makanan dan sebagainya tapi insyaallah, rasanya ada disitu. garam gula pahit pedas ada la terasa (itu ikut tekak saya la kan) tapi obek diam je tak de lak komplen apa2. hahhahhaaa.. ke sebenarnya dia dah tak kuasa nak komplen sebab tak pernah yang sedap?? how dare u... takla, dia memang penyenyap a.k.a pendiam orangnya. (ayat cover diri sendiri lagi). eh, tapi nezha pon ok je kalau saya bagi makan. ayam hangit ke apa ke dia bedal je. hehehhee... luv u nezha (kaulah penyelamat laok tak sedapku).


memandangkan dah dekat bulan ramadhan al-mubarak yang mulia, lagi le saya takde peluang untuk masak2 ni melainkan if balik rumah ma or ibu. itupon takat potong2 dan kacau2 dalam periok je la kan. weekdays bulan puasa memang sah2 terang nyata beli makanan kat luar je sebab office saya takde balik2 cepat ni. standard je balik pukul 6pm jugak walopon bulan posa. so, biasanya saya memang spare mineral dan kurma dalam kereta sebab most of the time terpaksa berbuka dalam kereta sebab jem dan tak sempat sampai rumah. dah sampai rumah baru mandi2 siap2 then kuar beli makanan or obek belikan siap2. macam tu le rutin harian bulan puasa. sahur?? hehehhee...jangan mimpi la. kalu bangun pon setakat minum air je. bukan tak nak makan tapi makanan takde dan malasssss...


saya teringin tau buat2 kuih raya ni. dedolu saya ada gak buat kuih raya tapi yang senang2 punya macam maruku dengan samperit. itu pon waduh2, bagai nak runtuh 1 rumah tu saya kerjakan walhal hasilnya dapat sebalang je. hahahhahhaa... tapi at least ada gak usaha ye tak? tahun ni tengok la camne. ma kata kalau saya buat kuih raya hebos setaman boleh tau sebab ngalahkan orang bertukang kelentang-kelentung. kuih 'tunjuk' itu sudah tentu confirm. siapkan je la kertas yang ada gambor kepala agong tu settle la semuanya.

takpe2, usaha tangga kejayaan. nanti saya try lagi masak. tapi serius, memang sangat la jealous bila pegi blog2 yang pandai masak2 tu tau. dah le pic pon menarik so memang nampak real bebeno. uuwwaaa..nak jugak pandai masakkkk....

sesekali ku rasa teringin...hehehehhee...

dapat macam2...

kan dah cakap tadi, dalam hangat2 hati tu ada gak penyejuknya. saya dapat macam2 malam tadi tauu.. takde la emas berkilo tapi dapat little gift je dari orang. itu pon barang pree. jadi la dari tak dapat apa2. hehhee... dasar kemarok barang pree macam ni le kan.

saya dapat box of chocolate semalam dari g.e sempena celebrating its 100 years of life katanya, wahh gitu. tak kisah le 100 years ke 1000 years ke janji saya dapat chocolate tu sedap korangggg..


ni le boxnya. colour gold siap reben2 lagi..so sweet..
(itu flash terover namanya hehehee)


dalamnya ada 6 biji je chocolate dan berperisa yang berlainan. saya baru makan 2 biji, yang bulat tu luarnya disalut serbuk chocolate dalamnya ada isi coklat cair (kiri bawah sekali). wahhhh... sukanya. dengan yang choc belang2 atasnya tu. dalamnya ada kacang. ntah kacang apa ntah makan je.

ini le isi dalamnya. sedap tau.


seperti biasa, sebelom makan kene bagi kat supervisor buat QA/QC dulu kan. standard la, harus memenuhi standard piawai makanan katanya. hwauhahhaaaa...


mr. kepochi tengah buat QA/QC. kiranya saya share choc tu dgn dia.
takde chance nak bedal sensorang


boleh lak mamat tu nak lagi. huishhh... lawan tokey ni. saya lari sorokkan choc dalam peti ais dia pi kejar2 lak. hahahhaa... sabar le nezha tak boleh makan banyak2 nanti sakit perot, malam kang kita makan lagi okeyy.. luv u nezha.

lepas tu ada lagi. dapat ini..jeng..jeng..jengggg....


teka jangan tak teka.. cantik kan kotak dia... cute je


teng...teng...tenggg. moon cakes


2 flavours : raspberry cheese (pink) & chocolate stwarberry


sedap tau. memang fav saya moon cake ni. saya makan yang pink tu dulu. itu jenis yang sejuk punya boh dalam fridge dulu baru sodap. kotak tu saya simpan sebab lawa. boleh buat tempat letak barang2 kecik.


camni le rupa dalamnya. alaaa.. biasa la tu.


jangan tak caya, acha (nickname nezha) pon suka tau. lama dia dok lick2 mooncake tu. siap gigit bawak lari, mujur saya dapat kejar kalo tak habis berterabor buat sepah je. kemas dah le malas menyepah buat main. wahh... dia ni memang selera universal la. dedulu kita ingat kucing hanya makan ikan je kan, kucing sekarang pon udah advance korang...


mooncake QA/QC by mr. kepochi


selepas aksi kejar mengejar itu dimana mamat kepochi telah tewas, beliau telah membuat muka dan merajuk dengan menyorok dibawah meja dan bolayan saya. huishh..mana boleh makan banyak2 nezha. tadi dah mkn chocs, ni mkn mooncake kang sakit perottt.... sape yang susah? saya yang susahhh.. kamu tu udah le liat bebeno nak makan ubat. ggrrrr....


muka merajuk la nih. aduhaii... 1 kerja nak mujuknya.


angguk2, geleng2.. hwuahahhaa...


lepas polok2, cium2, dokong2 bucuk manja saya dah ok dah...


so itu je la ceritanya semalam. ada happy ada bengang macam2 ada. dah nama pon kehidupan baru la seimbangkan. hari ni entah apa pulak yang bakal terjadi. yang pastinya akan bz sikit. sebabnya opis saya ni nanti ada kes nak kene masok court tu yang bz bebeno tu segala benda 4 tahun lepas nak kene korek atas bawah. bengang betol. udah le time tu saya blm ada lagi kat sini so saya buat dan cari mana yang saya tau je la kan. pepandai le bos nak menjawab kat court tu. hwuahahhhaaa....

ok la.. have a nice day sesambil dengar lagu syiok kat sebelah ni. babaiiiiii... luv u.

hujan, buka posa & geram...

wahhh...semalam petang hujan lebat bukanmain. gelap gulita mencurah-curah. dah hujan tu kene la tunggu dulukan baru boleh balik. nak pergi parking pon bapak le jauh kene menapak. so, tunggu gak la sesambil tu jenguk2 kat tingkap kot2 ada orang dah kuar so boleh le sesama meredah hujan. sudahnya pukul 620pm tu saya redah jugak sebab rasa mcm dah lewat benar dan gelap sangat walaupon hari masih hujan. ala..takpe la dah nak balik rumah. walaupon pakai payung tapi serupa x pakai pon basah sebab angin pon kuat juga. jalan biasa la, hujan haruslah jem tapi takpe. sabar2.. kata puasa kene la sabar lebihkan..


lebih kurang la gelap camni semalam, serius... takot tauu.. -gambar amik kat tenet


sampai rumah dalam 720pm mcm tu. obek lak kata terus siap2 buka kat luar je la sebab mana sempat nak buat apa pon kat rumah tu. so, siap2 terus kuar. berbuka dalam kereta dulu la minum air mineral sebab belom sampai tempat yang dituju. tak kisah la. bukan kebuluran pon kan. so kitaorang terus terjah kenny rogers. makan banyak gila (saya la tu, huwahhahah). biasa la amik 1/4 chicken tu tapi semalam tengok k.r ada lak promotion sandwich. so amik lak chicken & cheese sandwich 1/2 serving. sedap gak. tebal, ada isi banyak. wahwahwah..ini betol2 punya makan ni sampai melentik dah duduknya. dah le laparkan, hujan lak tu. apa lagi..makcik bedal la cukup2. tapi gambar takde la. biasa la kan, 1 sebab malu nak snap2 tu, 2 sebab lapar bebeno tak ingat dah nak snap2. sudahnya pagi tadi sakit perot. hehhehehee...dah elok2 nak kuar sangat dah ni tetiba je sakit perot so lari balik masok dalam rumah, sudahnya saya lambat pegi kerja. hehehhee.... takpe2..... asalkan datang awal dari bos kira ok la tu kan.


ni le sandwich yg saya mkn tu.. chicken & cheese focaccia panini
(ntah le camne nak menyebut bende tuh, saya main tunjuk je)
- gambar cilok website k.r ye..

so, sesapa yang suka makan sandwich macam saya, i personally recommend this serving. huishh...tak de pon dapat apa2 from k.r coz promoting its product tapi saya suka la. tengah happy2 makan dating2 sekali almaunah sms daaaa..apa dia mau?? dia mau keropok dai yangtertinggal hari tu. eeee..benci tau. dah le hujan2 ni nak kene pi hantar lak. u all ingat keropok tu bertatahkan intan berlian ke? takkkkkkk!!!!! keropok biasa je. orang jawa panggil keropok opak. ala.. keropok ubi yang besor2 bulat yg biasa jual kat R&R highway tu..hangin betol saya.

ini le rupa keropok opak yang menjadi isu beso kat almaunah tu..eee..geram.
-gambar amik dari tenet googles


obek kata takpe la.. kita dah hantar nanti takde la dia nak bising2 lagi. saya bukan apa, takat kopok mcm tu takyah le sampai nak jadi isu besor beno macam le tertinggal intan berlian kat rumah ma tu. tu yg saya hangin sangat. so, meredah le kami mlm2 hujan tu, jln pon jem dah pukul 9pm pon still jem tau. tapi takpe.. dalam hangat2 hati tu ada gak penyejuknya, hehehhe..kjp lagi saya cerita.

ok, nak wat keje dulu.. luv u..

Wednesday, August 27, 2008

jem? jammed??...

adodododo.... pagi tadikan ke punya jem saya nak gi opis. bapak le jem. benci ahh..dengarnya sebab ada banyak penutupan jalan pasal raptai hari merdeka. almost 930am baru sampai opis. biaq pi la.. nasib bos pon masok lambat. ehh.. kata sendiri yang bos?? huhuuuu..saya bos kat rumah, kat opis ada lagi bapak punya bos. whauhahhaaa....



tu la masa tgh drive tu dengar2 le radio tukar2 channel. sekali tu tertukar ke radio sinar .fm la kan. kebetulan satu mamat ni tangah cakap kat dj2 tu pasal penutupan jalan ni.. kata dia pon dah terlambat sangat2 nak ke opis dan satu kerja lak nak kene pusing ke jln tun razak sebab dia kata dia kene hantar wife dia dulu pi kerja. well... jln tun razak tu kalo takde menda pon memang jem sepanjang masa. pukul 3am je takde kereta, inikan pulak ada aktiviti2 kat tengah2 kl tuh. sian ye. mamat tu cakap dia kata if nak buat raptai pon bagi la tau awal2 or buat lepas waktu puncak dalam pukul 10 mcm tu. ada logik gak tu. dj jawab dah dibagitau tapi u yang tak tau. hahahha... saya menjawab (kes cakap sensorang tgh drive le nih) ye beno le tu. betol kata mamat tu, kalao bagitau awal2 orang pon boleh buat perancangan awal.

kalau iklan kat tv yang merapu2 kat kiri kanan atas bawah tv tu boleh sampai tayangan cerita pon udah jadik kecik disebabkan iklan yang melambak2, takkan ke pihak yang berkenaan tak boleh nak buat iklan bagitau pasal penutupan jalan or at least announce kat radio2 tu after berita ke hapa ke. bukan kali ni je, kl ni everytime ada something mesti jalan jem, mesyuarat besor, aktiviti pelancongan, celebration u name it.. memang sesak jalan. kasihankan lah orang2 yang kerja kat area2 situ. lagi satu dj tu cakap lenkali u bawak le moto so settle la problem u tu. amboi2.. cakap ikut sedap mulut je korang dj ni kan. korang ingat semua orang ada motor ke to attend perkara2 macam tu. dan kalau ada pon bukan semua orang boleh naik motor. perempuan2 misalnya, u nak suruh they all naik moto. kalo ada laki/bf/adik/abg hantar takpe la. mana yang dok kat cheras, keje kat jln sultan ismail hubby keje kat shah alam.. sapa mau hantar? sendiri naik moto?? dah le kes ragut banyak. sedangkan naik kereta pon perompak2 tu boleh pecahkan side window untuk rompak beg inikan pulak dia tgk pompuan dengan baju kurungnya, dengan begnya, dengan kasut tumitnya bawak moto.. memang sedekah besar je la kat dia. esok, dah banyak kes macam tu nanti dj tu srh orang jalan kaki pi keje. huhuuuu....

memang le pompuan ni berdikari tapi patot2 le nak menyuruh orang tu. dj tu sendiri agaknya tak pernah pegi keje naik moto. cakap ikut sedap je. ehh..marah benar saya tadi tu kononnya. dah le hangin sebab jalan jem ditambah dek dj yang main sedap mulut je bercakap. btw, dj radio tu memang suka cakap merapu. nak kata lawak pon tak jugak, lawak syiok sendiri, ketawa berdekah2 macam nak terkeluar anak tekak and as for me, saya memang takkan dengar that station in the morning. cakap nyembang semua nonsense!! so, sorry ye kepada pendengar setia that radio station. no offence.

kata dah 51 tahun merdeka tapi rakyat sendiri masih dibelenggu dengan perkara2 yang macam ni. jangan kata 51 tahun, dalam setahun ada berapa banyak events yang melibatkan aktiviti raptai macam ni?? well.. u count it yourself dan sebanyak itu jugak le takde sebarang inisiatif atau pembaharuan untuk melancarkan perjalanan rakyat.

saya cakap ni sebab saya melalui semua tu. lain la orang yang pergi balik kerja jarak 10minit je. itu jangan la nak dibandingkan dengan kami2 yang kerja jauh ni demi sesuap rezeki yang halal dan berkat. letakkan diri anda dalam situasi tu baru tau tinggi rendahnya... opss.. teremo le pulak.

all my life...


Am I really here in your arms
This is just like I dreamed it would be
I feel like we're frozen in time
And you're the only one I can see
 
Hey, I've looked all my life for you
Now you're here
Hey, I'll spend all my life with you
All my life
 
And I never really knew how to love
I just hope somehow I'd see
Oh I ask for a little help from above
Send an angel down to me
 
Hey, I've looked all my life for you
Now you're here
Hey, I'll spend all my life with you
All my life
 
I never thought that I could feel a love so tender
Never thought I could let those feelings show
But now my heart is on my sleeve
And this love will never leave
I know
I know
 
Hey, I've looked all my life for you
And now you're here now you're here
Hey, I'll spend all my life with you
All my life all my life
 
Hey, I've looked all my life for you
And now you're here now you're here
Hey, I'll spend all my life with you
All my life



all my life - linda roonstadt & aaron neville


saya sangat suka lagu ini. liriknya, melodinya, susunannya menyenangkan telinga yang mendengar. macam saya cakap dulu, sambil dengar lagu sambil fahami maksudnya sambil belajar english sambil belajar cara sebutan yang betul. baru laa.....takde la main hentam je kan. btw, lagu ini akan berkemundang di blog saya at least for the whole week.

nezha la....



wah, wah, wah.... nampaknya nezha yang menjadi bualan ramai di blog ni ye. hehhee...harus mummynya jealos nih. anywayyyyy... tq kepada semua esp cikmilo, ec@h dan yang lenlain sebab tanya pasal nezha. saya ni hari2 memang snap je pic dia tapi tu la masa mencemburiku. fullamakkk..ayat novel le pulak. eh, jangan taktau, dolu2 saya ni rajin gak menulis tau. siap hantar2 cerpen lagi kat mag. hwauhahaa...tapi tak pernah pon tersiar. ada tak ada siar kat majalah sekolah je la..huhu..sedeynya. sekarnag tulis untuk diri sendiri je la. skill dah tumpul. eh..dah cerita pasal tulis2 lak tadi kata nak cerita pasal nezha.

ok, sekarang nezha biasa je. sihat walafiat alhamdulliah. degil, nakal, manja tu memang dia la. semalam balik2 rmuah je saya terus terkam dapur la konon nk buat berbuka. so masak nasik, goreng ayam, buat masak kicap telor (jimat duittttt) dengan cucur keledek tu. seperti biasaaaaa... hangit menjadi kitchen signature saya kan so semalam semua laok hitam legam. sekarang saya tau la apsal saya legam sebab makanan saya semuanya hitam!!!! itu semua salah nezha sebab dia sebok nyondol2 saya time saya nak masak. (huhuhu.... ayat mempertahankan diri tak reti masak)


menu hangit saya. hangit2 pon sodappp...

semalam saya balik rumah biasa memang saya bukak pintu dulu baru tutup pagar dan kemas kereta dan panggil2 nezha. tapi semalam say apanggil byk2 kali dia tak nyaut pon diam je. loceng pon tak berbunyi. saya dah risau beno ni mana peginya mamat kepochi ni. biasa dia dengar je bunyi kereta masok porch dai la dulu yang mengiaw2 kat pintu tu. suspen2... saya panggil2, tak juga menyaut sampai le saya masok rumah dengan perasaan berdebar2.. apa dah jadi agaknya. owhhh.... sekali saya masok saya tengok rumah saya udah terbalik korang... bunga kat table dah tergolek, sama mcm hari tu airnya udah ditumpahkan atas kerusi carpet segala la kan. bekas gegula atas coffee table pon udah tunggang langgang berterabor gegulanya. takpe2..sabar2..kata anak kesayangan hadap je la. masok lak dapor nak letak barang tengok alas kaki udah terbang jauh dari tempat asal. apa je la kerja mamat kepochi tu ha kat rumah. nak kata mengemas bertambah terok rupanya. ayoyoyoyooooo..gerammm betol. tapi nasib baik puasa kan, diam jela. sambil kemas sambil bebel. patot pon dok diam je dia kat atas tangga rupanya dah tau diri bersalah. aaaaa..memang nak kene dia ni tau.

ni pic pagi tadi. standard la dia kan jam loceng saya. aktiviti menggaru2 dan menggigit2 kepala saya tetap akan berjalan lancar walaupon saya dok kelubong kepala. hehehhe..luv u nezha.

menyelit tengah2 bantal..memang kepochi tau


macho la tu konon...comot ye ada tak basuh muka lagi.



baikkkk punya landing kan nezha...

wahh...semua dah tau ye keputusan pilihanraya kecil permatang pauh. hehehhee..... takmo ulas la sebab semua stesen tv dah buat ulasan post election. tapi biasa la.. 1 side show. opsss... ini bukan blog politik.

ok la.. kangs ambung lagi. ada lagi nk tulis ni. luv u...

Tuesday, August 26, 2008

apa nak cerita ni ye...

apa nak cerita ni ye... dah berhari2 takde pon entry yang menarik. bukan takde benda yang berlaku cumanya saya je yang malas dan tak sempat nak menulis. pagi ni bangun lambat. itu pon nasib baik mamat kepochi dok garu2 gigit2 kepala baru nak sedor dunia walhal hp dok snooze dari pukul 535am lagi. entah kenapa ye sekarang badan saya lemah sangat. dulu saya lah juara bangun pagi. 530am sharp saya dah tercongok bagun pusing2 rumah buat itu ini tapi sekarang pukul 630am pon masyaallah..tuhan je yang tau betapa liatnya nak bangun tidor. rasa2 macam nak tidor 24jam katanya.

ok back to bangun tidor lambat tadi tu, terus bangun la kan ingat nak iron baju tapi kemalasan terlampau telah menyebabkan saya mengorek wardrobe untuk cari baju seluar yang tak payah iron. owhh.sungguh pemalas tahap nirwana. korek2 then jumpa then bersiap2 segala la kan. sopergi kerja nasib jalan tak berapa jem, cuma jem2 biasa tu je la. tak jem kang perkara ajaib le pulak.

owh..malam tadi pukul 10pm dapat sms dari kawan saya ni kata masok wad sebab high blood pressure. mmm.... apa nak buat. saya dah pesan tengah waktu2 macam dia tu kurangkan sikit aktiviti menganyam ketupat tu, tapi tak. jawapannya nanti raya boleh minta maaf balik haa..sekarang apa dah jadi. takpe la, saya tetap doakan dia selamat melahirkan sebab dengarnya kandungan pun songsang. saya taktau la camne rasanya tapi saya pasti dia sebagai bakal ibu baru tentu sedih dan takut dengan keadaan itu. harap2 lepas ni dia boleh kurangkan sikit aktiviti mengayam ketupat tu. peringatan untuk diri saya juga ni. so maybe kalau sempat ptg ni nak pergi melawat dia kat ppum. entah sempat entah tak. jalan jem camne nak buat. pas tu kang nak carik parking 1 hal. tengok camne.

eh..hari ni saya puasa la. puasa ganti dah habis tapi saja je puasa mengganti yang zaman2 dulu kot2 ada yang terlubang2 lagi. dari tak buat apa, puasa je la. lagipon bukan makan sangat. so puasa, esok pun maybe puasa lagi. kalau ada rezeki. saya dah 2 hari ni dok teringin makan pulut kuning. tak tercapai hajat. puas dah pusing2 carik pulut kuning tak jumpa. semalam pergi pasar malam pun takde orang jual pulut kuning. beras pulut ada la. sape lak yang nak masakkannye tu. saya ampun le..memangtak reti punya la. makan reti. uwwaaa...sedihnya.. nak le pulut kuning.

nezha macam biasa; baik, comel, pembuli dan segala2nya dia lah tu. ada snpa gamabr dia pagi tadi tapi tak terupload lak kat sini tak sempat la. ini pon tulis type selaju yang boleh almaklum, ada kerja lain yang sedang menunggu. lunch hour kang if saya tak buat apa saya letak gambar. hehehee...

this saturday maybe nak bawak ibu pegi kl sebab ibu nak beli dah baju raya untuk bebudak tuh. senang katanya sebab nanti bulan puasa dia dah tak larat nak jalan2. penat. ye la tu pon. saya lagi la tak larat. tengok la, ingat nak bawak ibu ke sogo dan midvalley. hehehhee... so sesape yang ada terpergi gak kat area2 tu maybe terserempak le kot. hahha..macam le kenal. takpe2..kalo jumpa pompuan cute tu say ala tuh. muwahhahahaaaa.......

ok la..takat ini dulu. nanti sambung lagi ye. have a nice day. luv u...

Monday, August 25, 2008

penat sehhh.....

aduh2...sampai bila la asyik nk bz je nih. ni mesti ada simething wrong somewhere ni sebab saya apenah terbaca pasal orang yang asyik la rasa tak cukup masa.. tapi saya ni bukan kes tak cukup masa, tapi kes lepas satu hal settle hal lain pulak datang. sabtu memang penat gila kow2. kemas rumah ma bagai nak rak. jangan kata cuci tingkap, dinding pon saya bedal gosok. haa..amik kau, nak benar berkemas. sapu rumah atas bawah, cuci tingkap rumah atas bawah, lap dinding rmh atas, dinding bawah tak alrat dah nak pengsan tercabut kepala lutut dah nih. Obek keje tapi daya paksa gak dia tolong kemas rak2. hwuahahaha...zalim2.. biarkan. kemas2 dari pukul 7am sampai ke pkl 230pm baru berenti. makan, ma pon tak masak lak tu, dia buat nasik goreng je. tapi lapar punya pasal bedal aje lah. lepas makan... kebabommmmm.... tidurrrrr sampai pukul 4pm. bangun asar then lepak kejap pkl 6pm balik rumah. malam tu konon plan dengan bek nak pegi kuar pusing2 sudahnya hujan so dok rumah je la. layan tv dan layan anak kesayangan saya tu la sapa lagi mamat kepochi nezha. owhh..korek telinga dia, waduh2..degil bukan main. macam nak terkeluar anak tekak saya ni menjerit suruh dia diam, tapi huh dikentutnya je saya ni. nampak je obek pegang cotton buds, hahaha..mencicit2 lari. aiseyy..tak macho la mcm ni nezha muka hensem tapi bayak taik tinga. hwuahahahha.... so selepas upacara mengguling2 memegang2 dia dari lari, siap la 2-2 belah tinga. itu pon seksa ya rabbi.

ahad pepagi pegi ke unikl ada career fair. dah kata nak cari kerja baru haruslah terjah ke sana kan. so pergi la, kira so-so je la tak le best beno tapi tinggalkan je la resume kat sana sini. siap semua udah pukul 12++, terus balik rumah ma sebab ma nak pergi sabak bernam tu. eeee..penat tau. ntah camne takde orang lak nak jaga opah. memula ibu will jaga tapi disebabkan ibu ada hal ptg tu so tak boleh takde orang lansong. dah discus2 dengan bek saya secara tak berapa relanya kene tinggal jaga opahh...uuwwwaaa..tak suka. takot.

so every 1/2 hour saya menelepon obek dan ma tanya dah sampai mana bila nak balik. hehehhee.. as expected, hujan lebat dan jalan jem telah membuatkan they all terkandas. dah le malam tu obek suppossed to go to klang pukul 7pm ada kerja tapi pkl 7pm tu they all still kat kuala selangor!!! sudahnya pukul 10++ baru sampai rumah. sedey sangat. drop off ma obek terus pegi klang pulak. tak sempat minum lansong. owhh..siannya dia kerja bagai nak rak. so i expect 5 figure bonus this year. whauhahaha...melampau2 alam tu 5 figure katanya. wehh..sedar le diri sikit. takat2 keje machai tu takde bilanya dapat bonus byk2 tu. jangan jadi kawan saya, dapat bonus 16bulan katany!!!! wahh..itu baru betol... kalao mcm tu saya dapat kerja tealady pon nak le jugak keje kompeni dia tu..16 bulan tu wehh.. busuk2 gaji 1k pon dah dapat 16k. haahahhahaa..patut2 le pon kot nak mengayat saya. ehh..tapi kot2 betol mana tau kan? hantam la labu...

so, gambar2 sempena minggu penat sangat ni takde ye. gambar semua dalam otak aje. tak lama lagi dah nak ramadhan. wahh..seronoknya. tapi sian kat ma. ma biasanya kalau bulan ramadhan akan sebok pergi mengaji terawih dan sebagainya tapi tahun i takde la nampak gayanya. kena tunggu opah. mmm..entah la. harap2 ma tak sedih tahun ni.

apa lagi nak cerita ye?? mmm..takde modal la. sakit tengkok sebab penat sangat. hari ni saya kenyang sebab tadi lunch banyak. hehehheee... so dinner kang takyah le makan apa. roti cukup la. (kononnya je tu... )

ok la.. nanti if ada apa yang best saya post lagi. byeee....

p/s : tingin makan popia la..

busy...


sabtu saya sangat penat
ahad saya sangat lagi penat
isnin saya sangat bz la

have a nice day... luv u


Friday, August 22, 2008

nezha

MySpace Generators
MySpace Codes at BlingPixie.com

marah...

saya nikan ke suka je nak marah2. sikit2 nak marah, sikit2 nak marah. tu pasal cepat tua. hehhehee... bukan marah2 macam orang gila la.. marah bertempat dan bersebab la. selaunya if saya dah tak boleh nak sabar sangat then say amarah la. tapi saya ni jenisnya kalau marah tu sekejap aje. cepat je sejuknya. saya bukan jenis marah simpan dalam then dendam2, owhh..itu bukan saya. saya marah disitu habis disitu, the end. takde nak kenang2 lagi selepas itu. selama ini alhamdulillah, belom lagi la saya nak dendam2 ni kan tapi masa depan kita taktau. entah nanti jadi dendam macam mak lampir huhuhu.... pengsan. so tadi saya terima email dari kawan2. saya ingat saya nak kongsi la dengan pembaca sekalian. biarpun anda mungkin dah tau benda ni tapi tak salahkan kita saling mengingati. pesanan itu adalah untuk diri saya sendiri sebenarnya supaya saya kawal sedikit rasa amarah dalam diri sebab marah itu akan menyumbang kepada perkara2 yang tidak sepatutnya. contohnya, marah kat nyamuk ubat nyamuk yang dibakar. hehehhee...itu sudah tentu la. takde la.. maksud saya, kalau kita marah mungkin akibatnya akan kene tempias kepada orang atau benda yang tidak bersalah. misalnya saya marah minyak naik pas tu saya endang2 tayar kereta. haa..kereta tu tak salah apa pon tapi dia yang terima akibatnya. haa..itu contoh yang mudah le kan. kalau dipikir2kan tentu ada diantara kita yang pernah tersalah marah orang. hehehheee.... atau, marah orang yang betol tapi atas sebab2 yang lain. haihh..macam2 la dunia. so, sempena ramadhan yang bakal menjelang ni saya nak le kawal2 sikit perasaan marah tu. so, peringatan ini adalah untuk diri saya dan anda sekalian.

Rupa ketika marah lebih buruk daripada perlakuan haiwan IMAM Syafie ada menegaskan:

"Marah adalah satu di antara panah syaitan yang mengandungi racun. Oleh itu hindarilah ia agar kamu dapat menewaskan syaitan dan bala tenteranya."

Apabila marah dituruti, ia akan membakar kebaikan seperti api membakar kayu dan tiada yang tertinggal kecuali debu. Bagi menghilangkan perasaan marah ada beberapa panduan yang boleh diikuti, iaitu:


1. Perlu berasa malu dengan Allah atas segala tindakan kita. Allah memerhatikan segala tindakan dan sikap biadab kita.

2. Apabila datang perasaan hendak marah, ingatlah kita ini hanya manusia yang hina.

3. Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah supaya Allah selamatkan kita daripada sifat marah.

4. Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah. Ia mungkin membawa kepada permusuhan dan balas dendam daripada orang yang kita marahi.

5. Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika marah. Ia lebih buruk daripada perlakuan seekor haiwan apabila kita dalam keadaan marah.

6. Apabila datang perasaan marah, banyakkan membaca isti'azah kerana marah itu datang daripada syaitan.

7. Apabila marah sedang memuncak, ambillah wuduk kerana ia dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara.


8. Jika marah tidak dapat hilang dengan melakukan perkara seperti di atas, hendaklah tidur. Ini kerana ia dapat meredakan perasaan marah apabila bangkit dari tidur nanti.

9. Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datang daripada Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah?

10. Apabila kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Begitu juga dengan orang lain yang melakukan kesilapan, tidak suka dimarahi, sebalik ditegur secara baik.

11. Satu cara lagi, apabila marah datang, sedangkan kita berdiri, duduklah. Apabila duduk, bersandarlah. Insya-Allah marah akan mula reda.

Jangan Kamu Marah! Hadith :

Daripada Abu Hurairah r.a bahawa seorang lelaki telah berkata kepada nabi SAW yang maksudnya:

" Berwasiatlah kepada ku." Sabda Rasulullah SAW: "Jangan kamu marah." Maka lelaki itu mengulangi kata-katanya berulang kali.

Sabda Rasulullah SAW:" Jangan kamu marah.." (al-Bukhari) Huraian Hasan al-Basri pernah berkata: Empat perkara jika sesiapa memilikinya maka Allah memeliharanya daripada syaitan dan mengharamkan ke atasnya api neraka: (iaitu) Sesiapa yang mampu mengawal dirinya ketika dalam keghairahan, ketakutan, syahwat dan kemarahan."

Sesungguhnya kemarahan akan mengumpulkan segala keburukan. Reaksi seorang yang sedang marah dapat dilihat pada wajah dan anggota badannya seperti warna mukanya bertukar merah, urat-urat lehernya menegang, tubuh badan seakan-akan menggigil kerana geram, suara menjadi nyaring manakala lidah mula mengeluarkan perkataan yang buruk sama ada mengutuk atau mengeji. Ada kemungkinan patah-patah perkataan itu berupa penghinaan atau yang seumpama dengannya yang haram diucapkan termasuklah menuduh orang lain sebagai kafir dan lai-lain.

Selain itu, seseorang itu juga akan melakukan perbuatan yang di luar kawalannya sendiri seperti memukul, menumbuk, menampar dan sebagainya. Semua ini berkemungkinan akan mendorong kepada perbuatan yang menyakitkan orang lain yang akhirnya mewujudkan permusuhan dan kebencian di antara satu sama lain. Justeru walaupun sifat marah adalah sifat semula jadi manusia namun sebagai seorang Muslim kita hendaklah berusaha untuk menjauhkan diri daripada segala sebab yang menyebabkan kemarahan.



terima kasih kepada penyumbang email... jasamu dikenang.

boring lagi...

hehehhee....lain cerita takde saya ni, kalo tak cerita nezha harus la cerita boring. apa la.. orang lain semua bergumbira saya asyik boring2 ye. sebenarnya takde la boring sangat tapi saje la. gempak je lebih. dah 2 malam ni saya rajin, masak dirumah. walaopun menu biasa2 je tapi rasanya macam hebat habis la tuh. hahahha...nezha pon pelik je tengok saya kelentung kelentang didapor.. apa la minah ni buat agaknya dia cakap biasa melepekk je tengok tv sampai ke malam. anyway, menu dulu semalam saya masak mihun goreng, fried potato wedges, telor dadar, tomato potong2 buat ulam dan panaskan sambal sardin yang semalamnya tu. sayang lak nak buang elok lagi. so, minum air oren sebeban. hahahha...tapi..seperti biasa, tak habis le tuh kan. sabar je la.

menu the day before, jadi la, kenyang..alhamdulillah

malam tadi pulak perot tak berapa nak ada mood makan tapi kene juga paksa makan sebab nak makan ubat. pikir punya pikir, so saya masak megi kari. hehehhee... harus le muntah2 lepas tu kan. tak dulik la dah teringin. so masak megi kari sekerat keping je boh fishball dan goreng cucur ikan bilis. kitchen signature saya haruslah ada kan. hangit!!! lantak la sana, bukan ada orang lain pon nak makan saya je. nezha saya sua2 sikit dia macam takmo lak. owh..mamat tu banyak betol makan sekarang, makanan dia cepat je habis. takpe2, anak punya pasal sangguppppp....


menu semalam : megi kari sekerat dan cucur ikan bilis hangit. hehehe..

saya ni nak pergi tengok pertunjukan bunga api tu belom juga lagi. kalo saya free obek lak bz. takde yang boleh match timing. entah2 dah habis kot. yang maha tu pon saya tak pergi. ada la tengok orang2 yang dah pergi tulis macam2 kat blog diaorang, so nampak macam menarik. pon dah nak habis kot. takpe la. sabtu ni maybe nak pergi ke sabak bernam. ntah mana halanya sabak bernam tu idak le makcik tau. siapa punya program?? ma la sapa lagi, ntah hapa la plan dia sampai nk pergi ke sabak bernam tu layankan aje la. owhhh.... sekarang tengah rancak cari kerja baru. doa2kan saya supaya dapat cepat bertemu dengan kerja baru ye. doa anda amat dihargai. ofis sekarang ni pon dah terok, management terok financial pon terok. hihihhihi..hantam la, janji saya cukup bulan cucuk bank dapat duit. tak ada kaluuu... tau la. saya bakar opis nih. mwuahahhaa... habis garang le tu kononnya.

rumah..ehh..opis terbakar panggil bomba, bomba datang berlumba2..chewahhh


nezha baik sangat kebelakangan ni. nakal sikit2 tu biasa la tapi takde la sampai menyakitkan hati saya. pagi tadi suboh pi'e dia as usual tido dgn saya tapi pi gigit2 cakar2 lak kepala saya. srh suboh gamaknye. mwuahhahaa.....


susah beno nak snap pic dia sekarang, asyik gerak2 je


ma dah sebok kemas2 rumah.. nak raya katakan, pas tu bising penat, lenguh. saya kata upah je la kat orang or budak2 yang cuti sekolah skrg ni, takmo. eee...ni nanti saya le kene kemas balik petang ni. malasnyaaaaa... eh, tapi tingin nak makan betik tumis cili lah, wahh..sedapnya. nanti ye kalo saya jadi masak tu nanti saya snap pic. tapi if makan kat rumah ma tu selalu je lupa nak snap pic sebab tak sabar2 nak makan. nyumm..nyummmm.....



ok la..nanti2 sambung lagi ye. saya doakan weekend anda semua berbahagia dan dapat laksanakan plan yang telah dirancang. have a nice day. luv u....

Thursday, August 21, 2008

brilliant ke....

wahhh..... kene tag / award lagi kali ni dari ummi batrisyia lak. waduh2.... kali ni pasal brilliant weblog katanya.. mm..saya rasa blog saya ni tak de la brilliant buat at least buleh le dijadikan motibasi supaya jadi lebih brilliant. jangan statik je kan. tapi takmo le terlebih brilliant sampai cerita dalam kain pon mau habaq kat orang..hahahhaa..itu over punya cerita dan gila visitors namanya tuh. anyway..mari kita meneruskan hasrat usaha ummi tu ye.



memula kopipes duluuu..standarddd...

Brilliant Weblog is a prize given to sites and blogs that are smart and brilliant both in their content and their design. The purpose of the prize is to promote as many blogs as possible in the blogsphere. malu! "muka merah"

Here are the rules to follow:

i. Put the logo on your blog - checked

ii. Add a link to the person who awarded you - checked

iii. Nominate at least 7 other blogs - aiyoo..mau boh sapa nih??? sbb most of them dah received this award earlier, takpe2.... boh saja - checked

iv. Add links to those blogs on yours. - sama le tuh.. - checked

v. Leave a message for your nominees on their blog - huhuhu... checked mate

and the awards goes to........

1. semua

2. rakan

3. yang

4. membaca

5. blog ini

6. selamat

7. ber'brilliant award'

hehhehee...boleh ke? boleh la tuu.... tq kepada ummi batrisyia sebab forward award. moga2 nanti dapat award yang bebenonye ye.

sorry ye kalo saya telah men'spoil'kan award ini. tapi dah kata briliant award harus la brilliant kan, so kene la lain dari yang lain. hehehheheee.... luv all of u my cyber friends out there. even i may not even know you, but you are always in my mind...