mari mencari....

Google
 

Friday, August 8, 2008

aduh...sakit gusi..


sakit gusi..bukan sakit gigi. camne tu?? sebab gusi saya yang belah belakang sekali hujung rasa macam membengkak dan sakit. bila dirasa2 takde le plak terlekat bende2 ke, tulang ikan ke. bila tengok cermin takde lak ke nampak bende tercocok ke. tapi dah bengkak. bangun tido pagi tadi dah rasa sakit but ingatkan sebab tak gosok gigi lagi. lama2 makin sakit dan bengkak lak ni. ni kalo pi klinik agak2 boleh tak dapat mc seminggu? mwuahahahhahaa...melampau2 hidop tu mc seminggu katanya.



kalau dah tua2 macam ni ada lagi ke gigi yang nam tumbuh. opss.. tak pulak saya kira berapa gigi yang dah tumbuh but rasanya semua dah tumbuh kot. alamak..sakitnya berdenyut2 kome. camno nih. rasa macam tak selesa la. dah le esok nak pi berjalan jauh. tak le jauh beno nak pegi johor esok ada hal sikit. maybe balik hari sebab sunday dah ada bende lak nak dibuat kat rumah ma. petang ni tak balik rumah ma. uwwwaaaa..sedihnya. ehhehe... takde la sedih beno sebab nanti sunday balik gak sana. kalo sakit gusi camno nak syiok berjalan2 cuci mata or JJCM. wahh..sure spoil nih esok.



kalau ikut pembacaan saya, gisi bengkak disebabkan oleh plak (plaque) yang terbina digusi atau lebih tepat pada dasar gigi tu. plak tu la yang menyebabkan gusi membengkak sebab ia dah menolak dan meransang akar gigi hingga menyebabkan 'pocket' bukan poket suar baju tu..kiranya macam ruang diantara gigi dan gusi tu la. refer gambar biru kat atas tu. plak tu akan mengeras dan mengakibatkan tartar. bukan minyak atar atau jalan tar. ingat iklan ubat gigi c**g*te? haa....macam tu la.

tapi saya takde pon gigi kat area yang sakit tu. takpe2.. sabar itu separuh dari nama sabariahhhh...




nezha..tolong..saya sakit gusi (ke gigi???)...



2 comments:

cendawanintim said...

Lorrrrr, siannyer...nanti jangan lupa pi check ngan dentist selagi tak baik yer...

jaga diri..

Mommy Lily said...

kalau gusi bengkak maknanya ada gigi yg rosak tgh makan gusi..

gi la klinik nanti melaratt