mari mencari....

Google
 

Thursday, August 28, 2008

teringin...




sesekali.. ku rasa teringinnnnn....

tu diaaa... 1st ayat pon dah syahdu syahdan dah ni. bukan tingin apa, saya ni tingin bebeno nak le reti masak2 macak orang lain tu. most of my blog links semua orang yang handal2 masak. every entry pon boh gambor masakan waduh-waduhhhh.... meleleh ayaq lioq makcik dibuatnya. dengan harapan kalau baca blog2 tu nanti esok2 saya pon boleh jadi teror la masak macam they all. hahahhaha... what a good imagination!


saya ni masak tu boleh le pegang kuali masaelahnya, harus hangus hangit tak menjadi tak sedap. habis camno tu? keras beno tangan nak megang sendok sudip. hehhee..betol, tak tipu, kalo tak caya check semual previous entry saya yang letak gambar makanan semua hangit2 belaka. itu salah nezha sebab dia selalu kacau saya masa saya memasak... fuhh... lega ada orang (orang ke kucen??) yang boleh dipersalahkan.

anyway.... sebab musabab yang saya heran tu kan, ma pandai masak, ibu lagi teror masak sampai siap buat2 catering lagik ni. saya ni?? huhuhu... everytime if pegi rumah ibu saya tolong masak budak2 tu mesti perli2 saya cakap 'ni kang ada la yang sakit perot ni... atau hah?! auntie masak? cabotttt!!!' sungguh kurang assam jawa asam keping betol bebudak tu.


bukan saya tak belajar masak, every step dah follow exactly dah ni. berapa2 gram berapa2 sudu semua baikkk punya sukat ni tak gak jadik. mmm..tu pasla saya suka makan tomato je senang hidop makcik. pegi kedai-pilih2-bayar-balik rumah-potong2-ngapppp!!!! dah kata fresh fruits and vege is good for your health kan so harus le pilih yang senang je.


saya suka tau nak belajar buat2 kuih, kek2, masak2 lauk tu. lagipon saya prefer baking or cooking dari kemas2 rumah. nak suruh saya pegang penyapu?? masyaallah.... harus udah akhir zaman tu rasanya.

hari tu ada la konon ni berkobar2 ni bersemangat waja nak pergi baking class. obek pon dah bagi duit fee bagai nih tapi sampai waktu dan ketikanya ada lak hal yang tak dapat dielakkan dan saya terpaksa tak pergi kelas tu. tapi nasib baik duit yuran belom bayar lagi at that time. hehhe..tu la, niat baik tu ada je halangannya (alasan standard lagi)


tapi sekarang saya cuba2 gak masak, tapi setakat yang termampu je la. biasanya rupa bentuk masakan saya amatle mengecewakan, ie. hangit, tak lawa, tak ikut standard piawaian bentuk makanan dan sebagainya tapi insyaallah, rasanya ada disitu. garam gula pahit pedas ada la terasa (itu ikut tekak saya la kan) tapi obek diam je tak de lak komplen apa2. hahhahhaaa.. ke sebenarnya dia dah tak kuasa nak komplen sebab tak pernah yang sedap?? how dare u... takla, dia memang penyenyap a.k.a pendiam orangnya. (ayat cover diri sendiri lagi). eh, tapi nezha pon ok je kalau saya bagi makan. ayam hangit ke apa ke dia bedal je. hehehhee... luv u nezha (kaulah penyelamat laok tak sedapku).


memandangkan dah dekat bulan ramadhan al-mubarak yang mulia, lagi le saya takde peluang untuk masak2 ni melainkan if balik rumah ma or ibu. itupon takat potong2 dan kacau2 dalam periok je la kan. weekdays bulan puasa memang sah2 terang nyata beli makanan kat luar je sebab office saya takde balik2 cepat ni. standard je balik pukul 6pm jugak walopon bulan posa. so, biasanya saya memang spare mineral dan kurma dalam kereta sebab most of the time terpaksa berbuka dalam kereta sebab jem dan tak sempat sampai rumah. dah sampai rumah baru mandi2 siap2 then kuar beli makanan or obek belikan siap2. macam tu le rutin harian bulan puasa. sahur?? hehehhee...jangan mimpi la. kalu bangun pon setakat minum air je. bukan tak nak makan tapi makanan takde dan malasssss...


saya teringin tau buat2 kuih raya ni. dedolu saya ada gak buat kuih raya tapi yang senang2 punya macam maruku dengan samperit. itu pon waduh2, bagai nak runtuh 1 rumah tu saya kerjakan walhal hasilnya dapat sebalang je. hahahhahhaa... tapi at least ada gak usaha ye tak? tahun ni tengok la camne. ma kata kalau saya buat kuih raya hebos setaman boleh tau sebab ngalahkan orang bertukang kelentang-kelentung. kuih 'tunjuk' itu sudah tentu confirm. siapkan je la kertas yang ada gambor kepala agong tu settle la semuanya.

takpe2, usaha tangga kejayaan. nanti saya try lagi masak. tapi serius, memang sangat la jealous bila pegi blog2 yang pandai masak2 tu tau. dah le pic pon menarik so memang nampak real bebeno. uuwwaaa..nak jugak pandai masakkkk....

sesekali ku rasa teringin...hehehehhee...

5 comments:

shafa said...

Lama2 pandai la tu msak.., bak kata org jawa makcik saya punya sepupu jiran dia btau "practice make perfect".

KaSiH said...

dr x pandai la jd pandai..asalkan ada minat je...kasih pun camtu gak dulu...tp skrg x la pndi..tp buleh la sket2...mulakan dgn makanan peberet kita...ok..gud luck!!!

~Cinta Milo Ais~ said...

ala tak pe...kita buleh jadi geng...geng tak reti masak hehehehe

kin hashim said...

okey la tuh..kira pandai la tuh... pandai masak masakan yg tak menjadi..asalkan dapat masuk ke tekak kita, kira ok apa!! hehehheh.. (p/s ala... yg gambo lawa2 tu pon, belum tentu sodap!! hehheheh...)

saya said...

hehehe..tq shafa/kasih/milo/kin bagi semangat. nanti la kot2 saya dah teror nanti... gajah pon saya rendangkan. hahahhahaaa...