mari mencari....

Google
 

Thursday, September 18, 2008

cerita udang, sedih & kurang hajor...

so, dah kata hari tu beriya2 ni bagai nak rak nak buat mee udang. so pergilah saya ke pasar mencari bahannya. gigih tak gigih taktau le tapi semangat kene ada babe. so, pilih punya pilih punya pilih (berapa banyak pilih daaaa) akhirnya dapat le semua. tapi yang tak syiok tu if beli kat pasaraya tu dia takde quantity yang sikit. macam saya ni nak beli cili merah tu 2 batang je la, ye la untuk potong2 buat hiasan je kan malas le nak beli sebekas tu. nanti membazir je la pulak. pikir punya pikir beli mana yang patot je kat situ then ingat nak singgah pasar le sebab kat pasar boleh le amik sikit2 macam tu kan. tapi masa kat pasaraya tu ada le peristiwa ala2 sedih le kan. time tu saya tengah lalu kat bahagian ikan2 ni le, so nampak le udang lawo2 besor2, tapi saya dah beli udang awal2 lagi lak kat tempat lain so just lalu2 situ la cuci mata sambil berangan ni buat masak apa, ni masak apa. angan2 je lebih, pegang kuali menggigil kepala lutut semua. so nampak le 1 pakcik ni tengah amik udang besar banyak gila. dalam hati saya cakap wahhh...pakcik ni makan besar hari ni ye. kalo dihitung dnegan mata kasar harus dekat2 2kg dia amik udang tu. harga?? huhuhuuu.... dekat2 sekeping duit jugak la sekilo. ntah camne kebetulan saya pass-by pakcik tu dia pon tegur saya, dia tanya,

pakcik : dik, pakcik ni tak sekolah, tapi kalo macam tu udang ni harga sekilo rm13 ye?
saya : oh tak..kalo macam tu sekilo rm38 pakcik.
pakcik : hah, ye ke? ye la...
saya : .......

then saya tengok pakcik tu dah ala2 cuak le pulakkan, dia dah menimbang2 sendiri berat udang tu dengan tangan dia, (macam agak2 la tu gamaknya), then saya buat2 tak nampak je la sebab saya dah blah pegi tempat lain, tapi saya dah ala2 tau le intention pakcik tu. then saya nampak dia pegi kat tempat timbang, try tu weight udang tu then dia pusing balik. as expected, pakcik tu letak balik udang tu kat tempat udang yang banyak2 tu then blah. mmmm... rasa kesian pon ada, teringin nak makan udang anak beranak tapi mahal sangat le pulak kot bagi dia. ye la kalo sekilo rm38, 2 kilo dah rm76. wallawehhhh..... memang nak makan tapi patut2 dengan citarasa poket jugak. itu baru sejenis laok je, kalo rm76 tu boleh buat beli laok untuk seminggu untuk orang sekeluarga. habis camno, macam ni la nasib orang yang kureng sikit, nak beli apa2 semua nak kene pikir2 dulu baru boleh beli. harap2 pakcik tu tak kempunan le. balik saya cerita kat obek, obek kata apsal tak tolong belikan barang sekilo ke kat pakcik tu, sian dia. saya kata, ntah le pulak. tak terpikir le pulak. tapi saya still sedih la dengan kajadian tu. owhh...harap2 kita jangan la sampai macam tu ye.

lepas kuar pasaraya tu saya pi le ke pasar. wahhh… pusing2 ni punya semangat nak buat mee udang. sampai pasar beli le bahan2 yang mana tak cukup. nampak la sotong coklat tu. wahhh.. saya suka tu. masalahnya sotong tu kene beli sekor le dengan kepala2 dia sekali. kalo untuk saya sorang sebulan pon tak boleh habis. pikir punya pikir, ahh..beli gak la nanti boleh hantar sotong tu pegi rumah ibu so ibu boleh masakkan. hehhe..jawabnya perot saya pon kenyang.

Sampai kat meja orang jual sotong tu saya tunggu dulu sebab dia tengah layan customer lain. Area tu adalah sangat lapang dan kosong means, belakang saya memang takde orang just belah kiri customer yang abang ikan tengah potongkan ikan dengan belah kanan sorang makcik damn. Saya taktau le camne nak berhadapan dengan orang tua tapi kurang hajar macam tu. Dah sah2 area tu tak takde manusia dimana2 kecuali kami bertiga je, makcik damn ni boleh lah suruh saya ketepi sebab dia nak tengok ikan belah kiri saya. Wahhhh… terkejut bukan kepalang saya sebab bukan ke dia boleh je lalu belakang saya? Apsal nak gak suruh saya ketepi bagi dia lalu walhal area tu memang terang nyata takde manusia. Pelik2 pernagai manusia ni. Tapi sebab malas nak bising saya beralih le kebelakang then makcik tu pon lalu la depan saya ni. Siap nyondol2 ni sampai terpijak kasut saya, konon nak suruh saya cepat berambos le tu. Saya andaikan dia takot sesat jalan kalo lalu belakang saya sebab tu nak gak suruh saya beralih. Woii..ingat dia bagus beno ke? Memang patot hormat orang tua tapi kalo dah orang tua kurang hajor macam tu apa kejadahnya. Eee..bencinya. then dia tanya kat abang ikan…

Makcik damn : ni ikan ni berapa ringgit sekilo

Abang ikan : itu rm8 sekilo

Makcik damn : apsal mahal sangat? Rm5 dah le, hari2 mahal

Abang ikan : ….. (senyum je la, nak jawab apa lagi)

So makcik damn amik la ikan tu dalam 3 ekor camtu. Pas tu tunjuk udang lak. Udang kecil2 beno kelinking pon besar lagi, yg biasa if kat pasaraya yang dah siap2 kopek kulit tuh.

Makcik damn : ni udang ni bagi rm5

Abang ikan : … terus amik dan timbang

Makcik damn : apa sikit sangat.. tambah le lagi sikit

Abang ikan : … (malas nak bising2 agaknya amik je sejemput tambah, tapi muka tak boleh balh la. Agakmye makcik damn tu memang selalu pow dia kot)

Wahhhhh… dah le nak murah tapi nak banyak. Macam ni melingkop le abang ikan tu walhal pada pengamatan saya harga ikan2 kat situ dah okeh dah jika dibandingkan dengan kat pasaraya tadi tuh. Huhuh.. semalam tu kira memang tragedy udang sesaja. Eh makcik damn, tau tak, yang kita mintak2 lebih tu kat orang peniaga tu but bayar harga yang sepatutnya je haram tau tak. Ustazah dia tak ajar ke? Ustazah saya ajar, kita jangan mintak2 macam tu sebab kalo peniaga tak redho, haram hukumnya lebihan tu. Sapa nak jawab? Itu nak bagi anak laki makan. Lainlah if memang peniaga tu yang offer, kiranya macam kita beli harga rm2.10, peniaga kata bayar rm2 dah la…haa..mcm tu takpe. Or kita memang tawar menawar secara terang-terangan. Aaa..sapo nak jawab tu. Saya ni idak le pandai beno tapi perangai tu jaga le sikit. Awak tu dah tua buat cara tua. Tapi kurang hajar macam tu camne orang nak hormat kat awak. Dah le tu belagak bukan main.eeeeeeeeeeeeeee..memang tak berkenan lansong la. Saya pikirkan orang2 muda macam kita ni yang selaku kurang hajar, rupanya tak jugak. Camne nak berhadapan dengan orang macam ni ha???

udang punya pasal, macam2 cerita terjadi

sungguh berbeza perangai pakcik kat pasaraya dengan makcik damn kat pasar ikan. Kalao dengan pakcik kat pasaraya tu obek cakap apsal tak belikan sikit untuk pakcik tu rasa, tapi kat makcik damn tu obek kata apsal le saya baik benor, apsal tak bahasakan dia. Ohh..tidak2.. saya masih tau malu dan ada adap sopan. Jangan sebab dia kurang hajor saya pon nak jadi kurang hajor jugak macam dia. Tapi actually sebelom blah dari meja abang ikan tu, sambil berjalan pergi saya sebut jugak, “kurang hajar punya pompuan”. Hahahahhaha.. makcik damn sure dengar. pas tu saya cepat2 blah.

8 comments:

debikdebuk said...

aku pun pernah kena gitu... kalau rasa mahal, takyah la beli.. nak mintak kurang pun ada caranya...

DeLLa said...

ni sure marah tahap cipan ni..hehe..kita doakan aje org yg mcm tu dibukakan hati nk berubah..aminnn

saya said...

debik-tu la pasal..ntah saya yang tak paham ke org tu yg tak paham..maluu..

della-bukan tahap cipan lagi..cipanzee dah ni. hehehhee..

miszrLina said...

adusss...
nak wat camne...
sume harga makin naik...
kekdg cian tgk org x kurang kemampuan..diorg pon teringin mkn udang beso... or benda2 lain...
aduhai...kena la usaha klu nak mkn kan..rezeki ada d mna2... insya'allah...

Janggeltrekker said...

tanye la makcik tu puasa ke tak? entah2 dah monopos[erk betol ker eja camnih?]..

- aku berpuasa -...

saya said...

lina-tu la pasal..sian..

janggel-saya pon pikir maakcik damn tu sahur selipar goreng la.. tu pasal dai perangai mcm tu. hahahha.. saya pon puasa gak

Ayu said...

hahaah sempat jugak le ckp mcm tuh eh hahahaha

~dARlee zURiS~ said...

sob sob..sedih ar lak pasal pakcik udang pasaraya tu kan..
dapat bayangkan camke muka dia.
mesti cam hampa je..

huh..memang hampeh makcik kat pasar tue
memang nyampah org cam tu
zuris pun slalu kena cam tu bila time niaga.
mintak lebih sikit lah..
nak yg beso2 lah.

hah.ko ingat menda2 tu suma buat pki air liur ke hape??
tp org cam tu..mmg x paham bahasa walhal kita dah wat muka 15 dah.huhuu...