mari mencari....

Google
 

Friday, September 26, 2008

hati-hati...

jaga2 ye.. sekarang ni musim perayaan dan sekaligus musim rompakkan. Tadi obek call sebab dia nak pergi bank la buat hapa benda saya taktau then dia call kata kat bank tu berlaku rompakan. Wah..bukan rompak bank ye tuan2 puan2 cik2 sekalian. Tapi rompak orang2 yang kuar dari bank tu!! Ye la ini kan masanya orang nak kuarkan duit buat belanja, orangtukar2 duit raya dan macam2 hal la berkaitan dengan duit.

This one guy right in front of obek’s eyes being snatched by 2 guys riding on a motorcycle. Haiyooo… biasa guys kan tak bawak beg2 ni they prefer boh duit or any documents dalam poket bukan camam pompuan. Lagi besar handbag lagi bergaya. Tapi this guy pulak ada la bawak ala2 envelope which I believe full of money inside it. Perampok dengan senang hati telah mensnatchedkan that envelope. Astagfirullah.. dah le snatch, siap tending lagi mamat tu. Halamak. Obek nak tolong pon tak sempat sebab kejadian erlaku dengan sangat pantas. Then perampok merempit le. Agaknya dia just tunggu dan lihat sesapa je dia main snatch je tak ira la lelaki or perempuan.

Lepas tu obek tolong mamat tu bangun then Tanya ok ke tak? (dah tu nak tanya apa lagi, just to show concern la kan). Then tunjukkan kat orangtu the nearest balai polis untuk buat report. Pak guard daldam bank pon tak boleh buat apa sebab memang macam sekelip mata je kejadian. Mamat tu pulak cerita habis la duit dia untuk raya. Dalam tu memang banyak duit. Untuk bank-in bagi kat parents dia kat kg sebab dai tak dapat balik raya, campor duit kompeni untuk tukar ke note2 kecik nak jadikan duit raya. Sikit2 tak dikit dalam rm20k jugak la lesap. Dia dah tentu2 la risau. Duit tu korang…duit kompeni lak tu. Habis duit belanja sebulan. Aduhaiii…. Sabarlah hati. Moga2 perompak tu mati dilenyek lori lah hendaknya. Hidop nyusahkan orang lebih baik korang gol la. Doa orang teraniaya tu makbul tautak.

Dah tu obek pesan kat saya jaga handbag elok2. tak kira la dalam handbag ada duit ke takde duit ke perompak tu bukan tau. Yang dia tau ada handbag ada la duit. Risaunya.

Lepas tu terus saya teringat kejadian pecah rumah saya tahun lepas. Eeeeeeeeee..benci la. Memang saya takkan maafkan perompak tu dunia akhirat. Ye, ada orang kata sedangkan nabi ampunkan umat, tapi ank bagi ingat sikit, nabi tu tahap kesabarannya luar biasa, kita umat manusia ni takkan boleh tahan.

Eh..lari tajuk pulak. Anyway, saya mengingatkan diri saya dan kawan2 semua nak balik kampong esok kunci rumah elok2. inform bapak polisi kat kawasan tu kita takde kat rumah. If kawasan perumahan ada persatuan penduduk, biasa they all ada buat rondaan. Mudah2an niat baik kita di aidilfitri ni dilindungi dan dirahmati Allah.

3 comments:

shafa said...

Perompak sekarang ni mana2, biasanya depan bank laaaa dia aim. kl p bank kna hati2. Xkira musim dia ada lepak dkt luar or dekat dalam bank.mengerunkan kl dengar citer2 mcm nie. Biar mampus cepat sikit peragut & perompak ni.

saya said...

yaaaaaaaaa....

BlankQo said...

malaysia skang dh jd makin dasyat... bunuh2 pun dh jadik cite kt berita ari2