mari mencari....

Google
 

Tuesday, September 16, 2008

superwoman..kononnya la...

wahhh..semalamkan, saya memang takde selera betol nak makan. lansong tak teringin terlintas difikiran nak makan apa. obek pon dah naik jemu kene pikirkan makanan untuk saya. so saya kata takyah beli apa2 la nanti buka je apa yangada kat rumah kang malam nak kuar makan kat luar. so, obek pon ok je la. dia tu mananya yang tak pernah ok dengan saya. geram tau. sesekali tu bantah je la apa saya cakap. huhuhuuuu... orang dah baik dengan saya pon lagi banyak komplen lak minah ni...

anyway, semalam balik jalan jem tak hingat dunia betol. entah apa kenanya ntah. 2-2 belah lak tu jem. ingatkan ada le orang xcident ke, kereta rosak ke, apa2 ke tapi nan ado pon. cumanya kereta je yang banyak. kadang time2 balik tu memang tak boleh predict lansong keadaan jalanraya. memang tak boleh nak plan. kalo plan kang ada je la yang menyangkot kat tengah jalan tu. so, sesambil bebel2 sesambil dengar lagu2 raya la kan kat radio kereta. (ye la..takkan bawak lak radio rumah boh dalam kereta, itu melampau taksub beno tuh..). sangat bengang sebab sangat jem. dah tu biasa la, kalo jalan jem je akan ada la makhluk2 yang perasan macam dia je nak cepat, macam dia je yang ada hal, so akan le mencilok2 sana sini. membuatkan lagi jantong saya menyampah tengok perangai makhluk2 nih. woii..orang lain pon nak balik gak la bukan awak sorang je. blah la.. opss..sory, ter-emo lak tetiba kan.

ok2. nak dipendekkan cerita dalam perjalanan tu otak still ligat pikir nak makan apa. pikir punya pikir punya pikir punya pikir (weii..berapa banyak pikir daaa), saya teringin le pulak makan tumis sardin. hahahaa.... chehh.. sardin rupanya, ingatkan ayam tergolek ke, kari kepala lembu ke, rendang kambing ke. anyway, dah sah2 le fav saya tu ikan sardin tu sebab tu muka pon dah jadi macam muka ikan sardin. saya sampai rumah pukul 655pm. wah...dah nak dekat beno waktu berbuka. wah... sempat ke ni nak masak. tapi takpe, demi tumis sardin kegemaranku, akan kusahut cabaran memasak dalam tempoh masa yang limited itu.

so apa lagi.. masok je terus bukak jam dan segala aksesori yang dipakai tu, terjah dapor. cress..cress.. (sound effect potong bawang le tu), crengggg.. sound effect goreng telor mata, kruss, kruss, krekk, krekk.. wallahhhh... by 715pm siap dah tumis sardin, telor mata masak kicap, air ribena, dan pau kukus. fuiyoooo..sungguh kagum dengan diri sendiri. siap je susun pinggan ats meja azan pun berkumandang. time masak tu ala2 perasan la kan tengah masok pertandingan. obek kata oby teror la masak boleh masok akademik 1001 rasa babas. hahahhahaha.... aje nak kene dia ni tau. walopon pada orang lain benda tu yang amat le senang gila, tapi pada saya ni, itu dah kira grand real le tuh. nasib baik obek dah masak nasi so ada save time sikit. nezha pon saya boh dia kat depan tak bagi masok dapor. kalo dia masok alamat la... makan telor mata kerbau 'o' tuang kicap je la semalam.

so, berbuka dengan hati yang senang dan puas sebab dapat makan apa yang saya idamkan. bertambah nasi korang... cheh.. orang yang takde selera tadi tu kan tetiba je makan bertambah nasi lak. ada harapan gemok tapi tak kisah le kan. gemok sihat takpe, kalo kurus ala2 model pon penyakit sana sini nak wat pe.. lagi nyusahkan badan je.

lepas makan lepak tengok tv kejap. fuuhhhh... settle la ibadat puasa untuk hari yang ke-15. pagi tadi sahur bangun pukul 5am. konon2 nak minum air suam je dengan makan buah tamar tapi terjenguk lak piok nasi tengok ada nasi lagi, tengok sardin ada lagi seketul. nak dibuang sayang, sebab lagipon still elok lagi tak basi pon. so, apa lagi.. panaskan nasi bedal nasi le pulak sahur tadi. hahahahha..... sardin punya penangan. hantam la. sementara tunggu nasi panas, saya makan tamar dulu la, tapi mamat kepochi pon turut menyebok nak jugak. bagi dia rasa sikit, dia jilat2 je then blah takmo, manis sangat kot pada dia. saya pon actually tak tahan kemanisan tamar tu, macam manis sangat. tapi dah kata bulan puasa kene makan tamar, saya pon makan je la. hehehehhe... orang makan tamar kerana sunah, saya makan tamar sebab dah takde makanan lain. appa laa.....


ini ye mamat kepochi tengah buat QA/QC tamar. menyebokkk je tak habis2.


kesimpulannya, seronok lak masak2 semalam walopon ntah hapa2 je laok tapi tak larat le if nak diulang-tayang hari2. bengkok le makcik macam tu terkejar2 tak cukup tapak kaki nak mengejar dapor tu. sesekali ok la kot. tapi gambar takde la sebab mana nak sempat amik2 gambar, terkejar2 tahap nirwana je semalam tu. so, kepada korang2 tu.. baik ucapkan tahniah pada saya sebab semalam saya adalah superwoman.... hehehhehee...

p/s : hari ni dah ada pic nezha sebab dah berbaik dah dengan dia. huhuhu...

2 comments:

KV said...

best gak kdg2 masak sendiri.

saya said...

kv-best mmg best tapi mcm nak pengsan rasanya... ayoyoyoooo