mari mencari....

Google
 

Thursday, October 23, 2008

pelangi...

sekarang hari2 waktu petang je hujan. tapi jarang ada nampak pelangi. petang semalam balik kerja jalan tak jem pulak. best betol. 630pm dah sampai rumah. hehehehhe.. bagus2 alhamdulillah. so on the way back tu hujan renyai2. sekali nampak pelangi le pulak. masa kecik2 dulu beriya ni mengingatkan 7 warna pelangi mengikut turutan. kerjanya lain takde. hari2 lukis pelangi dan warnakan. hehehhe....seronoknya kalo jadi kecik semula. eh, tapi takmo la annti kena pergi sekolah balik dan yang paling tak best kena attend exam. ohhhh tidakkkk!!!!!

so, saya pon ala2 try gamble je la amik pic, kalo jadi tu bagus, kalo tak menjadi tu takde la kan. sebab ye la.. saya bukan pandai sangat nak amik gambar sekaligus mendrive kereta. sekali tu jadi juga tapi not so clear. so, ini je la hasil yang boleh diperolehi. tapi takpe, puas hati dapat tengok pelangi in real.


dedulu ibu suka menyakat saya. dia kata jangan tunjuk pelangi nanti jari kena potong. saya apa lagi, mengguling2 la saya menangis kan. hhehehehe.. waktu kecik2 dulu saya memang selalu kena sakat. bila kenang2 seronoknya ada waktu itu. saya hari ni jiwa sedih je. dari pagi rasa nak menangis je entah kenapa,. in fact memang dah menangis dah pon. asal terkenang kisah lama2 mesti menangis. mmm... sampai masa kot. ayoyoyo..amalan belom cukup. jangan kata cukup, boleh kata takde. sanggop ke? dulu ustaz saya bagi ceramah le ni kan, dia kata ada orang2 yang putus asa dalam hidup atau bermasalah suka cakap "aku takmo hidop, aku nak mati, mati senang takde masalah". tapi ustaz cakap ye beno le tuh.. mati lagi banyak masalah. dah siap sedia ke nak dipukul dipalu setiap hari bak kata lagu nasyid sepohon kayu tu? (lagu fav masa kecik2, ingat nanti nak kena cari lirik semual bagi insaf sikit). uuii.. tak sanggop saya. dengan ada ulaq2 besaq lagi.. kita ni nampak bapak cacing pon dah menggelejat. inikan pulak ulaq. dengan gelapnya kat dalam tu. sekarang ni baru black out 5 minit dah terkejut-kujat. dengan lipan2 gigit2 lagi, sekarang baru kena tercucuk duri dah mengadoi bagai nak rak. nauzubillah.... kat sana sapa nak tolong selain dari 3 benda, ilmu yang bermanfaaat, sedekah jariah ikhlas dan doa dari anak yang soleh. aduhhhh... saya kurang berilmu, sedekah, entah lah.. anak? nezha tu boleh diambil kira ke ha? kesimpulannya saya tiada ketiga2nya itu. astagfirullah... tapi insafnya kejap2 itu je, lepas je ustaz kuar kelas jadi setan balik. hahahahhaha...

hidop ni kalo dipikir2kan memang banyak je kelompongan. dari segi rohani, pemikiran, amalan. banyak yang saya ketinggalan. kadang2 kalau pikir saya jadi sangat takot. takot dengan masa depan, takot dengan hari pembalasan, tapi perasaan insaf tu lambat benar datang. kata orang tak bersungguh2. hehehhehee... sebab saya selalu je nampak depan biji mata, dengar dengan kedua belah telinga, berdepan dengan diri sendiri yang pak2 syeikh dan pak imam yang perangai macam lahanat. camne la orang yang jahil macam saya ni nak terima ajaran. macam 1 email yang saya baca tu iman 20sen tu. its real kalo dipikir2kan. orang2 sekeliling sentiasa menduga. haii.. entah la.

saya harap bila umur meningkat esok (ye, esok for sure!!), saya lebih beringat2 tentang akhirat. sekurang2nya mengingatkan apa yang wajib dan melakukannya. insyaallah.. bila bercakap2 macam ni pon dah menangis. kang kecoh lak office ni apsal lak minah ni nangis2 kan. tapi entah la macam saya cakap tadi. kadang2 jiwa rasa kosong, rasa kekurangan.....

2 comments:

~dARlee zURiS~ said...

pelangi mmg cantik kan
kagum tol tengok
indahnya ciptaan Tuhan

oh..esok b-day awak eyh?
hepi besday in advance!
may all ur dream come true
n be hepi alwiz :)

saya said...

wahh..tq very much. disebabkan darlee orang pertama yang wish birthday kat saya.. nanti saya kasi flying kiss yek. hehehhee.. tq very much