mari mencari....

Google
 

Saturday, December 13, 2008

adap...


hari ni macam biasa je. cuaca panas jugak masa pagi tadi. so pagi ni breakfast simple je. makan pau. pau segera just kukus je. hehehehe... malas punya pasal. takpe2..janji kenyang dah. lepas breakfast ma pergi kebun dia la... saya lak kemas2 rumah. kemaskan tempat pinggan kat store tu. ye la, dah kata raya semua dah habis harus le pinggan yang berlambak2 bawak kuar hari tu kene susun balik dalam store. lambat lagi kot nak guna. kalo ada kenduri baru kuarkan balik. penat tauuu... ingat sikit2 ke. kihkihkihkihh.....

lunch masak gulai lemak udang dan pechal lagi. yeahhuuuu... saya suka. 2-2 pon laok favorite saya. balik rumah ma harus masak lauk kegemaran saya je kan. kihkihkih..suka2 je nak conquer laok. bior la lantak situ.

petang tadi pukul 6pm saya makan nasi. biasa kalo kat rumah ma memang dinner pukul 6pm. tengah makan ada orang datang nak melawat opah la konon. 1 group makcik2 marhaban. ramai gak dalam 10 orang macam tu. wahhh.... sakan je they all tu xsyen semacam jek. kihkihkih.. yang paling tak tahan perangai anak memasing ngalahkan setan. mak paknya bukan main sembahyang surau 5 waktu sehari semalam tudung sampai ke lutut tapi anak tak reti ajar. berlari2 sana sini usik2 barang rumah orang. memang le budak2 kecik tapi kita mak bapak kena ajar anak adap bila berada dirumah orang. ada budak kecik tu pi korek gabus putih alas akurium tu then pi masukkan dalam akurium tu bagi ikan makan, boleh??? mujur saya sempat nampak so saya tegah cecepat. tapi taktau la ikan2 tu sempat makan ke tak butiran2 tu. saya tegah pon bukan saya marah2 dia, saya cakap jangan buat macam tu. risau gak kang saya tegor kang tetiba je dia bantai menangis tak ke haru. tapi dia lak buat dek je. saya lak yang kena cubit dek budak kecik tu. wahhh.. ini udah over2 nih. eee..geram betol. lepas tu dia pi main tv lak.. tekan sana sini pas tu habis jatuh semua barang atas cabinet. aduhhhh... sabar je la. mak dia buat dek je. pui..rasa nak je tangan2kan anak orang tu. huhuhuhu.....

saya ni memang le takde anak lagi, tapi saya rasa kita ni wajib ajar anak kita adap2 bila pergi ke rumah orang. sekurang2nya cakap dan bagitau if pergi rumah orang jangan usik2 barang2 orang, duduk diam2. ini takkk.. lagi melompat2 dari tangga ke bawah. buatnya jatuh luka kepala sapa nak tanggongjawab??? harus tuan rumah juga yang susah nanti. harap sapa yang ada anak if terbaca ni jangan nak bagi komen over2 lak ye. memang la nanti korang cakap, alahh..bebudak memang le aktif, biarkan je la. hahahhaa.... ye, saya tau bebudak kecik memang aktif tapi jangan le sampai melampau2 sangat macam tu. macam kita kecik2 dulu kan macam tu.. patuh je arahan ibu bapa. mak kata duduk dendiam, makanya duduk kat situ je la takde bergerak2. kalo mak kata main kat luar, kat luar tu je duduknya takde pepandai nak masok rumah orang. ma saya dulu tengok je bagi jelingan manja kita semua dah faham maksudnya mak kita tu takmahu kita buat benda yang bukan2. mmm..entah la.. kata zaman dah moden, maybe ajaran macam tu dianggap ketinggalan zaman kot?? nanti kata tak bagi kebebasan untuk anak bergerak bebas pulak. tak bagi peluang meneroka alam le pulak. hahahhaa...macam2 la istilah moden ni, tapi pada saya ajaran tradisional tu pon ada gak eloknya.

ok la, enough pasal bebudak tu. obek hari ni dia bz sangat. almaklum, sepupunya kawen tu hari ni. petang tadi lepas kenduri terus hantar mak midah dan tokngah balik kampong. kihkihkih..ada la plan depa anak beranak tu. biarkan. tapi disebabkan hari hujan lebat so perjalanan tu jadi lama sikit la. mudah2an semua selamat. baru kejap ni tadi obek call pukul 8.14pm dia dah selamat sampai dah.. alhamdulillah. so, he will be back by tomorrow afternoon.

esok turn saya lak dok mengadap orang kawen sampai 4 rumah sekali ni. jejauh lak tu taktau le samada sempat atau tak nak pergi semua rumah tu. kalo tak pergi semua tu family friends, lagipon depa bukan tetiap tahun buat kenduri kawen. tengok la nanti camne.

saya ni dok tingin nak makan sandwich. bahan semua ada kat rumah ni tapi rotinya la pulak tak ada. haihh...camne nih. nak makan sandwich, nak makan sandwich, nak makan sandwich......


sedapnya sandwichhhh....


ok la..malas nak membebel banyak2. sekarang ni dah start hujan2 dah ni. ohohoho...saya ni fobia betol dengan hujan2 ni. harap2 semuanya selamat dan berjalan lancar. aminn....

2 comments:

@tune® said...

tp kekdang ade yg mmg degil...wpon mak pak da tegah...mmg susah..maybe ikut perangai mak pak derang mase kecik²

saya said...

hehehe..ye la tu kot, agaknya la.. kihkihkihhh... mcm ni saya kena pikir balik ni saya kecik2 dulu degil ke baik. hehehe...