mari mencari....

Google
 

Monday, December 8, 2008

hari ini hari raya aidiladha...




wahh.... hari ni saya penat betol. pepagi pukul 6am dah bangun masak sambal tumis udang campor petai. hantam la. heheheh.. boring asyik makan ayam dan daging je, so tu yang masak udang tu. laku weehhhh.... owhh..sungguh tak sangka saya pandai masak. ahakss.. itu ayat perasan sendiri ye. ma lak masak nasi minyak. waduh-waduh.. marvelous betol makan dengan sambal tumis tu.

masak cepat2 siapkan table then pukul 8am kita orang pergi sembahyang raya kat surau depan tu je. hujan dari malam tadi tak berhenti. walaupon tak lebat tapi tetap mengerikan saya. lepas sembahyang ada acara qorban. tapi maybe lambat siap sebab hujan lebat je.

lunch kitaorang masak ikan bakar dengan pechal. wahh..memang semua pon laok favorite saya. hehehe.. lantak la. dah kata saya je yang kena masak harus le kena ikut tekak saya. orang lain jangan banyak bunyik ye. nak ikut tekak sendiri masak sendiri.

almaunah tak balik. hohohoho.. sian ma menunggu dia sampai ke malam. sampai hati. ibu pukul 12pm baru sampai sebab dia kena deliver tempahan kuih. takpe2, masyuk-masyuk... petang pukul 6pm baru mama sampai. dia pon kene uruskan hal qorban kat area dia dulu baru boleh balik. heheh..semua orang pon ada hal. kalo yang bebetol ada hal tu tak gak.. macam almaunah tu memang saya tak paham lansong le. orang call takmo jawab, sms tak reply. apa le terok benor.

obek lak mengadu makmidah ngadu kat dia si jemi terejal yang gatal mengenyam nak kawen ni lepas tangan habis pasal persiapan kawen dia. wahwahwah..beso telor ko ye. kalo ko letak duit 20k boleh le jugak nak lepas tangan ini bagi duit belanja kenduri pon tak cukup, lagi ko nak dera orangtua tu macam2. dari dulu kitaorang dah agak dah mamat ni sure tak cukup duit nanti. memang ye pon. dia minta makmidah guna dulu duit untuk masok kolej minah gedik (adik bongsu obek le tu). saya dengar memang menyirap darah betol la. sian le kat minah tu. nanti bila time betol2 masok kolej kang dah takde duit pulak. kata je nanti nak bayar balik, bilanya??? dah tau takde duit jangan leberangan nak gata kawen dulu. tahan2 le dulu puasa ke apa ke ini tak. nak kawen tapi nyusahkan semua manusia. si yon (adik obek jugak) pon dah bising. dah tau nak kawen balik2 le kampong tu selalu kemas2 apa yang patot. jangan dok harap orang yang tinggal kat urmah tu je yang nak kemas segala. dah le ko lepas tangan. semalam lepas raya makmidah le kene pergi ke kedai order semua barang2 kering untuk kenduri. memang la anak dia sendiri, tapi anak tu pikir la sikit. dan lagi terok, raya korban semalam si jemi tu tak balikkkkk!!!!! memang terok betol perangai dia. saya sian kat makmidah je. patotnya nak nak kawen ni happy2, bukan nak kena pikir masalah lagi pulak. nak kawen pon duit tak cukup ada hati lagi tu nak beli rumah segala bagai. puuiii... sedar2 le diri sikit wwoiiiii... saya dah sound obek awal2 jangan menggatal nak tolong2 sponsor. bior dia cari duit sendiri bior dia tau camne cara tanggungjawab menyara keluarga. kalo pakai makan suap je sampai bila pon takkan tau hidop susah. tetiba je sakit hati.

malam cadang lepas isyak nak tido, tapi dah dok melayan tenet sudahnya pukul 11pm jugak baru tertidor. heuhuhuhu.... selasa kerja. hadap je la. ada gak apply cuti tapi pikir2 takda ap dah nak buat baik kerja. cuti tu boleh simpan untuk time2 emergency nanti.....jadi manusia ni kena pikir lebih sikit, bukan main hentam keromo je ikut sedap hati.... benci aaa dengan orang2 yang bongok macam tu.

No comments: