mari mencari....

Google
 

Thursday, April 2, 2009

pedih perut...




semalam lunch saya makan apa tau.. makan nasi lauk sambal tempoyak. wahh.. suka beno. eh, ada orang tak suka makan tempoyak sebab bau busuk katanya. ada orang suka. even ada orang yang tak bolehbau durian pon. hehehhee... saya boleh je. mujur alhamdulillah.. kira kalo terhumban kat pulau tetiba ada laok tempoyak je kira saya buleh survive le. kahkhakhakhahh.. punya jauh imaginasi.

anyway, nak cerita pasal laok tempoyak tu le. pedas nak mati. masa makan tu memang dah macam nak pengsan tapi sedap punya pasal bedal jugak. masa tengah makan pon tetiba perot dah jadi pedih2 macam dihiris2. wahh..ayat novel pulak tetiba. takle.. pedih sangat perut. saya kan ke tak boleh makan pedas. sekali makan pedas pulak then lagi worst pedas sangat. mencungap2 macam ikan baung naik darat. korang tau ke ikan baung tu? saya tak makan ikan baung dengan ikan tapah. ntah..katanya tak buleh. camne rupanya pon saya tak tau le. tapi yang pasti takde iras2 ikan jaws. tu for sure.

kesudahannya tak habis makan sebab perot tak tahan sangat. sedih. nikmat makan dah ditarik oleh allah satu persatu. manis sangat pon tak buleh, pedas pon tak buleh. nikmat badan pon dah berkurangan. mata dah rabun, sakit perot selalu, tapi alhamdulillah, mata rabun pakai spek, sakit perot makan ubat. kalo dibandingkan dengan orang yang sakit kronik tu? lagi seksa. jadinay jangan le mengeluh je. haii.. nasib2. anyway, bersyukur la tak alergik kat nasik. buatnya alergik kat nasi apo nak dikato. haaa.. eh..ada tau orang tak boleh makan nasik. saya pernah terbaca la tah dalam majalah apa la. kuar je dari kedai makan terus pergi kedai jual2 stationery kat tempat saya ni ada jual la macam barang runcit sikit. terus beli actal. makan 2 bijik. tak berkesan. sampai ke malam pedih perot tu. balik rumah petang tu makan gaviscon. elok. itu memang berkesan. aaaaa..agaknya ada bomba dok dalam perot tu dok sembor2 ubat. macam dalam iklan dia tu la. hehehehe.....




jadinya peringatan untuk diri sendiri, walo sesedap manapon makanan tu ingat2 la wak tu tak tahan makan pedas. sedih.

malam kuar pegi dating2 la. hehehe.. teman obek tunggu orang. lama gila. janji pukul 8pm sampai tapi 830pm belom nampak bayang pon. ye la..walopon malam tapi ada cahaya lampu so still ada bayang. hantu betol. bila call jawabnya lagi 5 minit, lagi 5 minit. 5 minit atok kau. lepas jumpa malaun then pegi makan. saya dah le memang perot tak berapa nak sedap selesa, ikut hati malas dah nak pegi makan. tapi obek lak nak makan sate. ikutkan je la. at the end, sate tak sedap dan environment pon menyakitkan hati. menyampah. tak pasal2 je orang tua tu kene bebel dengan saya. eh..kalo saya membebel tu menjawab la, apa diam je??? takpe2, best jugak membebel sorang2 means saya conquer semua percakapan. hahaha..gila bercakap.

balik tak larat. ingat nak tido tapi tengok ikan pulak mati. sedih lagi. nangis. jadinya terhegeh2 le saya mencuci akuarium malam tadi. nezha tolong gak. tolong nyebok. semua nak cium, semua nak tau. suka dia tengok ikan tu melompat2 dalam baldi. heii.. saya tutup la atas baldi tu. if not, memang hazab le ikan tu jawabnya. jadi ikan sekarang tinggal 2 ekor saja. nak tido sambongnangis lagi. wahhh.. pelakon air mata betol. dia kalo dah start tu memang payah sikit nak berenti. hehehhee.... kalo orang jawa kata 'aleman' lebih. nanti nak suruh obek pegi carik ikan gantikan yang mati tu.

petang in balik lambat. ada hal. boringgggggggggggg....

obek lak tetiba sengal call, tanya nak pakai baju apa? wahh... pakai je la baju apa2. katanya ada meeting besor. ayoyoyoyo.... pakai le baju yang elok sikit, jangan attend meeting pakai singlet dengan suar katok udah le. elok2 nak dapat projek kang terus kebabom. hahahaha...


anyway, love you obek, love you nezha and love all of you... korang pon jangan sakit2 ye. saya sayang semua!!!

5 comments:

zh-ena said...

LAUK TEMPOYAK..PERGHHHHH MMG SEDAP GILA..BLH BERTAMBAH 2 3X TU HEHEHEHE

~dARlee zURiS~ said...

kesimpulannya...nk makan pedas pasnie kena letak botol gaviscon tu kat sebelah
ti cepatlah bomba2 tu dtg sembur perut kan
;)

nURmALa mAZLan said...

ooo..tu ubat yg ada bomba kaler putih tu kan??

TEACHER OF SOMEONE said...

xminat sgt tempoyak ni..
even sy ni asl dr kg...
sbb mmg kureng ckt dgn durian ni..

saya said...

ena : kita gneg le suka tempoyakkk..

zuris : memang..lepas ni mengadap botol ubat.

mala : ha'ahh le.. bomba dalam perot tu.

teacher : itu jwbnya kene buat pekasan stroberi. hehehe..