mari mencari....

Google
 

Monday, June 22, 2009

cerita hujung minggu # 3...


tengok tu.. makan bersuap dalam kotak. best kan?
----------
hello... camne la agaknya weekend korang ye? harap2 semuanya ok je la. weekend saya macam biasa je le. takde apa yang menarik ke menolak ke. hehehhee....nezha je yang terlebih2 manja. orang lain ok je.
----------
sabtu :
pagi tu baru balik rumah ma. biasa kan jumaat petang lepas habis kerja saya terus balik. tapi macam malas le pulak. and ada hal sikit. so call ma cakap balik sabtu pagi. ma bebel2. aduhhhh.. bukannya tak balik terus, balik lambat sikit je. tensen betol la. rupanya sabtu tu dia nak pergi mana ntah ada ceramah group2 dia tu la. aahh.. so, dia kata takpe la nanti dia pergi sendiri, dengan geng2 dia la. biasa saya yang jadi driver kulu kilir. hehehehe... dalam pukul 11am macam tu saya sampai rumah. so, basuh2 kain yang sebeban, sapu lebih kurang kejap tu mama sampai pulak. owh..taktau pulak mama nak datang saya tak masak apa pon. mama nak melawat opah le tu. kelam kabut kuarkan ikan dari fridge siap2 semua masak asam pedas. hehehe..itu je yang paling senang. pukul 2pm ma pon sampai rumah, borak2 lebih kurang dengan mama, pukul 4pm macam tu mama pon blah berangkat ke rumah sendiri. hehehhee.... so, malam takde masak apa. malas dan macam takde berapa mood nak makan. owh.. kan hari tu cakap teringin makan ubi rebus. wahh..dah dapat dah. sabtu tu la ma masakkan ubi rebus. wahh..sedap.. makan dengan banyak sekali. tapi sambal tu ma buat pedas la yang teramat sampai kuar2 air mata makannya. so, ubi (angin) + sampal pedas= sakit perot. hehehehhehee... melayan tekak punya pasal.. tanggong la sendiri.



hehehhee.. makan jangan tak makan. sampai terteleng2 makan. main tetap le main, makan nak makan jugak. layankan je la...
----------
ahad :
wahh..pepagi lagi ma dah pergi borong durian. yahuuuuu... sampai 3 guni besor2. aduhhh.. owh..malam sebelom tu dah rendam dah kacang hijau nak buat bubur. dan juga buat pulut. pulut dan bubur masak ahad pagi buta. wahhhhh..sedapnya. panggil semua orang balik makan durian. memula ibu dulu samapi dengan laskar2nya. hehehhee.. boleh tak masa nak buat air, semua perisa kordial habis. oren habis, ribena habis, sarsi habis hatta sirap kesukaan saya pon habis? uuwwaaaaaa... saya tak perasan betol sebab rasanya oren sunquick tu ada lagi seboto rupanya dah habis. hehehhee.... suruh budak2 tu pergi kedai kejap beli sirap. belinya pencelup sirap harga singgit je, tapinya upahnya sampai 6-7 rengget. masakkkkkk.... takpe2..sesekali layankan je la. sesekali jumpa saya banyak le songehnya budak2 tu. itu nak ini nak itu nak ini nak. haihhhh.... dalam pukul 10am macam tu tu dia...durian dah sampai dahhhhh..bentang tikar duduk kat beranda melantak ramai2. yahuuuuuu..sedappppp.. lemak manis pahit semua ada la. tak rugi betol beli. sms almaunah bila nak sampai. katanya lambat sikit sebab ada function hapa ntah. elehhh..saje je la tu. malas datang awal sebab malas nak kemas2. datang2 je tau2 dah siap terhidang semua. benci betol. anyway, saya dah pakat2 dengan ibu takmo masak apa2. hehehhee..bior sana. tapi almaunah seperti baisa mengada, order nasi gorneg cili api konon. bluwek.. ma bising2 suruh saya masakkan nasi so that nanti boleh masakkan nasi goreng tu. say ajawab takmauuuuu... malasssss.. dia yang nak suruh le dia masak sendiri. kita lak nak kene buat semua dah le pemalas. ma diam je la. diam2 saya intai ma dah masakkan nasi. just tggu almaunah tu sampai le. kitaorang makan durian sampai nak pengsan. tergolek2 punya banyaknya makan. si kecik aish pon bukan main. seronok betol. dah makan lepak2 tengok tv. dah pukul 1pm tu almaunah sampai. tapi dah tak syiok sebab kitaorang dah kenyang gila so tak larat lagi dah nak makan. jadi mana best dai makan sorang2. hehehehhe....biorkan dia. masok2 je rumah terus tuju dapor, pas tu jerit.. laaaaa.. mana nasi goreng cili padi kitaaa??? jawapan simple saya; ntah..taktau. pas tu terus blah dok depan tv. ibu lak jawab, haaa..awak yang nak awak masak le sendiri. pas tu dia ngempas2. eeeeee.. bengang betol. ma cakap2 apa ntah dengan ibu then ibu jugak yang masakkan. sian ibu. tapi as usual, ibu kalo masak nasi gorengtabur garam pon sedap, lagikan kalo buat basi goreng ciliapi. wahhhhh... berasapp.. baunya je dah mencucuk2 sanubari. tapi saya tak makan. sebab masa tu perot dah betol2 tak selesa rasa kembong. bila ketok2 ada bunyik duk..duk..duk... sebab makan durian banyak sangat. dah le angin makan ubi semalam tu tak settle lagi. hambekkk.. merana korangggg... nangis tak nangis hadap je la. sakit perot tu. petangd ah pukul 4pm, semua orang tapau2 makanan then balik. saya bawak balik banyak durian dah siap kopek boh dalam tupperware. nak bagi obek. hhehehhee..gatal betol kan. yang belomkopek pon ada ntah le camne nak kopek nanti. ahhh..ingat nak bagi je kat sapa2 yang punya rezeki. balik rumah kepenatan. ingat nak tidor tapi mata tak boleh tidor. ingat nak pergi rumah mama sebab ada hal sikit nak discuss tapi tak jaid pulak sebab mama kene cerry berry. hehehhee...
----------
ahad malam:
tak kuar pon. obek datang hantar rojak buah sebab saya takde mood nak makan makanan berat. owh.. dapat jugak lai chee kang. sedapppp... pas tu bagikan durian tu le. malam tadi memangtak boleh tidor la. mata pedih tapi tak boleh lelap. ntah dah cerita hapa2 saya bantai tengok pon tak ngantok2 jugak. pukul 130am baru nak boleh tidor. tidor ada gak mimpi2 tapi lupa la mimpi apa.


hehehhehee.... sampai terjelir2 lidah dia makan.
----------
owh..lupa. nezha pon makan gak durian. jilat2 gak. hehehee..say aje tak bagi takot dia sakit perot. naya je kang buatnya cerry berry dah satu koje saya nak mengelap rumah. tak kuasa la. hari ni saya puasa tau. hehehehee... puasa ganti. rasanya hari tu dah puasa dah tapi takpe la. bior berlebih jangan terkurang. harap2 semua ok jangan le sakit2 perot ke apa ke. pagi tadi dah elok siap nak pergi koje, dah masok kereta dah pon, dah masok gear reverse pon, sekali sakit perot la. ingat nak jalan jugak tapi pikir2 kang buatnya jalan jem, masakkkk le jawabnya. jadi tandas bergerak pulak kereta tu kang. tak boleh jadi.. masok balik rumah pergi menunaikan hajat dulu. baru lega. sekali tengok jam dah ala2 terlambat. si nezha lak nak mengejar berlengkor je kat kaki. aduhhh...saya dah le lambat ni dia lak nak main2. saya lari cepat2 kuar masa saya tengok dia tengah leka makan. alahaiii..siannya dia.. sayang betol. takpe.. mudah-mudahan hari ni jalan tak jem so boleh sampai rumah cepat. rindu pulak kat dia rasanya. uuwwaaa...rindu kat nezhaaaaaaaaa......
----------
ok la.. dah banyak berceloteh hari ni.
----------
love you obek.... (keje rajin2)
love you nezha...(rinduuuu)
love all of you...(happy monday)

4 comments:

~dARlee zURiS~ said...

haaa..kan dah sakit perut
melantak tak hengat
;P

nak makan durian gak!!!

nURmALa mAZLan said...

wua!!!!
semalam kita pon makan durian hari ni badan dah x sedap dah..adeh!!!

kita puasa gak
baru hari kedua..huhu` 12days to go

zh-ena said...

skang nie g umah teman blogger semua entry psl durian kan..

saya said...

zuris/mala/ena--musim deroyan le katakann... apa lagi..membedal durian je la kojenya...