mari mencari....

Google
 

Thursday, July 23, 2009

situasi...

saya selalu berada dalam situasi yang menyakitkan hati. kadang2 rasa hilang sabar. saya ada sorang kawan (see.. i'm still able to call her as my friend after whatever she did to me) ok la..maybe tak sedap panggil kawan.. saya ada seekor kerbau (kenapa kerbau? sebab walopon kerbau tu dagingnya sedap tapi suka dok kat lumpur busuk. or should i refer to others animal?? yeahh... kerbau kaki pendek.. still kerbau whatttt...). ok2.. back to the first sentense, saya ada seekor kawan yang dulunya manusi tapi berperangai macam kerbau (pendek). polite enough? whatever. selalu sangat menyakitkan hati. well.. bila tengah marah semua keburukkannya akan tersenarai kat sini walopon masih ada kebaikkan dia. kebaikkan? sat2..nak pikir ada ke? ok2..ada la.. teman berym dikala sunyi. hakkkkkpuiiii....
--------
panjangnya ayat pertama. dipendekkan cerita. si kerbau ni selalu je menggunakan kawan lain selain dari saya untuk kepentingan diri sendiri. be it for personal matters or career. as we a from the same sekolah menengah dulu, so i thought its a good thing to keep in touch once in while. ye la.. buruk2 pon kawan sekolah awak jugak. sifatnya senang aje, tak boleh orang lebih dari dia, ada ilmu or info yang dirasakan berguna haram mampos la nak share, sanggop sengap sensorang. bila at the end of the thing kita tanya ko tau ke benda ni, jawabnya tau.. apsal tak bagitau.. alaa..lupaa.. (boleh le maki? no, no, no.. kita jangan jadi bongok macam dia jugak) -- kes takot orang lebih dari dia jugak, kalo cakap tak mengalah, as if dunia ni dia yang punya. sampai le sekarang dah berkahwin dan beranak but still she hooked with her bitchy style. kalo mengumpat, nombor one. who not, right? me too, but yes.. please dont do it as your daily dosage. there's lots of things that you can talk about rather than cerita pasal orang, tetambah hal isi kain orang.
---------
everytime ym.. tadak cerita lain.. anyam ketupat, anyam ketupat. boring dowh.. i mean, i dont care what other people do, biaq pi la dia. she did a kenduri recently for her daughter.. kenduri jejak tanah katanya. huishhh..budak dah umoq setahun baru nak buat jejak tanah ke? dah lepas berjalan ke hulu ke hilir ke tesco ke jusco ke pasar malam. ok fine..its her wish.. kenduri haruslah grand.. kalo kecik2 malu sehh kat orang kampong. tak disedornya gaji laki dah sampai leher. biarkan. lagipon dia tak jemput pon saya, kalo jempot pon saya tak pergi. jenis2 orang2 yang menilai kawan dari segi harta ni takpayah buat kawan pon takde. buat le ko pergi kenduri rumah dia datang berlenggang.. bertahun pon disebut jugakkk... tak kuasa teman deee..
--------
selalu dia cakap dengan saya, dia paling benci if orang yang tak jawab or reply call or sms. well.. its true. saya pon benci. bukannya tak nampak ada mesej masok. bukannya tak nampak ada tulis missed call kat screen hp ko tu. benda yang betol, harus kita setuju ye tak. kalo takde credit, bila dah top up nanti reply le say sorry or whatever so the other person tau la yang ko takde credit at that precise time. baru2 ni saya ada sms dia.. tapi tu dia... sms pukul 7pm replynya dapat pukul 2am.. (waktu bangun buat susu anak). ok la..fine.. takpe la lagi pon benda yang saya tanya tu tak penting pon. lepas pasa tu ada lagi sekali saya sms, kali ni haram berjawab sampai 2 hari. hahahhahaa....paku dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih. terkena batang hidong sedap le saya mengajar dia. jawabnya senang je... credit habis malas nak top up. hahahha..ok fine. lenkali i pon boleh gak buat macam tu.
--------
kalo cerita bab anak pulak... anak dia le yang hebat anak dia le yang pandai. tapi pada saya anak dia tu terlebih manja. tak percaya tengok le satu hari nanti merasa le penangan dari anak kesayangan tu. pandai tak pandai its up to the baby tapi u sebagai mak jangan membeza2kan anak u dengan anak orang. memang la its a reality mak mana yang tak bangga dengan pencapaian anak sendiri. tapi jangan dibeza2kan. anak u pandai tepok tangan anak orang tu umor sebaya pon tak reti2 lagi (tapi anak orang tu kecik2 dah pandai salam cium tangan ko tak sebot pulakkan). anak u suka makan yang mahal2 je anak orang lain main rembat je (itu jawabnya anak orang tu la bijak kecik2 dah tolong mak pak jimat duit), anak u bijak kononnya pandai buat2 bunyik anak orang lain diam tak aktif (anak orang tu berpikir la bukan main hentam je), anak u kulit bersih anak orang lain berkudis (tak baca ke pasal skin alergy dikalangan baby, bukan kudis tau, eczema..doktor tak cakap kat ko ke) wtf??? hello.. perkembangan bayi tu berbeza2 la.. tak semestinya bila mencapai satu tahap umor tu dia mesti dah boleh pandai buat. ada budak dia skip2 kepandaian. pandai jalan dulu baru pandai cakap, ada budak memang takmau makan bubur terus nak makan nasi lembik. pada saya itu perkara normal. tak perlu diperbanding2kan. haaa..kalo kita cerita anak orang lain lagi hebat dari anak dia..merasa le mendengar alasan2 dia. pandai pulak nak mengelak. hari tu dok cerita pasal nak hantar sekolah tadika. ye la.. walopon baby still kecik perlu gak nak riki2 method terbaik untuk baby kan. itu saya setuju la.. dia kata kawan opis suruh dia hantar anak sekolah cina. saya kata kalo nak hntr masok sekolah cina, kene pi tadika yang anda mandarin.. saya yang terlebih rajin pi lak carik info untuk sekolah tadika tu..yang jenis anak umor 2-3 tahun pi antar tadika tu. very good school indeed. banyak yang dah saya baca. alih2 dia cakap wah..mahal le pulak. saya kata mesti le mahall.. ingat senang nak ajar budak2 kecik ni belajar. bahasa asing pulak tu. lepas tu dan2 dia cakap alaa...aku dulu sekolah tadika kat kemas kat kampong je elok je ni ha. saya jawab dalam hati memang le elok..tapi jadi macam ko le.. ok, fine. pikir secara positif. memang tak semestinya hantar kat sekolah mahal2 tu menjamin kepandaian anak. tapi sekurang2nya kita dah usaha. sebab method pembelajaran tu berbeza. zaman makin berubah. budak2 dah makin pandai. jangan esok dah masok darjah satu masih merangkak2 membaca. kalo pon hantar sekolah, kita mak pak kene gak ajar dia masa kat rumah bukan main lepas tangan je. takyah jauh la.. pi je la jalan2 kat pasaraya.. bila jumpa budak2 kecik tu sekarang semuanya speaking b.i. saya pon tergagap2 nak bercakap. so, pikir sendiri la.
--------
kalo cerita bab baju anak.. nafsu besor teringin yang baju branded2.. selalu tulis, 'auntie..belikanla kita baju baru yang gap/guess tu'.. as if kononnya anaknya le yang mintak. sayang budak punya pasal.. kita pon beli le. hujung2 jawabnya nanti boleh le melaram nk tunjuk kat orang rumah atas tu (duduk flet ye). lorr..macam tu le pulak jadinya. kita ni ngenangkan budak. maybe saya pon salah sebab melayan sangat. sekarang meroyan le ko sorang2. tak hingin nak layan lagi.
---------
kalo cerita bab barang kemas.. jangan le..harus korang kalah nanti. dia jugak yang nak memang. kalo barang kita halus, dipropah kita macam2. kalo kata barang kita besor tebal, dikata lak kita menunjuk2. habis camno. cerita bab kereta, nafsu nak beli handa toyota bagai.. tak sedar kemampuan pakai kancil je. selalu je saya cakap cepat le beli.. saya nak menumpang. hahahhaha..
----------
ahh..kalo cerita sampai esok pon tak sudah le. tapi yang saya kecik hati.. baru2 ni saya ada mintak tolong kat dia sesuatu. alah..bukan pasal wang ringgit la.. hal2 keje ni la. tanya kat dia kot2 dia ada soft copy untuk benda tu.. jawabnya ada tapi kat orang lain yang jaga. susah nak mintak kat orang tu le, penat nak bangun pegi tanya la, tak berapa ngam le, itu ini gedebak gedebuk so paham2 sendiri je la. jawabnya takmau menolong le tu kan. salah saya juga sebab sapa suruh mintak tolong kat dia. well.. i just try my luck le walopon dah tau jawapannya mengecewakan. takpe la saya kata dalam hati.. ada hari aku balas. see.. tak pasal2 saya jadi berdendam. memang nak kene ajar ko tu. cuba kalo dia tengah sesak, kita ni digegar2 mintak tolong carikan info itu ini. pun@@@ la..tak baik mencarut. ok2.. kansel. tapi tak boleh tahan lor. selagi dia tak dapat, selagi tu la dia akan call sms email kita mintak jugak2. mulai hari ni sorry le saya nak berbaik2 lagi. dah terlalu banyak dia menyakitkan hati saya. orang kata, kalo sehari 1 calar, kalo dah lama2 boleh jadi luka besar. sekarang dah luka besar le ni.
--------
saya bukan nak mengaibkan orang. saya pon bukannya baik sangat. tapi cubalah perbaiki diri. sikit2 lama2 elok le jadinya. from today, saya takkan berbaik lagi dengan dia. baik setakat dimulut je la.. takkan pernah terjadi lagi macam dulu. enough is enough....



photo credit to : consumptionaddict.com
--------
well.. you really deserve it, BITCH!!!!!

2 comments:

MOKCIK AZWA said...

ayooo...mokcik oso dislike people like this one..vely vely dislike..better mokcik be friend2 with the cleaner..at least can ask her to clean my room one...

zh-ena said...

mmg tak suka ngan org mcm nie..

ena pun ader gak kawan yg stail mcm nie..tak tau la mmg tak blh tgk ena lebih skit dr dia, mesti nak kondem org jea keja dia..