mari mencari....

Google
 

Tuesday, August 25, 2009

cerita panjang le pulak...


hehehhee.. tajuk tak ngalah. takde la.. konon2 je nak bercerita panjang. kan dah berapakali asyik tertangguh je nak buat entry pasal makan sahur ni. orang dok cerita pasal juadah berbuka, saya cerita pasal sahur le pulak. lagipon saya dah bercita2 nih tahun ni mesti mau bangun tiap2 hari bersahur, biarpon dengan hanya segelas air dan sekeping roti. chewahhhh.. pepagi dah buat ayat2 lemah. anyway.. macambiasa kalau bangun sahur mamat kepochi pon ikut jugak le kan. sebok je. bukan boleh tengok mulut kita mengunyah, dia pon sebok nak jugak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
semalam balik macam biasa. jalan pon jem macam biasa. sampai rumah pukul 7pm. sempat lagi masak nasi. dah kata semalam handphone tertinggal kat rumah, balik je terus ni dok carik2 handphone. puas godek2 ruang tamu tu tak jumpa. suspen betol. nak call camne nak call. handphone nezha tu ada tapi outgoing call tak boleh sebab tak top-up pon, incoming call boleh la. haru betol. ni mesti mamat kepochi punya koje ni handphone berbunyik dia gigit2 then entah jatuh ke mana. cari punya carik betol la tu, handphone kat bawah sofa. wahhh..jenuh le pulak tertonggeng2 petang2 tu. nakal betol la dia ni. dapat je handphone terus call obek, mana tau kot2 obek ada belikan makanan. hahahhahaha... kalo ada, bagus la, rezeki namanya tu. kalo takde takpe la.. saya masak le apa yang patut goreng telor ke apa ke. sempat lagi, ada lagi 1/2 jam nak berbuka. so, obek kat dia dah on the way nak hantar makanan. yahuuuuu.... i lebiu obekkk...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
obek belikan ikan bakar, masak lemak cili api daging (pedas melampau), kuih apa ntah taktau namanya, atas kaler coklat bawah kaler putih dengan air soya beans. yahuuuu.. favorite saya la tu soya bean. terima kasih obek, lain kali beli la lagi. hwuahahhahha.... sambil2 tu bukak tv. sekarang petang2 waktu berbuka takde cerita best la. tak menarik. kalo dulu2 tu ada je cerita bersiri menarik yang buatkan kita tertunggu2 waktu petang sambil tunggu waktu berbuka ekarangtakde lagi. dulu saya suka tengok diari rafik tu kot kalo tak silap nama ceritanya. hari2 tiap2 petang ada. best. baru la ada rasa semangat nak berbuka. waktu sahor pon takde cerita best. bosan la. tv2 buat cerita arab. macam kurang menarik. tv3 buat kuliyah ramadhan, kira best jugak la tapi kureng. tv lain elek pocik. last2 bantai tengok kartun suboh hari tu. ok2, berbalik pada cerita berbuka semalam. sambil tengok cerita anak bapak. hwuahhahaha.. tengok punya tengok, sekali udah terlajak waktu berbuka. pakkal le iklan 730pm tu kalo takkk.. haaa..hambekkk.. tu la takmo tengok tv yang ada azan kan dah terlalai. padan muka. anyway, terus berbuka. ikan bakar share dengan nezha. wahh... banyak lak mamat tu makan. sebelah tu dia je. jangan ko sakit perot uk-uk merata udah le nezha. haru saya nanti. harap2 tak le ye. dia good boy kan??? lepas berbuka baru mandi. ye la, takkan nak mandi senja maghrib tadi tu kan. tak elok. pukul 8pm je badan pulak rasa macam tak sihat pulak. sengal2 lemah je. aiseyman... baru cadang nak ajak obek kuar jalan2 malam2 terus tak jadi. end up saya tido awal malam tadi. belom pukul 9pm saya dah baring. terus terlelap. pukul 930pm obek call ajak kuar. saya takmo la sebab rasa macam tak larat sangat. tak tau kenapa. nak kata minum ais tak le jugak. segelas je lepas tu minum air suam. entah la... stress kot. chewahhh..tetiba je terus stress. nezha ikut masok bilik. main sorang2 entah apa dikerjakan saya bior je la lantak sana. tak kuasa nak melarang. lama2 saya tersedar tengok dia dah tertidor. sian dia. hehehhehee.....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ok. sekarang nak cerita pasal juadah bersahur. hehehhehehe... hari 1st, 22/08/09, saya bersahor nasi. gigih ni bersemangat sahur siap masak2 bagai. sambal sardin, sup suon campur fishball campur telor, milo suam dan kurma. hwuahahhahhaa...ini dah macam nak berbuka dah ni. takpe2.. kira motivasi diri la kan. nezha teman makan. tapi dia makan makanan dia la. huhuhuhu...

sahur hari pertama : 22/08/09
nasi, sambal sardin, sup suon+fishball+telur, milo suam, kurma.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
hari kedua pulak kan ada lebihan nasi sahur hari pertama tu. simpan masok dalam peti ais. so, buat la nasi goreng. elakkan pembaziran. lagi pon elok lagi. kalo laok2 tu kot la dah tak elok. huhuhuhu.. pon gigih jugak ni masaknasi goreng pagi2 buta. tapi mujur tak terlupa nak snap gambar, sebab sebenarnya ada telur dadar tu tapi dah habis kena makan baru teringat nak snap gambar. hehehhe.. so, sahur kedua makan nasi goreng simpel boh ikan bilis, ubi kentang, kacang apa ha? dia macam kacang panjang tapi pendek gemok2. aduhhhh... lupa la nama dia.

sahur hari kedua : 23/08/09
nasi goreng, telor dadar, milo suam, kurma
~~~~~~~~~~~~~~~~~

hari ketiga pulak, malas nak masak2. lagi pon takde apa balance makanan dari berbuka tu. so, kita makan oat cereal saja la. chewahhhh... omputek le kononnya. potongkan buah kurma sampor kat dalam tu. sedap. cereal tu dia dah siap2 ada kismis ada kacang ada oat. kira tak le plain sangat macam cornflakes tu kan so kira menarik la nak dimakan. sebabkan makan cereal dah dengan milo, so, minum air suam saja la. kurma tak makan dah sebab dah campur dalam cerela tu tadi kan. hehehehhehe....

sahur hari ketiga : 24/08/09
oat cereal+milo, air suam
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
aaaaa...yang ni sahur malam tadi. hehehhee.. special delivery jangan tak tau. obek tau la saya dah lama tak makan mekdi. saya kan peminat tegar mekdi. kalo boleh hari2 bedal pon takpe. kira dah seminggu gak la saya tak makan mekdi ni. so, pagi tadi obek hantar. gigih orang tua tu bangun pagi2 buta beli mekdi. yahuuuuu... ilebiu obekkkk..... saya memangtak get ready apa pon sebab obek dah bagitau malam tadi yang masa dia call tu yang saya cakap saya macam tak sihat tu dai kata nanti sahur dai belikan mekdi. tapi ajak saya kuar makan. saya kata takmo. malas nak siap2 pagi buta tu keluar. kalo nak belikan, sila buat special delivery. hehehehhee....so, mekdi double cheese burger, milo dan fries large. hambekkkk... kalo tak kenyang taktau le. tapi tak habis pulak burger tu. biasa boleh habis. hehehhee.. dah makan tu wash down dengan air suam la dan kurma.

sahur hari ke-empat : 25/0/09
mekdi-doubel cheese burger, milo, fries, kurma, air suam.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
wahhhhh... meriah entry hari ni dengan makanan ye. nanti la.. esok2 takde la saya buat lump sum macam ni. nanti update hari2 ye pasal sahur. sepanjang ramadhan ni, saya belom ada apa2 teringin nak makan apa2 lagi. belom sampai masa lagi kot. biasa tu dah berangan2 je berkira2 nak makan itu ini. owhh.. buffet ramadhan tahun ni semua 80++. mahal betol. ada gal le kot yang murah tapi saya belom jumpa lagi. takpe la.. sekali setahun nak makan mahal2 macam tu. hwuahahhahaha... sekali pikir, membazir. dua kali pikir teringin jugak nak merasa. entah la. sila ukur poket sendiri ye sebelom apa2. ada je orang ajak berbuka tapi saya tak pergi la. malas. lagipon bukan rapat sangat. kalo masok bab koje saya selagi boleh takmo ikut serta. malas le. obek pon dah start buzy buka pose sana, buka pose sini. biorkan lantak dia.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
malam tadi saya ada mimpi tau. tapi macam takot le pulak. eeee..takmo cerita la kang macam2 interpretasi pulak. risau. harap2 semuanya selamat dan sejahtera, baik untuk diri saya mahupun untuk sesiapa saja.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
okla.. takmo cerita panjang2. dalam kuliyyah ramadhan pagi tadi dia buat soal jawab pasal menjaga lidah time puasa. actually bukan time puasa je tapi time tak puasa pon. dia kata, pernah tak kita terjumpa ada orang tu kuat sembahyang, kuat bersedekah, beramal bagai tapi tak menjaga lidahnya iaitu suka bercakap2 hal orang, suka cerita2 hal orang. wahhhh... saya menjawab, bukan pernah lagi.. selalu hari2 pon jumpa orang macam tu. aaa..pas tu ustaz tu cakap la, cerita pasal zaman rasul dulu tu. owhh.. best jugak ye. sesekali menginsafi diri. wahhhh..insaf beno le tu. lepas tengok kuliyyah suboh terus sambong hafal lagu flo-rida right round. orang bulan2 puasa ni mengaji kasi khatam, saya pulak pegi dok hapal lirik right-round. hambekkkkkk.....pon tak hapal2 lagi sebab laju beno bercakap lagu tu. macam2 la.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
dah2.. kangtak habis2 berceloteh. kepada semua kawan2, selamat berpuasa. kepada adik2 yang baru belajar berpuasa tu, saya doakan semoga dapat tamatkan hingga ke penghujungnya. saya dulu pon prektis2 setengah2 hari. lama2 dapat la puasa satu hari penuh. satu hari satu ringgit. yahuuuuu..makcik kayo. tapi dah tua2 ni pon saya still dapat duit raya apa... hwuahhahahahha... alhamdulillah...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
i love you obek...(nak kuar jalan2)
i love you nezha..(lepas makan tido tau)
i love all of you..(selamat hari selasa)

2 comments:

KV said...

sahur ngan mcD tu yg syok nya. Hihi..tp tatau la akak selera ke idak makan mcD taim sahur.

saya said...

kv--try la tukar2 selera... mana tau kot2 boleh masok lak. hehehee....