mari mencari....

Google
 

Thursday, November 19, 2009

can you tell me...

pic source : http://gallery-of-cartoon.blogspot.com/2008/02/sesame-street-characters.html


sunny day
sweepin' the clouds away
on my way to the air is sweet
can you tell me how to get
how to get to sesame street
come & play
everything's A-OK
friendly neighbos there
that's where we meet
can you tell me hoew to get
how to get to Sesame Sterrt
it's a magic carpet ride
every door will open wide
to happy people like you
happy people like
what a beautiful
suny day
sewwpin' the clouds away
on my way to where the air is sweet
can you tell me how to get
how to get to Sesame Streettttt...
how to get to Sesame Streettttt...
*

hello.... wahh..pepagi dah ceria kan dengan lagu sesame street (jalan bijan??). jangan main2. lagu ni le saya hari2 dok melalak menjerit nyanyi masa kecik2 dulu. sangat suka. even sebenarnya sampai hari ni pon masih suka dengan sesame street. bagus rancangan tu. ada banyak pelajaran yangboleh dipelajari. cara mengajar pon menarik. paling suka count dracula la konon. tapi dia ajar kira2. 1,2,3..dia ada lagu dia. hehehhehe...suka la. tak dinafikan, saya banyak belajar pelbagai perkara dari Sesame Street. tapi dulu2 mana la pandainak ber fan club bagai. kalo ada pon takdenya ma tu nak melayan saya. zaman sekarang lain pula cara pembelajaran budak2. mak pak yang lelebih masokkkan nama anak as members in any club. bagus juga tu. malaysia patot contohi cara penyampaian pembelajaran macam ni pada kanak2. rancangan kanak2 kat malaysia nampaknya macam kureng menarik. lebih kepada merepek2 je saya tengok. entah la...
*****
anywayyyyyy...enough of sesame street. hari ni perjalanan pergi keje macam biasa. jalan kurang jem. maybe sebab ramai parents yang amik cuti sebab nak amik result upsr anak2 kot. kepada semua adik2 yang amik upsr tu saya doakan semuanya success!!!!! termasok la kepada cikgu2 yang turut bredebar2 dengan result sebab kalo percentage down harus cikgu2 kene bambu dengan pengetua. hehehehhee.... masa saya dulu camne ye? lupa la. rasanya macam biasa je takde yang excitednya. pegi exam pon macam biasa. amik result pon macam biasa. ma tak pernah janji apa2 kalo dapat result best. huhuhuhu..sedih wooo.. tapi dapat jugak sebenarnya. huwahahhaa.. apapon, kenangan menduduki peperiksaan dan mengambil keputusan tak dapat dilupakan. sapa suka exam turun tangannnnn!!!! wahhh..ramai tu suka exam. hwuahahhahah...
*****
semalam balik macam biasa. tapi jalan jem sikit. sampai rumah pukul 730pm. dah gelap plus hujan la. takpe la. balik rumahterkam nezha. pelok2 bagai nak rak baru le mandi. obek dah memekak suruh temankan dia pergi klinik. welll.. reti lak nak pergi klinik kan? ingatkan dah tala rokok 20 kotak tu dah elok le. tak elok jugak rupanya ye obek? hwuahhahaha...alalala..siannya dia. lepas mandi obek datang bawak pergi klinik. sampai klinik bagusnya takde orang. yahuuuu... sekali dengan nurse2 pon takde laa... whauhahha.. puas le ketok2 meja. nak tekan loceng takde le pulak kan. puas dah berhelo2 bagai.. baru le muncul sorang. haiyakk..lu mana pigi. ini patient sudahmau pengsan lor... kat dalam bilik doktor ada la parents dengan baby. masa tengah tunggu tu dok dengar baby menangis menjerit. siannya. mesti demam tu kan. lepas baby kuar.. obek lak masok. masa tengah dok tunggu2 tu terdengar perbualan ayah baby dengan mak baby.. baby tu dalam lebih kurang umur setahun la kot. comel. baby girl. mata merah. ayah baby dok bercakap2 dengan baby kata alala..sian adik ye camne adik boleh demam sakit mata semua ni? sambil pelok2 baby. wahhh.. so touching. mak baby kata tu la.. akak *tuttt* (entah dah lupa nama akak penjaga baby tu) dah cakap dah kat mak pak budak yang sakit mata tu jangan hantar, diaorang hantar jugak. ni budak tu dah elok kene lak kat adik. ayah dia jawab... lorr..teroknya. lagi mak dia cakap, ni sekarang ni abang budak tu pulak dah kene chicken pox, but still hantar jugak. akak tu dah kat ajangan hantar nanti berjangkit mak budak tu tak pedulik. dia kata takde orang nakjaga budak tu. ayah baby jwab.. astagfirullah.. habis camne ni? kang adik kene lak chiken pox tu. mak baby jawab...tu la.. risau la..taktau camne.
**
mmm..saya yang mendengar pon terkejut dog jugak kan. biasa anak kalo demam or sakit memang nursery takkan terima sebab takot berjangkit dekat baby lain. as the parent pada baby yang sakit tu.. patot konsider la sikit kat baby2 yang lain. betol dah bayar untuk sebulan tapi pikir sikit keselamatan baby2 yang lain. saya tak tau le prosedur camne kalo baby kita sakit then tak hantar kat nursery tu nanti dia potong ke bayaran atau terus jugak kene bayar full? haa..sapa2 yang hantar anak kat nursery boleh bagitau ye. kalo hantar kat penjaga yang memang jaga anak kita sorang je takpe.. sakit pon boleh hantar sebab takde baby lain. ni nursery..punya ramai budak. tak termasok lagi dengan budak2 yang transit tu. kecoh wooo...sian kat baby. saya rasa tak patot la mak pak baby yang sakit tu tetap hantar. perlu amik cuti jugak untuk jaga baby dia sepanjang masa baby sakit. ke tak payah? as for other parents pulak, maybe patot bersuara cakap dengan parent tu sendiri, bukan melalui cikgu penjaga kalo cikgu penjaga pon dah gagal nak nasihat parent tu. ye ke camtu? boleh ke? susah gak ye....
**
so, pada sapa2 yang anaknya dijaga oleh orang yang hanya jaga anak awak saje, tak kira la mak jaga ke, pengasuh ke, jiran ke.. patot la bersyukur sangat2. bila say atengok rumah nursery kat mana2 waktupagi2 ni..kesiannn tengok kanak2 tu. dah ramai2 tu tau2 je la. cikgu pon tak menang tangan nak layan semua orang. tapi tu la.. kalo ikut hati mak pak mana yang nak hantar anak ke sana kan. tapi dah tuntutan kerja memaksa, tak boleh buat apa. nak amik maid pon bukan satu perkara yang mudah. banyak perkara perlu dipikirkan. jadi, tawakkal je la. sebab tu, kena la tolak ansur dengan parents lain, kalo u dah tau anak u tak sihat dan boleh menjangkitkan penyakit kat anak orang, please... at least amik la cuti sehari dua biar reda penyakit anak baru pi hantar kat nursery. anak2 pon waktu sakit tu dia akan lebih nak kat mak pak dia dari orang lain. ini pendapat saya la.. saya pon belom ada anak lagi. zaman esok2 entah le camne pulak. saya doa semuanya ok!
*****
ok.. sambong cerita pasal obek pi klinik. dapat ubat sebeban. memang sah demam. bagus betol. lepas kuar klinik terus pegi makan. obek tak larat jalan so makan kat kedai mamak yang terdekat je la. obek order mee goreng, teh o suam dan amik laok telur ikan. saya order tosei dengan kopi o ais. bila dah dapat air baru le ternampak poster teh belang2 tu. chehhh.. lupa je nak order teh belang2 tu la.. masih belom berkesempatan nak merasa. uuwwaaa.... sementara tunggu makanan sampai, obek dok berkali2 cakap kang mee gorengtu share tau. obek tak larat makan. saya kata ye laaa..nanti share. sekali.. dah makan cangkol sikit2 terus habis korang..sampai saya pon tak merasa. lepas tu boleh lak order roti canai kosong lagi satu. wahwahwahhhh...say adok perli obek say kata, tadi cakap nak share mee, sebab tak larat, ni sampai order lagi lak roti canai. nike orang demam yang tak selera makan tu? hwuahhahahha... obek sengih je. dia tu mana le bercakap sangat. diammmmmm je. haihhhh... sebab tu saya suka je menyakat dia. anyway..lepas makan, bagi obek makan ubat then terus balik. bye-byeeee....
*****
sampai rumah saya sambong melayan nezha. tengo cerita numbers. mata dah mengantok sangat. tapi sebab nak tengok csi miami tu tahan jugak mata. siap dah pelbagai posisi meniarap, telentang, bangun, duduk, menonggeng semua bagai tak gak boleh tahan mata. sudahnya... kebabommmmm..tidurrrr.. pukul 1230am tu sedar then masok bilik tidor betol2. nezha pon menyelit. tak larat bangun mamat tu. kena la pulak dokong. ngada betol. cubit kang.
*****
pagi pukul 530am nezha kejut. garu2 dia. saya pon dah bangun. mimpi apa ntah malam tadi lupa dah. lepas tu bangun siap2 pergi keje. sempat breakfast minum susu dengan cereal bar. jadi la. dari tak makan apa lansong.
*****
teringin makan pizza beom gak dapat. boring betol.
*****
cerita pasal kawan saya yang sorang tuuu.. maknya pulak patah tangan sebab terjatuh tangga. now dah kelam kabut sebab takde orang nak jaga baby. sementara ni lakinya amik baby letak kat rumah mak lakinya. dia macam berat hati sikit. entah la.. saya harap semuanya baik2 belaka. kalo dah patah tangan tu alamatnya lama baru nak semboh. dia pulak, sekarang asyik la dok kuar dengan skandalnya. ngeteh katanya. ngeteh apa ke jadahnya kalo sampai pukul 4am? ahhh..malas le nakmasok campor. dia cerita, saya dengar. takde cerita, saya diam.



kartun sushi pack pon saya suka lorrr... hehehhehe.. comel2 je. itu konon2nya karektor sushi la. menarik. korang try le tengok. sorry la kalo korang tak suka kartun. saya ni suka je apa kartun pon.
*****
ok la.. dah panjang berceloteh hari ni. nanti2 boleh sambong lagi. apa matlamat kerja anda hari ni? anda keluar rumah pagi tadi niat camne? malas nak keje? memang nak pergi keje? atau aim sebenar hari ni ialah nak pegi lunch? hwuahhahaha.... renung2kan..dan selamat beramallll....
*****
i love you obek... (rindu kat obek. bila nak pegi jalan2 ni??)
i love you nezha..(shomeli, shomeli..)
i love all of you..(dah khamis dah ni.. jangan tensen2)

6 comments:

~dARlee zURiS~ said...

pening pala bila pk nanti sape nak jaga baby.huhuu...
susah2 benti keje jaga sdri sampai baby besar sket.
hmmm...

MOKCIK AZWA said...

mokcik pun suka sesame street...suka belikan anak2 VCD dia utk tujuan belajar bahasa Inggeris.

Cian obek demam ek..tapi selera makan jugak tuu.

mokcik dulu bila anak demam penyakit berjangkit terpaksa amik cuti untuk jaga anak kat rumah...kesian kat anak orang lain kena jangkit karang. satu masa ada sorang hakim tu cakap, anak yang demam, bukan ibu...tapi nak buat camno kan..huhuhu

nURmALa mAZLan said...

semoga berjaya kepada adik2 yg amik result upsr arini tu ye

zh-ena said...

ena umairah tak sihat mmg risau..nsb baik la dpt bbysitter yg baik..

romper tu pakaian yg gabung sekali baju dan seluar..biasanya bhg bawah romper di katup ngan butang..nnti ena letak baju romper umairah erk utk tatapan leeya :D

Mince4AM said...

tiap kali entri baru, mesti ada sikit citer makan..dah la lapar ni..nak kena keluar jugak ni kan..

sakit mata memang tak patut antar kat babysitter..bdk2 mudah dapat penyakit...org tua pun senang berjangkit, kalau sakit mata..kuarantin saje anak dlm peti kalau x nak ambik mc jaga anak...hahaha kejam x?

saya said...

zuris--tu la..susah hati kan pikir pasal sapa nak jaga baby..

mala--good luck to everybody!

ena--oo..itu macam ke romper..

ahmad--itu nk membunuh namanya.. hehhehe..