mari mencari....

Google
 

Friday, November 20, 2009

makan, rezeki, happy...


hello....
hehhehee.. tengok la muka stim mamat kepochi bangun pagi2. cute je kan. penuh taik mata pon tetap la comel. cuba kalo saya amik gambor muka pepgi. harus korang demam 2 minggu berturut2 ni sebab terkejut punya pasal. hwuahhahha....
*****
anywayyyyy... nak cerita pasal petang semalam. balik macam biasa. jalan tak jem yoo.. bagus betol. maybe ramai ibubapa yang dah mula cuti ikut anak2 cuti sekolah. bagus betol. cepat je saya sampai semalam. saya ni dah macam seminggu dok teringin je nak makan udang besar masak lemak cili api. waduh, waduh, waduh.... mana nak carik udang besor lorr.. tengok kat giant kecik2 sajor. takpe2... saya dah buat perkiraan awal. kalao sampai cepat, saya nak masak, kalo sampai lambat, saya beli je makanan. sekali sampai cepat da.. mula la kecur2 air liur terbayang2 udang masak lemak tu. tak boleh jadi. pergi jugak cari udang. singgah pasar, then beli. hambekk.. 10 ekor sekali beli memang nafsu betol la. nampak lak ikan bawal, beli gak. takde yang kecik la. leceh betol. saya minta orang tu potong siang siap2. then beli bayam, nak buat goreng tumis je. on the way tu obek call.. tanya nak makan apa. saya kata takmo kuar saya nak masak hari ni, dia tanya nak masak apa, saya jawab le nak buat gulai udang. wahhhh..katanya. ye la.. obek pi keje. saya pon ok je la. lepas siap2 beli, sampai rumah pukul 7pm. ok le tu. kira awal kan. masok rumah terus pelok nezha dulu sebelom buat koje kalo tak kang tak jadi koje saya. lepas tu bersilat kat dapor. tung tang tung tang.. siapppp..... ikan tu saya goreng sekerat je la. lagi sekerat simpan esok2 boleh buat lauk lagi. jimatttt.... jangan membazir. jadinya itu la menu saya petang semalam, gulai lemak udang dengan peria, tumis bayam, ikan goreng, dan semestinya ribenaaaaaaaaaaaa....
*****
lepas siap masak, kemas dapor, barula mandi.. tengah syiok2 mandi tu hp bunyik daa.. ahh..lantak la. nezha kat depan pintu bilik air pon meow2 memekak. waduh2..tak senang le orang nak mandi. jawab jugak phone rupanya obek yang call..
*
obek--tengah buat apa?
oby-tengah mandi lorr..
obek--cepat pakai baju.. ada orang nak datang rumah.
oby-saya terkejut le sapa nak datang rumah? nak wat pe? apa hal? saya takde janji pon dengan sesapa. malas la.
obek--cepat jugak siap. ni ada orang nak hantar barang.
oby-barang apa? takde order apa2 pon.
obek--eh budak ni..cepat je laaa....
oby-ye2.. kejap2...
*
lepas bersiap macam kartun tu saya pon tunggu le. kejap tu obek dan lori pon sampai. haa sudahhh... apa hal lak ni kan. obek sengih2 je kuar kereta. saya tengok je la. dia kata.. obek ada surprise untuk oby ni... wahhhh...surprise gitu.. amenda la agaknya ye. sekali dapat tv baru daaa... haiyoooo..wat pe la membazir tak sudah je la orang tua ni. tv yang ada ni pon elok je lagi. obek kata siannnnn oby tengok tv monitor. kasi tukar la.. memang selama ni saya guna tv yang guna untuk tengok monitor cctv tu je. tapi yang beso le idak le kecik cekonet tu kan. tv tu bagus sebab dia memang special made untuk on sepanjang masa. function dia lain la dari tv komersil di pasaran ni kan. tak dapat cakap apa.. orang lori udah bawak turun tv gedabak masok rumah. depa pon kemas2 le tempat tv tu..alih tv lama naik tv baru. wahhhh.. lawo gak ye guna tv besor ni. hwuahhaha..orang dah berkurun saya baru nak merasa. itupon obek belikan. kalo tak, takde la maknanya. owh..rupanya tv tu ada macam2 function ye. boleh dipelbagaikan. sambong kat pc pon boleh ye. aduhh.. ketinggalan zaman betol. gambornya nak kasi kecik ke beso pon buleh jugak. idak le teman tau. tambah2 saya bukan jenis fancy2 ni... yang saya tau tekan remote, kuar gambor ada kaler ada suara. lama gak orangtu godek2 segala kan. nak sambong kat astro kat speaker le hapa ke benda semua. kasi test masok dvd boleh ke tak. ketang ketung ketang ketung, wokeh..settel. terima kasih obekkkkk.. hwuahhahahha.. i lebiuuuu... lenkali buat la surprise lagi.. beli kan la pulak peti ais beso yang pesen baru tu ye. hwuahhaha.. wah.. melampau..bagi betis nak peha lak budak ni. obek seperti biasa tersengih je dan buat2 aksi nak pengsan kalo saya minta barang. hehehhee... dia tu mana banyak cakap. lepas dah ajar camne nak guna tv tu saya tapaukan la laok tu... sian obek. obek pon suka laok yang saya masak tu. lepas tu... blah la.. takkan nak tunggu situ lagi. saya nak makan ni sambil tengok tv baru. whauahhaha.....
*****
macam tu le ceita petang senja semalam. time orang tu dok install tv tu..nezha seperti biasa kepochi. boleh tak pegi gigit wayar tv tu? haduihhhh... geram betol la. angkat dia letak dalam kotak beso. baru diam. main2 dnegan plastik. geram betol la dengan mamat tu. tapi dia standard la.. qa/qc mesti ada. tapi.. ada gak tapinya tu.. macam sakit mata le pulakkan. maybe terang beno ke apa ke atau sebab tak biasa. sebab biasa tengok kecik je pastu jadi beso. belom dapat diadaptasi lagi keadaan tu. tengok cerita apa ye malam tadi. owhh..tengok dvd 2012.. huwahahha.. tapi tengok sekerat je lepas tu tido. mengantok sangat.
*****
malam tido ada mimpi. uuwwaaa...saya sampai mengigau tauuuu.. saya mimpi..kononnya kunci rumah saya tertinggal so patah balik nk amik kunci. sampai kat rumah tengok ada budak kecik gemokkk tengah nak ketuk2 pintu grill saya. macam main2 la..budak2 kecik kan suka je menggelejat2 ni. macam nak masok la. saya pon tegur.. haipp..wat pe tu? dia pandang saya pas tu tersengih pas tu lari2. bayangkan la budak gemok kecik lari2 tersengih. so cute. lepas tu saya bukak pintu rumah ada lak orang kuar dari rumah saya. ini boleh mendatangkan kemarahan.. saya kata,
saya--heiii, ni apsal ni ramai2 ni?
depa2--kitaorang dok sini.
saya--ni rumah saya!.
depa2--kitaorang dok sini. lama dah...
saya--ramai2 ni?
depa2--ha.ahhh...
*
wahwahwahhhh... pas tu saya macam apa ntah nak blah sebab macam dah lambat pegi koje. ok..itu 1 part. (seperti biasa mimpi saya memang ada le banyak segmen. hewuahahha...)
*
lagi 1 part... ada la 1 minah ni.. taktau le dah lupa namanya. masa dalam mimpi tu ingat. dia ajak saya pergi rumah dia. saya pergi la naik kereta dengan orang lain tak kenal. dah sampai rumah dia tu..obek pon ada saya.minah tu macam nak ngorat2 obek lak. wahh..ini tak boleh jadi ni. saya marah 2-2. saya cubit2 obek. hehehhehe...itu realiti pon selalu kene. sian obek selalu kena cubit dengan saya. ok..sambong..sambong. on the way nk pi rumah minah ni.. macam lalu perkampungan la. nampak 1 rumah ni..rumah tinggi macam style rumah kampong dulu2.. tapi dinding sekerat. saya tengok dalam rumah tu ada orang tua tengah nak menyisih2 pisang. banyak pisang dalam rumah tu. saya tanya, orang tu buat apa? ada orang jawab, ooo..orang tua tu memang buat rumah tinggi besor tu untuk simpan pisang. bila dia dah amik pisang banyak2 dari kebun, dia letak kat rumah tu le. saya jawab..ooo..ye ke.. lepas tu on the way lagi nampak kedai ke gerai kecik.. jual burger la. hwuahhaa.. nama orang kedai tu ramli. ramai orang kat situ. pas tu dah le sampai kat rumah minah tu. rupanya rumah minah tu nak buat kenduri. masa kat sana saya kan macam ala2 bengang sebab minah tu nak usha2 obek lak. saya suruh obek blah jangan dok kat rumah tu. so, obek pon blah. pas tu minah tu tarik saya.
*
minah--kak..kak..meh la sini, (sambil tarik2 tangan saya)
saya--nak buat apa? takmo la. ye la.. (hati kan bengang. mana nak geng dengan dia)
minah--kak cuba tengok ni..saya rasa bilik air yang ni saya nak robohkan, nak buat paip je bagi luas sikit.
(memang pulak kat rumah tu ada 3 bilik air sebelah menyebelah)
saya--elok jugak tu.bagi lapang sikit. boleh buat basuh2 pinggan ke kalo kenduri.. nak buat mandi mayat pon boleh! sambil jeling kat minah tu. hwauhahhha..ala2 perli le tu kan.
*
lepas cakap macam tu saya pon macam jerit bagitau kat mak dia saya kata..makcikkkk.. bilik air ni kalo renovate jadi lapang pon bagus.. senang nanti. makcik tu senyum je la. minah tu macam ada adik beradik lelaki 3 orang.. saya macam tak berapa berkenan la.. then lepas bercakap tu kitaorang semua lepak2 kat bilik la. borak2 saya, minah tu dengan adik beradik dia yang lelaki. tu. at that time macam mesra pulak, borak2, gelak2, happy2, gurau2.. sampai le satu masa, ada satu pakcik ni jerit2, bukan jerit la..macam panggil2.. sebab nak agih2kan berkat. ala..kan biasa lepas kenduri tu kan orang bagi beg kecik tu isi jajan2 la nasi ke apa2 je la.. saya panggil berkat le tu. so, kami yang tengah2 lepak2 kat bilik tu pon berlari le ngejor berkat tu. berebut2 seronok2... bila tiba time saya, saya dapat satu je la kan, saya minta lagi satu. pakcik tu tu tanya nak wat pe.. semua orang sorang satu je, saya kata nak bagi kat minah tu.
*
pakcik--minah mana?
saya--ala..minah tu le yang saya sembang2 tu.. anak makcik ni..
pakcik--ko bior betol.. minah tu?
saya--ha..ye la..
pakcik--minah tu nunnn.. dok kat belakang kedai burger ramli tu ha..
saya--hah?? belakang kedai burger tu apa?
pakcik--situ kubur la.. ko ni.. ni kita kenduri ni buat kenduri untuk dia la..
saya--habis yang saya dok sembang2 tido2 gurau2 sama2 tu sapa? masyaallahhh..
pakcik--ko bawak istogfar banyak2..
*
kwang kwang kwanggggg.,.. sebijik macam cerita cerekarama daaa.... saya pon jam2 tu jugak menangiss... menangis beriya2 teresak.. sekali saya rasa bontot saya kena garu daa.. nezha kejutkan saya. aduhhh.. saya sedar2 saya tengah nangis air mata mengalir2. wahwahwahhh.. hebat penangan mimpi saya malam tadi sampai terigau2. sampai sekarang saya macam dok ingat je kat minah tu. hwauhahhaha.. sapa la gamaknya ye... nak panggil saya teman dia ke? aduhhh.. belom lagi le kot.. belom bertaubat. tau buat ada la.. hehhehee... takde apa la..kesimpulannya.. budak kecik gemok tu sebab saya suka je budak2 kecik ni. orang2 ramai2 kata sewa dok rumah saya sekali tu.. entah la.. agaknya memang ada je 'orang' yang duduk kat rumah saya tu. selalu je ada dengar2 bunyi2 kan. lebam2 pon adooo... standardd... rumah simpan pisang? saya suka makan goreng pisang kot? hehehe.. kedai burger ramli? burger jenama ramli memang le sedap..huwahhahha... kenduri minah tu? siap tarik2 saya sekali ni?? wallahualam..walo sapa pon malam tadi..saya sedekahkan al-fatihah.. jangan kacau2 saya lagi. amacam? seram tak? tak seram sudehhhh... pegi sambong keje.
*****

hehehhee... itu le pengkisahan mimpi saya malam tadi.. biasa la tu. pagini ingat nak buat breakfast nasi goreng. memang semalam masak nasi lebih untuk buat nasi goreng tapi tak mood pulak. cuma minum susu je sarapan tadi. lunch kang nak makan mekdi. kata mimpi kedai burger harus le makan burger kan. hehehehee.....jalan pon tak jem. bagus...bagus.. saya suka je.
*****
obek meeting pagi ni. pepagi buta dah call tanya nak pakai baju apa? biru ke putih ke kelabu ke? haiyaa.. pakai je la. bukan saya nampak pon. layankan je la kan orang tu pepagi. selalu tiap pagi macam tu la. good luck obek in your presentation. i lebiuuu..nanti untung projek belanja surprise lagi ye. hehehhee...
*****
ok la. banyak betol membebel hari ni. sapa2 belom bayar saman lalulintas sila bayar. tadi saya cek.. nama saya clear.. nama obek ada 1. hehehe. tak guna seatbelt. haishhh.. mujur rm80 je. nanti nak bagitau kat dia. rm80 pon.. boleh buat belanja makan seminggu tuuuuuu.....
*****
korang2 sure suka la tu esok dah weekend. bagusss... buat perancangan perjalanan. saya esok pagi ada hal. doakan semoga saya berjaya. aminnnn....
*****
i love you obek...(thanks so much...)
i love you nezha...(comel2..)
i love all of you...(sila minta surprise dari pasangan masing2). hwauhahhaha....

4 comments:

~dARlee zURiS~ said...

waaa...nie nak ilebiu kat obek gak nie.boleh??
ngegeee...
puas ar tgk tv pasnie ek.

yaaa...mimpi camtu pun boleh?
ish ishh...menakutkan betul
suka mimpi pelik2.
mesti ada maksud tersurat tersirat tu
sila cari..
hahaaa...

zh-ena said...

wah dpt hadiah besar tu..takper pas nie minta peti sejuk plak erk hehehehehehe

dah lama leeya tak story pasl mimpi kali nie dh ader siap 2 mimpi tu biasa dh lupa jea..leeya nsb baik la bkn jenis yg tido mengigau smbil jln2 kan klu tak haru jea jln dh ke maer2 time tudo heheheheheheh


aduh kecur air liur ena bila terbayang udang msk lemak..blk nie nak buat la

Ummi batrisya dan damya said...

mana gambo tvnya? :)


seorang nak makan pun masak jugak ke? :)

saya said...

zuris--ala.. menat je nak cari makna mimpi bagaii.. tido je la.. hehhee...

ena--sedapp.. buat2 jgn tak buat..

ummi--sorang pon kalo dah teringin masak je la. carik2 kat kedai takde masak mcm tu.