mari mencari....

Google
 

Tuesday, November 10, 2009

semuanya mencabar kesabaran...



kenapa semua kejadian kebelakangan ni menduga kesabaran betol? kenapa? kenapa saya yang kena? kenapa bukan orang lain? kenapa saya yang terpilih untuk menghadapi dugaan macam2 ni? kenapa orang lain tak kena? kenapa???

jawapannya..

entah.. tak tahu. tengah dok pikir le ni...kot2 dapat ilham.


takmo cerita benda2 masalah la. bosan. runsing otak. hadap je la. kalo menjerit berguling2 pon benda bukan boleh selesai. mau tak mau, kena hadapi. pusingan roda sedang berada dibawah. tu yang banyak le perkara tu. agaknya la. esok2 kalo roda dah berpusing naik atas boleh le bergumbira sikit kot. kot2 la. tapi entah bilanya roda tu nak berpusing naik atas. asyik le ke bawah. hehhehehee.....

semalam balik jalam jem macam hantu. yeee... macam hantu. sebab saya naik hantu dalam kereta. hwuahahha,..kiranya kalo hantu tengok pon pikir 2-3 kali nak datang dekat. chewahhhh... apa taknya..nak u-turn depan ni je dah 1 jam melekat tak bergerak2. heran betol la. tau la hujan, tapi takkan le sampai macam tu sekali. geram betol. dah habis dah segala zikir segala munajat dibaca tak jugak sabar, sudahnya kuar $^&#$$@@# baruuuu laa nak bergerak. cheit..betol2 bisikan syaitan.

sampai rumah pukul 8pm. hujan selebat2nya. mamat kecik dalam rumah udah melompat2 mengaum2 ketakotan. saya lak berlari2 bukak pagar tutup pagar lenjun2. takpe2... sabarr..... kejap tu obek call nak bawak pegi dinner. plan asal nak pergi pasar malam tapi sebab hujan tak jadi le. lagipon takde apa nak beli. ada tu ada la tapi saya dah takde mood. so, end up pegi makan2 je la. makan nasi lemon fish. sedap jugak. boleh laa.. habis nasi sekerat. lapar & hangin punya pasal. obek pulak pon ada je hal jadi. mmmm..masalah2... takpe..boleh dihadapi. insyaallah...

sampai rumah pukul berapa ntah, kemas2 lebih kurang semua kononnya nak iron baju untuk seminggu. angin rajin datang le tu kan. kalo tak tu kang pepagi nak pegi koje baru terhegeh2 nak iron baju. so, duduk le ngadap iron. si nezha dok la bermain2 kat keliling tu. sekali tu entah camne pandangan saya u macam ternampak dia nak datang dekat iron. macam sekilas pandang. saya pon secepat kilat macam mengibas tangan. papppp!!!! tu dia..tangan saya yang kene iron. si nezha rupanya ada je dok kat jauh sana tengah melompat2. apa lagii.. melalak le teman jawabnya kene iron. sedap woooo... sehingga menitiskan airmata. hwauhahhahaha... hantu betol. terus macam takde mood nak iron baju. mujur dah siap tinggal lagi sepasang je. terus kan jugak sampai melalak2 tu. nezha dengar tengok saya melalak dia pon mula la datang dekat nak gesel.2 sabar je la. lepas siap iron call obek. mengadu la konon. hambekkk... sambong melalak. obek kata telak ubat gigi. uuwwaa... pi lari toilet letak ubat gigi. bisanyaaa...macam bisa panas entah le camne nak cakap. udah le tak lawo tangan. obek tanya terok ke? saya kata terok la. walhal sikit je... tapi sebab hati dah memang merudum tu kan, bila jadi hal sikit je terus jadi penyebab nak melalak la. obek kata takpe2.. nanti elok. chehh..ye la..dia tak kena boleh la cakap.

lepas tu tengok tv. cerita apa ye? lupa la. tapi tidor awal. sebab sakit tangan sakit hati. ehhehehe..pukul 1030pm dah tido. pelok2 nezha. mamat tu pulak entah apa hanginnya nak marah2 je malam tadi. garang semacam. apa yang tak kena entah le. tapi bila dah panggil masok bilik tu elok je la.. melengkor atas kerusi plastik fav dia tu le. layan je la.. tido mati. pukul 1230am obek call tanya tangan camne. saya kat dah ok dah. pas tu tido lagi.

pagi ni bangun awal. opsss.. tapi malam tadi ada mimpi2 lorr.. benci laaa.. ok. then pagi ni bangun awal. kemas2 lebih kurang bersihkan tempat uk-uk nezha semua, settle. lepas tu buat breakfast. roti telor dengan goreng fries. chewahhhhh.... tengah goreng fries boleh lak minyak tu meletop toptoppp!!! kena tangan lagi. uuwaaaaaaaaaa... takpe2..sabarr..demi fries kurelakan jua.. uuwaaaa..

lepas tu baru nak menyuap sarapan, tenettenettenettt... hp lak bunyik. wahhhh.. panggilan musibat pulakkkkkk.. geram betol. pepagi dah bagi hangin. so, sarapan lebih kurang je la then pegi koje. jalan pulak jem macam ke hapa. lansong tak bergerakkkkkk..ni siapa yang mati tengah jalan ldp pagi tadi woiii???? nyusahkan orang je. haa..kannn..dah kena sumpah. pukul 930am baru sampai opis. masok2 je siamang dah menunggu kat table saya sambil tengok2 jam. menambahkan geram je. turn on pc, lembabol le pulak entah apa kena sampai 2-3 kali on baru boleh jalan. ya allah ya tuhan ya rasul ya nabi... kenapaaaaaaaaaaaaaa perkara ini harus terjadi kepada sayaaaaaaaaaa?????

sabar... sabar....

dah buat koje ada lak sekor monyet ni sukati tok nenek dia nak buat hal. hambekkk..kena bahasakan sekali padan muka. benci betol dengan orang yang bodoh tap buat2 pandai dan suruh orang buat at the end dia yang amik nama. orang macam ni kat mana2 opis pon ada dan selalu je aman jalan kejenya. tak pernah lak kena. tapi takpe. sabar.. dia belom kene sekarang.. esok2 dia kena terus terduduk. tengok la.

kenapa orang yang selalu ikut peraturan, yang jujur, yang baik, yang tak buat kesalahan tapi selalu kena masalah, selalu dikenakan, selalu dipersalahkan, selalu rugi? orang yang buat salah, tak ikut peraturan, talam 200 muka, semua ok2 je, happy je. kenapa??? kenapa?? cuba jawab sikit?

nak muhasabah diri camne lagi. kadang2 hilang sabar gak. sabar... sabarr....

patot la ramai orang pilih jalan yang salah untuk hidop sebab lebih selesa. di dunia. akhirat lain cerita.

ok.. cukup untuk hari ini. harap2 ada sinar menanti disebalik segala musibat ni. aminnnn...

i love you obek..(sorry sebab selalu kena jadi punching bag oby. love you)
i love you nezha..(dok rumah elok2. nak sepah2 pon takpe nanti malam saya kemaskan. love you).
i love all of you..(taktau nk cakap apa dah.)

5 comments:

afiq said...

wuii saya..masalah jgn di pendam...deal dgn nyer bile ade mase k...hehhe
sabar papehal pon

MOKCIK AZWA said...

macam masalah besar jer bunyinya...macam omputih kata try to settle it, dont try to push it aside..masalah ni tetap wujud selagi kita masih bernafas kan.

all the best bebey...

ciannya tangan kena iron...klu boh ubat gigi bukan bertambah teruk kerr...boh jelly gamat ok jugak kut..

~dARlee zURiS~ said...

banyak tul hantu semalam ek? ;)

tarik nafas panjang2 ye
sabar....

saya said...

tq afiqq..tq mokcik..tq zuriss...ingat jugak korang kat saya ye.. huhuhu... sedih2..

zh-ena said...

klu kita selalu di pilih utk menerima dugaan tu tandanya Allah sayang kat kita :D