mari mencari....

Google
 

Monday, June 14, 2010

percubaan pertama yang menjadi..walopon tak berapa cun. hehehe...



hello...
apa khabar semua? sihat? penat? banyak kerja? sedih? menangis? melompat? hehehe..apa2 la ye janji bahagia. saya macam biasa la. hari2 buzy je mengejar kerja. macam2 la. pening kepala. hari ni betol2 penat. geram betol. bontot tu rasa melekat je kat kerusi tak bangun2. ggrrrr.... opss..tak baik marah2. hari ni saya start puasa la. mesti nak kena ganti cepat2, masa berjalan ni. insyaallah kalo takde apa hal minggu ni nak straight je puasa. sabtu aha takmau puasa. nak makan2 banyak2. hehehe..nanti senin depan sambong lagi. kalo larat. bior terlebih ganti jangan terkurang. nahas wehhhhh.....
~~
nezha macam biasa la. hari ni dia buat peel pulak. takmau makan. wahwahwahhh..nak kene suap. tapi bila makanan tu jatuh dia takmau makan yang tu. dia tengok je then buat muka selamba je. dia suruh saya yang amikkan balik then suap balik. ya tuhan.sabar je la. ada le tu entah apa yang dia protest tu. geram betol. geram2 pon tetap le sayang kan. huishh..gila tak sayang nezha. pengsan nanti. lepas bagi dia makan, dia pon dok lepak kat kerusi plastik dia tu le. biarkan dia melayan perasaan. hahhahahhaa..
~~
hari ni saya pecut balik cepat. walopon keje ada lagi tapi tak larat sangat dah. stress. leher bahu pinggang bontot semuanya sakit. mengalahkan keje mencangkol ladang 16 ekar. balik cepat tu bukan apa, nak mengejarkan kedai makanan budak2 tu nak kene beli makanannya. dah habis dah pagi tadi last. kalo tak kang apa pulak budak2 tu nak makan. rasa le kita manusia ni takde makanan haa..camne? kesian wooo.. beli makanan untuk nezha, dan budak2 luar tu. haihhh.. habis berkeping2. sabar je la. sayang punya pasal pejam mata huloq je tangan. habis cerita. lepas tu pi amik baju kat dobi. lepas tu baru balik.
~~
tadi masa petang obek dah call tanya nak berbuka apa. nanti dia belikan. saya kata nak air soya bean, nasi putih dengan laok sambal sotong. tuje la lain2 takmo. sebab dah tau dah mesti tak larat makan punya. dapat air satu jug tu dah cukup nikmat. ngam2 nak berbuka obek pon sampai hantar makanan. hehehe.. bagus la obek ni. good timing. tanya kat obek dia ada beli apa untuk diri sendiri. jawabnya beli laksa. laksa je ke? ha.ahh..laksa dengan kotiaw goreng, apam balik, popia & air kedondong. hah!!!! mau tak terkejut badak saya. tu diaaaa... selera mengalahkan orang yang puasa ni ha. orang puasa ni pon nak makan nasi putih kosong je. heheheheh.. saya amik juga popia dia tu sebijik. jadi la. tu pon tak habis. takde laok sambal sotong, obek ganti belikan laok asam pedas ikan apa ntah. makan tak habis pon. suku nasi tu pon tak habis. obek beli extra kotiaw untuk saya sahur esok. hehehee.. dia tau saya memang mesti bangun sahur. bagusnya..ni yang sayang kat obek nih. chewahhh..woi..puasa woi...thank you obek..lenkali belilagi ye. hari2 belikan pon takpe. saya ok je. hehehehe....bab meng-pow memang serah kat saya la.
~~
ok..cerita weekend pulak. hari sabtu tu kan kononnya nak buat puding caramel. sekali tak jadi daa.. lupa search resepi pon ye, tengaokkat rumah ma banyak pulak pisang. haih..teringin pulak buat kek pisang. so, korek2 buku resepi kat bawah lemari jadinya jumpa le. check2 bahan, wokeh...semua ada. kowtim. jadinya bermulalah pengembaraan membuat kek yang 10 tahun sekali baru oven tu merasa nak membakar kek. hahahhahaha... gila kecoh mencarik mixer kat atas store. uwwaa... tu la dianya. carik2 tak jumpa lorr.....haih ni camne nih. bahan2 dah siap semua dah timbang, telor dah basuh, tepong dah ayak. jangan la bikin spoil mixer woih... konon2 nak buat surprise kasi kat ma sebab masa tu ma keluar. konon2nya berangan le nant ma balik je tengok2 kek pisang udah siap. tapi surprise tak menjadi low.. kene juga tanya ma kat mana dia letak mixer tu. hehehhee... ma tanya nak buat apa? saya jawab nak buat kek. ma kata hah.. tu kang buat elok2.. ni mesti hujan ribut kang ni. uuwwaaa..ma ni..tak bagi motivasi betol la. jadi, setelah digodek2, setelah habis baru semua kene percik butter bagai, makanya siap la kek saya. masa mula2 masok dalam oven tu memang risau melampau la kan. tak pernah2 buat, sekali nak buat pulak. nampak kek tu macam tido je tak bangun2 pon. haihh.. ni dah terbayang le kek bantat ke apa ke kan. bau pon takde. uwwaa..nangis dah. dah terbayang dah kek tu jadihabuan ayam je la jawabnya. lepas kemas dapor, say anaik atas le kononnya membawa hati yang lara. sekali kat atas tu diaa..bau harum semerbak yoo.. oooooowww..rupanya kalo dekat2 tak berbau ye? kena jauh2 baru bau. gitu ke? hantam la. lepas mandi tengok kek dah naik. yahuuu.. tapi sabar, jangan terlalu gembira. buatnya dia mendap bila kuar dari oven kang apa cerita? ahhahhaa... setelah menunggu selama sejam, makanya siap le kek pisang saya. yahuuuuuuuu.. kira pecah rekod le nih. ni gambornya..




ye..sila abaikan kaler kek yang kehitaman tu ye. itu kira trademark saya. kalo masak apa pon harus le hangin . heran betol. tapi kek naik elok. gebu, sedap, lembut. chewahhhh... terlalu gembira sampai potong kek pon guna je la pisau potong sayor, tak sempat dah nak carik pisau potong kek. ahhhh..tak pedulik la, janji potong. ye tak? sebelah kek tu goreng sukun. pon sedap jugak. haihh.. ni la kalo balik rumah ma agendanya makannnnnn 25jam sehari. uuwwaaaa... masa kek tengah suam2 tu kasi potong, bagi kat opah. opah kata sedap. wahhh..bersemangat le saya nih. habis gak sepotong opah makan. saya pon makan sepotong. tu je la pon yang saya makan lepas tu tak makan dah. memang pakat bagi je la kat budak2 yang lalu kat rumah tu. kalo tak nanti alamat memang tak habis. saya macam tu la. buat beriya tapi takmo makan. haihhhh... tapau juga untuk obek. obek pon kata sedap, tapi ada sikit hitam. uuwaaaa.. mesti ada gak ayat2 nak kutuk tau. benci ahhhhhh.....takpe..lenkali nak buat benda lain pulak. slow2 la. tangan saya ni keras, tak boleh joint masak2 kek, biskut ni. kurang menjadi (yang benonya masak apa pun kureng je menjadi.) uwaaaa.....
~~
tapi kek pisang buatan pertama saya semalam adalah sedap. sekian.
~~
wehh..sapa tengok bola wehh.. ualalallalaa.. best la. tapi kebanyakkan tahun ni semua seri 0-0 kan. apa la.... tak syiok la. malam ni japan lawan cameroon. yahuu... saya sokong japan tapi cameroon kuat2 woooo.. ahh..mana2 la. tido lagi baik sebab penat kan. esok nak keje lagi.
~~
okla.. tu je la kot cerita untuk hari ni. eh..dulu2 selalu tulis blog waktu pagi, sekarang waktu malam pulak. hehehehhe.... sama je kan janji ada update. ok..have a nice day ahead everybody. doakan kebaikan untuk semua orang ye. amin...
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

7 comments:

Hazelsyd said...

hehehehe dari bab mengepow obek, sampai ker mencari mixer sampai ler kuar gambo kek kehitaman, ini entry mmg besttt hahaha i gelak and sengih all the way!

ahaa i baru jer smlm cakap2 nak blajo wat kek pisang nih coz my hubby suker kek pisang. senang ker buat tu? coz i mmg tak reti wat kek.

~dARlee zURiS~ said...

obek kan kerja kuat,kenalah makan banyak.hehee..

wahh..pandai dah wat kek
leh ar wat bisnes nih ;P

meowwmania said...

wahh pandai wat kek yer..kagum!

cubitkan pipi nezha yg mentel tu yerk :)

p/s: mentel ngan montel tak sama yer..

Ummi said...

kek pisang tak makan sebab tak makan pisang, so next try kek chocolate ye, nak dua potong :)

Misz Pinkie Winkie said...

hamboi...pandai wat kek yerk.
sedapnya..
kalo lin yang lalu lalang depan umah tue haruslah dapat makan kan.
hihih.
percubaan yang bagus..nyum2.

nezha mengada yerk.
nak kena babab montot nie
hehhhehe

MOKCIK AZWA said...

wakaka..terima kasih buat mokcik gelak dengan entry ini...sakit perut baca part kek tido jer tak bangun2 tu hahaha...

dah namanya kek pisang kan mesti ada tanda2 kehangusan skett...mcm buat jemput pisang...w/pun hitam tapi rasanya sedap...so, dont feel bad lorr..

sama cam mokcik dah bertahun2 tak buat kek, mixer ntah ke mana dah huhuhu...tengok my sis buat kek pengantin, terus semangat nak buat kek kembali berkobar hahaha

saya said...

hazel/zuris/meow/pinkie/ummi/mokcik~~hamboihh....best la gelakkan saya ye. hehehhee... anyway.. dieprsilakan anda semua pula buat kek pas tu tempek kat blog. jadi tak jadi belakang cerita. ada berani? hahahhaa...