mari mencari....

Google
 

Wednesday, September 22, 2010

nezha tak sihat, saya nangis kuat2...



nezha tak sihat..saya nangis kuat2.. uwwaaa.. mencik la..tak suka kalo nezha tak sihat, sebab dengan saya2 sekali akan jadi stress. sedihnya. semalam ok je dia. malam tadi. lepas saya balik makan tu kan, then nak le tengok tv kejap. tapi macam sakit perot so takde mood nak tengok tv. so maok bilik la macam biasa. hangkot budak busuk tu sekali la. maunya dia kena tinggal. so tidoooo.. saya pulak malam tadi payah beno nak tido. dengor bunyik macam2 la. bunyik kompang le, bunyik gendang le. mula la nak meng-imagine yang bukan2, tapi buat relax je la. maybe ada orang buat rumah etrbuka besar2an kan, so panggil segala tarian kompang tarian singa bagai ke, mana le tau. then dalam pukul 1230am tu dengar nezha macam batok2 tu. hah.. saya dah agak dah bunyik macam nak muntah dia tu. sepantas kilat bangun capai paper buat alas. ngam2 paper sampai dia pun muntah. takde kuar apa.. muntah air je la. aduhh.. sedih dah masa tu. tadi dia macam cool je. then dah sapu semua sambong tidor. pon saya tak boleh tido. sms obek ngadu nezha muntah. obek kata maybe dia jilat2 bulu banyaks angat kot. ye agaknya. lepas tu dalam pukul 2am macam tu nezha naik katil. garu2. saya ingat biasa je, tapi lepas tu dia turun katil terus prettttttt... terkejut badak le saya. nezha berakkkkkk.... mujur bukan atas katil. kat alas kaki depan toilet. berak cair. alahai.. kalo berak cair maknanya memang le tak sihat kesayangan saya tu. tak sempat le nak alas ke apa. jadinya pepagi butatu saya membasuh le alas kaki dengan bau yang harum menusuk kalbu tu. lepas tu pujuk dia, sapu2 perut dia. sambil nangis2 le nih. risau la. dia pon dah baring je. baru nak tersenggok2 lelap, dia bangun lagi. masa tu dalam pukul 330am. saya pon bangun ingat nak bawak kuar bilik, tak sempatt.. pretttttt lagi. kali ni kat atas kain pelikat obek. huhuhuhu... opss..jgn salah sangka. bukannya obek ada kat situ. dia tiap2 minggu kasi tinggal kain or baju yg dia pakai, buat ubat tido katakan. cheh.. ok2.. back to the story. saya bertambah2 melalak le jawabnya. dah nak kena membasuh kain tu pulak. dengan tengok nezha yang dah lembek tu kan. lagi laa.. since dia bulu lebat, so berak cair dah melekat le pulak kat bulu kat montot dia tu. lagi satu hal nak kena lap pulakkkkkkkkkkkk.. aduhaiii..trauma betol la. dah tu takde sms2 obe dah..terus call direct. orang tua tu baru nak sampai rumah nak tido katanya. saya dah le dengan melalak2nya pepagi buta tu mengadu nezha tak sihat. sabor je la. then lepas lap2 nezha saya pon tak jadi tido dah. terus gi depan bawak dia kat litter box just in case dia nak ter-prett lagi. dai takmau dok kat situ. nak gerak2. saya paksa gak. pegang dia kat tepi litter box tu, tido pon kat situ gak. sampai le ke pagi. takde berak cair dah..just ada lagi sekali dia muntah air tu. pagi ni pi keje dia macam lemah la. tu muka dia le tu pagi tadi atas meja. lantak le. sukati le ko nak dok mana pon nezha janji sihat. nak tengok kalo balik kangdia ada berak cair lagi nak kena bawak pi klinik dengan kadar segera jugak. if you allada apa2 petua or ubat untuk kesayangan saya tu tolong la inform. ni badan je kat opis, hati kat rumah. uwaaaaaaaaaaaaaaaaa....
~~
tu la luahan hari ni. sedih la.
~~
obek sihat. saya tak sihat sangat sakitperot. tapi saya sakit takpe.. boleh pegi toilet sendiri. nezha tak larat. lemah. nak bawak badan sendiri pon tak larat. owhh..kesiannn nezhaaa....
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you...


7 comments:

meowwmania said...

alahai kesiannya nezha mmg dia tak sihat tu

ada petua sy slalu bg kcg minum air kelapa muda kalau sakit, mmg berkesan insya'Allah sbb air kelapa tu bertindak sebagai pencuci, kot dia ada salah makan ke apa kan..

kat rmh ada 2 3 batang pokok kelapa senang... tp awk senang tak nak cari? kalau xde bawak g klinik cepat2 yer..

Ummi said...

alahai kesiannya nezha tak sihat :(

salah makan kot hehehehe

veterinar tengah advice :)

sesemut said...

betul kata meowmania.
u bagi dia air kelapa muda. tapi u maybe kena pakai syringe cause takut dia xnak minum plak.
but yg pasti bawak gak gi klinik.
bagi makan carcoal pill doktor bagi.

hope nezha will be ok soon.

MOKCIK AZWA said...

Leeya pun sakit perut juga ker? sama2 silap makan kot tu...

cian nezha...semoga cepat sembuh ya..

Misz Pinkie Winkie said...

alahai kesiannya.
meow kalo sakit memang kesian.
mana taknya..lembekk jerk.
nak makan pon tak bermaya.
ngan kita-kita skalie sakit sama.
hhehhe

e.t.t.y said...

betul. cara paling mudah dan jimat, g beli air kelapa muda. insyaAllah, elok lepas tu.

saya said...

meow/ummi/mama ashley/mokcik/pinkie/etty--thanks for all your wishes. nezha dah sihat dah. dah melompat2 dah pon. hehehe...