mari mencari....

Google
 

Sunday, December 18, 2011

Alhamdulillah...our 1st wedding anniversary...

pic source:google image
~
~
~


Syukur Alhamdulillah ke hadrat Allah s.w.t kerana telah menyempurnakan usia setahun perkahwinan kami.
*
terima kasih ya Allah atas semua yang telah kami lalui selama usia setahun perkahwinan ini
*
terima kasih ya Allah atas kehidupan ini.
*
terima kasih ya Allah kerana melimpahkan kepada kami dengan cinta.
*
terima kasih ya Allah kerana dekatkan hati kami dan kebahagiaan itu bakal menjadi abadi
terima kasih ya Allah
*
Ya Allah, panjangkanlah umur kami, tingkatkan kesihatan kami dan terangi hati kami agar kami akan lebih beribadah kepada-Mu
*
Ya Allah, dekatkanlah kami kepada menuju kebaikan dan jauhkanlah kami dari keburukan.
*
Ya Allah, luaskan rezeki kami dan kabulkanlah hajat kami
*
Ya Allah, titpkanlah kepada kami dengan keturunan yang lebih baik daripada kami serta soleh dan solehah dan sentiasa berada di jalanmu yang menjadi cahaya bagi kami di akhirat kelak
*
Ya Allah, cukupkanlah dan sempurnakanlah permohonan kami ini dengan redha, berkat, rahmat dan kurnia-Mu..
~~
untuk obek, terima kasih atas segalanya. semoga perjalanan ini akan lebih diberkati dan dirahmati oleh Allah s.w.t hingga akhir hayat kita. love you so much!!!




happy 1st wedding anniversary
18th december...

Wednesday, December 14, 2011

sebab apa?...





hello...
lama pulak rasanya tak menulis. ye la..macam2 kejadian yg telah berlaku. mmmm.. yg gembira pon ada, yang sedih pon ada, yang menyakitkan hati pon ada. macam2 la hal dunia ni. tap nak buat macammana kan... semua pon pancaroba dalam hidup. anyway.... kita rangkumkan sekali insiden2 yang telah berlaku sepanjang ketidaktulisan last week. huhuhuh....
~~
kisah kenduri..
last weekend pegi kenduri kat melaka. pegi jejauh ni bukan apa, dia ni jiran kat rumah ma saya tapi dai tak buat kat rumah sini sebab kecik katanya, so nak le buat kat kampung dia kat melaka.. alor gajah katanya. ma pon dah pesan beribu-ribu lemon kat saya supaya pegi jugak2 tak boleh tidak. huhuhuh... macam2 le ma tu. nak berjalan je dia. tapi saya suka je pergi rumah orang kawen ni, suka tengok2 dan dapat makan jugak. hahhaha.. cuma yang tak boleh nak janji tu sebab obek kerja tak tentu masa... tu je la. tapi dah pesan awal2 kat obek so pepandai le obek atur masa. maca hari pergi tu pon telefonnya asyik le berdering2 budak2 call. hahahahha... kesian dia. nak pi tengok pengantin pon tak senang. so, bertolak pagi dalam pukul 1030am macam tu. sampai pukul 12pm le kot. sampai2 je terus makan.mmmmm... menu kenduri biasa la kan, ayam masak merah, kari daging, macam ada acar yang masak tu, ada gulai lemak umbut kelapa, goreng ikan masin. tu je kot.. tak berapa nak ingat dah. air oren. so, lepas makan saya pi naik rumah pengantin nak tengok pelamin. tu gambar atas tu semua masa pegi kenduri la. nampak ada hantaran, amik gambar, amik gambar pelamin, amik gambar bunga telur, dan amik gambar pengantin masa tengah berarak nak masok kawasan rumah. tapi saya tengok dari jauh je la. hehehhehehe.. makcikkan penyegan orangnya. so, tema adalah kuning. cantik. goody bag pulak isinya apa ntah.. telor, pulut kuning dan gegula. tu je la. lepas dah tengok pengantin, kami pon balik. singgah kejap kat tepi2 jalan tu beli jajan2 apa ke benda ntah. hahahhaha.. tu je la kisahnya pegi rumah pengantin.
~~
kisah orang dengki...
al-kisah, ada orang kat area rumah saya ni sudah kasi report sama itu majlis perbandaran... pasal kucing la. alasannya bising, busuk, merayau2... saya punay le heran binti ajaib bin tercengang sebab pada saya punya le bersih area rumah saya tu. hari2 cuci bersih, hari2 pancut longkang, hari2 elok je. maybe pasal bebudak tu pi jenjalan kat rumah diaorang, so diaorang tak suka. tapi setau saya, bebudak saya tu akdenya pergi jenjalan jejauh..tapi entah le kan. kita tak nampak. bising? maybe sebab si eji selalu gaduh dengan si samseng tu tapiiii.. alahaii..stakat kucing bergaduh tu tak le sampai 5 minit pon.. tu pont ak boleh tahan ke dengar. esok tuhan bagi ko pekak telinga baru padan muka lansung tak dapat nak dengar apa2. di suruh kurung kucing2 tu dalam sangkar. tahan ke mengengok kucing dikurung dalam sangkar 24jam? kalau awak pon dikurung 24jam.. awak larat ke? tu baru 24jam..kalo selama-lamanya? alahaiii.. tak paham betul ada jugak jenis manusia yang macam ni. tapi sebab orang majlis tu dah inform.. dai kata dia menjalankan tugas je, bukan rumah ni je.. ada lagi rumah orang lain yang bela kucing pon dia pergi jugak. mmmm.. lantak ko labu... kucing punya pasal pon nak report. habis yang anjing2 merkeliaran menyalak2 tak kira siang malam mengejar orang tu ko taknak report pulak? nak je dicarutkan tapi saya bukan orang bongok macam dia. takpe la... so, saya try kurung bebudak tu 2 hari. sedihnya rasa hati. lagipon..budak2 tu memang dari asal2 dulu dari rumah lama memang jenis kucing jalanan.. cumanya dia selalu datang makan kat rumah saya jadi saya dah angggap semua tu kucing saya. jadi bila dah kawen dan pindah ni saya angkot sekali kucing2 tu sebab saya takot nanti dah takde orang nak bagi diaorang makan... sebab dah manja takot nanti dia tak reti nak cari makan sendiri. saya tanya obek masa bebudak tu kena kurung tu apa yang dibuatnya? obek kata semua buat muka dugong. pantang nampak kelibat obek kat pintu semua mengeow nak keluar. hehehhee... selepas tu saya tak tahan la.. saya kasi lepas jugak. saya suruh obek tengok2 apa yang kekucing tu buat masa dia dilepaskan. obek kata takde apa.. lepas makan pagi.. semua lepak2 kat simen belakang dan tido2. ada jugak yang keluar dari pagar tapi lepas tu masok dalam semula dan lepak lagi. so????? apa ke masalahnya. masalahnya disini ialahhhh.. bukan kucing.. tapiii manusia yang berhati binatang. tau tak. geram betol saya. saya ada le syak orang yang mereport tu tapi takmau le tuduh2 sebab takde bukti kan. tapi saya tau sebab dia pernah tegur saya dulu. alahaiii... rumah saya lagi bersih le dari rumah dia yang seminggu sekali pon belom tentu cecah penyapu. anak dia melalak2 siang malam tu tak nak dikira ke? menjerit2 semua tu. everytime if ada family member datang sure memekak bercakap bukan main kuat macam nak pecah dinding. dah le hari2 buang sisa nasik laok kat dalam longkang, lagi nak carik salah orang. tu lagi pengotor. orang buangs ampah dalam plastik sampah then buang kat dalam tong, dia buang dalam longkang. tu yang buat busuk. alahai.. kita ni berjiran, nak jumpa muka pon jarang2, masing2 sebok kerja so jaga je hal sendiri2 sudah la. mmmm.. entah la.. nama pon dunia. so saya tengah runsing sekarang ni. hari2 doa supaya bebudak tu tak buat nakal2. Mmmm… kecik punya pasal pon nak bising.sekadar luahan hati saya. huhuhuuuu...

~~

Kisah nezha…

Mamat ni? Biasa le dia kan… degil je. Kadang2 baik. Hari tu saya terlupa tutup pintu bilik air, bila say ateringat je terus pergi tengok. Sah!!!! Mamattu tengah menonggeng minum dari toilet bowl. Uwekkkkkk…. Terok betol citarasa. Macam la saya ni tak de bagi dia makan minum sampai nak minum dari toilet bowl tu. Tau lak takot tu bila saya sergah. Terus lari mencicit. Memang kena le jawabnya.. kena cubit, kena pokpok, kena marah semua tu. Degil benor. Kang sakit perot cery bery saya jugak yang susah. Ni malam tadi entah kenapa tetiba gedegangggggg!!!!!! Saya punya terkejut dog, hippopotamus, orang utan dan biawak.. terus ni melompat carik dia. Al-kisah taktau le member tido atas meja…agaknya tergolek ke bawah..jatuh atas kerusi then kerusi jatuh ke lantai… bedebob!!! Hehehhehe… menggigil2 saya pening sebab bangun terkejut tu pergi mendapatkan dia. Tenang2kan dia dulu then nezha dah tenangbaru pening kepala saya tiba. Ya tuhannn.. ye la.. bangun terkejut kan. Ingatkan orang masok rumah ke apa ke.. tetejut gegirl. Ahaksss…. Lepas tido kan dia semula, saya pon nak tido lagi. Huhuhuhu.. tapi dah suboh. Nezha.. nezha.. macam2 perangai dia ni. Geram! Apapon, I love you nezhaaaa…

~~

Kisah obek..

Obek biasa la. Dengan kerja dia. Tapi kerja2 dia ni biasa la kan…ada je orang yang nak mintak duit ‘belanja’. Hahahhaha.. kesiannnnn kat orang2 macam tu. Dah keje berpuloh2 tahun pon masih tak c ukup duit sampai nak mintak duit ‘tambahan’ le pulak ye. Makin kenyang le perot awak anak beranak nanti ye. Bagus2. Obek tak layan la.. tapi rival obek layan la. Habis..kata nak pojek..harus bagi orang2 tu kenyang ye tak? Sendiri jawab le esok. Dunia lepas.. akhirat tak lepas. Orang yang bagi tu lain agamanya dengan awak orang yang terima..dia takde cerita2 akhirat ni. Awak ada. Esok2 sendiri jawab la. Huhuhuhuuu… to obek.. all the best. Love you so much.

~~

Kisah durian..

Kawan obek bagi durian 3 bijik besar2. Aduhaiii.. mana nak diletakkan ni. Baunya memang le ‘harum’ seisi rumah. Huhuhu… so, kena habiskan cepat2. Buat kuah durian dan kukus pulut sebab obek nak makan. Buat lebih sikit then obek pergi keje malam dia bawak pi opis bagi kat kekawan dia makan. Settle 1 hal. Ada lagi tinggal sebijik, tunggu nezha je la yang bedal. Mamat tu suka durian okehhhhh….. kepada kawan obek yang bagi durian. Terima kasih bebanyak.. moga murah rezeki dan moga tahun depan pokok tu makin lebat berbuah. Aminnn….

~~

Kisah apa lagi? Dah, dah..takde kisah2 lagi dah. Habis dah kisah seminggu. Hahhahahhaha… nanti le sambong lagi. Sekarang nak jalan2 pusing2 baca blog kekawan. Byeeeeeeeeeeeee!!!!!

~~

I love you obek…

I love you nezha…

I love all of you…

Friday, December 9, 2011

benci...

benci ahhhh...
menyampah...
benci!!!!!!

Sunday, December 4, 2011

weekend banjir...



alolololooo..mok-moknya budak bucuk ni..dah le busuk, itam, degil, manja, makan tido je kojenya. nyumm..nyumm..nyummm... tu pasal le hari2 mesti nak cubit2 dia, nak pelok2 kuat2 sampai dia menjerit..hujung2 dia dera saya balik. buat perangai macam2 yang pelik2. menyepah rumah nombor 1. juara bertahan mamat ni. huhuhuhu... sepah2 pon, busuk2 pon, itam2 pon.. tetaplah kesayayangan saya ni. buah hati intan payung saya nih. muahhh...
~~
ok..sekarang nak cerita pasal kejadian di hari jumaat lepas. aduhaii.. kan ke kajang kena banjir kilat yang kuat sekali. last rasanya kena banjir macam tu lama dah dulu, masa tu kebetulan memang saya ada kat bangunan metro kajang tu, siap parking kat basement lagi. ingat lagi masa tu parking kat metro kajang then pi keluar makan pizza shakeys kat luar tu. taktau sekarang ada lagi ke tak pizza tu dah lama tak ke kajang. memang hujan lebat gila tapi mujur masa tu saya sempat keluar sebab orang dah heboh2 banjir2 air naik tu kan. memula tu ingat nak tunggu reda je tapi memikirkan parking kat basement, tak pasal2 kang hanyut lak kereta tu kan. masa tu saya berdua dengan almaunah. hahahhaha.. kenangan betol. redah jugak juhan lebat masa tu. ingat lagi jalan semau jem sebab semua nak keluar tapi jalan keluar dah dinaiki air. so ada 1 brader ni tolong bagitau jalan mana boleh lekuar. memang mengerikan. masa tu air dah naik sampai kat nak masok pintu kereta dah. tak kira.. redah jugak. syukur alhamdulillah.. dapat keluar dari kelam kelibut banjir tu. ya tuhan.. masa tu memang jantung berdebar2 otak berpikir yang bukan2 semua masa tu. syukur terselamat. tu la kenangan saya masa tu tahun berapa ntah.. lupa dah around 2003 ke 2004 kot. lebih kurang la. tak berapa nak ingat. but then, last friday kejadian yang sama berlaku, tapi masa tu saya takde le ke kajang tu kan. tapi bila tengok kat tv kejadian banjir tu memang betol2 terasa macam saya ada kat sana masa tu huhuhuhu.. okeh.. since kajang banjir, makanya area perumahan rumah ma akan turut banjir sebab air dari kajang tu akan turun ke kawasan tu. lebih kurang macam tu le perkiraannya sebab ikut laluan iar tu. dah berdebar2 je then by 830pm ma call.. cakap air dah naik. suruh balik cepat tolong angkat2 barang apa yang patot. huhuhuh.. masa tu rasa macam nak nangis dan terbang segera. mujur obek dah ada kat rumah masa tu, so balik ke kami. dah dekat sampai area memang nampak air sungai berhampiran dah naik. tengok pulak rumah orang yang di bahagian depan tu dah dimasuki air. aduhai.. dalam harto berdoa banyak2 supaya rumah ma tak dinaiki air. bukan apa, sebab style rumah ma tu dia korek ke bawah aras tanah gitu.. so, kebarangkalian air nak masuk tu amat le tinggi. sampai2 je ma tengah kemas2, dan ada sorang budak tengah tolong. mujur tak masok air lagi. tapi air kat longkang besar depan rumah memang tinggal lagi beberapa centimeter je nak penuh dah. debar2 tu jangan cerita la. dalam kelam kabut tu sampai tak tau mana satu barang nak kemas. tapi rumah ma bukan ad abanyak sangat barang pun kat rumah mawah tu. cuma yang berat tu macam peti ais dan meja makan tu je la. tv set pon takde kat bawah, semua kat atas. fuhhhhh... hujan pon tak berenti2..renyai sepanjang masa. so, kemas2 angkat2 barang sebagai persediaan.. hujan tetap bertahan. malam tu tido tak lena. obek dia pegi jugak ke sungai depan sana tengo2 air naik ke tidak. sesambil dia tengok rumah2 orang yang kena. hishhh... sempat lak dia buat lawatan kawasan. dah macam y.b je saya tengok.
~~
so, the next day... pagi2 dah bangun tengok longkang. hahahhahaa... tengok air dah surut sikit. by pukul 8am, air dah surut, dan dah laju mengalir. by 9am, air dah takde, laluan dah laju dan air dah jernih, means.. sir sungai pon dah surut. syukur ya allah alhamdulillah. terima kasih kerana menyelamatkan kami sekeluarga dari bencana. biarlah penat2 kemas barang, apalah sangat kalo nak dibandingkan dengan mereka2 yang rumah kena banjir tu lagi hazab nak kemas rumah. insaf rasanya. actually rumah ma dulu pernah kena. yang masa banjir kuat dulu la tahun 2003 kalo tak silap saya. memang habis terus, air sampai paras pinggang. kalo cerita kat orang, macam tak percaya coz kat jalan depan tu takde air. hahhahaha.. tapi tu la.. dah kata pembinaan taman perumahan tu maybe dia macamke bawah sikit kan, so tu yang kena. takpe la.. tu semua pengalaman hidop. apapon, syukur dah selamat semua. kepada mangsa2 banjir tu.. pada ketika ini, pertolongan amatlah diperlukan. bukan nak kata tolong wang ringgit.. tolong tenaga tu yang amat diperlukan sekali. ingat senang ke nak kemas rumah lepas banjir nak cuci selut2 lodak2 semua tu. pada korang yang tak pernah kena tu.. ucapkan syukur banyak2.. setakat hujan2 lebat tu redha je la dari kena banjir2 tu. betol saya cakap.
~~
so, hari sabtu pagi tu obek pergi tolong jiran depan rumah kemas rumah. sebab rumah dia masok air. rumah dia pon ala2 korek jugak gitu. ada le orang bagi pinjam water pump untuk sedut air keluar. lama juga. sian makcik tu. penat dah lembek saya tengok dok mengemas tak habis2. huhuhuhuhuuu... lepas siap semua, kitaorang pon balik rumah sini. ma kata takde coz takde apa dah nak dibuat. semua dah settle cumanya rumah bawah tu ala2 togel gitu... carpet dan tikar getah semua dah lipat. hehehhee.. tinggal simen kosong je. ma kata biarkan dulu, esok dah cuaca elok2 takde musim hujan baru pasang balik. sementara ni kalo orang datang ke apa ke bentang je tikar. hehehhehe... mujur juga kebetulan hari khamis tu mama dah amik opah bawak balik rumah dia, kalo opah still ada kat rumah ma adoii.. lagi 1 hal le pulak. mujur gak tu kan. hehehhee.. nanti nak pi tengok opah kat rumah mama le nak cerita kat dia. opah kalo kita cerita2 benda2 macam tu nanti dia sedih, dia kata apalah daya tak boleh nak menolong orang, diri sendiri nak bangun pon tak larat. huhuhuhu.. opah.. opah.. dah tua sangat dah dia tu.
~~
so... pukul 1pm sabtu tu dah sampai rumah. nak mengerjakan bebudak kat rumah ni pulak. adoiiiiii.. boleh bikin guwe pengsan macam ni. penat tak hingat. nezha pon buat hal. uk-uk terkeluar dari bekas. sabor je la. dia memang macam tu la kalo kena tinggal, ada je akal dia nak mengenakan saya. sabor je la. so, kemas2 segala semua dah nak kena bersiap2 pulak ke majlis jemputan kenduri kawan obek yang nikah hari tu. ada buat makan2 sikit la, meraikan pengantin dan sebagai pemberitahuan kepada jiran sekeliling mengatakan dah kawen, kot idak kang tetiba je bawak pompuan balik rumah kang orang ingat apa pulak. hehehhehe.. so, siap2 semua, pukul 230pm bertolak. jalan pulak jem semua hala. sabor je la. dekat nak pukul 4pm baru nak sampai rumah kenduri. mujur ada nasik lagi, perot dah le lapar gila. hahhahahahhaa.... pengantin cantik pakai baju warna hijau. takde la pakai2 macam baju pengantin sangat, sanding2 pon takde just makan2 je la salam2 dengan orang. konsepnya santai la relax2 chill out je gitu. cuma nak membezakan dia tu pengantin pompuan pakai le baju liplap2 gitu.. mujur saya tak pakai baju liplap jugak, kalo tak nanti orang tersalah pengantin pulak. ahakssss.... sampai2 je disambut oleh kawan obek tu.. kamal dan isterinya. hehehe. apa lagi.. makan time la... laok meriah sangatttttt. laok2 kampung sangat le sedapnyaaaaaaaaaaa.. ada ulam2 segala jenis ulam, sambal belacan yang super power sedap, kari ayam, sayur campor, gulai lemak jering..ni yang paling best, hahhaha.. lagi apa ye, sambal tumis sotong kembang, goreng ikan masin, pulut kuning, macam ada serunding, air sirap. pencuci mulut pulak buah oren kecik2. ehhh.. sedap pulak buah oren kecik2 tu ye. comel je. hehehhehe.. saya makan banyak buah oren tu sebab geram tengok dia comel2. wahhhh.. rasa nak je tambah nasik tapi segannyaaaaaa.. uwaaaaaa... lepas makan, lepak2 kejap borak dengan kawan. kamal tu kerja kat publishing, so ramai le kenalan, sekali ada 1 artis datang da. hahhaha... itu yang naka bagio damasutra tu. datang dengan wife and kids. ramah orangnya, baik borak2. tak pasal2 makcik dapat salam dengan dia. dah dia hulur tangan salam masa dia nak balik tu takkan kita tak salam balik ye tak? hahahhaha.. eh..tapi saya suka je dia, suara sedap, berlakon pon ok. kontroversi pon takde. bagus2.. macam ni le artis yang bagus. lepas tu, kitaorang pon balik. sampai rumah dah nak senja, penat sangat. dapat door gift yang cantik. kotak dia macam kotak tisu tu. besar pon sama. wahhhh. sekarang fesyen baru ye door gift. takyang bagi2 beg2 kertas lagi dah. menarik betol. cantik. dalamnya ada isi maruku, bahulu, gegula campor2 dan kuih bangkit. semua sedap. semua dah habis sama makan. dapat 2 box, tapi 1 dah bagi kat pak guard kat rumah saya tu, takpe la..sian dia tolong bukak gate apa salah bagi kat dia jajan tu kan. kat rumah pon bukan ada orang nak makan. ni le kat bawah ni gambar door gift yang saya dapat. pada sesapa yang nak kenduri lepas ni boleh try test bagi box ni. cantik.





~~
malam tengok tv cerita triple x tu. mmm.. ntah berapa kali dah tengok still nak tengok jugak. kononnya nak tengok roger moore jadi james bond lepas tu tapi sudahnya tengok bantal. hahahhaa... penat sangat. pukul 12am lebih tu obek kejut. lapar katanya. adoiii.. kaco je orang nak tido. tapi sian le pulak kan kat dia. bangun juga le siapkan. mujur masa balik tadi ada tapau laok dari rumah ma. gulai lemak burung puyuh dan dah siap2 bawak nasik. so, panaskan semua, makan le kami laki bini tetangah malam pukul 1230am tu. sabor je la.
~~
pagi ni kemas2 budak, pergi kedai beli makanan untuk bebudak tu dah habis. mmmm.. manusia belom makan lagi sebok nak kena beli makanan untuk kucing. huiiii.. habis nak buat camne.. dah gitu keadaannya. balik dari kedai tu saya pon masak untuk lunch. simple2 je dah. asam pedas ikan dan tumis kangkong. jadi le, janji kenyang. now, tengah tolong2 (kacau sebenarnya) obek buat keje. hehehhe.. dia buat keje saya main tenet le update blog. hahahhaha....
~~
so, gitu le ceritanya weekend saya yang mendebarkan dan memenatkan. harap weekend korang pon ceria2 hendaknya. nanti sambong lagi ye... nak tengok tv. hehehhehe...
~~
i love you obek..
i love you nezha...
i love all of you...


















Thursday, December 1, 2011

hitam purple...




hello...
kehehehhee..tetiba je kan. biasanya gambar budak hitam tu, tetiba hari ni gambar budak purple le pulak. saje je nak tukar2 kaler. tu bear tu saya dapat masa balik kampung muar dulu tu pergi beli2 kat pasaraya borong sakan namanya. beli sekian2 harga dapat le patung tu. bagi kat anak sedara obek le baby, bagi dia main. kecik je bear tu tapi cantik le kaler ceria kaler purple. eh... rupanay pasaraya borong sakan tu barang dia murah2 la ye. huhuhuhuhhu.. ketinggalan zaman betol saya ni. baju2 budak2 kecik tu murah2 belaka, seploh hengget pun ada. biar betik. masa tu saya saje je belikan baju untuk budak2 kecik tu kan. saje la, baju murah2 buat basahan. hahahahhaha... nak beli memahal tu belom lagi le nampaknya. jadi le ye... sampai sekarang bear tu ada je kat rumah mak johor. mmmm.. ok la tu...
~~
so, nak cerita apa hari ni? takde cerita la. malam tadi pergi rumah kawan obek sebab dia ada buat birthday party untuk anaknya. ooooo... saya pergi dah malam le kan bila le masa nak pergi sensiang hari tu. majlis start lepas asar katanya. ye la.. dah namanya birthday bebudak harus le ikut timing budak2 cergas kan. buat malam kang camne lak bebudak nak datang. hahahhaha... saya sampai sana dalam pukul 8pm macam tu. majlis pon habis, tapi sebab dah janji nak datang tu kena la datang tunjuk muka. mmm.. ada menu mihun/mee sup, mihun goreng, puding jagung, agar2 milo nampaknya, air asam boi. tu je la. maybe ada banyak lagi menu tapi sebab saya dah sampai lewat makanan dah habis le kan. hahahhaha.... takde belikan apa pon untuk budak2 tu, bagi angpow je la. budak tu budak pompuan, kembar. huhuhuhuhhuh... sure meriah majlis tu agaknya sebab nampak aa banner2 belon2 semua gantung. bestnya. so, sampai je duduk kejap dan makan. saya makan mihun sup pening. sebab apa namanya pening, sebab pak aji banyak sangat lor.. tengah makan pon dah pening dan tekak dah kembang tapi tahan je la. minum air banyak2. mujur dia ada bagi air teh o panas so minum teh o tu banyak2 untuk hilangkan rasa tak sedap tekak tu. borak2 pungpang2, pukul 10pm balik. ye la..tuan rumah pon dah penat nak kemas rumah segalanya kan. mana nak kemas rumah lagi, dah le kebetulan air takde!!!! haru betol la jawabnya orang baru lepas majlis takde air camne nak basuh pinggan cawan piok semua tu. adoiiiii.... on the way balik ngadu kat obek rasa macam terawang2 je. obek dah tau dah sure penangan pak aji tadi tu. balik terus tumbang. pagi ni tak boleh bangun. mata bengkak macam baru lepas meraung beriya. huhuhuhuuu.. obek pon terkejut tengok mata saya bengkak sangat. sembab. tekak pon haussssssssss sangat rasanya. haaa..memang kompom penangan pak aji tu. aduhaiii... perlu ke tekak pak aji tu banyak2 dalam makanan? kalo takde tu tak boleh ke? anywwayyyyy..... lama juga mata bengkak muka sembab ni.. dah petang ni baru surut. huhuhuhu.... takpe la.. kenangan namanya tu.
~~
apa lagi nak cerita? masa tengah type ni hari dah start hujan. guruh grunggg grungggg.. menakotkannnn. saya ni dah tentu2 le penakot hujan. malam ni entah nak makan apa. takde mood la nak makan apapon... sebab tadi lunch ada dating dengan obek. muwahahhahahahha... tu yang tetiba jadi kenyang terlebih tu kan. huiii..bukan senang nak dapat lunch dengan obek tu. once in a blue mood kaedahnya. sesekali kena la ada surprise dating kan dari pasangan. apa kata koran pon buat macam tu. tetiba je terjah kan datang opis buat lunch date. mesti menceriakan hari anda. cuba jangan tak cuba.
~~
nezha? biasa la budak tu. nampak macam dia tergaru2 lelebih pulak dah 2 hari ni. so, pergi tangkap dia dan check. mmm.. biasa la kalo dok terkurung dalam rumah hantu kecil memang cepat dan suka je nak datag menempek. makanya... harus disembur dengan ubat seberapa segera. akan tetapi, itu budak itam sudah faham kalo nampak saya pergi ke kabinet tempat barang2 dia dan ditambah pulak dengan nampak saya pegang botol biru tu harus le dia mencicit lari menyorok bawah meja. sabor je la. degil bukan main. ahhhh.. tak dulik. sayang anak mesti nak kena dera dia sikit, tak boleh dibiarkan kalo tak nanti hantu kecil akan merebak dan menyusahkan diri kemudian hari. so, tangkap juga dia dan pegang dengan sepenuh tenaga sebab dia pandai meronta melepaskan diri. kasi spray baikkk punya kat dia. baru kelam kabut dia. hahahhahaha.. ala... sebab sayang le kena sembor2 selalu nezha.. bagi awak bersih sihat tanpa hantu kecil, kalo tak sayang tu saya biarkan je. tapi heran la.. si samseng yang dok kat luar tidor entah kat mana tu bersih je bulu dia takde pulak hantu kecil kat badan dia. mmmm.. tu la saya kata, budak2 yang dok kat rumah ni terlebih manja maybe tak reti berdikari nak bersihkan diri sendiri sebab dah terbiasa dibelai2. agaknya la...
~~
obek? seperti biasa tengah buzy. kerja, kerja dan dugaan melanda. biasa la orang dengki2 ni banyak je. sabotaj sana sini. terima kasih. buat susah2 je korang buang tenaga dan pikir macam2 nak sabotaj kerja obek. kesian kat korang kan. dah tua bangka pon tak reti2 nak berpikir camne nak cari rezeki dengan cara yang betol, bersih dan benar. kesian betol. hishh.. ishh.. ishhh... takpe..nanti kena batang hidong sendiri baru le padan muka. buat sementara ni terima kasih lagi sekali sebab selalu je susah2 buat benda yang bukan2 nak mengenakan orang. bertambah2 luas rezeki obek. bukan macam korang, bertambah2 sempit sebab selalu je dengki kat orang. so, kalo rasa2 dah nak insaf tu kami terima je maaf korang dengan tangan yang terbuka. tu pon kalo korang insaf le kan. hehehhee... peace!
~~
okla.. tulis panjang2 pon bukan ada orang nak baca. sendiri tulis, sendiri baca. nak suruh kucing baca pon kucing pon buzy je melalak tak tentu hala kat luar tu. merayap je. bila lapar tau pulak balik rumah makan. ggrrrrr.. degil2 pon tetap saya sayang semua...
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

Wednesday, November 30, 2011

cerita cuti 3 hari sempena maal hijrah..



argghhhh...boringnya.. huhuhu..
relax la..jangan boring2.. kalo rasa boring, sila tengok tv, main game, dengar radio, baca buku, kemas rumah atau lagi best sila basuh kereta. boleh gitu? hahahha.. takde maknanya. kalo dah boring tu nak buat apa pon tak menjadi. anywayyy.. sekarang buka n nak cerita pasal boring ke apa ke.. saje je nak memenuhkan entry untuk kali ini.
~~
so, camne cuti 3 hari korang semua? ada meriah? ke ada yang dah berhijrah? haaa.. jawab jangan tak jawab. saya punya cuti 3 hari adalah duduk kat rumah je. kesian kan. huhuhuh.. apa boleh buat. obek asyik keje je. tapi ahad petang tu balik rumah ma. yahooooo.. rindu kat ma. hehehhee.. ikutkan obek ada je keja tapi saya dah muncung2 16 depa haruslah kena hantar saya balik rumah ma kan. hehehhe... berkuasa juga muncung saya ni ye. ye la..orang rindu kat ma orang la.. hehheee... tq obek sebab melayan kerenah saya. tido rumah ma. hari isnin lepas lunch baru balik rumah sini, tu pulak sebab dah rindu kat acha pulak. adoiii.. teruk le macam ni asyik rindu2 kat semua orang ni. takpe..layan je. on the way back tu obek ala2 perli pulak saya dia kata.. haaa..dah berseri2 muka tu dah habis ke rindu kat ma? saya kata mesti lahhhhhh. hahhahahhaa...
~~
so, hari ni adalah seperti biasa. hari ni kawan obek kawen. opss..nikah. nikah buat kecil2 je di pejabat agama. nanti kendurinya this saturday. nikah dengan saudara baru. mmm.. ni baru satu penghijrahan yang besar dalam hidop, untuk kedua2 mereka. so, selamat pengantin baru untuk kawan obek nama kamal dan pasangannya. semoga berbahagia kekal hingga ke akhir hayat. aminnnnn..... obek pergi tadi masa nikah tu sebab obek adalah saksi nikah okeh. owhhh... saya cuma tengok gambar dan video yang obek amik tadi. hehehhehe.. cantik pengantinnya. putih bebeno. hadoii.. mujur gak saya takde tadi kan kalo tak tu harus totally contrast saya dengan dia, hitam putih terus jadinya. hehhehehe... apapon, selamat pengantin baru to them!!
~~
apa lagi nak cerita. acha? sekarang ni dia tengah terbongkang tido macamkan penat beno. gaya dia tu macam siang tadi pegi menoreh getah 6 ekar. walhal makan tido je keje dia tu. sabar je la. obek balik awal hari ni, pukul 830pm. now tengah buat keje kat bilik study ni le. termasok le saya terselit sekali. ahakzz.... ye la kan, harus duduk sama2 nih sebab jarang obek nak ada kat rumah. ahhh.. mengadalah kau.
~~
tetiba teringin makan kuih buah melaka. sedapkan? bila le nak dapat makan. nak buat leceh le pulak nak kena cari kelapa parut. nak beli... jarang dapat yang kena dengan tekak ni. takpe..nanti weekend buat. senang habis cerita.
~~
oklah..takde apa kejadian yang menarik yang nak dikongsi. nanti sambung lagi. adios!!!
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

Wednesday, November 23, 2011

rindu sangat...

rindu sangat...
eh, korang pernah rasa tak benda2 macam tu. rasa macamkan rindu bebeno walhal hari2 jumpa dan baru je jumpa. hahahhaha.. tu namanya sengal wehh... takpe la. tapi memang kan kadang2 ada je rasa macam tu. hari ni saya rindu sangat kat obek. huhuh... macamkan lama tak jumpa walhal hari2 ada. hari2 pon obek selalu je takde kat rumah. kadang malam2 pukul 2-3 pagi baru balik. so rasa macam kejap je jumpa gitu. takpe la kan, demi mencari rezeki, redha je la. tapi tu la.. kadang2 rasa geram jugak. so, sapa lagi yang menjadi mangsa kegeraman kalo tak nezha. habis le budak tu saya kerjakan, korek tinga dia ke, buli2 dia ke, tapi selalunya dia yang buli saya. saya ni pencacai dia je. huh.. sungguh kejam.
~~
so, hari ni obek cakap dia balik lambat. biasa dia akan balik dulu makan salin baju semua then keluar lagi tapi hari ni dia terus shoot sampai malam. owhhh... keje, keje, keje. mananya duit yang 5 guni tu belom turun2 dari langit. sabar, sabar,sabar.. sabar itu separuh dari nama sabariah. sayang punya pasal, hari ni pepagi saya dah siap2 masak laok. ye la.. kang dia pegi keje lewat sikit boleh makan dulu kat rumah, so perot kenyang kang senang le dia keje. sebab biasanya obek pegi keje lewat dalam pukul 11am macam tu. mmm.. nak makan sama kena tunggu malam kang le.. entah pukul berapa obek nak balik. jadi hari ni saya masak gulai lemak cili api ayam, goreng ikan dan ada cicah cencalok. nasi sendiri senduk la.. jadi la kan, kenyang juga tu untuk dibuat makan. harap obek kenyang dan bekerja dengan rajin dan bersungguh2 ye.
~~
dan pada ketika ini... teringat2 je kat obek rasa rindu sangat. ehekssss.....
~~
akan tatapi.. nezha tetap interframe jugekkkk... mana boleh lupa kat budak tu. tambah2 musim hujan sekarang ni, nezha tu dah le penakot hujan, sama je macam saya. kalo hujan dia pon tak senang duduk, sama macam saya. so, rindu kat nezha jugak.
~~
p/s : marilah sama2 merindu2 orang sekeliling. peace!!!!!

Tuesday, November 22, 2011

budak sakit perot...


comel ke? comel ke tidak? comel2 pon.. ini budak adalah telah membuat onar dan telah mengharumkan satu rumah. alkisahnya.. dia kena sakit perot llorr... bukan berak cair.. tapi ada sikit lembek la. hahahhaha.. kan biasanya berak ketol2 mcm twisties je.. tapi ahad lepas tu dia sudah kasi lembek daaa.. bila lembek.. makanya habis le berselepong montotnya yang gebu2 itu. bila selepon.. makanya habis le satu rumah sudah terpalit sebab dia tak kasi bersih dia punya sendiri punya montot... sabor je la. patot la saya macam bau harummm je. memula tu tak perasa, cuma nampak dia muntah je. ingatkan biasa la.. lepas tu dia dah start ulang alik ke litter box.. haaa...sudah.. check2 tu le dianya. dah jadi satu hal pulak nak mengejar dia nak mengelap montotnya tu. aduhaiiii.. harum betol. macam nak pengsan terbelahak kat situ. eeee..geramlah. entah apa kena. setau saya, saya takde bagi dia makan apa2 yang pelik2.. takpe la.. kita manusia pon kadang selalu je kena sakit2 perot tu kan. layan je la.
~~
obek memang angkat tangan dua belah le surrender kalo bab2 mencuci montot nezha. huh.. lagi menambahkan geram. mintak tolong buangkan plastik yang ada hadiah lembek tu pon obek taknak..dia lari. uwaaaaaaa..mencik lahhhh. so, the whole day nezha tak sihat. tak makan, tak minum, which is memang ajaib la kan. nezha tak makan? biar betikkkk... tapi tu la.. tak sihat katanya so dia bantai tido je la. the next day, monday.. dah sihat dah.. dah boleh lari2 dah. dah boleh makan dah. fuhh.. lega... syukur..
~~
sekarang ni petang je hujan lebat2 betol kan. ngeri lah. saya ni dah le memang penakot hujan. aduhaiii.. tapi nak buat camne.. syukur je la kan, setakat hujan lebat tu redho je la. dari kena macam thailand tu sampai banjir2 lagi kita taknak ye tak? mintak dijauhkan dari kita.
~~
amacam bola? hehehhee.. saya tengok sorang2 masa tu.. menjerit2 sorang2. sabor je la. tapi memang mendebarkan sungguh bab penalti tu, ya tuhann.. memang betol2 rezeki namanya. apapon..tahniah buat pasukan malaysia menentang indonesi di sukan sea ke 26 yang lalu..
~~
apa lagi nak cerita? takde idea. sekian.
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

Thursday, November 17, 2011

lagu cenderawasih...

ok.. hari ni takde nak tulis apa-apa.. cuma nak bagi lirik lagu je. lagu ni saya suka sangat. lama dah lagu ni dari kumpulan kriss, tajuk lagu cenderawasih... so nice and sweet je dengar, plus ada banyak maksud tersirat. zaman muda dulu2 hebat le nak bersastera2 bagai dengan perkataan2 pelik2 ni.. sekarang dah tua2 ni, otak dah berkarat. huhuhu.. oklah.. untuk anda yang nak cuba dengar atau pada yangdah tau tapi nak dengar lag mengembalikan nostalgia.. sila le dengar kat utube. hehehhe.. search je la, nanti jumpa le. chill...
~~



Matamu
Mencerminkan resah
Kembara ke ancala yang bersalju
Peperangan kuasa dan jasa
Di dalam lamunan
Menggentas bakawali
Jauhanmu
Mencorakkan rindu
Berputik di ranting mayapada
Perjanjian naluri dan hikmah
Di dalam impian
Menggamit cinta sakti
Lagu cenderawasih
Sesungguh ku dambakan
Pasangan dua dunia
Benar hingga melampaui adat dan masa
Sesungguh ku dambakan
Pasangan dua dunia
Benar hingga menyinarkan bukti yang nyata

Peperangan kuasa dan jasa
Di dalam lamunan
Menggentas bakawali
Perjanjian naluri dan hikmah
Di dalam impian
Menggamit cinta sakti
Lagu cenderawasih
Sesungguh ku dambakan
Pasangan dua dunia
Benar hingga melampaui adat dan masa
Sesungguhku dambakan
Pasangan dua dunia
Benar hingga menyinarkan bukti yang nyata
Sesungguhku dambakan
Pasangan dua dunia
Benar hingga menyinarkan bukti yang nyata
Matamu
Mencerminkan resah
Kembara ke ancala yang bersalju
Yang bersalju..

kumpulan kris-lagu cenderawasih

Monday, November 14, 2011

it's superman... eerrr...no..it's supercat!...




yeahhh.. up, up..and awayyyyy...whoshhhh... tapi supercat sudah penat makanya supercat tido je la sambil menggayakan aksi2 terbang sambil membayangkan misi menyelamatkan dunia dari kejahatan raksasa yang turun ke bumi dengan tujuan merampas stok royalcanin dan stok2 ice cream serta cis kek yang ada di muka bumi. akan tatapi...walaupon supercat hanya beraksi dalam mimpi, beliau tetap menunjukkan aksi dan telah berlawan dengan bersungguh2 sehingga kepenatan dan akibat daripada itu, apabila bangun saja dari tidur beliau telah dengan pantas menuju ke mangkok makannya lalu makan dengan rakusnya umpamakan tak makan sebulan. begitulah aksi supercat yang super pemalas dan menggeramkannnnnn.... sekian cerita dongeng untuk hari ini.
~~
fuhhh.... panjang pulak mukadimah hari ni. mana tak geram. tengok le gaya dia tidor tu kan. bila dikejut2 takmaunya dia bangun, paling kuat pon dia gerak2 telinga then sambong tido balik. tapi bila sedor je dari tido terus tuju tempat makan. camne tu? haihhhh.... sabar je la. tu kejadian di hari weekend yang baru berlalu tadi. cerita pasal weekend, weekend tadi saya tak ke mana2 pon. tak balik rumah ma pon. hehehehhee... obek pon macam tak sihat je kan. so duduk rumah le kami laki bini. makan pon kat rumah. dah ahad tu malam tu baru kuar cari makanan luar. mmm.. kononnya nak beli nasi lemak yang biasa tu. sekali nasi lemak tu pon dah naik harga daaa.. apakah? sungguh terkejut makcik. bukannya ada peningkatan dari segi isi atau rasa..sama je. paerlu ke naik harga? ohhh... santan naik harga agaknya. but yet.. rasa tak best dah. dan beli juga burger. biasa saya akan belidari 2 tempat ni. satu is tempat abang gemok. sedap dia masak burger. hehehhehehe.... lagi satu is kat tempat abang bedak tebal. apsal? memang tebal yoo bedak abang tu.. agaknya dia pakai krim muka then sapu bedak tu pasal le nampak tebal putih semacam. pon boleh tahan burger dia tapi tak boleh challange burger abang gemok. huhuhuhuuhuh... so, semalam dok rumah je la melayan bola. benci betol. tak suka la tengok bola tu. tapi ni kan semalam ada bola yang sukan sea tu. malaysia lawan sapa ha?? kemboja ye? entah le..lebih kurang macam tu la. obek le ni nak tengok bole.. nak tengok bola.. nak tengok bola.. eeeee... sabar je la.
~~
saturday tengok anugerah apa? aim ye? ooooo... ye lah. biasa2 je. tapi yang paling best ialah bila rahmat mega, zamani dan sapa lagi 2 orang tu nyanyi. uwahhhhhhhh.. best sangat suara sikit tak pecah berubah dan memang best!!!!!! bestnya..bestnya... bestnya... terus teringat2 zaman2 muda dulu kan gila2 dengan lagu2 macam tu. as if akan datang ni penyanyi2 rock kapak zaman tu buat konsert harus ni nak pergi juga. huhuhu.. anyway.. congrates to them sebab memang best. yang lenlain..mmmm.. boleh laaaa... pemyampai2??? ada yang menggelikan.. ada yang ok. biasa le tu kan. ada yang announce dah jadi tak surprise.. ntah hapa2 ntah. anyway.. kira ok je la rancangan tu.
~~
ada juga tersempat tengok masterchef. wahhh.. dengarnya ada macam2 kontroversi ye. lantak korang la... saya tak selalu pon tengok tapi pada malam tu macam tertekan lak channel tu kan. masa tu dia kena buat burger mewah. owhhhh.. menarik juga ye. macam2 idea diaorang buat ni dalam masa yang singkat. tapi tengok2 gitu je la tak pulak menghayati pengisian rancangan tu.
~~
so, boleh kata sepanjang weekend ni asyik le tengok tv dan menengok gossip. mmmmm.. dapat tengok melodi minggu ni. lama dah tak tengok. owhhh.. rupanya pengacara pompuan tu kawen ye. cantiknya dia.. so sweet. majlis pon ringkas tapi meriah dan menarik. best la. moga berbahagia hendaknya sampai bila2. doakan yang baik2 pada pasangan pengantin. mmmm.. kawan saya pon nak kawen nanti 1/12/11 ni. untukkali ke-2. takpe... moga kali ni lebih berkekalan hendaknya. majlis sanding akan buat di ipoh. sooo.. ke ipoh le kita nanti yeopppp.... ada ke sesapa kat ipoh nak jumpa2 kita? hehhehehe...
~~
apa lagi nak cerita ni? kucing2 belakang semua sihat. mana yang hilang terbang tu hilang terbang la..hujung2 dia muncul lagi. takpe. mana nak nak melekat je kat dapor tu, melekat la. pantang pintu terbukak dia pon buat koir harmoni kat belakang tu. belasah la. jangan nakal2 masok rumah orang sudah. owhhh.. bercakap pasal tu, ingat tak si eji yang suka gaduh dengan samseng tu. ya tuhannnn.. last friday night dia sudah gaduh besar woooo... itu pasu bunga jiran sebelah sudah pecahhhhh... eji tangannya jadi terseliuh udah je jalan jengket2.. si samseng pulak muka dah calar balar menambahkan parut dimuka. ya tuhannn.. malam2 pukul 2am dia bercekau. keluar le kami laki bini meleraikannya sebab sampai dah pecah2 pasu tu kan. so, kami ganti cecepat pasu tu. aduhhhhh.. tensen betol. si eji dengan samseng tu memang tak boleh dekat2 lansung la. now nampaknya tangan eji dah ok. dah boleh jalan seperti biasa walopon tak berapa tegap lagi. muka si samseng? aduhh..d ah macam muka pirate dah. cuma tak letak tutup mata hitam sebelah tu je kalo tak kompom dah boleh jadi pet captain sparrow. yang peliknya..kucing2 lain tu takde lak nak gaduh2 ni kan. kalo setakat marah2 sayang tu ada le.. tapi si eji dan samseng ni bebetul musuh betol. risau lah. geram pon ada.
~~
kejap lagi dah cuti sekolah. ke dah start cuti ni?? budak aish anak ibu nak kena sunat cuti sekolah kali ni. hehehhehe.. dah besar pon dia ye. pejam celik pejam celik saya masih anggap dia tu baby2 lagi. apa boleh buat... dengarnya ibu nka buat kenduri sikit.. hantar ke surau katanya. tengok la camne ada nak tolong sponsor apa2 ke.. ingat nak bagi buah2 je. kalo kesampaian.
~~
apa lagi nak tulis ni. lama dah tak tulis. masa duduk2 tu asyik la teringat2 nak tulis apa dalam blog. bila dah menulis apa pon tak teringat. mmmm... sekarang ni saya dok menggila2 main wordmole tu. ala.. yang cari perkataan dari huruf2 yang diberi tu. amboi2... tak kira siang malam, asyik le nak main benda tu je. siap lawan2 ni dengan obek. hehehhehe.. seperti biasa, kalo game yang macam tu saya le menang. obek tensen sebab kalah je dia pulak pi main game ps2 yang tumbuk2 tu. argghhhhh.. memekak je. hiyarghh.. hiyarghhh... dushh..dushhh.. entah hapa2 kartun tu jerit kena tumbuk. yang tu dia menang le. saya pulak tak reti main entah button mana nak tekan bagi kartun tu tendang2 or lompat2. arghh... tak suka la. nezha? dia cool je.. dia takkisah. kitaorang tunggang langgang menjerit2 bagai nak rak, dia relax je duduk atas meja. cukup time, makan. cukup time, tido. cukup time, memekak suruh garu perot. hehehhe.. sekarang obek yang selalu kena jadi mangsa dia. pantang nampak obek duduk, dia pon datang mengeow2 suruh garu. bagussssss.. sayangggg nezha banyak2 pelok kuat2. hehhee..
~~
lagi? mmmm... entah la.. cukup setakat ni dulu la agaknya tulis2 untuk kali ni. minggu depan sambung lagi.. wahhh.. gitu. seminggu sekali je tulis. hehehhehee... nanti if ada kesempatan tulis lagi la ye. apapon.. harap semua bergembira. pada sesapa yang batuk2 or terbersin2 tu cepat2 makan ubat ye.
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

Wednesday, November 9, 2011

cerita raya qurban...




hello....
apa khabar semua? harap semua sihat2 belaka ye jangan ada yang penng2 akibat banyak sangat makan sup tulang, sup gearbox, rendang daging semua tu..al-maklum.. musim2 hari raya korban ni banyak beno yang dapat daging free kan. huhuhuhuhu.. anyway, harap semua dah bersemangat bekerja semula ye. lepas ni dah takde dah cuti2 malaysia lagi... tunggu bukan 12 je untuk cuti hujung tahun.
~~
so, camne cerita raya hari tu? sure meriah le tu kan. saya biasa la. terlebih penat le pulak tahun ni. aduhaiiii.. sakit2 badan dibuatnya sampai nak demam. hari sabtu sebelom raya tu dah balik rumah ma. petang tu pegi beli barang2 untuk masak raya kejao. raya korban tahun ni saya takde masak ayam2 semua tu. masak satu je. tahun ni kasi try test buat laksa johorrrr.. kenapa? tak percaya? saya sendiri pon tak percaya ada keberanian untuk masak laksa johor tu. dah le untuk main dish di hari raya kan. kalo tak menjadi harus makcik pengsan, sebab dah le tak masak makanan lain. haru.. haruuu... ni semua ma le punya pasal ni. katanya teringin nak makan laksa johor tu sebab harit u dia ada pergi jamuan apa ke benda ntah orang tu ada masak benda tu. so dia sudah teringin mau makan lagi. hish..hishh. hishhhh.. mujur nak laksa je, buatnya teringi kambing golek haaaa sudah satu hal lae pulak saya nak kena menggolek2 kambing. ahakss....
~~
anyway.. since ma kata dia teringin tu maka kena la cari jalan supaya reti membuatnya... apa lagi.. tengok kat tenet le. setelah diamat-amati.. mmmm...rasa ada sikit berani nak buat. so, kita carik2 le seua bahan2 tu. aduhaiii. banyaknya nak kena guna bahan. hish..hishhh. hishh.... kalo setakat makan untuk 2 orang nak masak laksa johor tu memang tak berbaloi le jawabnya. melainkan kalo untuk makan reramai. so malam tu saya pon berhempas pulas memulas segala benda untuk merealisasikan impian kehendak tekak ma saya tu. hahahahhaha... rupanya senang aje... cuma bahannya je yang banyak.. berbagai2 jenis. dan saya tak suka le kena blender isi ikan kembong tu. bab nak blender isi tu ok..tapi bab nak mengasingkan tulangnya tu... aduhaii.. bercinta la. dah le kena buat sensorang. ma dengan obek takde rumah malam tu sebab diaorang pegi surau ada buat macam bakar2 lemang untuk taman tu kan, so macam ada rewang2 tu le. jadi saya sorang je la. arghhh.. anyway.. bab tu je yang susah.. bab lain tu senang je. blend2 semua benda.. curah je masok periok... tunggu mendidih.. dah siap! hahahhahaha... senang2.. lainkali boleh buat lagi. since itu pertama kali saya buat... dan saya pon baru sekali je pernah makan benda tu.. jadinya saya kurang pasti le camne rasanya kuah laksa tu. alahai... orang kampung teiba tingin makan spageti bagai gitu le jawabnya.. takpe la.. so, bila ma balik surau malam tu suka le dia semua dah terhidang..siap dengan segala condiment2 semua tu bagi dia makan. wahwahwahhhh... tapi malam tu condiments dia tak berapa lengkap le.. dah tu malam katanya kan.. apa yangada je la.. saya cuma potong tauhu goreng, kacang panjang, timun, daun pudina, daun kesom dan bawang je. huhuhu.. dengan sambal belacan dia tu le... takde kang tak jadi la laksa johor namanya. ma kata sedap.. obek pon kata sedap.. anak mama pon ada datang malam tu pon kata sedap! wahhhhhhh... sakit vontot makcik sebab kembang2 banyak kali sangat. ahahhahahhahahhha... akan tatapi..tiada le pulak gambarnya.. entah ye macam tak sempat lak nak amik gambar2 tu. lain kali kalo saya buat saya amik gambar ye. so.. percubaan memasak laksa johor adalah success! tepuk..tepuk.. tepuk..
~~
the next day..sunday tu is hari raya itself. mmm.. bangun pagi2 lagi panaskan kuah laksa tu dan buat hidangan.. sebab nanti pukul 8am dah nak pergi sembahyang raya. saya buat juga nasi lemak pagi tu. ala.. sambal tumis ikan bilis biasa je la. memula tu ingat taknak buat apa2..tapi teringat kat obek kesian dia takkan nak breakfast laksa tu lagi kan. so, gagahkan juga diri masak nasi lemak pepagi tu. dengan telur dadar. jadi la.. buat tambah2 makanan. sebelum ke surau.. breakfast dulu, then pi surau. begitu le cerita hari raya korban saya...
~~
dalam pukul 11am tu, obek dengan ma pi surau lagi sebab tolong2 orang korban. kali ni taman tu ada 6 ekor korban. banyak kan. meriah je. rajin obek tolong2 tu. hehehehe... masa nak pi surau pagi tu saya cakap kat dia camne if tetiba orang sorong microfon tu suruh takbir.. dia kata dia pass kat orang sebelah cepat2. hahahhaha... tau takot.. obek nak takbir kekuat tu? alahai.. mau ribut nanti. bercakap pon sekali sekala, lagikan nak bermacam2 tu. hehehhee.. kalo kat rumah ni.. suara saya je yang terdengar.. kalo tak suara saya, suara nezha.. nak dengar suara obek cakap kuat2 tu memang tak merasa le. pelikkan orang pendiam ni. lagi pelik bila orang pendiam dapat orang mulut beret macam saya ni. huhuhuhu... apapon.. i love you obekkkk...
~~
lepas zohor, dalam pukul 2pm macam tu saya pon kemas2 balik rumah... nak kena get ready balik kampung johor pulak. sebelum tu harus le mengemas dulu budak2 kat belakang tu kan. kasi bersih2 tempat uk-uk..tambah makanan siap2.. menyiapkan si nezha lagi.. aduhh..penatnyaaaa.. lepak kejap.. ingatkan cuma baring2 kejap je depan tv..sekali terus tertido..sedar2 dah pukul 630pm. hahahhahah.. harus le orang tua kat johor tu pening tunggu anak menantu tak sampai2. yang si obek bukan dia tido.. pi bantai tengok dvd rambo.. belasah la.. lepas tu siap2 le kami. lepas maghrib baru bergerak balik kampung. jalan slow2.. layan highway.. dekat pukul 11pm sampai.
~~
cerita raya kat kampung johor macam biasa la.. adik2 obek semua balik. yang ada baby tu pon balik. ewahhh.. meriah le rumah melayan budak kecik. bunyi ketawa, bunyi menangis, bunyi menjerit.. semua ada. hahahhaha... balik kl semua ialah hari isnin malam, lepas isyak baru bertolak. kononnya nak elakkan jem, sekali memang termasok juga dalam senarai jem tu. huhuhuh... sampai rumah pukul 11 dekat pukul 12. penatnya. penat2 pon mesti kena kemas budak2 tu dulu. badan sakit2 kepala sakit sebab pagi tu makan soto kat kedai berperisa ajinomoto melampau. tengah makan pon kepala dah berduyun2 pusing2.. benci betol. kalo masak tak letak ajinomoto tu tak boleh ke? mesti ke wajib jugak ke? pelik la... menyakitkan orang je. memang the whole monday tu jadi spoil sebab sakit kepala. nyampah.
~~
the next day.. selasa.. kena cuti pulak. apa taknya...sedar2 pukul 11am. nak keje apa.. satu hapa pon tak sedar dunia dengan sakit kepalanya. saya ingat saya je yang kena.. sekali obek pon sakit kepala jugak. hishhh. lain kali memang takmau dah makan kat kedai tu. bukan sedap ponnnnnnn....
~~
hari tu saya ada tulis teringin nak makan bubur somsomtu kan.. heheheh.. balik kampung hari tu minta mak obek buatkan. huhuhuhu... sedapnyaaa.. simpan dalam peti ais makan sejuk2 tu ya tuhannnn.. nyaman anak tekakkk... oooo.. rupanya buat benda tu senang je..tapi susah.. senang sebab bahannya senang, tepung beras dengan santan je.. yang susah tu ialahhh.. bab nak kena mengacau lama dalam periok tu. kena sentiasa kacau sampai likat berkilat. husiihhhh.. dah rasa macam mengacau dodol le pulak. saya kata tak boleh ke kacau guna hand mixer yang buat kek tu..senang sikit keje takyah guna tenaga... eehh..budaknya nak keje senang je, masak kena cara tradisional katanya. hahahhhahaa...
~~
lagi apa nak cerita? mmmmm.. nezha? dia biasa le..kena tinggal rumah kan.. buat perangai le jawabnya.. entah apa dia buat bersepah rumah. eeee..geram betol. kalo saya takde rumah dia memang le macam tu.. tapi kalo saya ada kat rumah macam saturday sunday tu takde lak dia nak buat perangai pelik2 ke apa ke. elok je main tido sendiri. mana tak geram. geram2 pon itu le buah hati intan payung pengarang jantung saya...
~~
lagi? mmmmm... tu je la kot. nanti kalo ada cerita dan ada masa kita sambong lagi. now nak jalan2 pusing2 baca blog kekawan lak. hehehhehe.. selamat semuanya!!!!
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

Friday, November 4, 2011

coconut shake pantai klebang..

haaaaa.... hari tu kan ada cerita saya ada pergi jenjalan tu. alahai..tak le jauh beno jenjalannya sampai ke paris ke europe ke italy ke.. kat melaka je la pon. huhuhuh..jadilah kan dari takde. itu pon secara kebetulan nak balik rumah mak johor, so kami jenjalan le dating2 dulu sebelom balik rumah sana. hehehhee.. saya tau pasal coconut shake ni rasanya masa tengok tv la. entah jalan2 carik makan ke entah yang warung kita tu tapi yang pastinya saya tau dari tv. jadi saya pon ajak le obek pegi carik. mana le tau kot2 ada rezeki dapat le minum coconut shake tu.. takde rezeki kita minum je air kelapa tepi jalan habis cerita. lagipon kan.... mokcik azwa tu selalu je nak promote dia minum coconut shake kat kafe dia tu sudah bikin saya hangat hati wooo.. jadi mesti mau rasa jugak. apa ke gila, punya le dekat dengan putrajaya pegi je la kan kafe mokcik tu lagi mau pegi jejauh sampai ke melaka tu. hahahhahahah... dasar alasan nak berjalan le tu.
~~
nak mencarik tempat tu susah juga memula. al-maklum.. kitaorang ni mana le ada gps ke gprs ke apa ke benda..semua main ikut signboard tepi jalan je. tapi yang pasti menuju ke pantai klebang le. obek kata dia pernah nampak gerai tu, tepi jalan katanya. maka kami pun pegi le carik.. sekali tu..hullamakkkkkkkkkkkk... tu dia.. punya le ramai manusia nak beli coconut shake tu sampai beratur2 melimpah2 tepi jalan ko.. terkejut cat makcik. saya nak amik gambar tapi maluuuuuuu..alahaiii.. bila la nak jadi tak malu dan berani amik2 gambar ni. rasa terkilan tak amik gambar. tu pon masa amik gamabr gelas pon malu2 gitu. alahaiii.. dah le meja sebelah bebudak remaja kan siap kamera besar canggih, yang kita ni camera henpon sempot. belasah la.janji ada gambar sudah. tapi tu la.. memang ramai betol orang. kerusi meja tak cukup jadi memang kena tunggu giliran tau nak minum kat situ.
~~
saya pergi tu hari sabtu 29/10/11.. tiba kat kedai tu dalam pukul 4pm lebih la rasanya. orang ramai beratur. tapi masa tu saya sampai je terus dapat meja tepi. apa lagi..kita order la coconut shake. then pegi amik kuih2 kat dalam sana. owhhh.. dia ada jual nasi lemak, bihun goreng, mee goreng, semau dah siap bungkus2. so amik je la. dengan kuih2 banyak jugak. ada karipop, kuih gelang, kuih apa ntah lagi.. cekodok pon ada. haaa..amik saja. so, saya amik nasi lemak 2, bihun goreng 2 dan kuih2. fuhhh.. nasi lemak dia sedapppppp.. tapi pedaslah tak suka. hahahhahaha... so, sambal nasi lemak kasi letak kat nasik obek, saya makan yang ada calit2 sambal sikit tu le. pada saya sambal tu mmg pedas. pada korang tak tau le kan, saya ni kurang kuat sikit makan pedas. so.. mari kita tengok gambarrr....





haaaa... tu la.. yg bungkus ada daun pisang tu nasik lemak.. yg bungkus kertas coklat ialah bihun goreg, dan kuih2.. tu nampak tu gelas tu.. haa..tu le dia coconut shake tu. sedapppppppppp!!!!! rasa nyaman sangat tekak panas2 tu kan minum ais. rasa dia? rasa dia macam air kelapa muda, tapi entah le campor apa saya tak tau. then dia letak ice cream atas tu. alamakkkk...sedapnya. rasa nak lagi lah. taktau le coconut shake yg kat sini tu sama ke tak dengan yang kat pantai klebang ni. dia punya banner tulis coconut shake original, which saya rasa mmg betol original. yang lenlain tu tak pasti la pulak kan. tapi..memang sedap. 2 thumbs up!!!!
~~
so, sambil minum2 makan2 sambil tengok perangai orang. orang kedai sangat buzy mengambil order. memang nak kena sabar sikit tunggu lama sebab orang order banyak kan. sekali ada orang tu order tapau coconut shake 15 daaaaa.. ke total up orang order 15 macam tu le kalo tak silap pendengaran, kalo silap mana le makcik tau kan tapi yang pasti memang banyak order. berjanggut le menunggu.hahhahahha... maybe beli untuk sedara2 sekali kot dah on the way balik kampung tu.
~~
nak cerita lokasinya.. senang je.. carik le stesen petrol caltex... dia kat sebelah tu la. gerai tepi jalan bawah pokok kelapa sawit depan rumah banglo besar. senang je..insyaallah.. tak de sesat kalo korang cuba carik. dia ada banner warna biru kalo tak silap. alahai..kalo jumap caltex then nampak orang beratur sampai tepi jalan tu maknanya itu le dianya tempat tu. kereta parking tu dia sampai jauh merasa le eksesais sikit. tapi takpe.. demi memenuhi permintaan tekak dan mengenyangkan perot, apa la sangat berjalan sikit tu kan. hehhehehe.. so, kalo korang ada terpergi ke melaka, singgah pantai klebang minum2 dulu.




ha.. yang ni shot dekat sikit. ala..masa tulis2 ni terbayang2 pulak nak jugak lagi. pakcik jual pon peramah, baik la.. sebab apa kasi bagitau kat blog? sebab harga pon berpatutan, layanan pon ok, rasa pon sedap.. ha.. sebab tu nak share dengan kawan2 benda yang sedap harus di share bersama.. ye tak?
~~
the next day tu hari ahad 30/10/11, on the way back kl tu singgah lagi. tu dia.. menggelejat nak coconut shake lagi. belasah je la. kebetulan nk hantar adik obek balik ke asrama kat melaka tu kan... so mengambil kesempatan lagi la. hehehhehehe.. tq obek melayan kerenah saya. ala..bukan selalu pon kan sekali sekala. kedai tu kalo ikut tulisannya bukak tengahari sampai petang around 630pm. hari dia cuti ialah-bila perlu. hhahahhahaha.. gitu.. dia tulis. ala.. kalo korang pergi nanti kalo yang berani tu snap2 le gambar. jangan macam saya nak amik gambar pon penakot. chettt....
~~




ha.. ni lagi gambar. ni je la 3 keping gambar yang saya amik. huhuhuhuhu... jadi la dari takde kan. lainkali kalo saya pergi lagi kalo berani saya try amik ye. tapi kan.. lain kali tu nak le merasa mandi manda kat pantai klebang tu. huiiiiii... si penakot air ada hati nak mandi laot? biar betikkkkk..... ok2..takde la mandi, jalan2 tepi laut berani le saya. saya kalo disuruh mandi laut harus pengsan gamaknya. penakot. bukan takot apa..entah la.. mudah beno terbayang2 yang bukan2. terbayang ikan jaws le, terbayang buaya le.. huiii..luas je imaginasi saya kalo pergi tempat2 air banyak ni. fobia maybe. tu le pasal. bikin spoil je. takpe la.. kita jalan2 menikmati pemandangan keindahan alam pon bagus kan.
~~
asyik cerita minum coconut shake je.. lupa nak cerita pasal balik kampung. saje la balik kampung hari tu. walhal minggu ni nak balik lagi kan sebab raya haji. takpe la.. obek rindu kat mak dia tu pasal terjah balik. huhuhuhu.. ooo..saya ingat saya je yang reti rindu kat ma saya rupanya dia pon rindu jugek. hehehhehe... saje balik takde agenda. balik2, makan2. masak biasa la.. nak balik kl tu pepagi lagi dah masak laok bekal siap2. masak gulai tempoyak ikan, sambal tumis udang dan goreng2 nuget. hehehhee. kebetulan adik2 obek ada kecuali sorang je takde. so, semua orang balik bawak bekal. suka le orang tua tu kalo rumah penuh dengan anak2. malam tu kan ke bola final. huiiii.. macam nakpecah rumah tu semua tengok bola. ala.... saya bet mesti menang punya. saya punya pilihan t;ganu & n.9 masok final, dan n.9 menang 2-1. haa... teror tak makcik predict? obekkk..sila bayar kekalahan anda ye. hehehhehehe... seronok tengok bola ramai2 tu sampai bertekak2. adik obek belanja sate malam tu. ala lagii... layannnnn....
~~



ini budak adalah tinggal rumah masa kita bersukaria minum coconut shake & tengok bola. seperti biasa.. kalo kena tinggal dia pon mula la buat perangai kan. huhuhuhu.. layan je la. bukan lama pon, semalaman je. nk mengorek telinga dia satu hal betol la. bersilat kuntau kungfu taekwondo semua ada. geram sangatlah. kalo taknak korek tinga, pi la korek sendiri. kalo reti. dah le busuk. sapa yang paling busuk dalam rumah ni kalo bukan budak ni. hehehhehe. busuk busuk pon inilah pujaan hatiku.
~~
okla.. ahad ni hari raya haji atau ada orang panggil hari raya korban.. ada sesapa ke kawan2 yang buat korban tahun ni? saya takde..tapi mama tahun ni buat akikah lembu sekor. nanti le tahun depan kaloada rezeki kita buat korban ye. atau ada ke sesapa yang ahli keluarga pegi haji? harap semua gembira la di hari raya nanti. kat rumah ma biasa la... kena masak itu ini aduhhh.. letih. so.. kepada semua selamat hari raya aiidiladha.. kalo ada sesapa balik kampung jejauh tu hati2 ye.. wassalam....
~~
i love you obek...
i love you nezha..
i love all of you...

Monday, October 31, 2011

lets celebrate!!!...

hello....
seperti biasa memang berkurun baru le nak update blog ni kan. tapi takpe.. janji ada update ye tak. hehehhehehhe.. memang alasan yang paling kuat munasabah serawak sungguh la. anyway... how's your weekend? hope everythings ok je la hendaknya ye.
~~
haaaa... last week kan birthday saya. so, ada le buat makan2 sikit. hehehhee..sikit je la tak le beriya2 tapi meriah le. hari kejadian adalah pada hari deeeeepaaaaavaaaliiiii...sebab semua orang cuti on that day kan. bagus sungguh. deepavali pon deepavali la janji meriah sudah. so, pagi2 lagi makcik dah bangun nih bersemangat masak macam2 ni. habis katanya ada makan2 harus le masak2 kan. huhuhu.. walopon masakkannya sedih. tapi ibu kata sedap! hahahhaha.. owhh... ibu lagi hebat... siap buat nasik minyak, ayam masak merah, rendang daging, acar buah, jelatah timun & nenas, sayur goreng jawa tu..alaa.. yang ada suon tu kan.. then apa lagi ye.. lupa dah. itu je rasanya. saya pulak masak sambal tumis sotong, gulai lemak ikan patin, goreng kopok, goreng ikan masin, salad dannnn.. jengjengjengjengggg... saya adalah telah membuat satu surprise.. hatta ibu pon terkojuit tengok saya teror buat benda itu..apakah benda itu? tungguuuuu.... obek lagi la ala2 tak percaya. siap cek hp ni kot2 saya pi order kat orang. cheitttt.. sungguh tak memotibasi lansung da. hehehe..
~~
anyway.. majlis berlansung dengan meriah dan macam orang gila. cam whoring macam orang gila jugak. nezha? dia pon naik gila tengok orang ramai2 kat dalam rumah tu. melompat sana melompat sini, hujung2 dia dah penat dia bantai tido bawah kerusi. tapi nezha pon pada hari kejadian adalah makan banyakkkk..semua pon dia nak. owhhhh..pengsan!!






so.. this is the food spread. hehehhe.. meriah tak? yang dalam tupperware semua ibu yang bawak. kecuali kopo tu saya yang goreng. goreng 2 bekas tapi 1 awal2 lagi dah selamat dalam perot manusia. ye la.. maunya tak lapar. tunggu obek balik keje lama beno. katanya nak pegi kejap aje pukul 12.30pm sampai rumah, sekali pukul 130pm baru nak muncul. dah le hari hujan. dah le tak amik breakfast for the sake of nak makan banyak lunch time tu. maunya perot tak berkicau2. tu yang pakat makan kopok dulu. obek sampai je semua marah kat dia. hehehehhee... belasah dia ramai2. very good. lepas baca doa lebih kurang, apa lagiiiii.. serangggggggggg.. makan sampai nak meletop perot. semua laok pon nak makan mana le nak larat. tu belom masok dengan kek lagi, dengan ice cream lagi ya tuhannnn... pengsan. mana dengan bercekaunya lagi, mana dengan berebut2 makannya lagi. bestnya. meriah sungguh. ni baru berapa kerat je manusia, kalo orang yang ada ramai ahlil keluarga tu mesti lagi meriah agaknya kan. tu la..... marilah kita meramaikan ahlil keluarga walopon belom ada sebarang pertambahan ahlil keluarga setakat ini. ehh..tetiba.





haaaaa... ni le surprise yang saya kata tu. hehehhehe.. memang saya tak bagitau sesapa pon saya nak buat pulut kuning ni. siap dua tingkat lagi. kau ada? hahahhahahaha.. gigih ni siap pegi kedai bakeri punya nak mencari tiang tu. bila dah dapat cari udah tak reti pulak camne ke caranya nak mencacakkan atas pulut tu. belasah je la. janji tegak sudah. itu pon condong pulak jadinya. hahahhaha.. jadi la.. kata amatur, harus le senget2 baru terserlah ke-amatur-annya kan. rendam pulut dari malam semalam tu... then bangun pepagi kukus pulut. lepas tu letak dalam bekas, then letak serunding daging, then letak pulut lagi. then terbalikkan. baru le jadi bentuk macam tu. oooooo.. tak le susah sangat. sebelom ni punya le memerah otak memikirkan cara camne nak buat jadi bentuk2 macam tu. mmmm.. sekarang dah tau. kalo korang nak cuba masa letak pulut dalam bekas tu kasi le lapik dengan plastik so senang le pulut tu nak keluar dari bekas tu. haaa.. ok? dah tau dah? bagus, bagus, bagus.. lepas ni boleh try pulak ye. akan tetapi... gaya hiasan adalah sedih. hahahhaha.. lansung tak tau camne nak menghiasnya. saya tengok2 kat tenet ada letak telur burung puyuh. saya dah siap2 rebus dah tapi tak reti lak camne ke caranya nak bubuh kat situ. letak gitu je telur tu tergolek2 licin. hehehhehe.. nak dicocok kan.. takut hancur ke or if budak aish makan kang tak perasan ada lidi tu kang dah 1 hal. makanya, saya tak letak le terus burung puyuh tu. saya letak dalam mangkok je. sapa teringin makan telur puyuh amik je la sebijik2 tu telan. hahhaha.. tapi dah letak udang goreng jadi hiasan untuk pulut tu kira ok lah kan. dari takde togel je. tu pon udang tu asyik le tercondong je takmau tegak. sabor je la. respect la sapa2 yang buat hiasan pulut tu. saya tengok kat tenet punya meriah hiasan2 siap cili2 daun2 bagai. saya ni pakat letak udang sekor2 pon hazab je rupanya. tangan tak berseni namanya. ahhhhh..tapi takpe.. janji sedap!
~~
untuk pulut itu... ibu telah membuat pemeriksaan mendalam. siap soal siasat ni camne cara saya masak pulut tu. hehehhehe.. ala2 dia pon heran ni saya dah teror kukus pulut. hehhehe.. see the leg le ibu ooiii.... gua low profile je sekali gua masok dapor tu dia kebabom pulut kuning 2 tengkatttt. huhahahhahaa... ibu kata nak bagi markah. hahha.. gila semua orang dok tercongok kat table nak dengar ibu punya komen. ala2 masterchef gitu. ibu kata lembut dah cukup, tapi tak cukup masin. lemak dah ada. dan terlebih kuning! hahahha.. biasa la. saya ni kan gila warna. mana le tau dia nak jadi kuning sangat macam tu. ibu kata kucing ala2 je dah. kalo terlalu kuning nanti dah jadi nak macam kaler oren pulak. not good. hehehhe.. kira ok la tu kan. dapat markah
7/10. ok la tu kan. 1st time buat. lain kali nak buat lagi tak?? taknakkkkk...susahhhh.... hehehhee..







ni nezha dalam keadaam kekenyangan, keletihan, kemengantukkan, dan segala macam ke-ke-ke lagi la. dia ni bukan pedulik hapa. janji perot kenyang rumah nak tercabot pon dia buat dek je. sayang nezha. makan banyak kek dia on that day. owhhhh.. kek birthday ialah pavlova ye.. sangat sedappppppp!!!! atas ada hiasan2 stoberi, bluberi & kiwi. sangat sedap. saya makan banyak. opss..terbukak rahsia makan banyak. ada video saya suap nezha makan pavlova. next time tunjuk. sayang nezha. acara potong2 kek adalah macam orang gila jugak. menjerit2 nyanyi. huhuhuhu..mujur jiran sebelah takde kat rumah coz kuar berjalan public holiday. takpe la.. overal... everybody is happy on that day.




ni adalah pasangan sengal. makan suap2 kononnya, chehh.. malu makcik. tengok le rumah dah jadi tunggang langgang terbalik kerusi meja semua dah beralih2 tempat. habis nak carik spot amik gambar baikkk punya. tu yang kasi tolak2 kerusi meja ke tepi. lepas kejadian nak mengemas rumah mengelap rumah adalah satu seksaan yang mendalam. hahahhahahahha.. rasakan. nak sangat buat makan2 kat rumah kan.. amik la. rasakan la. tapi takpe la. bukan hari2 pon, setahun sekali pon belom tentu.
~~
jadi, itulah cerita kejadian di hari deepavali. tapi kan.. sekeping maruku pon saya tak merasa lagi untuk deepavali tahun ni. kenapakah? ada sesapa nak hulur maruku??? cerita pasal weekend nanti next entry pulak cerita. pon best jugak sebab ada pergi jalan2 cari makan. hehehhehe...
ok lah. nanti sambung lagi. kepada semua kawan2 yang dah wish untuk saya, terima kasih diucapkan. semoga kita semua dilindungi dan dirahmati oleh Allah swt. aminn...
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you...

Monday, October 24, 2011

happy bitrhday to me!!!...



pic source : google


hello...
syukur alhamdulillah...
tiba juga hari ni akhirnya ye. hehehhehe... tu la korang tak tau.. saya dah kasi hint2 banyak kali. so, saje la nak bagitau.. hari ni birthday saya, jadi mari nyanyi ramai2,
happy birthday to me
happy birthday to me
happy birthday to meeeee... happy birthday to me..
kesian kan kena wish birthday kepada diri sendiri.
dah malam2 lak tu baru nak wish. ketinggalan sungguh.
~~
celebration?
takdak celebrate apa pon.
dapat 2 slice oreo cheese cake & bluberry cheese cake.
tu pon dah kena bedal dengan budak busuk tu.
tensen makcik.
its my birthday okeh not his birthday tapi dia makan lagi banyak kek tu dari tuan punya birthday.
~~
hadiah?
takdak hadiah apa...
biasa2 je. hehehhee...
dapat hadiah doa dah cukup bagus. ye tak?
ada sebenarnya... tapi takyah cerita lah. nanti nezha jealous.
~~
apapun syukur alhamdulillah.
ye la bila birthday kenalah lebih bersyukur sebab dah dipanjangkan umur.
doa saya semoga semuanya baik2 belaka, gembira2 belaka, sihat2 belaka, maju jaya belaka, kaya2 belaka. hehehehhe....
~~
so, ada sesapa ke yang nak bagi hadiah? tetttt......
~~
again, happy birthday to me!!!!!!!!!

Friday, October 21, 2011

nezha buat perangai...



hello...
salam hari jumaat. pejam celik, pejam celik tau2 je dah hari jumaat ye. cepat betol masa berjalan. sedar tak sedar kejap2 dah siang, kejap2 dah petang, kejap2 dah malam. mmmm.... tu la dianya. semuanya berlumba2 sekarang ni. kalo terlambat alamat memang ketinggalan.
~~
so nak cerita apa hari ni? alalallaa.. kalo baca blog saya ni takde apa yang menarik. kenapa ye? hehehhe.. entah la. sebab saya tak reti nak tulis semua kejadian kot. ada blog orang yang saya baca setiap benda dia tulis, setiap perkara dia jadikan entry, which is menarik. tapi saya tak reti le pulak. lagipon ala2 macam terlupa je setiap event yang terjadi tu rasa macam tak perlu pulak nak ditulis. nak amik2 gamabr lagi le satu hal besor. hahahhahaha.... habis2 pusing2 gamabr nezha jugak le yang ada. aduhaiii.... nezha pon nezha la..
~~
sepanjang minggu ni macam biasa je la kan. ada suka ada duka ada seronok ada tak seronok. mmmm... 2 hari lepas pegi beli barang dapor dengan obek. kebetulan obek balik cepat. bagus betol. dah berhari2 nak beli barang tak jugak sempat2. saya malas nak pergi sendiri. entah kenapa ye. nak jugak berkepit berdua. hahahhahaha... takpe2... lagipon bukan selalu dapat keluar beli2 dengan obek tu. asyik la keje. so, berangkat le kami ke pasaraya nak membeli barang2 tu. senarai dah memang siap2 tulis. ehh.. pandai lak obek sekarang ni ye, bila saya amik barang nanti dia cakap.. .haa..tu ada tulis ke dalam senarai? macam takde je. hahhaha.. sorry la bro. guwa semua dah kasi senarai hatta beli jajan jenama apa pon guwa dah kasi tulis. miyahahhaa.. takde alasan nak suruh letak balik kat rak tu ye. bagus2. lenkali korang pon buat macam saya. kasi tulis semua barang siap2 jenama sekali kang takde la menteri kewangan mempersoalkan barang tu sebab dah kasi tulis siap2. masa dia baca senarai tu dai bukan tau or perasan pon apa bendanya. approved je. hahhahaha.. seperti biasa, kalo beli barang kat gergasi tu harus double check harga ye puan2 sekelian. fuhhhhh.. same old story. malas nak cakap. rasanya takde la banyak sangat barang yang diambil tapi harganya... aduhaiiii... saya pikir, nii baru makan berdua, camne orang yang ada anak2 kecik 2-3 orang tu mana dengan susu pampers makanan keperluan semua tu. ngerilah kalo dipikirkan. zaman sekarang ni, kalo duit sekeping 50 tu bawak pi pasar malam pon belom tentu cukup kalo beli ikan sayur semua tu. mmm...dunia zaman sekarang.
~~
minggu taktau lagi apa plan. malas pikir la. tengok je la camne jadual obek. kalo tak de hal boleh le ajak pi pusing2. kalo dia ada hal, jawabnya saya je la yang terpusing2 kat rumah tu berdua dengan nezha. hehehhehe...
~~
ingat tak kat budak abang tu? hari tu kan saya cerita dia tak balik. kemudian 3 hari dah balik. sejak dari balik dia nampaknya tak berapa aktif. senyap je tidor macam tak bermaya. makan pon kurang, nampak macam lemah je. saya tengok2 jugak dia tu demam ke, luka ke apa ke kot2 la sebab bergaduh ke apa ke. takde la pulak. tapi tak aktif seperti biasanya. maka, saya sudah susah hati. huhuhuhuh... as for budak2 lain, terutamanya si nego gendut, jangan cerita la. menggelejat tak kira masa. saya tengok time pagi pon melompat, time petang pon melompat. malam je time tido baru senyap. huhuhuhhuhu... sayang semua budak2 busuk tu.
~~
mari nak cerita pasal nezha. semalam saya basuh toilet. eeee.. bencilah. bukan benci basuh toilet, tapi sebab toilet tu lantainya bukan senget ke tempat lubang air, senget ke atas pulak. makanya kalo mencuci toilet kederat tu kena lebih sebab nak menarik air tu turun ke lubang. sapa le tukang buat rumah ni. tunggang langgang. orang kalo toilet tu lantainya biar senget ke lubang air supaya senang air mengalir keluar, ni tak. dah le bila kalo una air banyak nanti bertakong, dah jadi 1 keje nak menarik menyapu air tu turun. tu yang bikin tensen tu. ok2... dah le berhempas pulas mencuci toilet tu, saya biarkan pintu toilet terbuka. tak perasan le tu. saya pergi cucui toilet yang lain pulak. sekali tu dah siap lama saya tengok apa senyap je rumah ni. panggil2 nezha senyap jugak. haa.. sudah.. mana perginya. cari punya cari.. korang tau dia kat mana? dah ada tercongok dalam toilet tu. siap panjat toilet bowl minum air dalam tu. tak ke nak pengsa saya dibuatnya. pandai pulak tu bertenggek kat tepi toilet tu. tangan 1 dalam bowl, lagi 1 dok berpaut kat penyandar tu. menjerit selagi mau le saya jawabnya. haaaa.. kan... dah bergegar 1 blok ni dengan jeritan saya. semua nezh apunya pasal. geram betol tau tak. geram. buatnya la kot terjatuh dalam bowl tu apa nak dikata? sapa yang susah? sayaaaaaaa jugak yang susah. eeeeee... memang kena bebel sepanjang malam dia malam tu. geram. obek balik pukul 2am tu cepat2 ngadu kat obek. eehhhh... sekali nezha pon datang nak ngadu kat obek. berebut2 le kami memekak kat tinga obek. saya dengan pokpekpokpeknya.. nezha dengan mengeowngeownya.. hambekkkkk.... obek dah naik pening. ehhehehehehhe... lepas ni saya kena lebih berhati2 kena cepat2 tutup pintu toilet lepas guna. kucing korang pon macam tu ke? saya risau2 gak kot2 la dia kena cerry berry ke sebab minum air toilet tu tapi saya tengok ok je. sampai hari ni semua ok je. syukur. kal kena cerry berry lagi memang saya kasi botak budak budak tu tau. hahahhahaa....nezha... nezha.. tu la buah hati pengarang jantung intan payung saya.
~~
malam tadi pulak saya buat bubur gandum. lama betol tak makan bubur gandum tu. so masa beli2 barang tu ada ternampak biji gandum tu so kasi belli la sikit. rendam dari pagi2 tu malam tadi baru masak. wahhhhhhhhhhh..sedapnya. letak sikit buah kurma. wahhhh.. manis2 sedapp.. makan dengan banyak sekali. obek pon suka nampaknya makan bubur tu. tapi tu ada lagi sikit. takpe..kasi simpan dalam peti ais, malam kang boleh makan sejuk2 yummyyyyyy.....
~~
apa lagi nak cerita ni? mmmmm.. habis dah kot kejadian sepanjang 1 minggu. hehehhehe... takpe la..nanti sambung lagi. have a nice weekend yeeeee!!!!!!
~~
i love you obek...
i love you nezha..
i love all of you...

Monday, October 17, 2011

kisah kucing dan kuih lagi....




hello...
apa khabar semua? harap semua sihat walafiat aje hendaknya ye. hehehhehe... kesian kan tengok budak tu tengah tido. nampak kepala je. hantu kepala-kah??? lariii... takottt.. echecehhhh.. takde maknanya nak takot dengan nezha ni walopon ada jugak orang yang yang tengok dia ni takot nak dekat2 or sentuh dia. takot kena gigit katanya. sebab muka nezha tu masam je takde nak senyum mesraa. merasalah kan. apa kes nak takot dengan nezha. hehehhee... layan je la. tapi kan, kadang2 kalo tenagh malam terjaga kadang tu memang terkejut jugak, mana taknya, tetiba je toleh belakang nampak lembaga hitam tengah tercongok belakang saya. fuhhh... terkujat jugak. dia tu rajin datang menyelit. anyway... tu gambar dia tengah tido lena. apa nak buat. dapat ambik gambar muka kepala je. tu pon sekerat. jadi le kan. hehhehee...
~~
so, apa nak cerita hari ni? entah ye. tetiba je macam hilang idea nak tulis apa. tadi masa dok upload gambar tu dah terbayang2 dah nak tulis apa sekali blank daaaaa... takpe.. slow2. sesambil kita tengok cerita laksamana doremi menteri fasola ni.. kita layan tulis2. weeken hari tu balik rumah ma. rindu kat ma. hehehhehe... on the way back tu call ma tanya nak beli apa sebab nak singgah pasar malam. chewahhh..merajuk pulak dia. takmau apa2 katanya. nak makan megi je. iyolah tuuuuu.... ended beli kuih apam balik, keropok lekor, yong tau foo & burung puyuh goreng. semua makanan yang ma suka. malam nak dinner sekali orang yang merajuk tu dah nampak semua makanan fav dia, tak jadi merajuk dah. hahahhahaha... lawak sungguh. sempat lagi tu ma rebus nasi himpit & buat rendang ayam untuk breakfast esoknya. layan je la. bagus juga so esok boleh bangun lambat takyah bangun awal2 nak buat breakfast. hehehhe.. memang dasar pemalas.
~~
sunday, lepas breakfast tolong ma kemas2 laman kejap. ma nak buat tiang untuk gantung pokok orkid dia tu le. wahhhh. bukan main banyak sekarang bunga orkid dia. nanti ye bila2 teringat saya amik gambar orkid ma. so, obek tolong tebang pokok peti belalang tu untuk buatkan tiang. petai belalang tu tau tak? alaa.. yang macam petai tu tapi dia kecik2. sedap tau petai tu. walopon kecik tapi still ada rasa petai tu. hehhehehe.. kalo dah tekak kampung tu tekak kampung jugak la. takmuanya disumbat dengan keju, naknya petai belacan jugak. belasah la janji suka hati. obek tebang dah buatkan tempat gantung tu. chewahhhh... dapat markah banyak la tu dari ma. mencik ahhhh.... dah tu, itu je menanhantu yang ada. hahahhahaa.... saya pon tolong jugak ye.. penat tau. hehehhee.. lepas siap kemas semua, siap2 untuk balik rumah.
~~
laok untuk lunch dah siap masak awal2 pagi tu lagi. since takde masak untuk breakfast, pagi tu saya tengok ma dah sesiap rendam ikan. mmm.. dari takde buat apa, baik le masak je terus snak tunggu apa lagi. so masak gulai tempoyak ikan campur timun tua. wahhhh.. fav saya tu. kenyang betol makan. tu yang malas kalo balik rumah ma tu. mesti ada je nak kena makan. makan, makan, makan. uwwaaaaaa........
~~
obek? mmmm.. semakin buzy. harap semua yang dibuat berjaya. hari2 saya doa supaya semuanya dipermudahkan dah success. hehehhehehe... i love you obek. sedar tak sedar dah esok 18/10 genap 10 bulan kita dah kahwin ye. hehehhehe.. kadang2 rasa macam dah lama beno. kadang2 rasa macam baruuuu je lagi. suka duka tangis tawa kita hadapi bersama. i love you obekkkk.. eh.. tetiba ter-sentimental le pulak. hehehhehe.. ala... kasi chance le kan.
~~
nezha? apa lagi la yang nak diceritakan pasal budak tu. melainkan makan tido main menggaru dan menyuruh kita menggaru dia. hahahhaha.. wahhh..sekarang dah pandai nak mengadu2 kat obek pulak. tak bolehkena marah sikit nanti dia pegi kat obek mengeow2 memekak as if mengadu habis le tu. sabor je la. pegi la kat obek tu. jangan nak datang kat saya. esok nak makan ke nak garu ke nak menyelit ke jangan datang kat saya. makcik tensi tau. hahhahahaha... very the makin manja sekarang. sekarang ni, waktu tengah menulis ni nezha tengah tido. fuhh.. selamat. senang nak menaip. kalo tak, dia le raja menyebok nak duduk atas keyboard ni. sabar.. sabar. nezha, 3 butang keyboard ni yang tercabot tu masih belom berganti2 ye. arggghhhh...
~~
so, hari tu, entah le hari apa tak berapa nak perasan, saya ada buat kuih lagi. wahhhh.. rajin pulak kebelakangan ni ye nak buat2 kuih ni. jadi tak jadi belakang cerita, janji kas try test cuba buat dulu. kali ni saya buat kuih seri muka gula merah. wahhhh.. bukan main panjang lagi tajuk nama kuih tu. sabor je la. since obek suka makan kuih ni, makanya harus le kan berusaha mencuba. resepi tak susah, klik je internet muncul macam2 version. pilih je mana yang nak. yang penting, pilih yang paling senang dan bahan yang sediada. bahan pelik2 sila ketepi. sekian le jawabnya. so, cek2 semua bahan pon ada. wokeh.. mari kita buat kuih. sebelom ni saya pernah juga buat kuih seri muka tapi yang kaler hijau tu le kan. so tu pasal kali ni try yang gula merah pulak. hasilnya???? sangat sedappppppppppppppp.. lemak berkrim secukup manis dan lembut. kuih lapis hari tu lembek kan, kuih kali ni tak lembik, tapi lembut. owhhh.. dah pandai dah sukat2 air. hehehhehehee.... so, boleh le eksyen2 dengan obek lepas ni sebab dah reti buat dah. buat sikit je la. seperti biasa 1 tupperware leper tu je. banyak2 sapa nak makan. nezha makan gak, tapi yang kepala atas manis2 tu je la. kata orang tak boleh bagi kucing makan pulut ye. saya pon takmau le bagi dia takot la kang jadi apa2 lak kang. nezha tu semua pon bedal. manis2 sejuk2 sedap semua dia sapu bersih. geram lah. so, kuih adalah dimakan habis oleh obek. yahuuuuuuu.... so, ni le gambar kuih tu. sila, sila... sila tengok. hahhahahahha.....







ni le kuih yang saya buat. waloponnnn... ala2 je kan, janji menjadik sudeh. lain kali kalo cuba lagi harapnya lebih menjadi le. takpe.. prektis lagi. kalo rajin. nak dapat angin rajin tu yang hazab tu. kalo angin rajin mari, dinding pon saya nak kasi lap. kalo angin malas tiba, nak petik suis on kan kipas pon malas. arggghhhh... malas, malas, malas. ok, takyah cerita banyak2. semua orang tau saya malas. sekian.
~~
owhhh... hari tu saya ada terbeli buku mastika. kenapa? tak percaya? percayalahhhhhhhh... sebabnya.. ternampak kisah kucing hero yang kudung tu. mmmm.. masa saya baca selak2 tu saya kata macam pernah terbaca kat blog mamat ni. tapi ingat2 lupa la. sekali tu.. ye betol la tu. hehehhehe... baiknya dia ye, tolong2 kucing semua. kalo saya entah la. tapi saya harap saya tak berdepan dengan situasi mengadap kucing dicederakan depan mata. takotlah. takot dan runsing dan tak boleh terima keadaaan tu. setakat jumpa orang pukul2 tu ada le jugak, tapi kalo dah tahap potong2 ni mintak dijauhkan. silap2 saya yang pengsan kat situ pulak kang. hehehhehe.. apapon, tahniah kepada papa hero tu sebab jaga kucing2 tu semua. wahhh..ada anak kembar ye dia. double joy! so, buku tu saya masih baca. belom habis pon lagi. mana nak habis. sehari 1 muka je dibaca. yang dah habis baca ialah cerita si hero tu. yang lain2 baru selak2 je. nezha, tengok tu.. betapa bertuahnya kamu hidop dimanja dibelai dikasihi didodoi ditatang bagai minyak yang penuh. di luar tu banyak lagi yang menderita. huhuhuhu.. macam le nezha paham. sebab tu selalu saya pesan kat dia, jangan tamak2, jangan dengki2 dengan kucing lain. ni tak.. baru budak nelly tu masok rumah, dah dibantainya bercekau. sabor je la. apapon, saya sayang semua kucing dalam duniaaaaaa!!!!!!!
~~
so, apa lagi nak cerita ni? mmmmm... dah habis idea dah ni. takpe2.. esok2 sambong lagi. lepas ni agak2 nak try buat kuih apa pulak agaknya? tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you...

Thursday, October 13, 2011

nezha dan kuih...




hello....
ada sesapa yang rindu kat nezha budak itam yang busuk dan comot tu? hehehhe... haa.. ni gambar dia. sila tatap dengan kadar maksimum untuk menghilangkan rasa rindu. jika tatapan anda berada pada tahap yang betul, maka bau busuk masamnya itu akan turut dirasai. muwahahhaha... harus semua lari nih kalo bau pon boleh kuar ikut pc. kalo bau sedap wangi takpe... ni bau budak busuk tu. aduhaiii... eh.. tapi tak mustahilkan mana le tau satu hari nanti ada orang yang boleh cipta bau keluar ikut pc. haa.. itu jam baru le boleh membantu peniaga2 yang jual makanan ke, jual minyak wangi ke, jual belacan ke atau apa2 barang yang boleh mengeluarkan bau. hehehehhe... semua tu tak mustahil agaknya kan. ye la..dunia sekarang ni macam2 ada dan macam2 yang boleh dicipta.
~~
apa punya melalut la... anyway. nak story budak tu makin sihat. makan pon kuat. isi pagi, petang tengok udah kosong licin licau mangkok dia. sabor je la ye. akal dia pulak makin bertambah2. makin nakal. lansung tak boleh jumpa si nelly harus bercekau. aduhhh... pening la kepala melayan budak2 ni. rotan sekor2 nanti baru baru dia tau. huwahhahahaa...
~~
obek? mmmm.. biasa la dia dengan kerja2 dia. kadang2 balik malam. kadang2 balik awal. awal version dia tu kira pukul 9pm la. tu dah kira awal habis dah tu. hehehhe... takpe la.. keja la obek.. selagi terdaya. saya doakan semua yang dikerjakan berjaya dengan terbilang gemilang dan 1 malaysia. tetiba je kan. anyway... obek pon sihat walafiat je. syukur. saya paling risau kalau dia demam or sakit ke apa ke. hishhh..entah la. saya ni dah le jenis ciwek kan. sikit2 melalak. sikit2 melalak. makanya if dia tak sihat saya yang terlebih melalak tu. dan itu seterusnya telah membuatkan obek lebih pening kepala. hahahhaa...
~~
semalam obek sms kata balik lambat. pukul 11pm katanya. saya pon dok relax2 je la tengok law & order. best la tak boleh miss cerita tu hari2. hahahhahaha... so, bila dia kata dia balik lambat saya pikir takyah le masak. malas. makan je la apa yang ada. tup-tup... pukul 8pm dah tercongok depan pagar. harus le makcik meroyan kan. kata balik lambat so saya tak masak le. sekali balik cepat pulak mana ada makanan. huwhahahhaha.. tu la sapa suruh bagi salah info. kan dah tak dapat makan. rupanya dia balik kejap je sebab lepas tu nak keluar lagi. biasa saya memang masak untuk dia senja tu so bila dia balik kejap2 macam tu makanan dah ada. semalam since dia kata tak balik saya tak le masak. aduhaiii.. terkilan sungguh rasanya bila tak dapat masak untuk obek. kesian dia. keje penat2 sekali balik rumah takde makanan. mmmm.. dia pon ingat nak terus balik lambat tapi dia kata ada masa lagi tu yang singgah balik rumah. mmmm... sekian le jawabnya. saya nak masak time tu kejap pon dah tak sempat. hehehhe.. nasib le kan. tapi kesian kat obek. hehehhehe.. lain kali cakap betol2.. jangan cakap terbalik2 haa kan dah tak dapat makan kat rumah. yang saya pulak biasanya elok je masak walopon obek balik lambat tapi semalam entah le rasa malas semacam. ala..dah nak dijadikan cerita ye tak. takpe la. malam ni saya masak ye obekkkkk.. masak baikkkkkk punya. goreng telor mata kebau tuang kicap. boleh?? hehhehehhehehe......
~~
so, pagi ni terpaksa le merajinkan diri kan. dah kata tak dinner sama malam tadi harus le kena breakfast bersama gitu. so, pagi tadi masak nasik goreng. guna je la apa bahan yang ada. mmm.. bertambah2 makan breakfast tadi. syukur dengan rezeki walopon tak mewah tapi cukup kenyang. i lap yu obekkkkkk....
~~
dulu semalam, hari apa ye.. selasa kot. saya ada buat kuih lapis. hehehhehehe.. tapi pepaham je la ye. saya ni amatur yang terlebh amatur harus le rupa kuih tu tak menarik. biasa la buat malam2 tak berapa nak terang. ok, itu alasan yang sangat bagus. salahkan lampu dapur yang tak terang. macam le ko pakai lampu minyak tanah kan walhal punya le terang benderang. biasa la... orang kalo tak reti menari memang salahkan lantai tak rata. tapi kali ni punya peribahasa, orang tak pandai buat kuih so salahkan lampu dapur la. muwahahhahahha... takpe la. namanya pon mencuba kan. saya rasa dah lama dah saya nak buat kuih lapis ni tapi tak terbuat-buat. hari tu entah le kenapa so angin nak buat tu datang. so tu yang buat tu. buat 3 kaler. kuning, hijau & putih. owhhh.. harap maklum kuih itu adalah terlebih kaler ye. kaler hijau sudah terlebih tuang makanya hijaunya tu teramat le hijau. jangan le suruh pakai daun pandan. rumput lalang ada le kat rumah ni, daun2 untuk masakkan ni takde ye. sekian untuk pengetahuan. tapi tak kisah le kannnnnn.. buat tetap buat. maka, ini le hasilnya...




muwahahhahaha... jangan korang serik pulak nak makan kuih lapis lepas ni. yang saya punya version je agak tak semenggah sikit, tapi yang ahlil pakar buat mesti cun le kan. tapi dulu kan dah janji kalo buat kuih tak kiralah menjadi ke tak menjadi ke, lawo ke tak lawo ke mesti letak dapat blog. sebagai peringatan dan pengalaman. memula bawah hijau, then kuning, then putih, then kuning balik, then last sekali hijau. hasilnya:- sedap okehhhh!!!!!! walopon ada sikit lembek tapi rasa lemak manis semua terasalah. memula tu je lembek sikit maybe sebab panas lagi kot. then dah masok dalam peti ais esok paginya buat breakfast adalah marvelous terbang diawangan. sedap sejuk2 masuk tekak. yahuuuu..... cuma rupa parasnya le ada sikit mengurangkan tahap keterujaan tu. hahahhaha.. takpe.. lain kali kita cuba try test lagi ye. entah le bila tahun tu. saya buat sikit je. kukus dapat bekas tupperware 4 segi biasa tu. jadi la kan. buat makan berdua. nezha nak jugak. bagi kat dia sikit tapi sikit je la. takot le nak bagi dia banyak2. dia perot baru nak sihat tu kang dibagi macam2 kang lain pulak ceritanya. kalo ikut hati dia, dia tu nak aje. bagi apa pon mulut menganga je. tambah kuih2 macam tu manis2 sejuk2 tu memang le dia suka beno. haippppp.. biasa budak ni.
~~
ok.. lagi apa nak cerita? budak2 luar? semua sihat. hari tu budak abang tak balik 3 hari. risau saya. saya pegi turut sampai ke jalan raya luar sana. tapi tak jumpa. sekali tup2 muncul je. sabor je la. dia tak tau kita ni punya risau ke dia, dia sesuka hati je nak hilang muncul macam tu. geramlah!!
~~
ok la.. nanti sambong lagi. nak pusing2 baca blog orang pulak. hehehehhe.. have a nice day!!!!
~~
i love you obek...
i love you nezha..
i love all of you..