mari mencari....

Google
 

Monday, May 30, 2011

resepi : apam gula hangus...ada berani?



hello... haa..suspen ke tak suspen tajuk entry kali ni. tu pasal le panas kemarau tak hujan2 sebab ada orang buat kuih katanya. hahahhaha..layannnn.. anyway..saje je la kan nak try2 mencuba-cubi kot2 menjadi syukur alhamdulillah, kot tak menjadi takpe la.. kata pon nak try cuba. kalo tak cuba sampai bila pon tak kan tau camne nak buatnya. lagipon bahan senang. yang ada je kat rumah. kalo bahan2 pelik2 tu sekian wassallam le jawabnya. huhuhuh...
~~
apapon..nak cerita pasal wiken dulu lah. pasal buat kuih tu kendian2 le ye. mesti la nak cerita pasal budak busuk tu dulu. dia baik je, cuma nakal sikit. pantang kita masok bilik air dia dulu mencicit nak masok. tapi bile kena air sikit dia dulu mencicit lari. hishhh..habis apa ke tujuannya nak masok bilik air tu? kompius makcik lah. dia akan tunggu kita sampai siap mandi ke apa ke dalam bilik air tu. agak2 kalo lama sangat dia pon buat peel le. mencakar2 pintu menjerit2 bagai tak mau, macam le kena dera ke hapa ke. sabor je la banyak2. penghibur hati dia tu la dianya. sayang nezha. ehhh.. busuk lah dia tu.
~~
wiken, sabtu pagi tu macam biasa la. obek mesti nak pi makan gulai tembusu dia tu layan je la. lepas zohor pi rumah ma sebab nak bawak ma pegi rumah mama nak jumpa opah. owhh.. layan jugak la. dah petang pukul 6pm tubaru balik rumah ma semula. malam tu dinner sedap wooo... ma masak gulai lemak ikan campor jering tua. wahhhh..sedappppp.... ehh.. korang jangan tak tau la..jering tua tu kalo dah direbus dimasak takde bau dah. boleh je makan. lepas tu masak sambal tumis udang dengan buah kucai. alalalal..dia macam bawang putih tu sebiji2 sedap jugak. memang feveret saya semua laok malam tu. dan ikan talapia goreng rangup2. pon sedap jugakkk!!! habis le. dah semua sedap makanya makan tak toleh kiri kanan le. adoii...tu yang malas balik rumah ma tu. ada je makanan best. hahahahhaha.... malam, lepas isyak balik rumah sendiri le pulak. sebab esok tu ahad obek nak pegi melaka. keje lagi...
~~
ahad-- haii..sendirian lagi le jawabnya. obek pegi melaka. saya dok dengan nezha je la. nak buat apa pon malas. layan tv sudah. malam tengok mentor. tapi tak tau lak sapa yang menang. hahahahha...sebab dok la tukar2 channel. sampai hari nisaya taktau sapa yang menang. huhuhu..kesian sungguh saya ni kan. ketinggalan zaman betol. anyway... semalam buak busuk tu suka hati 200% sebab saya dok menggaru perot dia tanpa henti dari siang sampai ke malam. sabor je la.
~~
wokehh... now kembali ke tajuk asal entry. muwhahahhaa.. chewahhh.. takpe.. lain kali kalo saya ada buat2 kuih dan sempat tangkap gambar nanti saya buat lagi entry masak2 ye. hahahhahaa... so, resepi kali ni ialah apam gula hangus. dapat resepi kat myresepi je la. mana lagi. terima kasih kepada tukang bagi resepi, walo siapa pon awak. izinkan saya memanjangkan resepi awak ye. tapi takpe..saya letak juga senarai resepi kat sini... supaya senang kan kot2 kawan2 ada nak try. sebab saya buat kuih ni ialah.... 1-sebab semua bahan senang. yang ada je kat rumah. kalo dia nak bahan pelik2 kena redah 1 kl mencarinya memang sekian. sebab yang ke2-sebab dia kukus. saya takde oven la. oven hari tu udah bagi kat mil so saya takde oven dah. ada pengukus je. sebab yang ke3-senang. hahahhaha.. kaco2 bancuh udah siap. kalo resepi yang nak kena perap2, nak kena tunggu2 tu saya tak berani buat lorr.. hancur kang. makanya, sebagai percubaan, kiranya resepi ni successlah. ma pon kata sedap, tapi..... ye..ada tapinya.. hahahhaha.. gula yang hanguskan tu dah terhangus hangut le pulak makanya udah ada rasa pahit sikit. tak le pahit sangat.. tapi terasa le. takpe2.. kata 1st timer, mesti ada sikit sloppy. next time lebih berhati2 masa menghanguskan gula tu. habis, resepi kata hanguskan, saya pon hanguskan le. idak le pulak makcik tau tahap mana hangusnya tu. hehehehe.. itu pon sebenarnya 2 kali saya buat gul ahangus tu. yang 1st tu memang masyallah hanya tuhan yang tau kehangusannya. hitam legam lorr.. macam saya le tu. yang tu saya buang le. so, buat lagi sekali kali ni lebih berhati2.. so dapat la.. pon ada sikit hangus tapi masih boleh digunapakai. huhuhu.. kecoh betol. buat gula hangus je pon macam nak terangkat bumbung rumah, orang lain buat gula hangus pejam mata je. adoihaiii....
~~
so, ini resepinya...
-
*APAM GULA HANGUS*
-
bahan-bahannyaaaaaaaaaaa...
1 cawan gula pasir
1 cawan air
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat
1 +1/2 cawan tepung gandum
-
cara-caranyaaaaa...
1-gula dihanguskan. dah hangus, masukkan air. buat slow2 sebab bahaya lorr..
2- ayak tepung + soda bikarbonat. bagi dia sebati
3-blend telur, minyak, susu pekat & marjerin. saya takde blender. kan udah terbakar hari tu so saya hentampakai mixer. boleh jugak. takde hal. kalo mixer pon takde, blender pon takde, kasi pukul pakai tangan sudah. tapi lenguh le agaknya.
4-bila dah sebati gitu, campurkan tepung. kacau sebati, dah siap woo..
5- tuang dalam bekas kecik2 comel. supaya senang makan. kalo dalam talam besar pon boleh juga.
6-kukus sampai masak. kalo bekas kecik2 tu kukus dalam 20 minit. kalo dalam talam besar tu agaknya 45 minit kot.
7-sudah siap...makan lorrrr!!!!!! sedapppp...




hehehhee..ni gambar cacamarba namanya. tu kononnya tengah nak hanguskan gula la. saya guna gula perang. kononnya nak bagi dia lagi coklat kalernya. agaknya la. gambar second dah siap bancuh semua tu. dia memang macam cair sikit. kalo nak tambah tepung tambah dalam 1 sudu besar je. kalo tak nanti dia jadi berat tak sedap. gambar 3rd, saya dah tuang dalam bekas kecik2 tu kan. cantik kannn... gambar 4th, ni yang dah siap lorr.. 1 bancuhan tu kalo guna bekas kecik2 tu boleh dapat dalam 20++ banyak jugak le. saya buat ni sabtu pagi tu. so, petang pi tengok opah saya bawak kuih tu. sedap. fluffy. tak keras. lembut. sampai esok ahad tu pon masih elok, tak basi. bagus betol. so korang2, sila mencuba ye. agenda nak buat kuih lapis tak jugak terlaksana udah jadi kuih lain pulak. ehh.. nezha pon makan tau tak kuih tu. sikit la.. dia tak suka kot sebab ada rasa pahit2 tu. so.. lessons learn. next time kena jaga2 lebih berhati2 masa hanguskan gula. hehehhehehe... mujur jadi kalo tak jadi kuih apam gula rentung jadinya. muwhahahahhahahaha....
~~
wokeh. nanti lepas2 ni kalo saya buat kuih saya nak letak lagi ye resepi kat dalam ni. kot2 la ada sapa yang teringin. saya suka buat2 kuih ni tapi masalahnya, takde orang nak makan. saya berdua je dengan obek tak boleh nak habiskan. tu pon saya paksa gak obek makan kuih tu. hahahhaha... agaknya kalo buat separuh adunan pon boleh kot, semua bahagi 2. agaknya la. saya tak try lagi.
~~
so, itulah ceritanya.. cerita wiken dan cerita buat kuih. sabor je la. orang lain buat kek 16 tingkat siap fondant2 bentuk2 zirafah dinasor relax je ini baru buat kuih apam dah kecoh2. ala.. relax la... kan baru nak belajar.
~~
wokeh..nak pi jenjalan baca blog orang pulak. kepada yang teringin makan kuih tu sila buat. kalo malas, pegi je pasar malam. 3 ketol rm1. sekian.
~~
i love you obek...
i love you nezha...
i love all of you...

Thursday, May 26, 2011

benci la budak2 jahat...



hello... harap semua sihat. saya macam biasa je. nezha pon macam biasa. obek pon macam biasa. hahahhahaha... apa yang luar biasa? belom ada lagi apa2 yang luar biasa. apa punya ayat daaa...
~~
anyway..saje nak cerita. semalam pergi rumah ibu. sebab tengahari semalam ibu call kata budak adik masok wad, accident katanya. apa lagi.. melompat le saya. ingatkan accident kereta motor ke..rupanya bukan. eeeeeee... geram betol la. ceritanya gini... dia tengah nak amik wuduk kat sekolah.. belakang dia ada la kawan2 dia dok bergurau senda bermain2 semua tu main tolak2 udah le tertolak ke dia. so apa lagi... tertarung le kat kepala paip besi tu jawabnya. patah tangan. pembuluh darah pecah. darah kuar tak berenti2. saya sakit hati betol. ni dah 2nd time dia kena. last time kepala kena kompressor ekon. pon kawan gak main tolak2. berjahit dahi 6 jarum. kali ni patah pulak. saya cakap kat ibu buat report polis. budak2 nakal jahat macam tu kena ajar sikit. knowing ibu tu.. lembut je. lagi menambahkan geram saya. so, petang semalam saya ke rumah ibu le coz nak menemankan budak aish tu pulak sebab takde orang nak jaga dia malam2. ibu kene stay kat hospital sebab budak adik nak kena operet malam tadi. sabor je la. si aish pulak dok menangis guling2 nak ikut ibu. saya kata tak boleh. ibu kena jaga abang (budak adik). aish dok rumah esok nak exam. kebetolan dia ada exam hari ni. exam pendidikan seni katanya nak kena buat topeng. apa2 la labu. so, saya melayan dia la potong2 kertas, siapkan baju sekolah dia, bagi dia makan, potong kuku semua. mmmmm....lama2 dia tidor sorang2. fuhhh.. lega. malam pukul 1am ibu sms kata adik baru masok operation teater. by 4am ibu sms lagi kata dah kuar bilik operet but stil tak sedar lagi. mmm.. cikgu pon patot amik la tindakan sikit. ni entah la. senyap je. kata bongok kang marah pulak. mak pak budak jahat tu pon patot amik tindakan sikit kat anak awak tu. dah besar dah tingkatan 2 bukan zaman nak main tolak2 lagi la. kalo budak darjah 2 tu patot le jugak nak main je kejenya. budak adik tu dah le atlit. aktif sukan semua. ni dah patah tangan lemah semua nak sukan apa ke bendanya lagi. saya nak tengok pihak sekolah bagi tak insuran kat dia. yang memekak tiap awal tahun suruh bayar yuran tu kan. eee..mentang2 le kita ni orang biasa, orang kampung.. buat tak tau je ye. nanti... saya pon tengah tunggu full story lagi ni. nak tengok apa ceritanya lagi.
~~
obek pulakk.. semalam pergi johor. malam tadi pukul 2am baru balik. obek jemput saya kat rumah ibu since si kakak dah balik kerja so ada la orang nak jaga budak aish tu. mmmmm.... balik2 kemas rumah pulak. nezha buat perangai. dia tau kena tinggal sorang. entah le dia buat apa habis bulu bersepah2 kat dalam rumah. jadi 1 keje pepagi buta tu nak menyapu. arghhh..tensenlah!!!!! suara dia je dah blh dengar dari pagar lagi. merasa le dia dok rumah sorang2 kan.hahahhahaa.. padan muka. hari ni obek pi pahang lagi. huiiii.. pusing 1 malaysia orang tua tu. hahahhaha.. kalah pm dowhh.. takpe la.. apa2 pon saya doakan kerja dia selesai semuanya. amin...
~~
hari ni mengantok le pulak. tak breakfast, tak lunch. malas. takde mood. walhal perot lapar krung krang krung krang berbunyik. entah la..takde mood. macam2 pikir le sekarang ni. nak buat keje pon takde mood. bukak ym... mmmm. lagi membosankan. malas nak melayan. so, update blog je la. sekadarnya.
~~
so apa lagi nak cerita? takde idea. sekian.
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you...

Tuesday, May 24, 2011

balik kampung, cuti2 dating....


helloooooooooooooo...
aduhai..lama betol tak menulis ye. sabar je la. macam2 benda yang ada jadinya masa untuk menulis tu berkurangan le pulak. tapi takpe... blog kawan2 tetap saya kunjungi dan baca2. hehehhe... so..mari bercerita.
~~
nak cerita apa ni ha? aduhhh... tu la lama sangat tak menulis dah jadi kelupaan pulak apa2 kejadian. tapi takpe. takde la pulak kejadian2 yang luar biasa berlaku. semuanya biasa2 saje. cerita pasal weekend lepas.. mmmm.. biasa je la. sabtu lain agenda takde la.. pegi makan tembusu dengan obek. lepas tu pusing2 kl kejap. tak beli apa pon, just pusing2 je. jadi la. malam dinner burger denga roti cis nan. sedapppp.. makan sampai habis. hahahahaha... obek lak makan garlic nan. saya tak pernah rasa garlic nan tu rupanya banyaknya bawang putih dia letak. wahhh.. harus berjaga2 kalo nak jumpa orang lepas tu. mestilah gosok gigi dan makan clorets supaya orang dihadapan anda tidak pengsan. hahahhahaa... macam2 jenis makanan kat malaysia nikan. syukur masih ada kesempatan untuk makan macam2 walaupon tidak bermewah2.
~~
owhh... kejadian menyayat hati yang menimpa rumah anak2 yatim at-taqwa tu sungguh menyedihkan. tak tau nak cakap apa cuma berdoalah semoga mereka ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. kebanyakkannya masih kanak2 lagi. masih putih lagi. ya allah... dugaan betol.
~~
cerita pasal lain. ahad weekend semalam tu pergi balik kampung johor. balik hari je balik kejap sebab ada hal. mmmm.. best jugak. sempat belajar buat kuih tiram dengan bahulu. apa? tak percaya? percayalahhhhhhh... buat bahulu tu bahannya senang tapi nak membuatnya tu hazab rupanya. kena sikit2. aduhhh...saya cakap ni kalo orang order 100 bijik mau 1 hari 1 malam baru mendapat. hahhaha... rupanya tepung untuk bancuhan bahulu tu kita tak letak terus dalam bancuhan tak letak terus dalam bancuhan telur tu. rupanya masa nak masak baru cedok sikit2 tepung gaul dengan telor tu. oooo.. gitu kaedahnya. sebab katanya kalo gaul semua awal2 nanti kalo kita lambat bakar nanti tepung tu mendap, so kuih kita keras, melainkan kalo oven kita tu besar boleh bakar semua sekali gus. oooooo.. mana le makcik tau. selama ni makcik makan je tau. cicah kopior sirap aduhhh...sedap betol. dah merasa buat baru la nak melalak2 sakit pinggang sakit tangan sakit kaki semua sakit. buat kuih tiram tu pon senang jugak. tapi nak menggeleknya 1-1 jadi kecik2 tu amboi.. hilang sabar dowhh.. makanya saya yakin la saya ni takde bakat nak buat kuih2 tu. hahahhahaa.. beli je la dan makan. nak lagi best bodek je la mil tu supaya bagi 1 tong kuih2 tu kat saya. mil saya buat kuih tu sebab untuk sampel raya. nak bagi2 orang rasa katanya. wahhhh.. rajinnya... tak dapat saya bayangkan kalo orang order berkilo2 kuih tu mau pengsan. saya le yang pengsan. susah la buat kuih2 tradisional ni rupanya. takpe.. esok rumah saya raya buat goreng kopok je. bagus gak kan. hahahhahaa...
~~
nezha? huishhh.. budak tu memang. pon pasal bahulu tu jugak. saya hidang untuk makan2 dengan obek sambil tengok tv. lepas tu saya ke dapor jap entah le buat apa. obek pon entah ke mana. sekali saya datang ke depan tengok2 dia udah makan bahulu saya tu. sait hati betol. saya letak 4 bijik, 3 bijik dia dah gigit2. pandai... gigit kat atas je tak makan sampai habis. udah le tobek2 bahulu saya tu. sabor je la. apa lagi.. membebel bagai tak mau le saya semalam. dia buat apa? dia buat menehen je. eeeeee... rasa nak cubit2 pulak budak ni kang kesian pulak. ngadu kat obek, obek kata takmau masok campor. sendiri sayang sendiri tanggong. uwwaaaaa.....
~~
oooo..korang nak tau 1 rahsia? semalam kitaorang laki bini cuti2 sendirian berhad. hahahahhahaa.... malas betol nak bergerak semalam macam lemah je. saya pulak dengan sakit kepalanya berdenyut2. sudahnya cuti le kami berdua. mengadap tv. kejap tu obek ajak kuar pi lunch. dengar perkataan keluar je saya pon melompat2 je bersiap. obek kata.. eh tapi kata sakit kepala ni laju je bersiap? saya kata, dah sihat dahhhh... hahhahaha... so, semalam kami 2 orang dating2 la. pegi mines, lunch then tengok wayang. cerita pairets of keribien. huhuhuh... best jugak cerita tu. lepas tengok wayang, beli barang sikit. on the way back singgah pasar malam belli makanan untuk dinner. tapi tak selera pulak so saya beli kuih2 je la. obek beli nasi lemak. mmmm... hari ni pepagi lagi obek dah keluar kerja. so, hari ni semua orang kerja seperti sediakala ye. cuti2 dating sekali sekala boleh la... hari2 tak boleh la.. kan ada tanggungjawab yang lain pulak. haaa...gitu ceritanya. rupanya pegi jalan2 hari isnin pon ramai jugak orang kat shoping kompleks ye. apa diaorang pon cuti2 dating jugak ke? hantam la... tapi kan.. semalam tu kan.. masa saya pergi tu kan time lunch hour. so dah sampai sana dalam 2pm++...tapi kan.. saya tengokkan... ramaiiiii je tau orang2 yang pakai tag kerja ada je melepak kat sana. kenapa ha?? owhhh.. berbaik sangkalah kita ye kawan2. mungkin mereka tu ada kerja luar agaknya.. mungkin mereka hari ni memang dapat kelepasan agaknya.. mungkin mereka semalam kerja sampai tak lunch so hari ni mereka cover balik agaknya.. tak gitu.. tag apa mereka pakai??? hehehhee... lu pikirlah sendiri. oooo..patotlah kalo call selalu jawapannya orang tu takde.. melepak kat sopim komplek rupanya. satuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu malaysiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
~~~
ok lah. banyak pulak membebel hari ni. nak pegi jalan2 pusing baca blog orang pulak. hehehhee.. selamat bekerja. kerja mesti happy2 jangan masam2 nanti jadi takde mood kerja. agak2 kalo korang marah2 benci2 nak kerja berenti je. jangan nak membebel tak tentu hala.
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

Wednesday, May 18, 2011

lump sum cerita waktu cuti...



hello..
apa cerita ni dah lama tak menulis. alalallaa.. biasa la.. busy je memanjang. anyway.. mari berborak la ya.
~~
nak cerita pasal cuti weekend lepas. mmm.. takde apa yang menarik berlaku. sabtu tu biasa la. pegi lunch dengan obek dia nak makan yang tembusu tu. hishhh.. tak jemu2 la dia tu every week pon nak makan benda tu. entah le camne gaya masak benda tu kalo saya tau saya masak sendiri je. masalahnyaaaaaaaa..benda tu pon saya tak tau apa ke bendanya. hahahhahhaa... ahh..makan kat kedai je dah senang. saya pulak makan ikan keli goreng masa tu. sedap gak la. rangup2 dia goreng. hehehehe.... petang takde buat apa sebab obek keluar jumpa orang. so saya dok rumah dengan nezha la apa lagi melayan garu perot mamat tu. sabor je la ye banyak2.
~~
ahad.. pon tak pergi memana. obek kerja. makan nasi lemak pagi tu so lunch kenyang lagi. layan melodi kat tv lama dah tak tengok. entah le cerita hapa2 je tv tu. petang pon tak kuar. kira ahad saya dok rumah seharian. hahahhaa... bagus kan.
~~
isnin..rutin biasa la tak perlu cerita. 9-6 benda yang biasa2 dihadapi hari2.
~~
selasa... ni cuti lagi nih. bagus..bagus. balik rumah ma sebab ma nak buat kenduri doa selamat ma nak pergi umrah hujung bulan ni. mmmm.. mujur menu simple je sebab saya letih tak larat. hahhhaa.. ye la.. saya sorang je yang ada pon kat rumah tu. sabor je la. ni dah ada obek mujur juga boleh dibuat kawan tapi takkan dia nak dok kat dapor kan. dia dok luar le kemas2 luar. lega sikit. menu simple je la. sebab buat untuk petang lepas asar, maka menu nasi lemak, laok sambal tumis ikan bilis, ayam goreng, ulam timun, kuih koripop. saya adalah rajin dan berani sebab telah menerai buat kuih apam. yahuuu.. kuih adalah menjadi dan comel2 belaka. tapi sorry gambar takde ye sebab tak cukup tangan lah nak buat kerja sorang2 kat rumah. tau2 je la kalo masak untuk kenduri walopon untuk makan 40 orang. bukan tak larat, tapi penat. hahhahahaha.... dalam erti kata lain..malas le tu senang cerita. untuk lunch tu ma masak gulai lemak ketam untuk kami makan anak beranak je la. idak le untuk kenduri tu. jiran pulak bagi kuih puding jagung untuk kenduri tu. syukur bertambah menu untuk orang2 yang nak makan nanti.
~~
tapi saya rasa nanti kalo buat kuih apam tu nanti saya tunjuk ye. cita2 nak buat kuih lapis terbeku begitu sahaja. hahhahaha... nanti2 la. kalo rajin bila ada masa. lepas siap kenduri, dah kemas semua, lepas isyak kami pon balik le ke rumah sebab nezha tinggal sorang2. padan le muka sebab saya lupa nak bukak lampu. menjerit selagi takmau le dia saya dari luar rumah da boleh dengar. maka bersedialah dengan aksi protest dan tindakan yang diluar jangkaan. tapi syukur.. dia tak protest berak kencing. cuma dia garu2 terlebih kot bulu gugur pulak merata. sabor je la kena menyapu kutip2 bulu tengah2 malam tu.
~~
baru je nak duduk lepas siap semua obek pulakkkk.. hishhh.. ayat dia.. boleh tolong gorengkan telor tak? hah?? saya kata nak buat apa? hehehehe.. lagi mau tanya nak buat apa katanya. apa punya bini la. obek kata dia lapar. adoiiii.... penat2 tapi obek nak makan sian lak kat dia kan. maka ke dapor le lagi masak goreng telor. sambal tumis tadi ada le tapau tapi nasik elek. sebab ingat dah taknak makan lagi. udah dari goreng telor, terlajak pulak masak nasi lemak pulak. dah tu ada bawak hati pedal ayam goreng tu dah terjebak pulak buatkan sambal cili api kering pulak. ketung ketang dapor saya malam tadi pukul 11pm tu. hahahhahahhaa..... takpe la.. obek nak makan saya pon tumpang sekaki la. maka makan le kami pukul 12am tu. sambil tengok tv. huhuhuhuhu...nezha? dia biasa la. tukang karut tukang kepoh. menyebok nak ikut makan jugak. dia duduk bawah meja je. baik budak tu tak kacau kita makan. sayang dia. sayang obek. hehehhee..
~~
apa lagi nak cerita ni. petang semalam hujan kan? kat area rumah ma le. risau je sebab masa tu majlis nak berlansung. tapi syukur semua ok. nanti ma pergi saya kena balik rumah ma jugak tengok-tengokkan rumah. takpe2... senang punya keje tu. tak lama lagi dah nak bulan puasa pulak. korang dah ganti puasa ke belom? saya dah. tapi takpe la nanti kalo dah nak dekat2 ramadhan saya nak puasa gak la. dari takde buat apa. tak puasa pon bukannya makan sangat, cumanya nak minum air je tu yang benonya. semalam tu buat air nenas. aduii..sedapnya. dah le cuaca panas sangat masa t/hari tu kan. minum lak air nenas sejuk2 tu wahhh..syahdu je rasa masuk tekak. ma yang buat air tu. sebab kat kebun nenas dah masak. hehehhee... chewahh.. bunyik kebun macam le beso walhal ada le beso sekangkang nezha. hahahhahaha.. jadi la.. dapat gak hasil bercucuk tanam tu. saya minat gak bab2 tanam2 ni tak pernah yang hidop. mati aje. tak sesuai agaknya.
~~
hari ni obek keje ke j.baik tu lagi. mmm.. balik katanya tapi lambat la malam2. silap2 pepagi buta. alaa..biasa la tu. obe kalo keje malam balik pukul 2-3am. dah terbiasa dah. kira kalo obek balik pukul 12am tu rasa macam kenapa obek balik cepat ni. ahahahhahaa... ok. harap keje obek semua success!!!
~~
lagi..nak cerita apa nii??? ok la..tu je la kot. penat dah. nak ronda2 baca blog orang lak. mesti banyak cerita menarik. bye!!!!
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

Tuesday, May 10, 2011

cerita weekend yang penat..

hello..
uuiii...letih..letih..letih.. tengok tu keletihan saya telah diaprisiasikan oleh nezha dengan gaya tidor secara tak sedar diri atas meja sambil tangan terjuntai lemah longlai umpamakan baru lepas menebang pokok getah 57 batang. takde maknanya. tu letih baru lepas melompat menjerit ye saya percaya. nezha buat keje rumah? aci potong kuku la kalo dia tolong. tolong menyebok ye boleh. kita buat kerja kat rumah dia menyebok2 nak bergolek2. sabor je la.
~~
anyway.. lama pulak tak menulis. biasa la kan. tulis hari2 kang takde idea pulak. so nak cerita pasal weekend. apa nak cerita ye. entah la. biasa je la. weekend saya bileh tahan buzy jugak lah. sabtu tu pegi lunch ayam pop lagi. amboii.. pop-pop-pop katanya. sabor je la. obek tu suka makan ada tembusu jual kat situ. macam gulai lemak. entah apa tembusu tu saya tak tau la ye. jangan tanya saya. orang kedai kata namanya tembusu, saya pon cakap tembusu le. dia macam hotdog bendtuk dia tapi bengkok2. apa punya explanation laaa.. apa2 la. janji paham sudah. lepas lunch lepak kat rumah kejap petang tu balik rumah ma. sampai rumah ma baru masak. hehehhehe.. masak apa ye. lupa le pulak. owhhh... masak gulai tempoyak ikan parang. adoi..saya tak suka la sebab banyak tulang. tapi ma nak, makanya masak jugak la. saya makan kuah je la. dapat makan isi ikan sikit je tu pon sebab ma tolong kopekkan sikit. lagi masak tumis sawi dengan udang. haa..saya makan ni je la. lagi telor dadar. minum air sirap. kenyang untuk makan tu. owhh..dapat perkhabaran bekas jiran saya dulu duduk belakang rumah ma leas tu dah pindah jaouh mana ntah then hari jumaat tu dapat khabar dia meninggal. innalillah... moga tuhan mencucuri rahmat ke atas rohnya. makcik tu.. ehh. bukan makcik la..kira muda lagi. saya panggil dia akak. akak tu pandai masak tau. macam2 dia masak sedap. siap jual2 lagi. buat tapai pon pandai. saya pernah le tempah tapai kat dia masa rumah saya buat makan2 lama dulu. sedap. dia meninggal sebab sakit apa la ye. dia dulu eksiden. lepas eksiden tu la sakit tak elok2 terus membawa ke akhir hayatnya. al-fatihah.
~~
ahad pulak... pagi buat breakfast kuih cucur udang. hehehhe..sedappppp..makan banyak. lepas tu ma dengan obek pergi tengok rumah sewa ma tu ada apa ntah lampunya rosak. mintak tolong obek repairkan. sementara depa pegi tu saya buat kuih sampan. haaaa... sedappp.. lembut lembek2 sedapppp..chwahhhhh... berkurun nak menyiapkan sampannya. makannya sekejap je sekali telan dah habis. sabor je la. amik je daun pisangtepi rumah. haii..bestnya la duduk kampung. nak apa je amik tepi jalan. duduk bandar ni.. daun rumput banyak la. lalang pon banyak. belom jumpa lagi resepi kuih buat guna daun rumput. sabor je la. huhuhuuuu.. then masak asam pedas ikan parang lagi. pengsan! tapi tak lunch pon sebab kenyang lagi. obek dan ma bali, semua dah siap masak. then siap2 sebab nak pegi rumah mama nak tengok opah. bawak kan bekal kuih tu sikit bagi diaorang merasa. opah suka la kuih lembek2 tu. hehehehe.. suka menyakat opah. sian opah tak larat dah. mmm... lepas borak2 petang pukul 4pm tu balik rumah ma balik. kemas2 lebihkurang, saya pon balik rumah sendiri pulak. begitu le ceritanya. malam dinner panaskan laok bekal tadi dan masak nasi je. gorengkan sikit ikan pekasam. perghhhhh... apa kelas piza burger semua tu. kalo dah dapat ikan pekasam makan sampai pening. hishhh.. hilang diet guwe ikan pekasam punya pasal.
~~
so isnin macam biasa la.. takde yang luar biasa. nezha pon macam biasa. nakal tapi manja tapi baik tapi pandai tapi degil. hehehehehhehe... obek pulak seperti biasa bz mengalahkan agong le kan. sabor je la ye.
~~
hari ni pon macam biasa. tapi hausnya sekarang ni ya tuhan. cuaca panas yang teramat sangat-sangat-sangat-sangat. perit pedih panasnya. kesian orang2 yang kena kerja kat luar tu kan. kita dok dalam banggunan ni pon kepanasan lagikan mereka yang kat luar tu. aduhaiiii.....
~~
apa lagi nak cerita ni? entah la..takde idea la. okeh la..nanti sambong lagi. selamat bertugasssss~~~`
~~
i love you obek...
i love you nezha...
i love all of you..
~~
p/s : saya nampak ada follower baru. terima kasih sudi jadi kawan saya. saya sayang anda semua.

Thursday, May 5, 2011

asyik2 kucing je..sesekali kena tukar gak...


hello murid-murid... salam sejahtera..apa khabar murid2 semua... kerja rumah semua dah siap?? haaa...hari ni kita belajar tentang binatang2 pulak ye. hari2 kita belajar tentang kucing jadi hari ni kita belajar tentang binatang lain. sapa tau ini gambar apa angkat tangan.. ye..pandai. semua tau ye ini ialah itik.... hehehhehe... amacam? boleh jadi chekgoo tak kalo macam ni caranya. cikgu tadika kompom dapat punyalah..cikgu sekolah menengah kalu.. ada sikit susah sebab budak2 sekarang kebanyakkannya lebih pandai dari cikgu. sabor je la.




heiii... ini le gambar itik yangs aya amik masa pergi makan2 kat rumah kawan obek hari tu. ala..yang saya cerita semalam tu kan. masa on the way balik kl tu kan kawan dia call ajak makan tu, ni le dianya. bukan le makan itik tu.. itik tu tengah jalan2 berdating masa tu. hujan lebat. dia tak dulik. dia kuar jugak dating2. huiii... apa la itik ni nanti demam tau la dia. ahhh.. apa ada hal. manusia yang ada otak pon ada gak yang sanggop meredah lautan api lagi pulak tu demi kekasih hati. hujung2 dah ada budak kecik dalam perot baru ko melolong melopong. sekian le jawabnya. eh..sorry..lari tajuk pulak. ok..apa sebab saya beriya2 nak amik gambar itik ni. itik ni kalo korang nak tau.. bukan main suka dia main air hujan yang mengalir tu. nampak gembira je. sudu2 air kejap tu pretttt... adoihai...sabor je la ye. nampak gembira je itik ni. tapi masalah dia kita tak tau kan. kesian dia. makan entah apa2. memang le tuan dia bagi makan tapi masa dia jalan2 tu saya tengok dia bantai je makan semua. cebisan plastik jajan pon dia telan. hehehehe.. ni itik zaman moden. masa huja lebat tu saya amik gambar dari dalam rumah je la. ye la.. lagipon masa tu orang lelaki sebok la bercerita. saya tak masok campor le kan. tu yang beriya2 amik gambar itik ni. sebab..saya rasa..saya sendiri pon dah berkurun tak pernah tengok itik real2 ni. betollll.....




bila hujan dah reda, baru saya kuar rumah le. apa lagi..main kejar2 dengan itik tu. ah... lantak la. memula saya takot juga. amik batu kecik2 baling kat dia. wahh.. dia tengok saya dengan renungan tajam korang. menakotkan je. bila dia pandang saya, saya cabot lari dalam rumah le kan. banyak kali saya kacau dia. saya pikir takde orang nampak, rupanya obek dan mak dia pulak nampak saya main2 kan itik tu. uwwaaaaa... obek kata baling2 le itik tu..kena kejar kang baru tau. obek habis je cakap kebetulan itik tu kejar saya sambil kembang2 kepak. uwwaaaaa...mencicit2 lari dalam rumah. benci lahh...saya kena gelak time tu. malu betol. lepas tu tak de dah kuar2 rumah. tunggu je kan meja tunggu orang tu siap hidang makanan. kat sana orang tu siap buat ayam bakar. tu yang lama tunggu tu. dok menunggu ayam siap bakar bagai. dengan laok apa lagi ye.. gulai ikan keli rasanya. wahhhh.. sejuk2 hujan tu kan dapat makan ayam bakar pepanas memang le best sangat. hahahahhahahhaa... walopon saya kurang suka makan ayam tapi special occasion macam tu harus le makan. sedap le pulak.
~~
okla... tu je la cerita pasal itik. hahahhahaa... ye la kan. hari2 cerita pasal kucing je sekali sekala tukar le pulak. anyway, takde apa le yang nak diceritakan hari ni. semalam tak masak. malas. heheheh.. kebetulan obek pulak balik cepat so ke pasar malam le kami. mmmm...saya tak pernah pergi pasar malam tu, biasa obek je yang pergi. tapi semalam saya pergi. biasa2 je la. saya beli nasi kerabu. sebab hari tu obek beli kat situ macam sedap pulak. tapi semalam ala2 kureng gitu. ahhh... macam2 lah. obek beli koteow goreng, pas tu beli apam balik dengan popia. air tak beli sebab kat rumah ada air. biasa tu gatal jugak nak beli air soya ke apa ke kan. kata berjimat cermat. hahahhaha....
~~
malam2 tengah tengok tv sekali tingtongggg.. ha sudahhhhh.. apa le pulak halnya. dengar orang bagi salam. owhhh.. makcik suspen you all.. ingatkan apa le tadi. kelam kabut semua cari baju proper. ate kata dok rumah harus le yang tak sesuai dilihat oleh orang luar rumah tak gitu. suruh obek pegi tengok. sekali makcik tu nak jumpa orang rumah katanya. haaa sudah.. apa hal le pulak. nak suruh masok persatuan kah? nak jual ubatkah? nak minta tolongkah? macam2 pikir. sekali rupanya...... makcik tu nak jemput kenduri kawen anak dia laa.. adoi hai.. bikin suspen je makcik ni. ooo..makcik rumah hujung lorong saya ni jugak, nak buat kenduri kawen anak dia bulan 6 nanti. tu yang dia edar2 kad tu. saya tanya masak sendiri rewang2 ke katering? mana le tau kan. kalo masak sendiri rewang2 harus tunjuk muka potong bawang pakkal sebijik. kalo katering makcik datang makan je la. hahhahahha.. makcik tu kata katering. oooo..ok2.. bagus. insyaallah.. kalo takde apa aral melintang kami datang. then makcik tu tannya jiran2 sebelah saya tu mana yang saya tau tu saya sebut le mana yang saya tak tau tu sekian le. ni le nama berjiran. lebihkenal dinding rumah dari kenal tuan rumah. habis...dah masing2 kuar rumah gelap, balik rumah gelap. camne nak kenal. weekend memasing pon ada hal sendiri kan. kot2 la ada terserempak time tu je la pon nak angkat2 tangan say hai2 bye2. hehehhehe...
~~



tu la korang... asyik dok cerita itik kan dah ada kucing hitam yang marah. nampak tu mata berchahaya2 bersinar2 memancarkan api kemarahannya. muwahahhahahaha... alahai nezha..dia ni tahap cemburunya melampaui betol. kadang saya naik geram. kalo saya pegang budak2 kecik tu main2 kejap kat luar rumah, dia kat dalam tu menjerit2 membising. sabor je la.
~~
ok la.. tu je la kot nak cerita hari ni. nanti sambong lagi. doakan kebaikan untuk semua orang.... hari ni obek ada tugas penting. semoga semuanya lancar dan berjaya. susah rupanya kerja dia tu. owhh... saya doa banyak2 semoga semuanya baik2 belaka. ilebiu obek..
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you...

Wednesday, May 4, 2011

weekend yang panjang, perjalanan yang jauh, kepenatan yang tak terhingga..



assaalamualaikum...
asuhai..lama betol tak menulis. tak menulisa dan tak membaca blog. hehehhee.. apa boleh buat, keadaan tak berapa nak mengizinkan. bz pon ye, tak sempat pon ye, macam2 hal pon ye. ni dah cuti 3 hari tu lagi la bertambah2 bz. macam2 tempat kena pergi.
~~
so kawan2 semua apa khabar? sihat? sihat je la hendaknya ye. saya pon sihat juga. obek pon sihat, nezha pon sihat, budakkecik pon sihat cuma necho macam tak berapa nak sihat. entah le kenapa monggok je rupanya. risau jugak tapi harap2 bukan yang serius la.
~~
rasanya seminggu lebih dah ye saya tak menulis. aduhh..nak cerita pon dah terlupa la kejadian2 yang seminggu tu, cuma yang kejadian masa cuti baru2 ni je ingat. so, sempena cuti hari pekerja hari tu, saya pergi kenduri kat jengka. yeee...jengka pahang tu. wahwahwahhh..sebelom pergi dah terbayang dah kejauhannya ni. saya ni bukan jenis suka jalan jejauh. cepat penat. lemas. khamis petang tu pil datang kl la..stay dekat rumah saya sebab nanti nak bertolak sama. wahhh..tungtangtungtang le saya masak untuk dinner malam tu. habis..pil nak datang takkan tak masak kot. bikin spoil nanti. hahahahhahaa... masak yang senang2 sudah. janji ada makanan. so malam tu saya masak sambal tumis sotong, goreng kacang buncis letak suon, masak lemak ikan. tu je la. dengan buah oren, air teh o dengan air suam. settle. mil saya nak sponsor bunga telor untuk pengantin. sebab pengantin tu kiranya sepupu obek la. bapak pengantin dengan mil saya tu adik beradik. so, sepupu le tu kan? kalo salah sorry le. kurang pasti tentang salasilah ni. hahahahhaha... dia dah belikan bunga telor cuma saya kat sini tolong rebuskan telor je la. huisss... mil datang punya pasal, nak rebus telor pon dah jadi tak reti. pengsan! sabor je la. hujung2 cakap kat dia mak masak le sendiri...saya tak reti takot kang pecah telor. hahahhahaa.... nasib le kan.
~~
so, esoknya hari jumaat lepas breakfast kitaorang pon bertolak le ke jengka tu. jengka 24 nama tempat tu. entah le. saya tak pernah sampai. so, perjalanan adalah meriah. apa taknya. bersembang dari kl sampai ke jengka. sabor je la. ooo..pertama kali lalu kat lebuhraya pantai timur. menarik juga. so, tak le jauh sangat, dalam 2-3 jam dah sampai. cuma yang terasa jauh tu ialah dari jalan besar nak masok ke gugusan jengka tu je la. takpe la... pengalaman menarik. sampai sana dah tengahari, terus pegi rumah pengantin. masa ni tengah rewang2 le. kami tak makan sebab dah berhenti makan kat pekan. cumanya nak baring meluruskan pinggang je la. ada disediakan rumah persinggahan. wahhhhhhhhhh.. besarnya rumahhhhhh... apa korang ingat rumah orang felda tu kecik2 kayu ke? nehi kkabi nehi..besar2 luas2 melaut2 tau tak! aduhaiiii.. bestnya la kalo dapat rumah macam ni. boleh dikatakan majoriti semua rumah besar2 le. kuss semangat. so, sampai rumah persinggahan tu, tak le jauh, selang 2 buah rumah je dari rumah pengantin tu, kami pon mandi2 le merehatkan diri.
~~
lepas isyak..kami pon bersiap sebab pengantin nak nikah dah ni. sekali hari hujan da..bukan kecik2 hujan, bapak hujan. amboii.. plan asal nak nikah kat masjid, tapi sebab hujan lebat sangat, tukar jadi nikah kat rumah. owh..tema adalah hitam merah. cantik. pelamin cantik, hantaran pon cantik, siap ada teddy2 bear lagi. so cute! so, meredah hujan le kami malam tu. takpe..demi pengantin, redah jugak le. tetengah tok kadi dok baca2 berkhutbah tu, ad ale pulak kala jengking masok. hantu betol. patot le orang dok kecoh2 je ingatkan apa. haihh.. haa..jangan le pulak buat spekulasi yang bukan2. orang melayu ni pantang ada benda lain sikit, mula la nak cakap yang bukan2. orang 'hantar' itu ini le, begitu begini le. ya allah..cuba le bukak otak tu sikit. biasa la kan. musim2 hujan ni, dikeliling pulak pokok kelapa sawit, macam2 le benda yang keluar. dia pon nak tengok pengantin agaknya. sabor je la. so, orang dah buang kala jengking tu maka keadaan seperti asal le balik. so, pengantin lafaz sekali aje. chewahhhh... lepas tu..apa lagi..serbu meja makan le. dah kata hujan, malam pulak tu, lapor le jadinya. laok adalah best. malam tu makan nasi putih, gulai lemak nagka, goreng ikan & ikan masin, sambal belacan, rendang daging, apa lagi ye?? lupa dah. tapi.. ya tuhan, pedas yang bukan main2. makcik terus ternganga kat situ, tup2 terus sakit perot. mujur je muka hitam kalo tak dah nampak dah muka pucat. terus nagdu kat obek, tak tahan sakit perot sebab pedas sangat. obek teman balik ke rumah persinggahan tu saya pon bersih2 badan terus baring. sapu ubat semua. aduhai..dalam hati jangan le sakit sampai esok. nak tengok pengantin. eehhehehehe....
~~
esoknya...alhamdulillah... dah elok sakit perot. breakfast orang tu buat nasi lemak. boleh tahan la sedap. tak berani amik sambal tumis ikan bilis tu. saya makan nasi kosong je dengan ulam timun dan makna telor rebus. huiii..kena hati2 wooo.. tak mau sakit2 ni. relax jap, dok mengusik pengantin lelaki, buli2 dia apa yang patot. hahahhahaha.... tengahhari tu siap2 untuk bersanding. cuaca panas. syukur. bersanding awal..pukul 12++ dah bersanding. bagus juga, cepat sikit nak balik tu kan. masa berarak tu... saya jalan dengan obek..eh..terasa macam bersanding lagi sekali pulak. dengan kompang2 semua tu kan. awww... gatal betol. hahahhahahaha.. ate katanya mengimbas memori. hahahhaa.. sabor je la. sanding2, tangkap2 gambar, then apa lagi makan la. wahhhh.. kali ni menu lagi best wooo..banyaknya laok diaaaaaa..pengsan! dia tak buat nasi minyak, tapi nasi putih biasa, tapi laok dia..marvelos!! makcik tambah nasi makcik tak dulikkkk... sedapp.. laok gulai tempoyak ikan patin (habis, kata pi pahang, sure depa buat laok trademark dia ye tak? bagus.. kalo tak nanti kot teringin makan kat kedai mengerikan tak pasal2 kena bayar seribu makan gulai tempoyak ikanpatin), lepas tu laok rendang daging, ayam masak merah, gulai lemak putih umbut kelapa, acar timun, sambal ikan masin, pucuk ubi masak budu (yang ni saya tak makan, bukan tak nak.. tak sempat, dok belasah gulai tempoyak ye, obek kata not bad), lagi apa ye? tu je kot.. ada bubur kacang. tengah makan tu makcik rewang tu hantarkan ayam golek pengantin ke meja saya. heheh..terima kasih makcik, kalo tak tak merasa le kami. sedap gak ayam tu. meja pengantin biasa le.. lagi macam2 laok ada. saya tak dok kat situ, kasi le orang2 tua dok situ. lepas makan, diaorang bagi tapau2 untuk balik, kami pon balik.
~~
owh..kebetulan time tu william pon kawen ye. saya tak tengok lansong, entah le camne rupanya, cantik ke, best ke tak diketahui. kami balik kl dulu. ye la.. kena tengok budak2 tu dulu bagi makan kemas apa yang patot. masa saya takde dah upah budak kerja obek untuk bagi makan dan bersihkan uk-uk budak2 tu. sampai kl singgah dulu pulak rumah kawan obek.. ada buat makan2. adoii... hujan lebat masa ni. pukul 4pm masa tu rasanya. tak singgah member dah asyik call2 je bila nak sampai bila nak sampai, nak singgah saya dah penat. takpe la..singgah je la obek kata, so singgah la. sampai rumah kemas2 apa yang patot mandi2 semua, lepas isyak bertolak ke muar pulak. huiii.. atas jalan aje hari sabtu tu. sabor je la. sampai muar pukul 11pm macam tu. apa lagi..tido laaaaaaaa...macam nak patah2 badan ni rasanya. penat!
~~
pagi ahad tu pulak pergi rewang rumah makcik obek..sebelah rumah mil je la. dia buat kenduri cukur rambut cucu terbarunya. hehehhehehe... adoi.. so, pegi la rewang2 potong2 semua tu. saya suka je potong2 tu..meriah. so, menu kat rumah tu ialah nasi putih, kari ikan, ayam masak merah, rendang daging, gulai lemak labu. kuih2 banyak la. balik rewang tolong mil pulak buat kuih sebab nak hantar ke rumah orang tu. buat donat dan kuih kelapa. ooo..baru le tau macam tu rupanya buat kuih kelapa kesukaan saya tu. senang je. tapi oven adalah meragam. hehehehhe..oven tu oven saya, saya bagi kat mil sebab tinggal sini pon tak digunakan. so, bagi je la kat dia. oven tu pulak buat hal.. api bawah takmau panas. sabor je la. udah le nak kena bakar balik kat dapor untuk keringkan bawahnya. mak midah kata...oven ni kan.. tuannya datang terus dia buat perangai, selama hari ni elok je masak kek, masak kuih. ni tuannya ada terus merajuk takmau masak pulak. hehehehheheh.. alololo...sayangggg dia. oven jangan majuk2 ye..saya sayang semua. dah last2 nak habistu baru dia elok. maybe betol oven tu ada sikit hangin agaknya. hehehhehee....majlis bermula lepas zohor pukul 2 tu saya tak pergi. sebab dah tertidor! hahahhahaa..nasib le. sedor2 dah pukul 4pm. bangun terus mandi2 kemas2 baju nak balik kl dah. pukul 5pm bertolak ke kl. jalan slow2 sebab kereta banyak kat aea PD tu. semua dok pakat pergi pesta air agaknya mandi laut. jem kat situ. singgah makan nasi lemak dulu baru balik rumah. balik rumah.. sambong tido.
~~
hari isnin, baru betol2 demam. bangun pagi bersihkan budak2 tu saya baring balik. ingatkan nak baring kejap je, rupanya terus tido. sedar2 obek kejut tanya nak makan ke tak. owhh.. tak sihat rupanya saya. tapi paksa diri bangun juga siapkan makanan. lepas makan, tido sampai petang. hehehhehe.. petang bangun dah sihat dah. dah boleh lompat2 dah. syukurrr....
~~
so, tu la cerita weekend saya. panjang pulak menulis hari ni. biasa la..kata gian dah lama tak menulis. rasa macam nak tulis2 lagi tapi rasanya cukup setakat ni dulu. nanti sambong lagi. nak pi jalan2 baca blog orang pulak.
~~
i love you obek..
i lobe you nezha..
i love all of you...