mari mencari....

Google
 

Thursday, September 22, 2011

cerita ringkas...


hello...
mmm..seperti biasa dah start balik le kan takde idea nak menulis. hehehehe... biasa la tu. banyak benda lain yang nak dipikir tu le pasal. anyway... permintaan anda2 semua untuk tengok gambar bebudak belakang akan dilaksanakan. diaorang tu malu2 kucing lepulak. macam tau2 je saya kuarkan camera dia pon melompat2 lari. geram lah. sabar ye sabar. saya pon takde koleksi gambar diaorang tu. nanti saya buat ye.
~~
so, apa nak cerita hari ni? nezha biasa je sihat walafiat. manja terlebih. pantang nampak kita relax mula la dia mengeow2 menjerit then terus baring tergolek suruh garu perot. sorry ye. saya nak relax2 tengaok tv. perot sendiri garu sendiri le. obek selalu jadi mangsa sekarang. dia nampak je obek baring kat sofa nanti dia datang gesel2 tangan obek. hehehhehehe... merasa le amik alih jawatan menggaru perot tu. takpe... layan je la.
~~
petang semalam dengar budak nangis2. haa...sudah. sapa le pulak yang nangis ni. kejiranan sini kurang ada budak2. kebetulan waktu tu obek pon balik keje so saya kuar bukak pagar. owhh... rupanya anak jiran sebelah nangis. saya tanya kenapa? mak dia cakap dok bergaduh berebut anak kucing dengan anak jiran lagi satu. lorr.. budak2 ni. anak kucing tu anak kucing terbiar. mak kucing tu beranak then pindah randah anaknya ikut sukati dia je. hari tu dia ada datang rumah saya. tapi letak anak dia kat depan. bawah kereta. mulutnya pulak ya tuhan.. bisinggg meow2 tak berenti. hehehehe... nak alihkan ke belakang kang mak dia tak tau lak kan, so biarkan je la. hari tu ada 3 ekor, tapi semalam akak sebelah cakap ada 2 je. mmm... nasib le tu kan. dah cakap kat luar tu banyak anjing2 jalan2 tu. so, mak dia pon pujuk2 le anak dia jangan nangis. akak tu cakap nak main kucing pi rumah aunti (saya le tu), rumah auntie banyak kucing. saya kata ha.. mari la tengok kucing kat belakang. taknakkkk..katanya budak tu. mak dia kata jom2 kita pi tengok, ada kelabu ada hitam.. jom.. budak tu jerit nangis... taknakkkk... nak amik terussss!!!!!! hah? saya kata kalo amik terus aunti yang nangis nanti lagi terok. hahahhahaha.... budak2 kan. sukanya sekejap tu je. lepas tu kang dia pon lupa. pas tu saya pon masok rumah. mak dia pujuk2 dia lagi entah le cakap apa2 ntah. hehehehhehe.. budak tu kecik lagi tadika rsanya. alalalla.. kalo nak datang main kucing saya takde hal. lagipon kucing tu ada je lepak2 kat belakang tu bukannya dalam rumah pon. hehehhe..so cute budak2 gaduh.
~~
pagi tadi saya hangin betol. tengah kemas2 bilik saya carik selimut takde. bengang tau tak. takkan le hilang macam tu je. saya ni dah le cepat je nak naik darah makanya mengempas2 le saya masa tu sambil mulut bebel2.
~
he : apsal ni? ngamok2 ni?
she : ye la..carik selimut ni ntah mana halanya. takkan le hilang pulak tetiba je.
he : carik selimut? mmmm...
she : ye laaaaaaaaaaaaa...carik selimutttttttt..hilanggggggggggg..
he : ......
she : (bebel-bebel-bebel-bebel)
he : tu apa? bukan selimut ke tu yang sangkot kat bahu tu?
she : hah?? erkkk... hehehhehe..sorry...
~
hantu betol. rupanya selama saya membebel tu selimut tu ada je tersangkot kat bahu saya. dah siap lipat pon. lorr.. tak perasan lansung. ada terasa benda kat bah tak entah le tak tertoleh le pulak. hahahhahaha... sorry le ye. makcik tak perasan.
~~
malam tadi saya try test cuba buat kuih getas. tau ke kuih getas tu camne? ala..yg macam kuih gelang tu...tapi ni dia tepung pulut ada campur kelapa parut sikit. then goreng. masa nak buat gula salut dia tu jenuh le menalipon sana sini tanya camne ke gayanya. saya tak pernah buat gula tu. so, call ibu. ibu cakap masak air gula, sukatan 1:3, means, if gula 1 cawan, airnya 3 cawan. oooooo...gitu ke. pas tu dia kata tunggu sampai mendidih, sampai ada buih2 besar. hahh..sudahh..camne lak tu kan ada buih2 bagai. parti buih kah??? pas tu dia cakap kena hati2 jangan lak kang sampai jadi gula hangus lak. adoihaiiii...susahnya. banyaklak cengkadaknya. tak boleh ke mesin je gula tu buat macam gula salut donat tu? ibu kata, pemalas punya budak. buat sampai jadik!!! erkkk.. baiklah..saya cubaaaaa. so, mari kita cuba2.. ooo.. api slow je ye. tunggu punya tunggu punya tunggu..dah jadi buih2 dah. owhh.. rupanya dia jadi macam buih2 kecik halus tulu banyak macam buih sabun tu. pas tu dah lama sikit baru dia jadi buih besar. so, kasi tuang itu kuiih yang dah digoreng tadi. then kacau sampai le jadi gula putih macam kuih gelang tu. hasilnya??? yahuuuuuuuuuuuuu..menjadi. best2. tapi kena praktis lagi supaya menjadi lebih cantik. yang semalam punya gulanya macam ada yang bertepek gitu. tak cantik sangat. tapi boleh la untuk cubaan pertama kali. so, malam tadi makan kuih tu dengan obek. ala.. buat 10 bijik je. tu pon tak habis. buat ngabiskan gas je. beli je senang singgit dapat 3 bijik. hahahhahahaha... takpe la.. kata nak cuba. tak cuba kang tak tau. gitu le ceritanya. gamabr takde sebab semua dah selamat.
~~
apa lagi nak cerita ni? ni kang mau lak bulan depan baru sambung menulis lagi nih. huhuhuh.. agaknya cukup takat ni dulu la ya. nanti sambung lagi. byee!!!
~~
i love you obek...
i love you nezha..
i love all of you...

2 comments:

antalya said...

owhh sedap kuih tu.sy suka sesangat

meowwmania said...

rajinya buat kuih, kagum tol lah hehe..