mari mencari....

Google
 

Saturday, March 24, 2012

aktiviti makan-makan terkejut...


yuhuuuu...
lama menyepi, biasa la..seminggu sekali baru nak update tu dah kira bagus kan. hehehhe... sebenarnya selalu je masok tapi tak berupdate cuma jalan2 baca blog kekawan. haaa..kali ni nak cerita pasal hari rabu lepas, tetiba je kan telah terjadi kejadian aktiviti makan-makan terkejut yang tanpa dirancang.
~
alkisahnya sibudak akak belajar buat kuih melaka. chehhhh... dari pagi sampai ke petang bersms dengan saya tanya cara2 membuatnya. mmmm.. rasa saya le kan, the whole week tu pon dia dah dok sms tanya. hehehhehe.. takpe... disebabkan dia bersemangat, kita bagi lagi motibasi supaya dia bertambah rajin. memula bejalar buat le kuih senang2 dulu kan, dah teror esok2 baru le buat kuih yang lagi susah gituuu... tu pon dah cukup bagus ada hati nak belajar buat kuih (selama ni tau makan je kan). hahahhaha....
~
so, lepas explain seterang-terangnya kat dia, dia kata di apon nak buat le kuih buah melaka tu. bagus2. saya kata kalo dah siap nanti hantar ke rumah saya nak rasa. chewahhhhh... cakap2 ayam je la kan takkan dia nak hantar pulak. sekali dah petang tu katanya kuih dah dipaket mau dihantarin ke rumah saya. waduhhhh..kaget ini. ye la..orang datang mesti mau kemas rumah masak lebih kurang kan. paling terok pon goreng cekodok ke. takkan hantar sampai pagar je. sekali dia kata ibu pon nak datang sekali. haaaa....sudahhhh.... ibu kalo datang saya lagi debar2. sebab apa? sebab kalo masak tak best nanti ibu bising. hahahhahahaa.... ye la.. ibu kan pandai masak kang dia ceramah pompuan malas masak bingit tinga makcik nanti. sekali dia sms lagi sekali kata bebudak adik & aish pon nak datang. ya tuhannnn... datang jangan tak datang. tetamu nak datang mesti disambut. so, saya inform obek cakap ibu & the geng nak datangrumah malam ni lepak, minta dia balik cepat dikit. kalo tak kang pakcik tu pukul 11pm baru nak nampak muka. gggrrrrr...
~
lepas inform obek, inform sekali nak singgah kedai nak beli barang masak untuk malam ni. otak dah ligat dok pikir nak masak apa yang senang, cepat dan mengenyangkan. pikir jangan tak pikir. last2 decided nak masak nasi lemak, sambal tumis sotong, goreng telur mata, dan buat bubur pisang letak biji sagu sikit. sebab ada sebiji pisang tanduk kat rumah tengah sedang elok dibuat bubur. okehhh.. set!!!!! bali cepat2, maka berkungfu la kelam kabut. dah kata diaorang nak datang around 8pm, kena siap cecepat le. minta tolong nezha kat dapur takde le pulak mamat tu nak tolong. tolong menyebok ye ada la. gggrrrrrr.... cuba le tolong goreng telur ke, tolong lap2 dapur ke..ni tak. melepakkkk je 26jam sehari. geram sungguh lah! lepas siap masak baru kemas rumah depan sapu2 lap2 apa yang patot. padan le muka. selama ni pemalas lap2. bila orang nak datang baru kelam kabut nak lap itu ini. hehehehhehee...
~
so, dah alang2 berkumpul tu inform almaunah sekali la if dia nak joint. reramai baru le best kan. dah tentu2 last minute punya decision tapi dia datang jugak. yahuuuuu.. malam tu rumah meriah sungguh. bising memekak mana dengan aish lawan main game dengan obek. menjerit2. macamkan lawan bebetol. eeeee....dengan budak kecik pon jadi la obek ni. yang buat lagi best, obek kalah main game tuh. hahahhahahahhaa.. owh... sungguh tak ku sangka, rupanya budak kecik lagi teror main game dari obek. waduhwaduhwaduhhh..... so bila dah kumpul2 nak makan sekali diaorang kata makanan ala2 tak mencukupi. cuak makcik tapi mujur almaunah ada bawak spageti spare, so, apa lagi..tungtang tungtang kejap tu jugak buta spageti goreng. amboiiii.. sedappppppp sangat saya masak spageti goreng tu malam tu. yahuuuuu.. tapi ibu kata kurang masin. chehhhh... ala..ibu tu memang kuat masin orangnya. hehhehehe.. goreng simple je potong bawang putih dan bawang merah, cili api potong2 sikit, letak baked beans, letak chunky tuna. sodappppppppp..... so, menu malam tu semua selesai. macam nak meletop perot makan. ye la.. biasa saya makan sorang je dinner or makan dengan obek 2 orang terkontang kanting, sekali malam tu tanpa disangka2 ramai pulak jemaah. bestnyaaaa... saya suka. itu gambar atas tu le sebahagian dari makanan yang kami makan malam tu. gambar muka orang makan harap maaf le ya tidak boleh dipaparkan kerana ekspresi muka yang kurang memberansangkan. al-maklum, semua tengah lapar maka muka makan adalah mengerikan. hahhahahahhaa.....
~
lepas makan, lepak2 borak2 tengok tv. yang lelaki semua bantai main game. membising je hiyarghh hiyarghhh.... yang pompuan tengok tv dan borak2. tapi saya amatlah bahagia malam tu sebab budak adik tolong cabutkan uban. hahahahhaha... alamak, baru le teringat nak kena top-upkan hp dia sebagai upah cabut uban. ya ampunnn. .terlupa sungguh. mujur menulis ni baru le teringat. takpe, kejap lagi pegi top-up. lepas tu ibu lak sambung. uban saya? ye sekian, banyak betol. huhuhuhuhuuu..sedihnya. dah tua rupanya saya. uwawwaaaa...
~
malam tu nezha tak senang duduk. sebab orang ramai dan bising2 kaco dia nak tido dan amik tempat dia selalu lepak. heheheh..dan juga asyik kena buli dengan bebudak tu. hahahhaha..rasakan kau nezha! almost 12 baru diaorang bergerak. bestnya. walopon penat terkejar2 masak dan kemas rumah, tapi seronok. maklum la.. biasa rumah tu sunyi je tak de berbunyi. sesekali ada orang datang baru le terasa kehadiran orang. lenkali datang lagi yeeee...
~
so, gitu le ceritanya. lagi nak cerita apa? mmmmm... weekend ni entah le. macam ada program je ma tu. mesti nak kena bawak dia pi memana le tu kan. obek kerja. nezha..mmm..selain dari makan tido apa lagi ye yang dia buat? owhh.. menyepah2 barang. bagus2. sepahkan la lagi.
~
ok la. tu je la kot nak cerita. nanti kalo ada apa kejadian lagi nanti saya sambung tulis2 lagi. hari ni malas betol rasanya. nak buat apa pon takde mood. owhhhh....
~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you...

2 comments:

~daRLee ZuRiS~ said...

Walaupun penat, tapi seronok! :)

zh-ena said...

wow sambal sotong sedapnya leeya