mari mencari....

Google
 

Thursday, March 29, 2012

makan pedas..sakit perut!!!...


image source : google image


hello..
aduhaiii... hari ni tadi telah berlaku satu kejadian yang sepatutnya telah diexpect akan terjadi, akan tetapi degil punya pasal merasa le memerut sepanjang hari sampai le sekarang!!! now dah pukul 1050pm dah. huwaaaaa..nangis sehhhh...
~~
al-kisahnya macam ni, tadi pegi lunch. seperti biasa, sorang je la kan, tak kuasa le beramai2 ni. so, dari pagi memang terasa lapar sangat sebab malam semalam tu tak makan pon, just beli kehepsi tunggu obek balik kerja konon nak makan sama sekali orang tua tu pukul 1130pm baru nak muncul. dari kelaparan perot dah jadi masok angin so tak berapa nak makan sangat le. obek pon makan seketol je. dia pon perot dah masok angin. anyway... tu yang pagi ni lapar semacam jekan. so, pegi le lunch. wahhhh.. tengok laok macam semua sedap2 nih. ikutkan hati semua laok nakdicekau. dasar pelahap sungguh lah! so, amik le nasi, amik laok kerabu mangga dan ikan goreng dan sambal belacan. chewahhhhh... kononnya... tak sedar diri tak boleh makan pedas pegi jugak makan sambal belacan tu. habis tu.. dah tau pedas sambal belacan tu kan bukannya tak boleh tolak tepi sambal tu, boleh je, ni tak.. nak jugak makan. ikut hati katakan. masa tengah makan tu lagi perut dah bagi signal. hambekkkk.. tapi buat tak peduli je. makan jugak bagi habis. rugi kalo tak habiskan.
~~
lepas je makan memang totally sakit perot. dengan pedihnya, dengan tak selesanya, dengan masok anginnya ya tuhannn.. ye betol. tuhan je yang tau camne rasa perut masa tu. so, terus la makan gavisc*n tu kononnya nak bagi lega. sebelum ni kalo makan tu kejap tu dalam 1jam lebih tu dah boleh ok la. tapi malangnya kali ni tak boleh le pulak. so, after 2 hours, makan lagi sekali. pon tak elok jugak. agaknya dah tak lut agaknya perot tu dengan ubat. dah imune gamaknya. minum air suam panas bagi reda. pon tak jalan. petang tu dah jadi cerry berry pulak. siap muntah semua. biasa kalo sakit perut gini memang muntah2 semua tu, agaknya lendir2 bisa tu keluar agaknya. ingatkan dah lega, rupanya takkkk... ya allah..serba tak kena rasanya. nangis le jawabnya. ngadu kat obek. obek kata baring. mana hala nak baring? atas meja sambil pelok lappy? hahahhahahha... ntah hapa2 je. malas le nak baring2 ni, so kasi tahan jugak. senja tu memang all out segala isi perot. apa pon tak boleh buat. uwwaaaaaa.. so, sampai sekarang dah 3 kali pegi melawat mr.tan. harap dengan lawatan itu telah meredakan perasaan perutku ini. pedih masih lagi. tak surut2.
~~
ehhh.. kenapa le tak pergi klinik ha?? hishhhh.. memang degil budak ni la. dah tua2 pon tak reti nak pergi klinik kalo sakit. entah le.. bukan apa, rasa macam tak perlu je pergi klinik. muwhahahhaha... tapi still sakit2 lagi ni. kalo la kan.. kalo laa. ni cerita je.. kalo tak elok lagi, apakah boleh cuti2 malaysia esok? apakah???? motif sungguh la..
~~
nezha? ahhhh.. dia bukan pedulik saya sakit tertonggeng ke terlentang ke apa ke. yang dia tau bekas makan mesti mau penuh. tapi dia teman jugak saya masa saya memerut tu. dia kan makhluk hitam penunggu setia yang akan mengekori saya kemana juga saya pergi. hehehhehe.. sayang nezha.
~~
obek belikan ubat pil chikittekon. mmmm..belasah je la makan. harap boleh elok. dah tak larat sangat badan rasanya.
~~
so, i had learnt my lesson on hot & spicy food the hard way... lenkali nak makan pedas lagi tak????
~~
i love you obek..
i love you nezha..
i love all of you..

4 comments:

~daRLee ZuRiS~ said...

Perut manja nie, tak makan pedas.heheee..
Tp sesekali mesti nak makan gak kan

MOKCIK AZWA said...

Tak dapek den nak nolong huhuhu...

len kali makan la lagi yang pedas2 masa perut kosong ya..ihikss...

p/s semoga cepat sembuh :)

KucingMalaysia said...

makanan pedas tak elok lah awak, lagi2 kalau yg cili nya tak berapa masak/biji cili tak dibuang.. boleh menyebabkab buasir tau! hati2 ye lain kali ;)

saya said...

zuris--tu la..sesekali tekak tu tinginjugak nak merasa sedapnya pedas tu...

mokcik--uwaa..mokcik gelakkan saya ye.. uwaaaa....

km--melayan tekak punya pasal, sakit tak dikira..