mari mencari....

Google
 

Thursday, May 31, 2012

warna kain baju seluar luntur, tensennya!!!!....

hello...
mari sini pepagi nak membebel nih. iihhhhhh....geram sangat ni tau. pagi tadi basuh baju. biasa la kan. dah basuh siap semua then sidai le. sekali masa sidai tu tengokmkat baju kemeja obek ada macam bertanda2 tompok2, haaa...sudah.. ni apa kebenda lak ni kan. ingatkan kelam2 gelap pagi mata tak berapa nak awas sangat kot terbayang2 ke sekali tengok bebetol haaa...sah sohih baju kemeja obek udah terkena warna luntur melekat kat baju tu. aduhhhhhhh.... tensennya!!!!!! rasa nak menjeritlah. in fact, memang dah jerit pon. bengang betol. dah le pepagi banyak benda, baju tu pulak kena warna luntur. saya syak warna tu dari seluar katok saya la sebab kaler ala2 hijau macam seluar tu. haiii...seluar tu dah berkurun takkan masih luntur warna every time basuh.  masa basuh tu takde nampak apa pulak. ni mesti dia kena masa lepas bilas then dalam gap time nak pi sidai tu kene masa dalam baldi. aduhhhh...dah le terpaksa ke bilik air lagi membasuh kemeja sehelai tu. sekali sental2 taknak keluar warna tu!!!!! uwaaaaaaaa...... drama sungguh la pepagi ni. dah le kemeja tu baru lagi, baru 2-3 kali pakai. dah saya sental tak boleh kuar gak warna tompok tu saya rendam je dulu kemeja tu. hope petang kang dah keluar le warna tompok2 tu. harapnya la. kalo tak keluar gak, basuh je la then sorok. hahahahahaa...nanti if obek tanya mana kemeja tu dendiam sudah..wahwahwahhhh..boleh ke gitu?
**
so, korang ada idea or cara or petua apa2 if baju terkena warna luntur dari baju lain? camne nak hilangkan tompok2 warna parasit tu? rendam ke? sentak ke? boh klorox kang harus dengan baju2 tu sekali terus takde warna lansung kang...camne ni??????

3 comments:

zh-ena said...

try letak air soda atau soda bikarbonat..insyaAllah hilang

meowwmania said...

cer try basuh guna sabun mandi ;)

Misz Pinkie Winkie said...

hahaha..sorokkan jerk..pastue ckp tak tau..rerasa obek percaya ker..hihi