mari mencari....

Google
 

Tuesday, June 26, 2012

cerita pasal last weekend...

hello...
lama pulak rasanya tak menulis. hehehehe...seminggu jugak la rasanya. alalalala...tak sempat la. menulis di blog takde, tapi jalan2 baca blog ada. seronok baca kisah orang..macam2 peristiwa. ok..sekarang nak cerita peristiwa saya pulak.
*
last sunday kan ada buat kenduri sikit. dah nak ramadhan ni ramai je yang buat kenduri arwah tahlil dan macam2 le. rumah ma ponbuat juga. seperti biasa...saya dengan ma le jadi tukang masak, kami juga le jadi tuan rumah. hehehehe..penatnya jangan cerita. macam nak pengsan. ramai juga yang hadir. kawan2 obek pon datang juga. syukur semua berjalan lancar. obek ngelat dia lari tak buat kerja. gggrrrrr.geram betol.  nanti dia nakkena ni. huhhuuuu...lepas siap kenduri kemas semua bagi settle. ye la...saya tak senang hati if tak kemasbagi settle sebab ma tinggal sorang takkan nak dia pulak yang kemas. melampau letu. habissemua periok kuali lap lantai sidai kain serah kemas segalabaru le saya gerak balik. gerak dalam pukul 7pm. balik rumah dah satu kerja pulak nak mengemas sinezha mondok tu. ya tuhannn...al-maklum..member kenatinggal 2 hari, dah macam pasar borong rumah saya tu dikerjakannya. apa nak buat, sayang punya pasal kemas je la. dari pagar dah dengar suara dia menjerit. hehehehehe...tau takot. muka je majcam gangster, tapi penakot ya tuhan....malam tu ingat nak tido mati, sekali tertengok bola la pulak. pengsan!
**

Saturday, June 16, 2012

jerebu...

hello..
tak sangka sungguh jerebu tu muncul kembali. mula2 hari tu ingatkan mata kelabu. al-maklum, bila tak pakai lense or spek semuanya kelabu kelam2 gitu pemandangannya. hahahha... mula2 obek cakap jerebu coz ada kebakaran katanya, tapi saya tak percaya sebab ingat dia main2 je sebab masa tu saya tengah dalam usaha mengajak dia keluar bersuka ria tapi dia kata sekarang tak boleh keluar coz jerebu. chehhh.. ingatkan main2 rupanya betul2 da... takpe la.. kebetulan pula dah berapa lama tak hujan kan. mmmm.. kalao malam2 memang panas. hari ni tadi jiran sebelah pasang aircond nampaknya. huhuhuhu... dah tak tahan sangat la tu agaknya. tambah ada budak2 kat rumah. lagi le panas. apapon, syukur sebab masih boleh bertahan dengan cuaca yang macam ni, betol tak. jerebu2 ni pada sesapa yang semput tu kena extra jaga2, senang je kenanya nanti. owh.. dan minum air banyak2. air putih air kosong ye.. bukan air coke or limau ais.. tu memang penyedap tekak tapi hujung2 sakit tekak dibuatnya. hehehhee...
~~
pagi tadi keluar. ehhh.. bukan pagi la, dah tengahari. pergi lunch. lepas lunch pergi area chow kit pulak. nak mencari bekas stainless steel yang buffet tu. bukan apa, ma nak kenduri tak lama lagi, kenduri doa selamat le ma nak pergi umrah nanti bulan ramadhan esok. so nak le buat makan2 sikit. sebelom ni kadang pinjam surau punya  bekas buffet, or buat secara hidang. lama2 rasa apsal le tak beli je sendiri bekas tu, so takyah le setiap kali nak kenduri tu nak kena pinjam je. kalo time order catering memang le takyah risau benda2 tu, ni kalo bab masak sendiri ni yang macam2 nak pikir. kali ni kenduri ma nak masak sendiri, sebab jemputan sikit je dalam 30 orang. saya ok je tapi lepas kenduri tu esok harus menggelupur kejung penat. hehehhehee.... so, tu le tadi pi chow kit tu nak mencari benda tu. pusing2 gak 2 kedai baru berkenan. tak le berapa mahal tak berapa murah. kira boleh le dibeli. mmmm.. penutup plastik harga lain, penutup stainless steel harga lain gitu. beli yang kecik 6, yang besar 1. jadi le dulu buat pendahuluan. nanti ada modal nanti beli lagi kalo tak cukup. kat rumah ma tu bekas makan besar ada je tapi saje la kan gatal. so sesambil tu mata jenguk2 juga bekas2 makan, pinggan2 segala benda yang menarik. mujur tak rabak je baju obek tu kena tarik tadi. hahahhahahhaa.. .habis tu nampak itu, tarik baju obek. nampak ini tarik baju obek. hehehhe.. pas tu semua yang nampak semua nak. pening orang tua nak melayan. takde maknanya dia nak belikan saya benda2 tu. chisss.. tapi tadi dah janji saya nak gak bekas makan yang cantik tu untuk raya. ewwahhhhh.. macamkan ramai beno yang nak datang raya tu kan. walhal... nan hado!!! takpe, makan2 sendiri pon nak juga cantik2 ye tak. hehehhehe....
~~
nezha? owhh.. sian mamat tu kepanasan. lemah je nampaknya. pagi2 isi air kat bekas dia petang tengok dah nak habis. haus betol tu namanya. alalalla...sian dia. dah le hitam, mondok pas tu panas lak kan, sian dia. ehhh. kenapa le nak kesian kat dia? saya pon panas gak tau. hehehhe.. tak habis2 cerita panas, esok hujan ribut baru tau. malam2 buka pintu bagi dia kena angin. wahh.. tergolek terkangkang dia depan pintu tu, so taktau malu la dia tu. apapon, sayang dia sangat2. mmuuahhh...
~~
obek ok je. hari ni tadi dia sakit kepala. tadi lepas pergi beli2 tu dia pi kerja jap. senja balik terus makan panadol dan tido kejap. sian dia. masa dia tido depan tv tadi nezha datang cium2 dia. hehehhehe... pandai nezha mengacau obek. cium je takpe lagi, ni siap garu kepala obek. owhh.. saya nak pecah perut tahan ketawa. obek lak tengah tido tu tangannya lalu lalang nak menghalau benda yang menggigit kepalanya. hehehhe.. kelakar sungguh. jahat saya tau sebab tak amik nezha dari kacau obek. sorry obek... hehehhehe...
~~
kerja? biasa la. yang luar biasa pon ada jugak nih. hehehhee.. standard la tu. takmau cerita pasal kerja. nanti pening. ok la..nanti sambong lagi. hari ni takbalik rumah ma. sebab obek kerja sampai malam. tadi dah call ma bagitau awal2 sebab takot kang ma tertunggu2 pulak. cakap kat ma esok maybe balik kalo sempat lepas zohor. hope obek habis kerja cepat esok. rindu kat ma. huhuhuhuhuhu.. ma pon demam okehhhh.. suara serak coz batuk dan selsema. hehehe.. tapi dah elok sikit dah katanya. hope ok2 je hendaknya. memang musim demam sekarang ni.
~~
lagi nak cerita apa? mmmmm.... takde apa la. nanti sambong. harap korang semua pon ok. bye!!!! 

Thursday, June 14, 2012

cerita durian, kenduri dan macam2 lagi...

huhuhuuu...
baru balik dari tengok wayang, dating2 katanya. ala...kasi chance le bukan senang nak pi dating2 dengan obek waktu malam, obek tu asyik le kerja je di malam hari. kebetulan hari ni dia balik kerja cepat so haruslah mengambil peluang untuk menge'pow' jenjalan cuci mata. mmm.. tengok cerita tajuk apa ke namanya, prometheus. entah le cerita apa belasah je la sebab tu je show time yang macam ok sikit. start pukul 945pm. boleh la... cerita pasal angkasa2 gitu, pasal orang nak cari sapa pencipta manusia ni ha.. kot ada yang tak percaya tuhan ke apa ke entah le. last2, semua mati. hambek.. tu la dianya kalo memandai2 nak melangkaui pemikiran. ye la..dia tu saintis katakan, so semua persoalan ada jawapannya katanya. hantam la. tak le best sangat, sebab macam biasa2 je. tapi ada le bab2 yang ngeri mati2 gitu. hehehhe....
**
weekend? adoi.. dah nak sampai weekend yang baru baru nak cerita pasal weekend yang lepas. takde apa la.. just balik rumah ma sebab ma hari jumaat pagi2 lagi dah call suruh balik. dia beli durian 3 guni katanya. hambek.. tu la gatal lagi mengadu kat dia cakap tingin duyan le, duyan mahal le sekali dibelinya. padan muka makan sampai nak pecah perut. ma beli dari kebun orang direct katanya so dapat murah sikit. memang banyak. tak terhabis kami makan. lorr..bukan ada manusia pon, saya, obek & ma je yang nak makan. dengan beli manggis. haa..yang ni memang saya bedal cukup2 dari 1 beg plastik besar tu tinggal 8 bijik je untuk obek. tu pon obek tak merasa sebab saya bedal jugak the next day. hahahhahaha.. puas hati makan duyan dan manggis. hari isninnya.. hambek.. lembek badan, mulut pecah sebab panas badan, tekak sakit, badan lemah. tu la.. makan tak ingat dunia. orang makan sekadar merasa dan lepaskan kempunan, ni makan selagi mau. makan untuk hidop ke atau hidop untuk makan?
**
pagi ahad tu, pergi ziarah pusara opah. rindunya.... setiap kali balik rumah ma setiap kali itulah masih terbayang2 dan terngiang2 suara opah, berborak, minta makan, gelak ketawa. hingga pada saat akhir hayatnya walaupon opah dah tak mampu untuk berkata2 tapi raut wajahnya saya mengerti. teringat kuih kegemaran opah, teka-teki opah... ya allah.. rahmati arwah opah dan semoga ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. amin... Al-fatihah.
**
pergi sungai kat kampung..area kebun arwah atok cari batu sungai nak buat tambah2 kat pusara opah. pusara opah saya takde buat kepon nisan batu yang ditempah, kami letak batu sungai. gitu kehendaknya masa dia hidup dulu. sungai sungguh jernih dan cantik dan menarik. rasa nak terjun2 je masa tu. tapi korang tau2 je la, saya ni kan penakot air, mana nak terjun sungai. cecah kat tepi pon tak. obek yang turun sungai carik batu. hehehehhehe.... lepas siap semua tu, saya dengan obek pon balik, sebab nak mengejarkan kenduri kawan obek kawen, oppsss...silap.. anak kepada kawan obek awen. kalo kawan obek tu yang kawen harus perang dunia ke3, ke4 or ke5 dibuatnya. hahahhahahha... balik rumah dulu mandi2 semua then bergerak ke kenduri kawen tu. pandai le obek tu pergi kenduri kad kawen ditinggalkannya kat office. habis tu camne nak pergi? main redah agak2 je. sampai area situ udah ada 3 kenduri kawen. haa..yang mana satu?????? camne nak trace coz yang banner2 tu semua nama pengantin je la bukan letak nama bapak pengantin so how to know? haiyarkkkkk... call kawan obek iaitu bapak pengantin harus le bz kan.. maklum..tuan rumah berkenduri le katakan. apa la obek ni. dah le pepanas tu kan, saya pon dah ala2 panas hati dah ni. geram sehhhh... tapi takpe.. semua dah selesai. akhirnya dapat juga jumpa. laok kenduri biasa le. ayam masak merah, dalca, nasi beriani, ada cendol nampaknya tapi saya tak makan. takot pening kepala nanti. dapat goody bag berisi tapai dan macam labu sayong tu. cantik jugak. lepas habis kenduri balik rumah ma lagi. sebab ma suruh tukarkan lampu kat ruang tamu udah kebabom katanya. mujur ada lampu dan peralatan lampu spae kat rumah saya, so hangkot semua pi ganti kat rumah ma tu. hehehehe.. mujur menanhantu dia tukang letrik, tau le jugak tukar2 lampu. alaalalala... saya pon reti jugak. bukan susah, pastikan wayarnya betol je. tak percaya? percayalahhhhhhh....
**
nezha? mmmm..... telinga ada masalah sikit. dah korek2 dan bagi bersihkan. itupon mengambil masa entah berapa jam agaknya. bukan boleh duduk diam mamat tu. lari sokmo. geram saya. dah bedung pon boleh dia lari lagi. aduhhhhh.... tak boleh jadi. camne pon mesti kasi cuci tinga tu. ikutkan dia memang le tak payah cuci. banyak cantik. dah le hitam, busuk, mondok... tak hensem nanti nak oiiiii... lepas cuci tinga, dia merajuk. standard.. panggil2 pon tak mau datang. duduk menyorok bawah meja nun jauh tangan tak sampai nak amik dia. lantak la. majuk le nak tengok sampai bila majuk. hehehehhee... kejap je. dia mana boleh majuk lama2. saya pon mesti pujuk dia je la keje saya. haihhh... kenapa kalo dengan nezha ni cepat beno cairnya?
**
ok..apa lagi nak cerita ni??? mmmm..macam banyak je nak cerita tapi dah lupa la. hahahahhaa... takde apa lagi dah kot. nanti kalo ingat sambung lagi. lama betol tak menulis. ada je halnya. ni tulis memalam. orang semua dah tido. nezha pon dah terbongkang. kebelakangan ni panas betol. rasa nak tido je dalam bilik mandi. best la sapa yang ada bath tub tu, boleh berendam. rumah saya takde, yang ada baldi je. nak masok dalam baldi tu tak muat le pulak. hahhahahahaa.... so, ok la. nanti sambong lagi ye. kepada sesapa yang berpuasa tu, selamat berpuasa!!!!!

Tuesday, June 5, 2012

panas panas panas...

fuhhhh...apa yang panas sangat tu? takde apa la cuma kebelakangan ni cuaca memang panas betul, berbahang. malam ponberpeluh2 juga. kesian nezha tido tak selesa mamat mondok tu. almaklum, panas, dia tu mana tahan panas2 ni. kalau hujan pulak macam nak ribut, complete dengan angin kuat semua, takot! tu la...dunia sekarang bermacam2 cuaca dah. syukur kerana kita cuma masih kena panas, bukan kemarau. syukur kerana kita masih kena hujan, bukan taufan. syukur kepada tuhan.
**
so, nak cerita apa ni? mmmm...weekend takde cerita apa sangat. balik rumah ma. rindu kat ma!!!! pelok2 cium2 siap nangis nih. muwahahahahaaaa...drama queen sungguh la. kata ciwek, sikit2 nak nangis, so harus le kan. obek gelak je tengok saya nangis2 tu. ngada je. hahahahahaaaa... eh, mesti le ka, ma kita, harus le rindu. macam le jauh beno rumahnya, walhal dekat sajor. ala...biasa le tu. anak ma katakan. anyway....malam tu belanja ma kfc. boleh la. saya pon dah lama tak makan kfc tu. ahad pagi esoknya plak pi pasar pagi. kononnya nakcari siput sedut tu nak dibuat gulai. tapi takde rezeki, seramai2 orang yang jual kat pasar tu cuma 1 gerai je yang ada jual siput sedut tu. tu pon tak berapa elok sangat nampaknya. takpe la...next week boleh cari lagi. sudahnya masak asam pedas, goreng lala dengan goreng togeh kasar. lepas tu ma buat bubur durian. adoiiiii...tolongggg..mana nak letak semua tu dalam perot??? makan sampai lebam. ma kata saya kurus. helloooooo...saya ni sekarang dah pakai bau saiz M okeh, saiz S dah ala2 melambai pergi je ni lagi mau kata saya kurus? tak faham sungguh la. pi timbang pon dah naik. kurus apanya? sajeje nak suruh orang habiskan lauk tu tau. geram! hahahahahahaaa...
**
nezha sihat je. sekarang suka gaduh dengan burung2 yang tumpang makan kat mangkok makanan kucing kat luar tu. hehehehee... sampai menerajang pintu mamat tu. dengki bukan main. saya tak kisah leburung tu makan, tapi, yang saya kisah ialah....dia pi berak kat porch tu!!! ini sudah menyakitkan hati. geram sungguh. hujung2 saya juga pencacai bersihkan kotoran hebat tu. menyampah!!
**
obek pon ok jel. pasal kerja tu malas nak cakap la. benda yang sama je. pancung emancung perkara biasa kalo dalam bidang ni. huhuhuuu...takpe, allah maha adil, maha kaya dan maha mengethui. kalo sesama manusia tak dapat nak menangkisnya, allah akan membantu di kemudian hari. insyaallah....
**
oklah..nak siap2 pergi makan. malam ni makan luar obek kata takyah masak. yahoooooooo...i love you obekkk!!!!!