mari mencari....

Google
 

Tuesday, July 31, 2012

tak jadi!!!!...

saya baru dapat oven baru..
obek belikan..
orang lain yang birthday, orang lain yang dapat hadiah..
so, saya excited..
terus cuba buat kek..
nak try test oven katakan..
bancuh-bancuh, kacau-kacau..
set temperature, letak dalam oven..
tunggu...
tunggu...
tunggu...
tingggggg!!!!..
oven dah bunyi...
buka oven, check kek..
keputusannya...
masak keliling je, tengahnya lembek lagi bergoyang-goyang...
huhuhuuuu...kek tak jadi...
nangis...
takpe..cekalkan hati...
nanti cuba lagi...

Sunday, July 29, 2012

weekend yang macam2...

hello...
apa cerita weekend anda semua? mesti ada yang best2 tu kan..maklum, bulan puasa, ada yang buat makan2, ada yang balik kampung, ada yang pergi shopping...tapi mungkin ada gak weekend yang biasa2 je..takde aktiviti, dok rumah rehat bersantai dengan keluarga..ye tak?  saya... biasa je. hari sabtu pi buka puasa kat luar. buffet kononnya. buat rugi je. bukan boleh makan banyak pon. tak macam dulu2. dulu makan selagi mau elok je perot. sekarang, baru isi air dengan nasi dah penuh sangat rasanya. tu la...dah tua..metabolism pon dah mengurang gamaknya. hehehehehee... yang best makan buffet ialah banyak pilihan, sampai juling biji mata. yang tak best makan buffet ialah attitude manusia yang seperti biasanya...suka potong q, suka berebut macamkan tak pernah makan. alahaii...boleh je amik makanan kejap lagi lepas azan pon boleh amik. tempat tu terbuka je selagi tak tutup selagi tu lako noleh makan. ni tak..nak jugak berebut. buat malu je. bosan dengan perangai orang macam ni. lagi satu perangai kalo mencedok makanan tu selagi mau penuh pinggan. ya tuhan..amik la sikit2, tak cukup kang boleh amik lagi. alahaiii..sedihnya. tapi tu la..nak buat camne kan..dah memang perangai macam tu. kalo budak2 boleh le ditegur, ni dah tua bangka. tapi tengok tempat juga agaknya. yang saya pergi tu tempatnya memang kureng sikit..takmau hint lebih. hahahahahaaa... so, tak pasal2 saya pon malas nak bising2 makan je la, pejam je la mata. huhuhuu...
**
hari ni ahad, takde buat apa. cuma tadi kuar kejap ke teso..mencari barang2 le kononnya...huiyooo..ramainya orang. parking sampai ke luar. ahhh..tak dulik la. saya nak juga menyelit celah2 orang tu. sampai dalam, padan muka. berlaga2 trolley. hehehehee..ye la..semua amik kesempatan nak beli barang rumah weekend ni kan. hari kerja mana nak sempat. so, lepas beli2, tengok sana tengok sini, pas tu balik la. sampai rumah obek dah balik. aikk...cepat lak balik. kata balik lambat tadi. bagus2 balik cepat. payah beno nak tengok mukanya. hehehhee..haa..ni dah ada kat rumah tercongok tengok tv, tatap le muka obek tu puas2.
**
apa lagi..nezha? ahh.mamat tu dia punya tahap keletihan macamkan orang berpuasa disuruh berladang tengah panas matahari tegak sejengkal atas kepala. drama king sungguh. ingatkan letih tak larat makan, sekali tengok mangkok licin jugak. haiii..kucing sapa le ni. baju raya nezha tak beli lagi. ahhh..dia mana ada perlu baju raya. ni mummy dia ni kena baju raya. selai pon belom muncul lagi. ehh..ada la selai dah. semalam dapat. hehehhee... malam tu jugak terus jahit manik kasi tambah bling2. punya menunggukan obek balik malam tadi, sampai siap saya jahit manik satu baju kurung tu. haihhh...ehh..sapa kata saya tak pandai jahit. pandaiiiiii...tapi tak le cantik. setakat pakai sendiri jadi le kan. hehehehe..saya suka jahit2 manik ni.. leka dibuatnya. malam tadi nezha le teman saya. dia pon sebok nak main benang gunting manik2 habis berterabur. eeeeee...ada je keje dia tu tau. takpe la..tu la intan payung saya. buat camne pon tetap le tak marah ke dia. ni masa tengah type ni..tu dia dah bangun pi makan lagi. untuk kali yg keberapa...gagal dikesan.
**
petang tadi ada orang call. tengok nombor tak kenal. panjang beno. sekali pikir2 ehh..macam nombor mekah! cek2 ye la..alamakk..ma agaknya yang call. saya return call..ye betol..ma pinjam hp kawan dia. alahaii...nangis sungguh. ciwek betol saya ni. rindu kat ma. tak berapa clear sebab macam putus2 je. takpe la...so, petang tadi terus mood mondom. buka pon tak selera. mana nak selera, mata dah bengkak. huhuhuu..takpe..syukur semua selamat dan sihat. doakan supaya ma lebih sihat menjalani ibadah di sana. love you ma... obek ejek saya nangis. ahhh..dia selalu buli saya kalo bab2 ciwek ni. geram!
**
lagi..nak cerita apa ni... mmm..takde apa la kot. nanti je la sambong tulis lagi. takde mod. nak layan garu perot nezha ni. lovely creature.
**
i love you obek..
i love you nezha...
i love al of you...

Friday, July 27, 2012

27th july...happy birthday obek!!!!..

alhamdulillah... 27th july datang lagi dan hari ini ialah hari jadi obek!!!! selamat hari jadi sayang... semoga obek sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh Allah, diberikan kesihatan yang berpanjangan, dilimpahi dengan rezeki yang halal yang datang dari segenap pelusuk dunia, dipertingkatkan keimananmu, dan diberi kejayaan dalam setiap langkah yang diambil untuk dunia dan akhirat. sayang obek sangat2... tiada kata2 yang dapat diucapkan..bermadah jauh sekali kerana kurang mahir tapi oby harap kita dapat melalui semuanya dengan tabah dan kegembiraan..dan semoga setiap yang kita doakan dan hajati dipenuhi oleh Allah wst... selamat hari jadi sayang...love you so much..

Thursday, July 26, 2012

sepanjang berpuasa...

hello...
sedar tak sedar dah 5 hari berpuasa ye. hehehehee..macam2 dugaan pon dah berlaku. kena banyak bersabar sungguh. dah kata bulan puasa kena lebih tenang, lebih sabar dan lebih segalanya la. tapi takpe, agak2 tak boleh tahan tu nanti buka kang makan banyak2 melepaskan perasaan. lepas tu sakit perut, sila tanggung sendiri.
**
sepanjang bulan puasa saya belom lagi masak untuk berbuka. semua main cekau kat pasar ramadhan je. apa boleh buat. kita bukan balik kerja 430pm punya orang..tetap macam biasa. takpe, redha2... kerja biar ikhlas jangan mengata2.
**
nezha masa 1st day tu dia puasa okeh!!!! masa kitaorang sahur, dia pon sebok nak bangun juga. dan juga makan!!! wahwahwahhh...over mamat tu. so, masa 1st day kan sabtu, so memang dok rumah je la. sebab tu saya tau dia puasa. sebab dia tak makan the whole day!!!! dia lepak je, tido. pegi dapor pon tak. ishhkkk..mushkil dah makcik time tu. dah petang, saya cek lagi mangkok makan dia...tak berusik!! alamak, apa dah jadi ni? risau le pulak. apa ebetol2 ke dia ikut cakap saya suruh puasa? huhuhuhuuu...ngeri kalo dibayangkan kalo nezha puasa sebulan. sure saya nangis. hehehehehh... so, bila kita dah kecoh2 masa nak berbuka tu, baru le dia pon ikot menggelupor sama. bila azan je, saya pon berbuka. makan kura sebijik, minum air segelas, terus ikot nezha pegi dapor. nak pastikan dia makan okeh!!! tu dia...lahap rupanya kucing buka puasa. habis semangkok besar, comat comet comot jangan cerita la. aduhai nezha...tolong la jang bikin guwa kecut perot. lu takyah puasa la bro..lu makan cukup2 bagi kenyang perot dah la. dont worry...duit raya lu tetap dapat walopon kan...tak puasa. huhuhuu.. dah malam tu saya pelok dia kuat2 semua sembang semua dengan dia. next day, ahad tu...dia tak puasa dah. hehehehehe...elok je sarapan semangkok pukul 9am. lunch, teatime, dinner semua complete. hai..nezha, nezha...nakal sungguh. intan payung saya tu. sayang dia banyak2.
**
akan tetapi...dalam pada sayang2 tu, dia tetap le membuat perangai. dia pi makan cicak okeh! gigit sekerat badan lak tu. eeuwwwww...gelinyaaaaaa.. saya tak tau, tapi ntah bila nath waktu pagi tu saya nak kemas tu, sekali ternampak bangkai cicak sekerat badan. huiii...menjerit makcik. tak suka la. geli. sapa punya keje la tu kan kalo bukan nezha. takkan obek lak kan. hilang akal apa? dah tu tentu le bertiga ni je kat rumah. haiyoooo... geram sungguh la. agaknya dia main kejar2 cicak tu, pastu 'ter'dapat lak tangkap cicak tu. haaaa...dikunyahnya la agaknya. tapi sebab tak biasa makan cicak agaknya, dia tak habiskan le. dah kata kucing manja moden, tau makan bersuap je. mana le reti nak makan cicak tikus. agaknya la. sebab  cicak tu punya pasal, saya terbayang je sepanjang hri. eeeeeeuuuwwwwwww...jahat la neha ni. cheh!!!
**
so, apa lagi nak cerita? merapu2 bulan ramadhan nii tak elok sangat. owh...saya setakat ni berjaya tangkap gambar bersahur. belom ada yang miss lagi. nanti dah cukup seminggu puasa baru buat entry pasal sahur. pasal buka takyah le..tak sempat pon sebab sebok nak terkam makanan. hehehehehe...
**
ok la. nanti sambung lagi. (time2 pose ni le wahchan le pohkong le segala nak bagi brochure dalam postbox rumah tu kan. buat menyirap je. obek nampak je terus cabut lari dulu.) obekkkkkkkkkk...

Tuesday, July 24, 2012

Friday, July 20, 2012

esok dah nak puasa...eh, ye ke?...

hello..
ye ke esok dah mpuasa? malam ni tengok anak bulan eh? hehehehehe...bestnya bulan puasa. tapi sunyi la puasa bulan ni. mmmm..harap dapat berpuasa dengan lebih bagums dari tahun lepas. tak pikir pon pasal raya. takpe..lambat lagi.
**
so nak cerita apa hari ni? hari ni dah jumaat. mesti ramai yang ambil kesempatan untuk balik kampung minggu ni. ye la, puasa sulong orang katakan. mesti nak bersahur berbuka dengan sanak saudara semua. harap pada sesiapa yang pandu jauh tu drive elok2 ye. semua orang pon nak mengejar masa dan destinasi. kepada budak2 yang baru nak belajar puasa...huiii..sure mak pak dia pening kepala nak melayan. hehehehe..mujur juga puasa start on weekend, boleh le diaorang melepek merengek. esok dah isnin haaa..cabaran baru pulak. hehehehee...anyway..semuga semua ok2 belaka. saya dulu masa kecik mula2 belajar puasa sekerat hari. tapi sebenarnya larat je puasa sampai petang..tapi lambaian botol susu tu menggamit2 laju melambai2 pandangan mata. muwahahahahaa...tu la pasal. dah tadika pon dok minum botol susu lagi. haihhh...terbuka pulak rahsia zaman silam. hahahahaa...saya masa kecik dulu kan kurus kering je. memang tak makan sangat, cuma tu la bergantung kat botol susu tu la jawabnya. tapi bila dah tua bangka ni asyik le nak makan je..gemok lak tu. haihhh...bila dikenang2, boleh jadi gelak sorang2. mmm..kenangan. tapi seingat saya, masa saya belajar puasa dulu tak pernah disogok dengan duit. biasa orang sogok anak puasa sehari dapat seringgit. saya tak. ma tak de cakap apa pon. ma cuma cakap malu la dah besar tak puasa. kawan2 semua puasa. boleh lak saya menjawab, mana ma tau kawan semua puasa? yeee...ma tau..ma pergi rumah diaorang ma tanya kat mak diaorang. mak dia kata anak dia semua puasa!!! wahhh..yang budak ni pon bpercayaaa je buta2. apa korang ingat ma pergi trumah diaorang ke tanya kat mak diaorang? takde maknanya. senang betol nak kelentong budak ni. hehehhee..tapi sebabkan malu konon, so saya pon puasa. lama2 baru ibu lak explain, puasa bukan sebab ikot orang, tapi mesti puasa kalo tak nanti tuhan marah, nabi marah. ooooo..gitu kaedahnya. haaa..gitu le. pada saya bagus juga ye buat macam tu. tak perlu guna duit segala. tak dijanjikan dengan permainan atau baju baru. waktu berbuka tu biasa la..mesti tanya nak buka apa. nak ambik hati katakan. alalala..saya ni mana tau menu2 tu semua. yang saya tau nak makan telor goreng mata kuning cair. sonang beno menu permintaan bulan puasa! hehehehehehee...kenangan semua tu. sekarang...dah takde dah kenangan tu. tapi kalo balik rumah ma, ma mesti buatkan telor mata kuning cair tu. hehehhehee..nasib baik nak telor goreng je, buatnya nak kepala kambing panggang, tak ke satu keje orang tua tu nak kena cari kepala kambing? hahahahahaaa...
**
mmm..apa lagi nak cerita. taktau tahun ni akan ada lagitak gambar2 waktu bersahur. waktu berbuka tak sempat le nak snap2 gambar. hehehe..so waktu sahur boleh le sebab aman2 sikit. jenuh le nak kejut obek bersahur. takpe..nanti dia balik kerja at 3am, terus makan je la. kena la awal sikit...tak boleh nak hujung2 sahur. kalo dia takmau makan, saya sumbat2 jugak. hehehehe..kena jugak sahur. takmau makan, minum milo pon jadi la, dengan kurma satu. ambik berkat. saya je yang selalu nak sahur beriya2. siap nak masak2 semua. kalo kat rumah ibu lagi la. laok sahur pon baru..betul2 dah macam berbuka. bestnya!!!

Wednesday, July 18, 2012

17.07.12 - ma pergi umrah...

hello..semalam 17.07.12 selasa pukul 3pm ma pergi umrah. kali ni ma pergi lama. nanti 26.08.12 lepas raya baru ma balik. maknanya....tahun ni raya ma takde la. uuwwaaaaa...nangis banyak2.
**
monday tu saya buat last minute shopping untuk ma. belikan apa benda yang saya fikir perlu, ye la maksud saya benda2 kecik yang tak terpikir oleh orang la. misalnya, pin baju ke, plaster luka ke, penutup hidung ke..sebab katanya tahun ni mekah tengah ada construction, so habuk banyak. tapi itu le yang saya lupa beli. dah pegang2, belek2 lepas tu terus jalan. ayoyoyooo..menyesal betul. benda lain tu biasa la, disposal panties ke, minyak angin ke, benang jarum, dan benda2 lain la. ye la..memang boleh beli kat sana tapi tak salah kalo bawa dari sini since beg pon kosong je kan. hehehehee.. ye la sebab ma pergi lama sangat mesti perlu benda2 tu semua.
**
malam tu tunggu obek balik. apa la lambat sangat obek balik kerja dah 10pm baru sampai rumah. mandi siap semua terus balik rumah ma. sampai je rumah ma terus makan..ke supper? hehehe..ma masal sup kaki ayam! ohmaigod..saya takmau makan. hehehee..tapi obek tu suka makan kaki ayam tu. ma kata kat saya...elehhh...geli konon, yang dia tu makan bontot ayam boleh pulak. hehehehe..bontot ayam sedap ma. kehkehkeh.. lagi ma masak rendang, sebab nak makan dengan lemang. ye..lemang!! kitaorang awal2 dag beraya ni. ye la..kata tahun ni tak dapat beraya dengan ma, so kita raya awal2 la jawabnya. huhuhu..sedihnya. tak dapat bayangkan nanti. sekarang pon dah cebek2 je. actually bukan cebek, dah melalak dah pon sebenarnya. huhuhuuu... lepas makan saya telah membuat surprise untuk ma, iaitu telah membuat apam tepung beras!! ye la..kuih tu kan nak kena bancuh then peram dulu esok pagi baru kukus. punya excited campor risau takot kuih tak jadi, malam tu saya tido sampai termimpi2 masak kuih tu. saya mimpi kuih tak jadi, tak naik...huhuhuu..gila ahhh..psiko sungguh.
**
next morning, lepas suboh terus terkam bekas kuih..dengan harapan bancuhan tu mengembang. fuh kiri fuh kana..habis sebakol doa dah dibaca sebelom buka penutup bekas. kahkahkahh..buka2 wokeh..naik. kacau2 sikit terus kukus. buka penutup kukus, sekali tengok kuih adalah....... yahooo..kuih menjadi naik gebu. terlompat2 kat dapor sensorang. muwahahaha...suka la kuih jadi. eeee..korang taktau ke saya ni tangan keras payah sangat kalo membuat kuih tu yang menjadi. huhuhuu... lepas tu siapkan breakfast. baru pukul 9am orang2 dah datang nak melawat ma. bagi orang yang datang makan kuih dan lemang. dah macam raya le pulak. obek pergi kerja kejap. sementara tu ma kemas beg. baru nak kemas beg???  ye la tu. lambat bebeno mengemasnya. bekalan ubat je dah setengah beg. amboi..bawak serunding la, susu, oat dan macam2 lagi. kemas baju semua. owhh..sedihnya. by 11.30am je kami pon gerak ke klia coz kena kumpul kat sana by 12pm katanya.
**
sampai sana beratur ambik tag nama apa ke benda semua then pegi dengar penerangan dari wakil pakej tu. mmm..sian ma pergi sorang. ye la walopon ma dah banyak kali pergi tapi setiap perjalana mesti ada ceritanyakan. harap semua ok belaka. bila dahnak gerak, apa lagi..drama airmata la dari ratu airmata ni. aduhhhh... ntah apa2 je. mana tau airmata turun sendiri. hehehehehe... ala..ma tau le anak dia ni kan ciwek..sikit2 pon mau nangis.bye2 kat ma sampai ma turun eskelator dan pergi kat 2nd imigresen checking tu. pastu takk nampak dah..pastu saya sambong nangis lagi. hehehehe..obek malas nak layan daya. kahkahkahh..takde la..obek kata watpe nak nangis, patot suka coz orang nak pergi buat ibadat. saya ye kan je la. terus takde mood semalam sampai petang. balik rumah ma, sebab nak kemaskan apa yang patot tu. buang2 apa yang tak perlu dalam peti ais semua, ye la..kang sebulan lebih takde orang kat rumah. saya balik juga seminggu sekali macam biasa..
**
sampai je rumah lepas kemas semua bantai tido sampai petang..huhuhuu..lepas maghrib, baru balik rumah sini pulak. sampai sini, dah nezha pulak buat perangai. haihhhhh...pakkal sayang, kalo tak memang dah kena budak tu saya bantai. amboii..sampai hati ke nak bantai dia? cakap je lebih..hujung2 tetap le saya juga yang kena buli.
**
so itu le ceritanya semalam..mmm..entah la. rasa sungi, sedih, takde mood semua ada. rindu kat ma. malam tadi pon mimpi ma. haihh..baru sehari, ada lagi 40 hari nak kena tunggu. untuk ma, saya doakan semoga selamat, sihat sejahtera dan tenag buat ibadah umrah. moga dapat umrah yang mambur. sayang ma...
**
hari ni cuaca panas..tapi hati saya mendung...
**
love you obek..love you nezha...

Thursday, July 12, 2012

selsema lagi...

hello...
tak berapa sihat la pulak. virus selsema datang singgah pas tu lambat pulak dia nak balik..haa...dok bertapa kat hidung ni je. habis dah sekotak tisu ni. dok srot sret srot sret..tak cun dah. pas tu tersumbat lak tu. malam susah betol nak tido. duduk salah, baring salah, mengiring salah... serba tak kena. huhuhu..kesian saya.
**
start kena hari isnin tu la petang kena hujan lebat sangat. kuyup. ayoyoyoyoo... walhal kena sikit je sementara nak buka gate tu je. takpe la..dah rezeki le tu. malam dah start achum achum..apa lagi...berlarutan le jawabnya. hari ni dah ok sikit kot. takde bersin2 lagi. cuma masih tak selesa. harap cepat sihat hendaknya.
**
apa lagi nak cerita? nezha? mamat tu ok je. makan tido je kerja dia. nak harap minta tolong sapu rumah? kirim salam le jawabnya. tapi bila saya menyapu pandai pulak nak menyebok kejar penyapu tu. gatal betol. dia kalo dengan vacuum baru dia takot. maybe sebab bunyi kuat kot. vacuum bunyi mesti lari. hehehehe..atau sebenarnya dia terbayangkan hair dryer untuk keringkan bulu dia tu. hahahahahaa...apa la nezha penakot. tak hensem la macam ni.
**
obek? sihat je. cuma hal kerja la kan. ada lak orang dengki nak fitnah yang bukan2. echewahhh...ada hati nak kenakan orang kononnya. esok2 terkena batang hidung sendiri baru tau langit tu tinggi ke rendah. takpe la..bersabar je la yang boleh dibuat. kalo kami banyak duit, kami dah saman awak bagi awak melungkup. itu kalo,ikut hati marah..ikut hati suci murni, biarlah Allah yang memberikan balasan dan jawapan. orang jujur dan benar ni memang selalu je kena tindas, tapi jangan risau sebab balasan tu tetap ada, cuma cepat dengan lambat je. insyaallah....to obek..be strong ok. oby love obek.
**
apa lagi nak cerita. otak beku pulak sebeku selsema yang sedang membeku dalam hidung ni. hehehehehe... telingan pon bengang jadi pekak. aduhh..cepat lah sihat. makan ubat pulak jenis mengantuk. seksa betul.
**
ok lah..nanti sambung lagi. ni badan je kat sini, otak fikiran semua dah melayang entah ke mana2. hehehehee.. have a nice day!

Tuesday, July 10, 2012

pergi tengok nyanyi2 joget2...

hello...
hope semua dah melepasi tahap monday blues ye. hari ni dah selasa, takde maknanya nk blues sepanjang minggu. okeh..nak cerita pasal weekend lepas le ni. penat sungguh. ahhhh..takde yang tak penat semuanya penat. makan pon penat. huhuhuuu.. anyway, sabtu pagi tu hantar ma ke kampung pandan, ada last minit punya kursus umrah ke hapa ke. even ma dah pergi kursus umrah tu kat tempat lain tapi orang package tu insist gak suruh datang ke tempat dia. like...what the....entah le labu. malas nak cakap. so, pergi je hantar ma pepagi. saya pun tak berapa nak tau area tu so ada sikit sesat la. hahahaha... lepas hantar ma, saya dengan obek pergi pusing mana ntah, sementara nak jemput ma balik pukul 2pm. pergi mana ye? alahai...lupa le pulak. lepas ambik ma, hantar rumah, lepak kejap saya pon balik rumah. sebab petang tu ada hal lain pulak.
**
petang tu saya nak pergi ke sunway lorr....nak tengok orang nyanyi2 joget2 london the summer musical kat sunway amphitheater..entah camne eja benda tu hope betul. ni kalo masuk s.i.r (spell it right) competition tu harus awal2 dah terkeluar. hahahahaa... anyway, show start at 8pm. owhh..saya pergi dengan almaunah je la. obek tak ikut, knowin him bukan suka pon bab nyanyi2 macam ni. lain la kalo konsert tu dia ok la jugak. so, by 5pm obek tolong hantar kat rumah almaunah, then pegi makan dulu kat bangsar sambil berjuicy gossip yang maha hebat!!!!!!!! ayoyoyoyoo..ended up kitaorang lambat keluar dari makan. bukan apa, punya syiok makan sambil gossip terus terlupa waktu ni. hantu betul. sedar2 dah almost 630pm. haaa..menggelabah puyuh le jawabnya. ye la..nak ke sunway lagi, campor jem lagi, kang nak cari parking lagi..haiyooooo..seperti yg diduga, memang jem le pon. dah sampai lak, tersalah masuk simoang lak! dahhhhh kena buat pusingan pulak. aduh...dam masuk yempat yang betol, nak cari parking lot 1 hal pulak! semuanya full. siap sampai gaduh rebut parking spot ni. 2 kali lak tu. jahat la orang2 bandar ni..semua jenis kiasu kiasi je. tak kira langgar peraturan ke, even dah nampak kita bagi signal nak masuk pon dia still boleh potong que amik. geram sungguh la. tapi saya takde la gaduh kat situ tapi berkilo le ko dalam sumpah seranah kan. hahahahaa...last2 dapat juga. betul2 tepi lif. bagus dangat! so, terkejar2 le pulak nak ke sunway tu coz jalan masuk ikut surf beach tu. dampai sana orang dah ramai. kena beratur lagi, kena tunggu keretapi kecik tu lagi. abang driver keretapi kecik adalah ganas. bawak train macam rasa naik roller coaster dah ni. wahwahwahhhh...sampai pit stop sana, kena jakan kaki pulerkkkk.. haa..merasa le banyak exercise hari tu. sampai2 show dah start. hehehhe..terus duduk dan enjiy the show.
**
show not bad la. ada part yang best, ada part yang tak best. standard la. dah hujung2 baru macam best. ada masa rest 15 minit boleh le sapa nak tergi buang aiar atau beli air yang super mahal. kitaorang beli air mineral kecik dan coke tin total harga rm10. boleh???  pada saya mahal le, kalo orang lain kata murah sukati korang le. show habis dalam 11pm macam tu. lepak2 kejap, sms obek tany obek kat mana. obek kata odw dah. okeh...kami pon balik lepak kat kedai mamak pulak. aduh..letih. by 12am++ obek pon sampai. minum kejap, kami pon balik. malam tido mati coz penat. esoknya sunday kena bangun awal lagi coz nak hantar ma pergi kg pandan lagi.
**
sunday punya cerita pulak...lepas hantar ma, kami pon balik rumah kejap. bantai tido. hahahaha... by 12pm, baru terhegeh2 bangun pergi lunch, then jemput ma. owhh..ma puasa sebab tu tak lunch dengan dia. on the way back, singgah pasaraya beli stok ikan sayur untuk rumah saya dan rumah ma. belasah je la beli. peti ais dah kosong sungguh2, hatta sardin tin pon dah takde. tu yang kena juga beli tu. so, untuk berbuka petang tu saya masak asam pedas, goreng sayur, buat air tembikai. sedappppp!!!!!! minum sampai nak kembung. makan tu pulak mengalahkan ma yang puasa tu. entah apa2 je tau. malam, ajak obek kuar pegi alamanda. hehehehe... ada camel sale kat sana rupanya. rembat le apa yang patut. lepas tu obek kata sapa suruh ajak dia pergi kan dah terbeli. hahahahahaaa.. nasib le. makcik taktau..makcik amik2 letak kat kaunter je pastu makcik larikkkkkk... lepas tu balik rumah, coz isnin pagi nak kena hantar ma oi hospital le pulak.
**
monday...pagi2 dah ke kl hantar ma ke hkl. biasa ma pergi sendiri tapi kali ni ma kata dia tak larat nak drive so kami hantar le. cakap dengan ma tapi saya jemput dia lambat sikit la, kena tunggu lunch hour baru boleh kuar jemput. cuti tak boleh, kuar lunch lama sikit boleh la kot. ma ok je. obek lak bz semalam, meeting la, last minit baru tau kena ke singapore. what the.... kelam kabut le saya urus semua. jemput ma, hantar ma balik rumah, pastu saya terus shoot ke bank ada urusan kalo tak kang obek pergi bawak bulu kaki je kang. lepas siap semua baru le  nak dapat duduk sikit. aduhhh... petang, hujan lebat pulak. malam pon hujan. dok rumah diam2 rindu obek. obek kata balik hari ni tapi tengok keadaan dulu camne. rindu.....
**
nezha? ok je mamat tu. kalo takde dia saya entah jadi apa. itu le peneman setiap masa. sayang nezha, walaupon.....kadang2 memanaskan hati. hehehehe....
**
so, itu je la ceritanya. so, hari ni sakit perut macam sebu angin coz malam tadi tak makan nasi. ehh...seharian semalam tak makan nasi le. petang makan popia sampai ke malam. tu je la. mmmmm...siapa lalu sebelah hari  i takde bau perfume ye..sila la bau minyak angin yuyi cap limau. hahahahaa...
**
okeh..nanti sambung lagi. i love you obekkkk...

Wednesday, July 4, 2012

apa sudah jadi ni.....

kononnya rajin sangat kemas rumah. malam2 pun nak mengelap kononnya. lepas kemas lap simpan febreeze dalam kabinet. tottettottettt...esok paginya nak amik air kat dalam peti ais, capai punya capai, tercapai febreeze dalam peti ais. owhhh..rupanya semalaman febreeze tu tido dalam peti ais. sian dia sejuk, tapi takpe la..baru ada cool breeze. huhuhuu... apa sudah jadi ni...
***
kononnya nak le try buat pancake..echewahhh..lempeng omputeh katanya. habis asyik makan lempeng melayu je sekali sekala tekak teringin lak lempeng omouteh. okeh..kita masukkan bahan2 semua.. tepung, butter, susu..sekali macam tingin nak letak vanilla la sikit. konon nak bagi wangi..capai punya capai, terus sukat 1 penutup penuh..nak wangi katanya..sekali tuang jadi kaler merah! rupanya tercapai pewarna merah instead of perisa vanilla..habis, takkan pankek kaler merah kot? apa sudah jadi ni...
**
nak lap lantai..kalau rajin letak floor cleaner. kalau tak rajin mop guna air biasa je. tengok kadar kekotoran yang telah dihasilkan oleh si mondok nezha. capai punya capai, terus tuang dalam baldi, tuang air, kacau2 bagi sebati. bila nak tutup botol, rupanya tercapai softlan. fuhhhhh...lembut le lantai lepas ni sebab mop guna softlan. haibattt!!!!! apa sudah jadi ni...
***
dari pagi dah ingat nak beli kelapa parut. nak buat inti kelapa, boleh buat kuih bom, kuih koci atau apa2 yang berkenan di hati. bila petang, singgah kedai. sebelom masok kedai dah ingat sungguh2 ni nak kelapamparut. masuk kedai, lilau2 tengok itu ini, capai itu ini pas tu balik rumah. sampai rumah tengok2 kelapa parut takde, yang ada roti gardenia. ok la tu.. tak dapat makan kuih bom, makanlah roti bakar sapu sekaya. sedap jugak... apa sudah jadi ni...
**
ni semua nezha punya pasal. asyik ingat dia je semua benda tak jadi. biasa la manusia, bila kerja tak jadi mesti nak menyalahkan orang (in this case, salahkan kucing hitam mondok tu). sendiri punya salah mengaku je la..jangan tuding jadi pada orang lain.. (sila tafsir sendiri tersirat dan tersurat).
sekian, laporan untuk hari ini. wassalam.

Monday, July 2, 2012

kl-alor setar-kuala pilah-kl...

fuhhhhh....penat sehhhh...jauh rupanya alor setar tu. sampai ber-star2 kepala saya dok dalam kereta, montot pon naik kebas dibuatnya. hahahahaha...maklum le, 1st time pergi memang terasa jauhnya. kalo dah biasa pergi maybe takde rasa apa sangat agaknya. sebab apa pi alor setar tu? sebab hantar rombongan meminang le...adik obek bertunang dengan orang kedah nun.... mujur gak rumahnya kat tengah pekan, tak le jauh sangat. meh nak cerita.
**
pagi2 pukul 7am saya dengan obek bertolak kuar rumah. pergi menuju ke rumah makcik obek kar kerling, sebab mil sekeluarga stay sana that night, so kiranya nak pi amik diaorang le gerak sekali. tot tet tot tet semua, pukul 10.30am mula la gerak ke alor setar. takde berenti2 pon, cuma brenti kat rnr bukit gantang sebab kat sana ada lagi 1 group sedara belah kuala kangsar pulak tunggu. berenti rehat kejap kat sana, makan kacang rebus n sandwich. sedap pulak! minum air kosong. saya bawak bekal air kosong. sekarang selagi upaya cuba meminimizekan pengambilan air berais dan manis. hehehehe...baru nak sedar ye? takpe...belom terlambat. lepas lepak kejap terus jalan. kumpul lak kat tol alor setar utara. eh...utara ke selatan? lupa la pulak. sebab ye la ni pit stop terakhir sebab lepas ni dah nak sampai dah kot kang ada lak yang tertinggal tak tau rumah orang bertunang tu. sampai je lebih kurang 1.45pm. berenti zohor kat masjid depan then terus pegi rumah tu. sampai2 je orang tu suruh makan. makanan dah terhidang. style hidang bukan buffet. haiii..orang suruh makan kita makan le kan. hahahahaha.. banyak juga lauknya nampaknya. ada gulai lemak nangka, ayam bakar, sambal tumis udang, ulam2, sambal belacan, ikan goreng, acar timun. ada kuih koripop, coq badak, bengkang, kaswi. air pulak sirap merahhhhhhh. ha..makan, makan jangan tak makan. lepas carara makan2, baru le bermula acara meminang. pokpekpokpek segala...settle... jangkaan majlis nikah 15.09.2012. nak majlisnya pulak 08.12.2012. kenapa jarak? sebab nak disekalikan dengan adiknya kata orang kedah tu. ooooo..gitu. dah terbayang kena ulang lagi 2 kali ke kedah. alamakkk..letih. majlis belah johor entah bila. mil belom bagi kata putus lagi. ayoyoyoyooo.. gerak balik dari sana dalam pukul 3.30pm. singgah grik rumah sedara obek. rehat sana sampai lepas isyak baru gerak balik ke kerling.
**
on the way ke grik, singgah kat rnr taiping. sebab obek dah mengantuk sangat. ye la..malam tu obek balik kerja around 3am. tido kejap pukul 6.30am dah bangun nak ke kedah tu. so bagi dia tido kat situ kejap. saya pon letih. walopon tak drive, saya tak tido sebab teman obek. kasi urut2, bagi asam le, bagi air, teman dia supaya tak ngantok. orang lain yang dalam kereta? siap dengkor2. haru sungguh. lepas obek bangun ada lak orang minta tolong bukakan tayar spare keretanya coz macam ketat. kereta avanza nampaknya. sian. mujur siang lagi, dan mujur berenti di rnr. apa2 hal masih senang lagi berurusan. obek try buka tak boleh. rupanya apa ke namanya macamspannar ke or pembuka tempat tayar spare tu dah bengkok. so tak boleh bukak. so, call jugak petugas plus tu kan minta tolong. dia mesti ada tools semua. lepas tu kitaorang pon gerak. dalam perjalanan, hujan pulak. sampai ke grik dah senja. rehat mandi semua ya tuhan...segarnya rasa. ye la, dari pagi berlengas baju kurung semua, dapat mandi air kolam sejuk segar badan. kat sana dijamu makan lagi. laok ayam goreng, pajeri nenas, ulam petai, sambal belacan dan sayur goreng. air oren. dan ada buah epal. lepak2. pukul 11++pm lebih baru gerak. owhhh..mengantuk!!!!! sampai kerling around 2.30am. sampai2 je, bersihkan badan terus dummm tido...
**
the next day, sunday...saya bangun tengok rumah senyap je. haa..sudah..semua belom bangun ke?  aiseh...nak bangun jalan, ni rumah orang pulak. so dok je la diam2 sampai dengar bunyi orang bangun baru saya keluar pusing2. hehehehe... lepas breakfast, around 1030am, kitaorang pon gerak ke kuala pilak pulak...melawat adik ipar obek..kira biras saya le ye tu...sakit. sakit macam2 penyakit. suspek tb le, paru2 berair le, sakit tulang belakang le...mil saya dah seminggu dok sana  menjaga anak diaorang. ada 2 orang. saya pon tak pernah pi sana. sebelom sampai, singgah tesco seremban beli barang dapor untuk rumah tu. sampai sana mmmmmm...padan pon macam2 penyakit. *bersih* sangat rumahnya. macam tu kejung tegak pon boleh. malas nak cakap apa2. diam2 sudah. lepak kejap, pukul 5pm macam tu saya pon gerak balik kl.
**
sampai rumah sini dah nak mengemas acha pulak. kena tinggal 2 hari rumah pon macam tongkang pecah. kemas2 semua...mandi, rendam baju kotor siap2, tbaring terlelap pulak. obek kejut ajak dinner. makan kat kedai je la. letih. lagipon rumah takde laok. lepas makan obek keluar jap, saya dok rumah. malam...tengok bola final uefa euro!!!!!! hehehehehe... letih2 pon nk tengok bola juga. obek pon tengok juga. sudahnya pagi ni punya liat nak bangun. rasakan!
**
so, kita le kisah pengembaraan geng...opss...dah macam cite upin ipin lak. hahahaha...gitu le kisah perjalanan weekend tadi. conclusion, super penat! harap yang bertunang happy, yang sakit sihat, yang penat dah segar. love you obek!!!