mari mencari....

Google
 

Wednesday, July 18, 2012

17.07.12 - ma pergi umrah...

hello..semalam 17.07.12 selasa pukul 3pm ma pergi umrah. kali ni ma pergi lama. nanti 26.08.12 lepas raya baru ma balik. maknanya....tahun ni raya ma takde la. uuwwaaaaa...nangis banyak2.
**
monday tu saya buat last minute shopping untuk ma. belikan apa benda yang saya fikir perlu, ye la maksud saya benda2 kecik yang tak terpikir oleh orang la. misalnya, pin baju ke, plaster luka ke, penutup hidung ke..sebab katanya tahun ni mekah tengah ada construction, so habuk banyak. tapi itu le yang saya lupa beli. dah pegang2, belek2 lepas tu terus jalan. ayoyoyooo..menyesal betul. benda lain tu biasa la, disposal panties ke, minyak angin ke, benang jarum, dan benda2 lain la. ye la..memang boleh beli kat sana tapi tak salah kalo bawa dari sini since beg pon kosong je kan. hehehehee.. ye la sebab ma pergi lama sangat mesti perlu benda2 tu semua.
**
malam tu tunggu obek balik. apa la lambat sangat obek balik kerja dah 10pm baru sampai rumah. mandi siap semua terus balik rumah ma. sampai je rumah ma terus makan..ke supper? hehehe..ma masal sup kaki ayam! ohmaigod..saya takmau makan. hehehee..tapi obek tu suka makan kaki ayam tu. ma kata kat saya...elehhh...geli konon, yang dia tu makan bontot ayam boleh pulak. hehehehe..bontot ayam sedap ma. kehkehkeh.. lagi ma masak rendang, sebab nak makan dengan lemang. ye..lemang!! kitaorang awal2 dag beraya ni. ye la..kata tahun ni tak dapat beraya dengan ma, so kita raya awal2 la jawabnya. huhuhu..sedihnya. tak dapat bayangkan nanti. sekarang pon dah cebek2 je. actually bukan cebek, dah melalak dah pon sebenarnya. huhuhuuu... lepas makan saya telah membuat surprise untuk ma, iaitu telah membuat apam tepung beras!! ye la..kuih tu kan nak kena bancuh then peram dulu esok pagi baru kukus. punya excited campor risau takot kuih tak jadi, malam tu saya tido sampai termimpi2 masak kuih tu. saya mimpi kuih tak jadi, tak naik...huhuhuu..gila ahhh..psiko sungguh.
**
next morning, lepas suboh terus terkam bekas kuih..dengan harapan bancuhan tu mengembang. fuh kiri fuh kana..habis sebakol doa dah dibaca sebelom buka penutup bekas. kahkahkahh..buka2 wokeh..naik. kacau2 sikit terus kukus. buka penutup kukus, sekali tengok kuih adalah....... yahooo..kuih menjadi naik gebu. terlompat2 kat dapor sensorang. muwahahaha...suka la kuih jadi. eeee..korang taktau ke saya ni tangan keras payah sangat kalo membuat kuih tu yang menjadi. huhuhuu... lepas tu siapkan breakfast. baru pukul 9am orang2 dah datang nak melawat ma. bagi orang yang datang makan kuih dan lemang. dah macam raya le pulak. obek pergi kerja kejap. sementara tu ma kemas beg. baru nak kemas beg???  ye la tu. lambat bebeno mengemasnya. bekalan ubat je dah setengah beg. amboi..bawak serunding la, susu, oat dan macam2 lagi. kemas baju semua. owhh..sedihnya. by 11.30am je kami pon gerak ke klia coz kena kumpul kat sana by 12pm katanya.
**
sampai sana beratur ambik tag nama apa ke benda semua then pegi dengar penerangan dari wakil pakej tu. mmm..sian ma pergi sorang. ye la walopon ma dah banyak kali pergi tapi setiap perjalana mesti ada ceritanyakan. harap semua ok belaka. bila dahnak gerak, apa lagi..drama airmata la dari ratu airmata ni. aduhhhh... ntah apa2 je. mana tau airmata turun sendiri. hehehehehe... ala..ma tau le anak dia ni kan ciwek..sikit2 pon mau nangis.bye2 kat ma sampai ma turun eskelator dan pergi kat 2nd imigresen checking tu. pastu takk nampak dah..pastu saya sambong nangis lagi. hehehehe..obek malas nak layan daya. kahkahkahh..takde la..obek kata watpe nak nangis, patot suka coz orang nak pergi buat ibadat. saya ye kan je la. terus takde mood semalam sampai petang. balik rumah ma, sebab nak kemaskan apa yang patot tu. buang2 apa yang tak perlu dalam peti ais semua, ye la..kang sebulan lebih takde orang kat rumah. saya balik juga seminggu sekali macam biasa..
**
sampai je rumah lepas kemas semua bantai tido sampai petang..huhuhuu..lepas maghrib, baru balik rumah sini pulak. sampai sini, dah nezha pulak buat perangai. haihhhhh...pakkal sayang, kalo tak memang dah kena budak tu saya bantai. amboii..sampai hati ke nak bantai dia? cakap je lebih..hujung2 tetap le saya juga yang kena buli.
**
so itu le ceritanya semalam..mmm..entah la. rasa sungi, sedih, takde mood semua ada. rindu kat ma. malam tadi pon mimpi ma. haihh..baru sehari, ada lagi 40 hari nak kena tunggu. untuk ma, saya doakan semoga selamat, sihat sejahtera dan tenag buat ibadah umrah. moga dapat umrah yang mambur. sayang ma...
**
hari ni cuaca panas..tapi hati saya mendung...
**
love you obek..love you nezha...

2 comments:

ishy77 said...

semoga ma leeya sihat selalu....

mmg sedih kan jauh dgn org tersyg...huhu

meowwmania said...

moga dipermudahkan urusan ma di sana, amin...