mari mencari....

Google
 

Wednesday, October 24, 2012

happy birthday..... to me!!!

alhamdulillah...
**
happy birthday to me!!!
**
may all my wish come true, today, tomorrow, always and forever.
**
happy birthday to me...

Monday, October 22, 2012

nezha pi klinik lagi...

hello...
lama tak menulis. takde apa yang nak diceritakan. semuanya biasa2 aje. weekend balik rumah ma la, apa lagi. sunday morning pi melawat kubir arwah opah. hehehehehee...sesambil melawat kubur yang lain. cantik. ma siap tanam pokok bunga kat area perkuburan tu. huhuhuuu... biarlah..bagi cantik kawasan. jawatankuasa penjaga kubur pon ok je bagi.  bertolak awal pagi dalam pukul 8am. sebelom bertolak, breakfast nasi lemak dulu. beli punya. hehehehe...tak best lah. tapi boleh la untuk mengalas perot. on the way back, singgah mekdi. sebab ma nak sundae cone. hullamakkk....bukan main haibat mem tu. hahahahaha...teringin katanya. layan je la. saya pon tumpang sekaki le makan ice cream tu. huhuhuuu... petang tu hujan selebat2 alam. huiii...ngeri. saya ni dah le penakot hujan. owhh..mula la terbayangkan budak dua beradik tu entah apa yg dibuat kat rumah. bercekau dah tentu. belasah la. malam tu saya pon balik rumah. buka2 pintu...cek semua..okeh. semua behave. bagus2... macam ni la baru bertambah sayang. chewahhhh...
**
hari ni bawak acha pi klinik. selagi bulunya tak elok  selagi tu le. tadi timbang berat turun. owhh...sedih saya. kenapa ye? dia stress agaknya.  tapi saya tengok dia makan ok je. entah la. susah hati saya dibuatnya. kali ni ubat bertambah. siap ubat pil biji lagi. alamakkk..jenuh le nak bagi mamat tu makan ubat. sure bersilat kuntau baru lepas ni.  camne pon kena gak paksa makan ubat. untuk kebaikan. huhuhuuu... lagi 2 minggu next appointment. lanlak le ko nezha kalo tak elo, doktor kata nak masokkan dalam guni pastu cubit2. baik kau elok cepat nezha, kalo tak kena le nanti. hahahahahahaa...
**
hari ni tak masak. beli kat pasar malam je. beli nasi lemak, jagung rebus dan apam balik. ok la tu kan. tu pon tak habis. huiii...kalo kata nezha turun berat badan efek ke saya boleh le jugak. hehehehe...aghhh..manusia ni tak pernah puas. kejap nak kurus. kejap nak gemok. macam2 perangai.
**
ok la...tunggu obek ni. love you so much!!!!!

Wednesday, October 17, 2012

dua beradik...




hehehehhee... dua beradik tak sama mak tak sama bapak tapi sama daddy dan mummy. huhuhuuu.. sekor tu itam beno apa pon tak nampak..nampak mata je dengan mulut sikit. muka pon macam nak bunuh orang je gangster semacam.  yang si kuning penakot tahap nirwana dok la tengok si hitam takot2 kalo si hitam mencekau dia, so dia get ready nak melompat le tu. gambar yang very very rare untuk diambik. bukan main payah. berapa kalo shoot baru boleh dapat. kalo tak asyik le bergerak menggeliat si elly tu. geram sungguh. yang tengah baju euro2012 itali tu daddynya ye. baju bola bukan main banyak tapi tak pernah pon main bola. huhuhuhuuu.... mummynya tukang tangkap gambar sambil cheer up kat depan macamkan cheer girl mintak perhatian. puhhh.... entah bila nak berbaik berdua ekor tu. bercekauuuuuuuuuuuuu 25jam sehari. pantang nampak bayang. kalo saya baring tido memasing berebut2 nak tido dekat. ahhhh..tensen. tak boleh orang nak berdating2 romantika sikit. ada je yang mengacau. anyway... sangatlah sayang mereka. terutama yang tetengah baju itali tu kan. hikhikhikkkk... ok la..tu je nak cakap. tatap le gambar budak berdua beradik ni. tangan sesama besar sekali pelepok kat muka saya memang perit juga rasanya.

Monday, October 15, 2012

masih sakit gusi..

mmmm... takde gambar. sakit gusi. still bengkak. perot lapar kruk krek pon tapi susah nak makan. apakah boleh kurus akibat dari kejadian ini? hahahahahahaa..... aduhhhh..kalo bangun pepagi tu lagi terasa sakitnya. takpe la..kurang sikit bercakap. obek suka la sebab saya kurang membebel. pftwftttt...nyampah. weekend biasa je. balik rumah ma. masak sambal ikan keli. aduhaiiiii...sedapnya. saya dapat makan sikit je. uwaaaaa...sedihnya. nezha still tak berapa elok bulunya. haihhhh..ubat dah sapu, dah bagi makan, dah mandi..still tak elok. susah hati la.  ok la..kali ni tulis sikit je. takde mood. bye!

Thursday, October 11, 2012

sakit gusi ke sakit gigi?...

hello...
dah 2-3 hari ni gigi tak sedap. selama ni gigi adalah sedap. tapi entah terletak perisa apa terus gigi jadi tak sedap. hahahahaha...apa la saya membebel nih. aduhaiiii...memula gigi rasa ngilu2, pastu macam sakit sikit. pastu gusi lak rasa sakit. now, s sakit gigi gusi cam ni baru tau nikmat makan dah takde. hehehehehehhh...
*
tu gambar nezha lepak2. tompok2 bulu gugur masih ada. bukan setempat. hari ni kat sini, sapu ubat elok. esok jadi kat sana lak. bersilih ganti. so, saya susah hati. dah beli ubat tambahan, sapu kat tempat tu. so, bila sapu saya akan pakaikan dia collar untuk semalaman. ye la...takot dia jilat ubat tu. walopon situ tulis takpe kucing jilat tapi saya still takot. jadi, bila dia guna collar tu..dia jadi naik hangin. hehehehe...marah2, merajuk, tendang sana sini. protest habis! arghhh...saya keraskan hati je la. kalo ikut hati sayang sangt tu apa pon tak boleh jadi nanti. bukan nak seksa dia, demi kesihatan dan kebaikan dia juga. yang si elly pulak bila dia tengok nezha guna e-collar tu, lagi nak menghanjing nezha. pegi dekat2 dan ketok2 e-collar member. apa lagi. mengamok tahap dewata la si nezha. hahahaha...saya jadi pengadil. lantak la korang nak bergusti pon.
++
obek macam biasa. busy je memanjang. projek ada yang kena sabotaj. hehehehe..macam2 manusia ni. tak boleh tengok orang senang sikit. busuk hati tu wujud segar dalam diri. terima kasih je la. kesususahan yang korang hadiahkan pada kami sekarang, bakal menjadi kesenangan pada kami di masa hadapan. walopon nak redha, tapi bengang tetap le ada. gila ke apa kalo orang buat kita tak bengang. tapi sabarkan je la diri. kepada manusia keturunan monyet yang sakit ati tu...bertaubat la sebelom mendapat balasan nanti. haiyokkk...tak tauuu...berani ke nak jumpa obek minta maaf depan2 dan mengaku salah? hahahahahaa... pikir sendiri e.
**
apa lagi nak cerita. cerita sakit gusi udah, cerita nezha dan elly sudah, cerita obek pon udah... mmm..rindu kat ma. huiiii..sapa yang tak rindu kat ma sendiri kan. tu mesti hilang akal tu. tapi ye la..masing2 ada alasan tersendiri. saya rindu je. heheheheheeee...ok la. nanti sambong lagi. sakit gusi ni nak makan hapa oiiiiii....dang fasa gusi bengkak. best tak? mesti la best....kalo korang tak caya, cuba try test gusi bengkak rasa apa. syahdu wooo..huhuhu..nangis takde kuar ayer mata. nak katup mulut pon sakit. hishh...gigi belah bawah belah kanan yang hujunggggggg sekali. dah tua2 ni baru le macam nak tumbuh gigi pulak. so, gusi sakit bengkak. nak makan pon tak sedap. perit rasanya. baru tau camne rasa seksa bila nikmat makan ditarik. tu la..lain kali kalo makan sedap ke tak sedap jangan komplen banyak. makan je. bila dah kens

Tuesday, October 9, 2012

gegambar masa makan...



hello...
saje je nak menulis. sementara boleh di upload download gegambor ni kan. esok2 kabel dah hilang lenyap or ada masalah2 dunia yang timbol tak tau bila la lagi pulak nak load gambar dalam blog ni. huhuhuu.... wokeh, ingat lagi tak entry saya pasal memakan beberapa minggu lalu? hehehhee.. baru le hari ni boleh di letak gegambarnya. sebenarnya banyak je gambar, tapi biasa la.. semua pon kena sensored sikit. tu gambar nezha tido atas meja. ewah ewah ewahhh.. senang hati nampaknya ye. orang sebok masak kat dapor dia bantai tido. time ni elly takde. dia kan penakot. bila nampak outsider lagi le dia kelam kelibot lari menyorok. nyorok masok cage dia. masok sendiri okeh. gila penakot mamat tu. entah ke apa kenanya.
*
so, tengok le gegambar. hehehehe.. takde la banyak masak tapi kecohnya tu macamkan kenduri kawen. huiii.... macam ni kalo pompuan lembek macam saya. saya macam boleh la kalo buat kerja laju2 tapi bila ada orang lain kat dapor terus jadi macam serba tak kena. pegang itu salah, pegang ini salah. itu jatuh ini jatuh. hehehehe..korang pon macam tu gak ke? kalo takde orang tu senang je bersilat sendiri. entah le ye kenapa. huhuhuuu




macam2 makanan adaaaaaa.....




so, tu je la ceritanya. bila di tengok2 balik gegambar ni...aduhaiii.. macam nak je makan lagi. hishh..camne la nak kurus ni. asyik la makan, makan dan makan. eh..tapi kan.. saya pelik la. makan takde la banyak sangat. tapi berat badan tetap naik. kenapa ha? memang macam tu ke?
*
apa2 je la. janji sihat, ye tak. takmau la over concious pasal berat badan. cuma jangan terlampau2 udah le. obek gemok takpe, jangan saya. hahahahahhaa... eh.. cakap pasal obek tu kan, dia tu tengok mood juga nak makan banyak tu. kadang tu sikit je makan. kadang tu bertambah2. dia makan tak susah, cuma laoknya mesti ada berkuah dan pedas. which is tu yang saya pening. huhuhuhu..biasa saya akan masak 2 jenis laok. 1 jenis berkuah, 1 lagi kering. dan salah satu tu mesti pedas. saya takde pedas takpe..nasi dengan telor mata je boleh jugak. tapi obek tu kang terkebil2 je dia makan. hahahahhaha.. takde la.. saya kan isteri mithali..mesti masakkan laok haibat2 untuk dia (haibat la sangat...) kadang2 naik pening dan jemu taktau nak masak apa. eee...runsing. biasa by 7pm tu masih sempat lagi masak. alahai..masak untuk berdua je banyak mana sangat la... tapi bab mengemas dapor tu sama je dengan masak untuk 20 orang, semua nak kena kemas, nak kena lap. stress tau tak..streeeeeeesssssssssss.....habis, kalo dah percik ke dinding takkan nak dibiar je bercop2 tu? harus di lap juga. lantai dah percik camne? harus di mop juga. aduhhh..takmau la dapor berselerak. nak le kemas cantik macam kat tv tu. biarpon dapor kecik sejengkal tapi biar la sedap mata memandang. echewahhhhh.... harap nezha tu jangan la.. lagi menyepah ada la. dia ada kerusi special kalo time masak nanti dia bertenggek le atas kerusi tu memerhati saya masak. macamkan mandor besar. ke kiri ke kanan kepalanya ikut gerak langkah saya. eeee...geram!
*
ok.. dah habis membebel untuk bab ini. sekian terima kasih. wassalam.
*
obek..bila nak pi holiday ni????

Sunday, October 7, 2012

two culprits of the house...



hello...
dah lama tak menulis.. banyak perkara yang berlaku. yang happy, yang tak happy semua ada. biasa la namapon kehidupan. kalo kejung je semua tu maknanya memang dah kejung le tu. hahahhahaaa....
*
wokeh... as referred to the title.. introducing our lil two culprits of the house... nezha the super jealous busuk guy and elly  the super penakot muka je macam gangster. hehehehhehe... now.. semua kucing kat rumah dah takde. ada yang dah lesap, ada yang dah hantar kampung, ada yang dah innalillah... so, sekarang tinggal le mereka berdua aje. dua-dua dok dalam rumah. since neji mati hari tu... rumah rasa sunyi. dan dengan itu, elly secara official telah masok dalam rumah bersama2 nezha. aduhduhduhduhhh.. gamat wehhh!!!! nezha is so one super jealous cat! asyik bergaduh, lansung tak boleh nampak bayang elly. opss.. fyi, elly is boy okeh.. saya dah salah bagi nama. huhuhuhu...ingatkan gegirl, sekali dah lelama baru tau boy rupanya. cheh... balls pon still there. apa la saya ni.. anywayyy... elly ke, allan ke, yang pastinya manja sangat. dulu pon manja juga tapi dulu dia dok luar. petang2 je baru dapat bermanja, but now kalo boleh 24 jam nak dok dalam kain saya je. dowhhhh.... nezha memang bengang habis dengan mamat tu. apa boleh buat. kalo balik petang nanti tengok la bulu habis berterabur.. akibat dari kesan bergaduh. kalo saya ada pon diaorang gaduh juga. sampai saya sendiri pon jerit tak boleh nak lerai. habis luka2 badan saya. nezha yang menyerang okeh. memang dia anti betol dengan elly. elly pulak, muka je macam gangster, tapi penakotnya masyaallah tuhan je yang tau. hishhhh...
*
since elly dok bersama, nezha telah diserang oleh... KUTU!!!!! yeap! best kan. bertahun saya bela nezha tak pernah kena kutu sekarang kena terok. elly le yang bawak. dah bawak pi klinik, bagi ubat. elly dah ok tapi nezha pulak dah bertuakr jadi worse! dah kena macam yang bulu2 gugur setempat2 tu. euwwww... ngeri la. doktor kata apa... parasit? fungus? entah le.. doktor cuma bagi ubat makan dan ubat mandi je. mujur senang nak mandi tapi saya takot dan ngeri tengok bulu dia gugur. owh tuhan..tolonglah! katanya memang akan bakal gugur lagi..lama baru boleh elok. ye ke? to those mummy cat kat luar sana..tolonglah saya bagi solution. i wonder why doktor tak bagi injection ke apa ke. memang macam tu ke? uwwaa.... if its because of stress.. yeap.. i admit. since elly is in the house, memang nezha super stress. maklum, dah kena share manja2 dengan elly pulak. aduh.. camne nak settle ni. nak kata because of rumah, dah habis bersih dah rasanya rumah tu. hari2 pon mop, sapu. sarung sofa pon every 2 weeks memang basuh semua. tempat poo poo pon bersih. tempat makan minum  pon bersih. manusia nak pinjam pinggan dia pon boleh jugak kalo nak makan. so apa lagi. saya risau la nezha ni.
*
okeh..berbalik kepada cerita those two culprits tu... since dua-dua pon super manja, bila saya duduk je berebut2 le berdua tu nak dok kat riba. bila dah berebut, bakal bergaduh. bila dah bergaduh, perot saya le jadi tilam dunlopilo diaorang. sakit hokeh kena henyak2. tak caya cuba la try. elly tak berapa nak sangat dengan obek. obek kan garang. hehehhehe... kalo dia dengar je obek bercakap terus lari bagai nak rak. walhal orang tua tu cuma bercakap biasa je. dia ingat obek nak marah dia. huhuhuhuhuuuu... apa pon, dua-dua saya sayang. cuma saya harap lemas ni mereka tak bergaduh lagi. tu gambar yang duduk berdua bertentangan mata tu cuma lakonan semata. memang bertuah sebab dapat snap that moment because right after that depa berdua bercekau. sapa mangsanya? saya laaa... mmmm.. what to do..
*
okeh.. nanti2 tulis lagi ye. sapa ada petua bagi bullu nezha tak kena fungus tu tolong bagitau. jasa anda dikenang. im happy with those two culprits walopon penatnya double coz sepahnya bertambah. owhhh..sayang semua. sayang obek juga! hehehehe...

Monday, October 1, 2012

makan sampai sakit perot...

hello...
lama pulak tak menulis ni. dah tu takde apa yang menarik yang nak ditulis. semuanya biasa2 je. tapi kadang bila baca blog orang nampak banyak betol kejadian yang mereka lalui dalam masa sehari...sampai boleh buat banyak entry untuk kisah sehari. hehehehee...alaa...saya biasa je la..since weekday tu biasa je, so weekend tu ada le juga kejadiannya. huhuuhuu...since ada tetamu yang nak datang makan2 on saturday, gigih le saya ke kedai cari bahan masak. alahai.... yang datang tu sorang je pon tapi menu permintaannya tu ngalahkan macam 100  orang! hahahahaha...saya ok je la. suka if meriah2 ni. biasa kalo makan, saya tengok obek, obek tengok saya. pastu sama2 tengok nezha. hahahahaa...
**
so, jumaat petang tu kononnya ke pasar malam, nak beli bahan masak. sekali tengok harga ikan amboiii...ngeri. huhuhuu..ingatkan pi pasar malam dapat harga murah, rupanya lagi mahal dari beli di pasaraya yang selalu kepoh harga murah tu. huhuhuu... so end up beli ayam dan sayur2 je. so, sabtu pagi tu ajak obek pegi kedai yang selalu saya pergi beli ikan. kedai tu harga ikan agak boleh tahan dan ikan pon boleh tahan segar, idak le perot lembek ke apa. cantik je rupanya. so, balik dari situ dah tengahari. sebok pulak nak membaking! habis, kata dah ada ohben, harus le nak jamu tetamu dengan kek home made. tetamu pulak permintaan kek tak agak2...ngeri makcik dengar. haiii..bila la nk letak gambar kat sini..nanti orang kata saya propah lebih pulak. huhuhuuu.. nanti le kalo ada kesempatan, saya letak le. so, balik tu trus bertukang kat dapor. obek pi kerja..saya dah pesan suruh balik jangan lambat sangat.  so...saya telah membaking pumpkin pie dan snickers cheese cake! amacam? tak percaya?? percayalahhhhh....takde tipu punya. tapi since cheese cake tu buat lambat so tak berapa nak firm sangat. dia yang cantik tu kalo buat dari malam tadi then sejukkan dalam peti ais, so, bila kuar cantik le. ala...takpe la..kata first time buat cheese cake, next time tau le. tapi...kedua-duanya adalah menjadi dan sangat sedappp...tetamu saya makan sampai geleng2 kepala sebab sedap. hahahahahaa... baru nak mula masak laok, dia pulak sms cakap taktau jalan ke rumah. haiyooooo...saya pulak nak explain tak reti sangat. end up saya pi jemput dia setengah jalan. hehehehe... dah sampai rumah baru le kami masak sesama. so, menu untuk dinner malam tu...... gulai lemak ayam, ikan bawal goreng, ikan pekasam, sup cendawan, sambal cili api kering ikan bilis...fuh..berpinau makcik masak semuanya menu pedas! pengsan!!!! dah siap masak, obek lak belom balik2, so buatkan cucur ikan bilis dulu sementara nak tunggu dinner. by 7.30pm, obek pon balik. lepas tu kami semua serbu meja makan tak hingat dunia! hahahahahaha...semua orang tambah nasi wooo..sedap lak saya masak. muwahahahahahaa....lepas dinner, lepak kejap so baru makan pumpkin pie dan cheesecake tu. fuhhhhh...memang senak. malam tu nak tido pon payah. guling2 nak menyedapkan perot.
**
pagi ni, buat lempeng cicah dengan kuah ada sikit lagi belen gulai lemak ayam semalam. huhuhuu..pon still sedap. pastu teman obek pi buat kerja dia. nyampah! dah malam baru balik. sian nezha dok rumah sorang gelap, sebab tak expect nak balik lewat. hehehehehee.... tapi just tapau je dinner. beli tu apa namanya popeye..ala..dia macam kfc jugak. tapi...tak sedaplah!!! patotla sunyi je takde ramai orang. hehehehe... now dok melepak sambil tengok tv. hoiiii...apassal le tak tido lagi ha??? hohohohoooo...ok la tu je nak cerita. nanti sambong lagi. selamat hari isninnnnnnn!!!!!!
**