mari mencari....

Google
 

Monday, October 1, 2012

makan sampai sakit perot...

hello...
lama pulak tak menulis ni. dah tu takde apa yang menarik yang nak ditulis. semuanya biasa2 je. tapi kadang bila baca blog orang nampak banyak betol kejadian yang mereka lalui dalam masa sehari...sampai boleh buat banyak entry untuk kisah sehari. hehehehee...alaa...saya biasa je la..since weekday tu biasa je, so weekend tu ada le juga kejadiannya. huhuuhuu...since ada tetamu yang nak datang makan2 on saturday, gigih le saya ke kedai cari bahan masak. alahai.... yang datang tu sorang je pon tapi menu permintaannya tu ngalahkan macam 100  orang! hahahahaha...saya ok je la. suka if meriah2 ni. biasa kalo makan, saya tengok obek, obek tengok saya. pastu sama2 tengok nezha. hahahahaa...
**
so, jumaat petang tu kononnya ke pasar malam, nak beli bahan masak. sekali tengok harga ikan amboiii...ngeri. huhuhuu..ingatkan pi pasar malam dapat harga murah, rupanya lagi mahal dari beli di pasaraya yang selalu kepoh harga murah tu. huhuhuu... so end up beli ayam dan sayur2 je. so, sabtu pagi tu ajak obek pegi kedai yang selalu saya pergi beli ikan. kedai tu harga ikan agak boleh tahan dan ikan pon boleh tahan segar, idak le perot lembek ke apa. cantik je rupanya. so, balik dari situ dah tengahari. sebok pulak nak membaking! habis, kata dah ada ohben, harus le nak jamu tetamu dengan kek home made. tetamu pulak permintaan kek tak agak2...ngeri makcik dengar. haiii..bila la nk letak gambar kat sini..nanti orang kata saya propah lebih pulak. huhuhuuu.. nanti le kalo ada kesempatan, saya letak le. so, balik tu trus bertukang kat dapor. obek pi kerja..saya dah pesan suruh balik jangan lambat sangat.  so...saya telah membaking pumpkin pie dan snickers cheese cake! amacam? tak percaya?? percayalahhhhh....takde tipu punya. tapi since cheese cake tu buat lambat so tak berapa nak firm sangat. dia yang cantik tu kalo buat dari malam tadi then sejukkan dalam peti ais, so, bila kuar cantik le. ala...takpe la..kata first time buat cheese cake, next time tau le. tapi...kedua-duanya adalah menjadi dan sangat sedappp...tetamu saya makan sampai geleng2 kepala sebab sedap. hahahahahaa... baru nak mula masak laok, dia pulak sms cakap taktau jalan ke rumah. haiyooooo...saya pulak nak explain tak reti sangat. end up saya pi jemput dia setengah jalan. hehehehe... dah sampai rumah baru le kami masak sesama. so, menu untuk dinner malam tu...... gulai lemak ayam, ikan bawal goreng, ikan pekasam, sup cendawan, sambal cili api kering ikan bilis...fuh..berpinau makcik masak semuanya menu pedas! pengsan!!!! dah siap masak, obek lak belom balik2, so buatkan cucur ikan bilis dulu sementara nak tunggu dinner. by 7.30pm, obek pon balik. lepas tu kami semua serbu meja makan tak hingat dunia! hahahahahaha...semua orang tambah nasi wooo..sedap lak saya masak. muwahahahahahaa....lepas dinner, lepak kejap so baru makan pumpkin pie dan cheesecake tu. fuhhhhh...memang senak. malam tu nak tido pon payah. guling2 nak menyedapkan perot.
**
pagi ni, buat lempeng cicah dengan kuah ada sikit lagi belen gulai lemak ayam semalam. huhuhuu..pon still sedap. pastu teman obek pi buat kerja dia. nyampah! dah malam baru balik. sian nezha dok rumah sorang gelap, sebab tak expect nak balik lewat. hehehehehee.... tapi just tapau je dinner. beli tu apa namanya popeye..ala..dia macam kfc jugak. tapi...tak sedaplah!!! patotla sunyi je takde ramai orang. hehehehe... now dok melepak sambil tengok tv. hoiiii...apassal le tak tido lagi ha??? hohohohoooo...ok la tu je nak cerita. nanti sambong lagi. selamat hari isninnnnnnn!!!!!!
**

1 comment:

Sharz said...

hihi..kite pon makan byk gak sekarang..rase cam nak meletop je nie!! =)