mari mencari....

Google
 

Wednesday, March 13, 2013

acara makan-makan...

hello...
lama tak menulis. hehehehehe....malas yang benonya. tapi hari2 masok blog baca tulisan orang lain. tu isi masa lapang namanya. suruh baca blog, lajuuuuuuu je. suruh mengaji, teurs buat2 pening. huh..dasar. cuba ubah perngai boleh tak?---->pertanyaan untuk diri sendiri? ok la...so, last weekend, saturday tu ada buat makan2 sikit kat rumah. sebenarnya nak buat kecik2 je. nak makan2 family. dah lama tertangguh. dah tu asyik semua bz je. si a ada, si b pulak bz. si b ada, si c pulak bz. gitu la kaedahnya. lama2 saya boring saya cakap ahhh..buat je la even sorang pon yang datang tak dulik lah. janji ada wat makan2. bukan apa...sunyi la. saya ni kan keseorangan je selalu. huhuhuu..so if ada ramai orang datang mesti meriah la ditambah acara makan2, mesti lagi happening. so, obek kata ok la..nanti dia panggil budak2 kerja dia datang makan sekali. wahhh..bagus tu. sian bebudak tu keje penat, apa salah kita jamu diaorang yetak? so..the plan is on. so, jumaat tu dah siap beli barang nak masak. obek pulak inform bagitau kekawan dia pon nak datang. hahhh..sudah..makcik cuak pulak. kang ramai sangat kang cukup ke makanan? makcik tadi beli ikut bajet2 je kan. ahahahahaha....obek kata cukup..tak cukup pon kita cukupkan. ok la..takde hal..saya masak je la. obek pulak beriya siap pasang khemah sebijik kat luar. ye la..dah kata lunch hour, tentu panas. rumah kecik camne lak orang nak berasak2 dok dalam rumah kan. haa..gitu ceritanya. dari kecik nak makan seorang, sudahnya siap khemah bagai. belasah je la. obek buat ikan bakar kat depan. saya masak simple je hari tu. gulai lemak ayam campor ubi kentang, sayur goreng jawa...ala...yang ada suon tu tempe bagai tu, pastu sambal tumis sotong, ulam dan sambal belacan. ada buah tembikai. kuih saya buat kuih koci dan brownies. air oren la apa lagi. hehehehe...wahhh..meriah. dari malam tu dah memasak. masak kuih la..takkan masak laok pulak. punya membuat koci pukul 4am baru siap. obek la ni. patot saya nak buat awal..dia lak tengok dvd. dah saya sekali terjebak tgk dvd tu. so dah drag masa. huiiii..pening. esoknya saturday pepagi saya dah bangun. mula masak dah. hui...letih. saya seorang buat semua. ye la..mana ada orang nak tolong. by lunch time, orang semua datang. ramai dowhhhhhh..sekali ibu n geng pon datang jugakkkk. yahoooo bestnya. meriah!!!! sekali tengah sedap tetamu makan, nasi sikit lagi nak habis. gila berpeluh saya pegi jerang nasi. alohaiii..rumah saya ni piok nasi tu hak kecik comel punya. sekali masak takat 3 pon je muat. saya jerang nasi dari pagi then alihkan ke bekas tahan panas tu. entah berapa kali masak. ada gak la 6  kali masak nasi hari tu. hehehehee..takpe...janji tetamu kenyang. kepak kepung kepak kepung semua...selesai. fuhhhhh...siap kemas segala..tuan rumah pukul 7pm baru telan nasi. dari pagi tak makan. punya melayan tetamu. tu la..dari acara makan2 kecik2, udah jadi macam kenduri pulekkkk.hehehehe..apapoh syukur..semua dah selesai. makanan semua habis. cuma ada la tinggal semangkok2 laok tu. biasa la. saki baki untuk tuan rumah. seronoknya! tapi penatnya..hanya tuhan yang tau. sinki dapor lak buat perangai. ngada betol. air tersumbat takmau jalan. hantu betol. suruh obek repair time tu jugak. tensen makck dapor sinki rosak. ggggrrrrr...the next day..terus demem. demam urat katanya. hahahahahahaa... letih sangat. mata sembab, muka bengkkak, badan lenguh2. hambekkk...nak sangat. rasakan la. hehehe..takpe. tak serik. lain kali buat lagi. waktu kejadian budak2 semua kena dok cage. alahai, kesian. merayu2 nak keluar. tak boleh la sayang...nanti korang lari keluar pengsan saya. ada budak2 kecik yang datang semua pi tengok kucing dalam cage. ada yang nangis nak suruh nezha keluar..nak main dengannya. huii...sorry la adik oiii...tak dapek nak ditolong. hehehehehee..so, gitu la kisahnya. hari ni, nezha asyik hangin je. asyik la nak mengejar elly n richard je. entah apa kena..haihh..semua pon manja sangat. geram! ok la...nanti cerita lagi. obek..lain kali kita wat lagi ye. to my kucings comel..love all of you....adiossss...

3 comments:

meowwmania said...

wahh semua masak sendiri?? kagumnya saya...mmg respek lah kat awak ;)

kalo sy main order jer sume huhuu...dasar pemalas!

btw gmbr montot sapa tu hehe

zarena heeney said...

wah byknya menu..betul2 jamu org mkn nie..suka ngan kuih koci..

leeya nie terjah blog ena..ena ada tepek gambar2 kucing masa tgk pertandingan kucing..muk muk semuanya...

tgk kucing terus teringat kat leeya :D

Misz Pinkie Winkie said...

pergh..tabik spring tong..toing..toing..
rajinnyaa..buat sendirie plak tue...sayur jawa tue saya suka, gulai lemak pon...ooo..tak jemput pon ehh!!..hihihihi..