mari mencari....

Google
 

Tuesday, December 31, 2013

tinggalkan aku jauh2 wahai 2013...datang dekat padaku wahai 2014..

salam...hari ni 31/12/2013..hari terakhir untuk tahun 2013. sepatutnya diisi dengan kegembiraan..tapi hari ini ia diisi dengal kesengalan dan kesakitan hatiku ini. huh...bengang betul. since this morning, patot pi bank..nk tukar signature katanya tak sama. baru sampai trafik light depan rumah, baru teringat cop pulak tak bawak. pi opis, kunci opis lak tak bawah. binawe sungguh. waktu pon berjalan dengan pantas. orang tua tu pulak jam2 tu la kena hantar quo tak menyempat2. dah kena tunggu lagi nak print bagai. so, bila dah gerak, bank punya padat orang..mcm kenduri kawen punya padat. apahal ntah. memasing nak close account for this year agaknya. so, setel semua..obek gerak ke tujuan lain, saya gerak ke tujuan lain. singgah kedai uncle makanan kucing. uncle dah pesan, next year bersempena dgn naiknya cukai gst kayanya..semua barang pon naik harga. naik 6% jugak. saya kata takpe..uncle naik terus 10%, senang mau kira. so, borak2 dengan uncle kucing sampai lebam. sessi meluah perasaan dan segalanyanya la. maklum..lama2 sekali baru jumpa harus banyak nk gossip. boleh tahan orang tua tu. aku pow jugak discount selagi boleh. so, anak2 bulu kesayanganku..next year kita makan brand lain ye yg murah..makan rc hanya bila ada duit terpijak..kalo tak korang mkn la apa je yg mummy bagi, hatta nasi gaul taik ikan bilis sekalipon. kesian anak2 mummy. takpe la...if mummy takde duit, mummy puasa je, tapi korang takyah la runsing atau risau, makanan korang tetap saya sediakan seadanya. maka, bersyukurlah kerana korang cukup makan pakai perubatan mandi wangi semua kalao dibandingkan dengan kekawan korang yg berkeliaran kat kaki lima kedai,..huhu..sapa berak masa aku tgh tulis ni hoi..busuk bukan main. ok..stop kejap nk pi scoop out bendasing tu. hantu betul.  gerak dari kedai uncle kucing, singgah di pusat beli dan belah. cuci mata seadanya. takde beli apa, cuma beli sikit jajan mengalas perut. sekarang setiap keping ringgit yg keluar harus ditimbang setaranya..samanya ianya perlu dibeli atau tidak. huhuhu..balik dari cuci mata, menempuh jem. kereta buat hal. dah 2 kali glen (nama timangan kereta kesayanganku) buat hal. dulu sekali, hari ni bertambah melampau. temperature naik mencanak. saya terperangkap dlm jem. hingga terpaksa mematikan enjin dicelah2 kesesakan dan memasang hazard signal. orang kiri kanan memarahi sungguh. tapi apa boleh buat. kalo diretruskan juga mau kebabom kerta tu. baik la aku berenti tgh jalan tu. selamba badak bberenti tgh jem selama 20  minit. muka nampak cool, tapi dalam hati dh meraoung. call obobek mengadu hal kereta buat perangai..dia biasalah..suruh berenti dulu. wtfff... bila dah reda sikit, saya start enjin semula dan gerak ke petrol stesen berdekatan. at least apa2 hal senang. call obek suruh ambik. dia lak kat kl. lagi haru biru. dia kata dia suruh budak dia pergi ambil saya. so ok. korang tau berapa jam saya tunggu? dari 4pm sampai 7pm++. dari berzikir, ke istighfar, sudahnya f**k off semua dah keluar. bapak gila lama haku tunggu. sakit beto nyawa aku. nak call lagi batery hp pulak habis. muka selamba lagi pinjam hp bangla petrol stesen tu call obelk lagi. turn out budak tu pi petrol stesen yg salah. patot aku tunggu sampai gajah beranak ko tak muncul2. so tunggu lagi. sepanjang masa menunggu, berkesempatan tgk gelagat manusia. bermacam cara, bermacam rupa. tapi aku tau diaorang pon tgk aku jugak. apahal pompuan ni dook tunggu dari tadi. kerta aku rosaklah!!! hantu betol. budak tu sampai je, tak pasal2 dia kena belasah dgn aku. bukan belasah tgn la..belasah mulut. huhuhuu.. tapi bila dah reda, mintak sorry dh..aku belanja la dia milo ais. huhuhu..so..gitu la kisahnya hari ni. now obek tgh pi tengok kereta tu tadi. tinggal je kat sana tadi. hope takde apa2 yg boleh mengopakkan beg dompet.  seksa rasanya. so..cerita pasal 2013, hui...tahun  i betol2 cabaran buat aku. dari semua segi. harap next year berubah ke yg lebih baik. airmata jgn diukur..kalau ditadah boleh tampung sessi ketiadaan air tempohari. mujur tak tadak. huhuhuhuu.. again..tinggalkan 2013  tu jauh2. jgn datang lagi walau seinci pon. aku mahu yg baru. moga 2014 lebih cerah. obek..u watch out ha...u know what i knew...selamat tinggal 2013...selamat datang 2014..



Wednesday, December 18, 2013

alhamdulillah..it's our 3rd wedding anniversary...

bismillah..
alhamdulillah..hari ni  ulangtahun perkahwinan yang ke-3.
sekejap je masa berlalu pejam celik dah 3 tahun.
terima kasih ya Allah untuk segalanya,
kami berdoa agar kami suami isteri  dimurahkan rezeki, diberi keberkatan hidup, dilimpahkan dengan rahmatMu, diberi kesihatan yang baik , dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah, dan aman bahagia selalu..

obek..happy 3rd wedding anniversary..love you so much!

Friday, December 13, 2013

petua demam..air mata dan buku...


hello... apa khabar semua orang? harap sihat hendaknya ye. saya demam. baringgggg je. sian saya. dah le sensorang obek xde ostn penang. rasa nak nangis...dah nangis dah pon. huhuhuhuu...apa blh buat..redha je la. nak makan pon tak selera. minum air n makan biskot 4 segi gula tu je. kesian tak? sapa tak kesian tu mmg zalim la. huhuhuuu...ubat lak habis. dalam box ubat kat petiais cuma ada panadol solubel je. takkan nk makan gak solubel tu. bukannya selsema. demam. habis tu camne? nak kuar tak larat. so makan la ubat paling mujarab sepanjang zaman...iaitu...air mata. huhuhuhuu..
budak2 pon kesian..tak layan sangat. diaorang tgk saya tido baring diaorang pon pakat tido sebelah. udah le panas badan, dihimpit lagibudak2 ni ya tuhan...tak selesa betol. saya tolak tepi pon kejap lagi  datang lagi. blogger ni dh kenapa, jadi caca marba tulisan saya. entah la. anyway...nak gak cerita hari tu, saya pi big bad book sale kat miecc mines tu. hehehehehehh..balik dari sana la demam. hantu betol. kena sampok hantu buku la tu. tak pon terkejut tgk hantu tergantong2 tu..benci ahhh...dalam pada benci tu sempat jugak snap pic. saya rasa mcm hebat sgt sebab saya memang jenis yang takkan angkat hp untuk snap pic kat depan orang ramai. tapi hari tu entah kenapa hati bunga2 coz tgk buku banyak..tu yg snap tu. tu la...suka sangat kan dah demam. pergi pagi2 buta. sampai je kereta dah berderet. pakcik jaga parking baru nak cabot rantai. hehehe..merasa la parking depan pintu. kalo tak mmg tak merasa la. saya parking kat dalam mines shpg cmplx tu la. tu je yang reti. kot ke tempat lain kang entah ke mana perginya nanti. dah pergi..terus naik level 4. sapa taktau ikot instruction saya. naik level4, jalan kat area centre point, masok kanan..jumpa  kedai fengshui kaler merah, sebelahnya ada lorong cum terowong cum jambatan boleh ke miecc tu. haa..gitu. sampai tu turun le eskelator. dah sampai...sampai2 je diaorang ada jual mcm2 kat situ. last year ada gak kot, tak ingat. tapi this year lagi banyak kot. ada jual beg, stationery, alas kaki pon ada okeh! then jumpa la mcm pameran dia ala2 pirates of d caribbean tu. gamaknya la. ramai orang amik gambar kat situ. owhhh...last year dia letak kerea apa ntah..ferrari ke hapa depan tu. ingat tak? budak2 suka la amik gambar kat situ. saya pon bantai la amik gak. main snap je. tu yg termasok sekali gambar budak kecik tgh posing tu. hahahahaa...then, bermulalah expedisi..yeahuuuuu...masok2 mata dah rambang tgk buku byk sgt.  terus amik kotak. amboi...ada orang siap bawak travel beg lagi okeh. saya pusing la pilih. ikot hati semua nak. tapi jangan ikot nafsu. beli setakat nak baca, kalo beli ikot nafsu shopping, rentikan la. membazir je. stok tu cukup untuk setahun kot. mcm2 buku aa. buku budak2 pon best2. untuk ajar baby2 kenal huruf kan. bagus. saya pon menempek la ikot sekali tgk. lepas penat, kaki pon dah kejang, kepala pon pening, pegi letak buku kat area simpan, naik atas tengok aa jual byk makanan. mmmmm...yg blh dibeli ada kehepsi, pijahat, ayomas n nonimos pija. yg lenlain ada gak tapi tak berkenan le. saya beli gak nonimos pija tu. ingat nk makan kat sana, ada dewan tempat mkn, tapi tgk xde kerusi le. alohhh..takpe la. tahan je la. makan kat tmpt lain. lepas collect buku , saya pon berator bayar. masa tu....kelp2 mata tgk orang beli buku berkotak2 okeh!!!! dah mcm nk bukak kedai buku kaedahnya. huiii....ngeri... saya beli secoet je la. hehehehee...berator lama gak, sebab org2 depan beli buku berkotak2..tapi takpe..boleh dgr orang depan n belakang berborak. saya sorang je lone ranger. on the way out tu yg jmpa patong hantu tu. wtfff....lepas tu terus hntr buku berat pi kerea. then masok balik..kata nak makan. so pusing2 tgk mana yg  berkenan...dah tak berkenan pulakkkkkk...adoii....manja betol perot ni. end up beli donut, pastu balik. huhuhuhuuu...sampai rumah around3.30pm. bergegas zohor. tak baik tau jalan2 sampai zohor beso telor puyoh. astagfirullah...insaf. kejap tu je la. huhuhuuu...lepas tu mkn pija yg tapau tadi. n donut. tu pon kena pow dgn acha. bencikkkkkk...semua dia nak. malam tu dah demam. bagus kan. now, ubat demam selain dari air mata ialah baca buku! fewwittttttt....suka saya. takpe..hari ni dah ok sikit , tak le pening tgk hurup. so...korang pegi la jugak jalan2 sana supaya boleh demam terkejut mcm saya jugak. baru adil. hehehehee...to obek, cepat la balik..sian oby demam ni. makan pon tak tentu hala ni. asyik:dok tibai biskot je. huhuhuuuuu uuwaaaaaaaaa...love you so much...






















Thursday, December 5, 2013

macam2 ada..gemok kurus sihat sakit...




hello....

lama betul tak menulis..so apa khabar semua? harap semua sihat ye. saya, obek n kucings semua ok je la kot. obek je kebelakangan ni ada selsema..hehehehe..pastu degil pulak makan ubat. kalau tak dibagi depan biji mata tak makan ubat le jawabnya. bukan tak boleh amik sendiri dlm petiais tu...mengada lebih. acha pon ok. tapi taknak korek telinga. lagi satu tension. adaaaa je dia tu. lari 1 rumah mcm nak kena dera..dia tak sedar yg dia tu sebenarnya yg dera saya. elly plak, terlebih dr biasa..asyik la nak bergaduh dgn richard. pantang lepa, bertinju je kejanya. then suka pijak lantai baru mop. basah2 tu harus la rumah bercop-cop corak tapak kaki. apa kau igt saya rajin nk mop rmh 1 hari 60 kali ke? dpt 1 hari 1 kali dh cukup bagus. so, everytime mop rmh, saya n elly mesti bercekau. acha n richard ok pulak. elok je dok atas kerusi. haihhh..salah saya juga, cuba masokkan dia dlm cage kan ke selesai masalah. my bad...my bad.. richard pulak..selain dri kena buli selalu, dia ok je. sikap suka curi laok masih menebal dlm diri. so, setiap kali memasak saya harus super aware dgn si pencopet belang ni. huishhhh...apapon, saya sayang semua. baik sayang obek yg super mengada, or baik sayang bebudak ni yg supercat sgt. huhuhuhu...----------okeh..kisah lain pulak. kereta tu asyik buat hal je. last month dia dh pow berkeping2 not kertas kaler biru. sangat annoying okeh. tapi apa blh buat, dah kita perlukan dia, repair je la. nak beli baru mmg tak lakan. hutang sediada pon byk, taknak tmbh hutang baru. takot. ----------kisah lain, saya dah tengok rancangan pertandingan masak2 kat tv tu...ala yg ada retis bagai tu..mmm...boleh la. hebat juga ye boleh masak dlm tempoh yg sekejap. kalonsaya....baru masak telor dadar n grg ikan pon dah dkt 1 jam. diaorang siap blh msk mcm2 siap hias2 pulak tu..huii..cuma saya tak berkenan cara pemakaian sesetengah drinya...comeon la...masak dh le dgn pakai baju ketat, sendat, nampak keti lagik...ayoyoyooo..hilang selera nk tgk masakan tu. terballik pulak orang asing pakai baju kurung. wahhh...dh kenapa ni? terbalik sudah...anyway...maybe saya je yg sakit mata, org lain ok je kan. apapon goodluck to all of them. saya pon akan cuba try test msk hebat2 mcm tu. hohoho...terbalik dapor saya nanti.----------kisah lain pulak, kenapa ha...senang je nk gemok tapi susah sgt nk kurus? lately saya perasan dh mcm gems plak. especially tang muka la. cepat je bulat. arghhhh..tensen melampau okeh. kenapa ye. saya ckp kat obek, nak pi jogging la pepagi...tapi takkot la cz sini dah mcm ramai pulak mat itam berkeliaran. hishhhh...idok la saya. safety first. orang kata buat kerja rmh lbh skt so blh kurus. owhhh...naik lenguh dh mentapu, tak kurus pon. nkk pi gym? sorang2 malu la....best agakknya jd kucing, gemok pon takde hal. huhuhuuu...obek kata wat pe nk risau if gemok, if takde duit lg berganda risau dari gemok. bila pikir, ye jugak. tapi obek tu biasa la...dia suka demotivate saya. time saya ckp nk diet, mlm tu gak dia pi beli burger la n segala mcm jajan. benci!!!!!! ----------kisah lain lagi, tak lama lagi wedding anniversary saya n obek. hehehehehehhh...ok la. dah byk tulis ni. next month tulis lagi ye. gituuu...jangka panjang sungguh...okeh, love u obek, love you acha elly richard..and love all of you...wassallam...