mari mencari....

Google
 

Monday, January 20, 2014

kesian dia tak kenal oren lonjong...


hello...selamat hari isnin...kerja rajin2, jangan malas2, jgn bersungut2, biar dpt rezki yg berkat...hehehehhee...so apa khabar semua? harap sihat hendaknya. weekend camne? semua orang ada rancangan tersendiri la tu ye. ada yg lepak rumah, ada yg pi kenduri kawen, ada yang potong rumput laman..ada ke? laman saya rumput dah panjang. huhuhuuu..tunggu orang mesin rumput tu datang, obek lak takde. saya tak bukak pintu le if obek takde. memang terkurung dlm rmh. masa obek ada rumah, orang mesin rumput lak takde pusing2. takpe..belom tinggi saya lagi rumput tu..baru tinggi buku lali. hohohohoo...************anyway..obek balik sabtu malam tu..eh..jumaat malam sabtu. jalan jem katanya coz thaipusam tu kan. kat highway pon byk kereta. ye la..ada orang pon mengambil kesempatan cuti nak balik kampong. mesti best tu. sabtu, obek p kerja dlm pkl 2pm..dia pesan if dia balik lambat saya pi la pasar malam dulu, kot nak beli apa. saya kata ok la coz psr mlm pon dekat je. sekali dah petang dah siap2 pakai bedak semua nak pegi pasar malam cari kunci kereta takde! haaa...sudah..mana perginya pulak ni. cari tempat biasa letak kunci, takde..cari kat tempat yg luar biasa pon takde. hangin dah ni. obek suka letak kunci merata, coz pagi tadi tu dia guna kerta saya. hmfff.hidong dah kuar2 asap dah ni. sms obek tanya mana kunci kereta..sekali sekejap tu dia reply..ada dlm poket suar dia. hahahahaha..habis camno nak pi kuar? duduk je la rumah jawabnya.  tu la..suka taknak letak kunci setempat. mujur kerja kat kl je..buatnya dah pegi penang bawak kunci kereta saya sekali apo nak dikato...haihh...so tunggu je la obek balik dalam 8pm tu dia sampai..terus pi pasar malam. hehehehe..beli buah oren. wahhhh..this week buah oren besar2 n manis2. musim agaknya. sedap. lemon pon besar2. haa...cerita pasal lemon tu..malam lepas makan semua lepak tgk tv...obek pusing2 dapor. ada le tu nak ngunyap2 le tu. saya diam je..tengok je apa dia nak buat. saya nampak dia belek2 lemon tu. pegang letak, pegang letak, cium, pegang...lama2 dia tanya. oby, oren lonjong ni sedap ke? saya kata haa?? oren lonjong? ni...yg oren kuning lonjong yg beli tadi ni. masyaallah...masa tu saya dah mengekek gelak guling2 dah. saya cakap tu lemon la...kot nak mkn mcm tu je masam..tu nk buat masok dlm masakan or buat air. tapi kot tingin nk makan, potong le. hahahahahaha...adoihhh..siannya laki saya tak kenal lemon. dok kampong mana la dia tu kan. hahahahahaa...sian dia. laki sapaaaaa la ni yg tak kenal lemon ni. adoihh..sakit perot gelak. end up saya potong le oren n buah lain..makan buah. ngada betol obek tu.************sabtu mlm ibu sms, tanya ajak dtg rmh dia coz mama pon nk dtg..mama nak belajar buat koripop pusing dri ibu. huii.ibu teror koripop pusing tau. saya pon tak reti. koripop biasa saya reti le. tengok pernah tapi tak pernah try. saya tanya obek sunday esok dia kerja tak. obek kata kerja pukul 3pm. so, minta dia hantar saya pi rmh ibu. yahooo..mesti ada makan2 best tu. so ahad pagi, saya siap masak n makan kat rumah dulu la kan.  ahad semalam masak tumis sotong, rebus sayur, sambal belacan, ikan goreng n sup ayam sikit. makan kenyang. syukur alhamdulilah rezeki. biasa ahad saya malas masak. hehehetapi ahad semalam saya rajin. nak pi jalan le katakan..harus ambik hati obek dulu. lepas zohor bertolak. sampai je obek drop saya dia pon pi kerja..nak jumpa orang kat rawang katanya. malam dia amik. so mama pon dah sampai. maka kelas koripop pusing pon berlansung. waduhhhh...leceh la koripop tu nak gulung2 gelek2..nak kena buat dua jenis tepong. tapi bila dah siap sedap dan cantik. owhh..bila la nak try buat sendiri. tulis resepi beriya. hahahahahahaa...lepas dah siap, mama pulak ajar buat cream pufff. amboihhh..sedapp..jadi kembang gebu. geram. tapi benci coz sebenarnya before this saya dah try buat cream puff tu dua kali tak jadi. heheheheeee...dia jadi tapi mcm tak kembang gebu sangat. entah apa kenanya ntah. so, semalam dah tengok real punya, dah try piping semua..chewahh..ala2 yakin nih nak buat cream puff sendiri. tunggu...tunggu aura oven menyerap ke jiwa nanti kita buat ye. lepas siap semua hari pon dah senja. mama balik. saya tunggu obek. kena lak jadi tukang urut kaki iabu. arghhhh...pukul 8pm obek sampai. makan kat rumah ibu. ibu masak sambal ayam sedapnya. dengan tumis kacang panjang campor tempe. my fav! dgn ada gulai ketam. saya tak mkn coz ibu kata pedas. owhhh..lepas tu balik rumah. malam rasa macam lemah penat sangat. tido dgn acha dia mengarok suruh garu perot. sabor je la. ************so, gitu le cerita weekend. hari ni 2pm obek gerak ke penang lagi. haihhh....jadi weekend couple je sekaranag ni. sian saya kan.ntapi madih bersyukur if dibandingkan dgn org yg lagi lama berpisah suami isteri. ada yg husband kerja luar negara 5-6 bulan sekali baru balik..lagi sedihkan. kuatkan semangat ye para isteri semua. masa suami takde, apa hal pon semua kena settle sendiri. sebab tu if obek takde saya t takde kuar merayap. takot. if obek ada pon if merayap dia hantarkan. lebih selamata. sekarang macam2 cerita. ok la..macam2 lakmborak. so, selamat bekerja semua. acha, elly n richard sihat je. tu tengok muka richard mengadu nasib kena buli dgn elly. muka syahdu je ka..mata bulat. geram. saya sayang semua!!!!! love you my love!




No comments: