mari mencari....

Google
 

Tuesday, April 15, 2014

selsema manja and how to handle...





hello.....
haa.....setelah beberapa kali percubaan, akhirnya dapat juga upload gambar mamat hero malaya pojaan hatiku ini. hehehehehehe....fuh...kali ni senang plak. tekan2 je terus load, tak le macam selalu tu berkurun tunggu baru boleh. anywayyyyy....nak cerita apa hari ni?
******
hari ni mcm biasa je la. tak de apa yang bestnya. baju banyak tak basuh. malas. takde mood. takde hati nak basuh. kalo rajin tu baru 2 helai je pon dah sebok nak basuh. ni dah nak penuh bakul belom gak basoh lagi. nanti dah penuh lagi payah nak basuh. letih. maklum la...basuh tangan katakan. boleh je beli washing machine tapi saya taknak. nak excercise katanya. haaa....sekarang dah menggunung excerciselah sangat!!! pepandai le mencuci ye. jangan sampai takde baju nak pakai udah.
******
saya ada tengok tv tau (bila masa yang saya takde tgk tv? celik je bijik mata tv dulu). tak la..nak dok cerita la ni, saya tgk tv channel berapa ntah pasal yg 19kids n counting tu. amboihhhh....19 ko anak diaaaa!!!! fuh...lap peloh tengok. tu dia, berderettttt..tapi, yang bestnya anak dia semua mcm elok je. i mean, mcm terjaga la, dari segi pakaian, percakapan, sikap, ada displin je semua. kalo dibandingkan dengan orang yang family lain yg  dlm tv tu..mcm2 hal dengan anak. tu yg rancangan apa ke namanya tu yg anak jahat so dia hantar pi try test dok kat lokap sehari. fuh...mcm2 kes. kecik2 dah mencuri, gaduh, dadah, mcm2 la. ngeri. kasi bebudak tu try test dok lokap sehari, tgk apa rasa. kalo buat salah mcm ni le korang kena, katanya. at least tu dah last resort lah parent diaorang dah pening buntu taktau camne nak control anak. so....bandingkan dua family tu, jauhnya beza..mmmm..mana yang baik kita ikotlah. mcm yg 19 anak tu taktau camne dia handle, tapi bila tengok mak dia alahaii...soft spoken sangat. nampak dia punya happy family tu. tu la orang kata, rezeki masing2 kan. tapi bab cara mendisplin anak tu elok juga kalau kita amik tau kot boleh dipraktikkan. ni kucing 3 ekor pon pening kepala perangai sekor2 ngalahkan monyet. huhuhuhuu..bila la anak saya nak muncul ni. menyorok je lagi ni tak muncul2 ni. tolong doa sekali ye untuk saya. moga2 berkat. amin....
*******
tak lama lagi rejab, syaaban dah ramadhan. sekejap je kan. puasa ganti dah habis dah awal2 syawal dulu dah ganti, tapi ingat if larat nak juga puasa nanti. dari takde buat apa, puasa la. kerja pon tak berat, bukannya saya kerja mencangkol tengah panas. kerja mengadap pc je dengan kertas. kadang if saya tengok orang kerja sapu jalan tengah panas, kerja repair jalan ke, kerja berat ke, alahai...kesiannya dia. tapi tu la, tetap kerja. surprisingly, ada yang dah start shopping untuk raya! amboi, cepat betol. tapi ada baiknya juga, supaya tak tergesa2 last minit. nanti masa dah akhir2 boleh fokus untuk menu raya pulak. tambah2 yang ada anak kecik, memang elok beli awal. apapon jangan asyik dengan shopping je, aktiviti bulan ramadhan tu nak kena tingkatkan. saya berazam ni kot2 makbul...amboi...mudah2an la ye.
******
bebudak rumah ok je. mengada tahap dewa. masok jamban pon nak ikot. melampau sangat. manja sangat pon ye juga. paling bengang bila hari hujan diaorang kang pi jalan kat porch dapor tu then masok rumah, maka terjadilah corak2 tapak kaki merata rumah. dah satu hal nak kena mengelap. boleh juga if taknak lap, tahan la mata kau tengok corak tapak kaki tu. benci!!!!! membikin stress jantungku ini. obek lak selsema. mmmm..hari tu demam, now dah elok tapi ganti dengan selsema pilak. srot sret srot sret. hishhh...degil tu la ubatnya. dah tak tak berapa sihat nak juga keluar sampai malam berembun baru balik, nak juga minum ais, nak juga smoking. nahhhhh....sekarang rasakan lah!!! sapa susah? sayaaaaa jugak yang susah.  obek tu kalo sakit manja beno, semua saya nak uruskan. alolololooo...hari tu kena marah dengan saya. dia pi selsema kat sapu tangan good morning towel tu. menjerit la saya. saya kata if selsema kat tisu. if kat towel tu nanti saya geli nak basuh. hahahahahahahaaa....dah tu monyok kena marah. nasib la. sapa suruh tak dengar kata. tisu ada je kan kat sebelah. dia kata tak sempat nak capai tisu dah bersin.  ooo....itu macam. ada aku kesah? hehehehehe..sila basuh sendiri towel tu ye. tapi sekarang dah kurang banyak dah selsema dia tu. kekadang je hidung sumbat. obek tu if tak sihat memang saya pantau cukup time mesti makan ubat. kalo tak, mmg takde la dia makan. dalam tak sihat tu macam2 pulak permintaan menu dia. nak cucur la, nak mihun la, nak kuih buah melaka la, nak keropok la. amboihhhhhh....biasa dia ni. mentang2 ada queen boleh layan kelentung kelentang kat dapor, bukan main lagi permintaan menu dia ye. ok la...apa saja untukmu obek..if saya mampu masak tu saya buatkan la. bini sapa la  yg baik sngat ni? dah la baik, cun pulak tu. echecehhhh...muwahahahahahahaa....
*******
ok la. banyak je merapu hari ni.  nanti kumpul modal borak lagi ye. so selamat bekerja semua!!!! rajin2 tau..
acha, elly, richard---->dok rumah elok2. lepas makan tu tido la jgn dok cakar sofa. tau?
obek kesayangan intan payung---->moga cepat sihat dan boleh kerja keras cari duit. nak raya dah ni...

Thursday, April 10, 2014

hujan turun air menitis, lama sungguh tidak menulis...



salam,
lama betul saya tak menulis dalam blog ni. bukan sebab takde masa, ada juga masa terluang nak menulis. tapi entah. kadang bila log in, nak load gambar tak boleh pulak. tunggu berjam2 keras kejung je tak bergerak pon loading tu. benci. so, mood nak menulis pon terbantut. tapi still boleh kata hari2  masuk blog baca tulisan orang lain. hehehehe...
*****
so, nak cerita apa sekarang? kebelakangan ni hujan lebat pulak ye kalau petang2. dulu panas bahang, sampai takde air. sekarang dah hujan. apa pon jenis keadaan cuaca semua ad kebaikkannya. syukur je la. panas pon tak la sampai kemarau macam utopia, hujan pon tak le banjir terok macam dulu tu. so, mesti bersyukur. saya sejak dah tua2 ni macam dah baik sikit la. hahahahahaa....lebih banyak berfikir dan bersabar. cuba nak perbaiki diri sendiri. cuba perbaiki bacaan. tapi bab nak mengahafal tu hazab beno. ayat pendek pon tak terhafal lagi. cuba suruh hafal lagu, dengar 2-3 kali je dah tersemat erat dalam kepala otak. bila suruh menghafal ayat, amboihhhh..ulang baca dah 3-4 hari pon kematu juga lagi. masa zaman sekolah dulu elok pula. baca sikit dah hafal dan ingat. ni mesti pasal sekarang banyak tengok tv la ni. mengganggu konsentrasi otak nak menghafal. eh...salahkan otak pulak. kena usaha lagi ni.
*****
cerita pasal budak2 kat rumah ni pulak, semuanya ok belaka. acha biasa la. dia takde banyak hal. kekadang je datang angin kus2 dia kadang dia buat perangai jugak. sekarang dah pandai nak marah2 bila saya nak groom dia, i.e potong bulu or potong kuku. siap menderam2 macam singa okeh. setakat menderam tu boleh tahan lagi, last time dia cakar saya. owhhh...hancur hatiku bila intan payung kesayangan jadi garang. hehehehee...obek kata acha dah besar, dah remaja. dah tak suka dipelok2. ye la tu. malam2 time nak menggaru perot kat saya juga dia datang kan. bila tak garu pandai pulak dia yang garu kita suruh garu dia. bijak...bijak... kisah elly pulak, mmmm..mamat ni makin melampau manja. nak mengekor je mana saya pergi. if saya masok bilik tutup pintu, dengar la dia menjerit. suara dah la nyaring. boleh bingit telinga dengar. malam2 suka jerit if gelap. dia tu macam ada fobia dengan gelap. saya suka menyakat dia. tutup lampu, nanti dia menjerit. haahahahhaa...dia tu seboleh2 nak melekat je kat saya. if bebudak lain datang kat saya mula dia nak mengamok. huiii...gangster sangat dia tu. tapi dengan obek dia tak suka pulak. bila obek datang ke dia, dia lari. hehehehee...jealos no.1 mamat tu. if obek duduk dekat2 saya pon dia marah. amboihhhh...over la tu. bab richard pulak, dia ok je. sejak kejadian lari dari rumah tu, dah macam kurang sikit dia nak mengarok. bagus pon. tapi tetap menjadi mangsa buli si elly. ni pon manja juga. pantang kita duduk kat sofa, cepat je nak menyelit. hehehehehee...kesayangan sangat tiga hero ni. opss...paling sayang kat obek la. hahahahaha....
*****
cerita part obek pulak, kerja macam biasa la. now job macam kureng sikit. kena usaha lebih lagi nak dapat mana2 job. ahhh...malas la nak cerita pasal kerja. boleh bikin spoil mood saya yang tengah ala2 happy no coz baru lepas makan ais krim. masa tengah tulis ni, tetiba obek balik. eh...cepat pulak orang tua ni balik malam ni. sekali dia beli ais krim daaa. yahoooo...lately ni saya kerap pulak makan ais krim. ishhh...tak elok sungguh la perangai. dulu takde pon. nak kata sebulan sekali pon payah. now, minggu ni dah dua kali makan ais krim. mmmm...nak kena kurangkan benda2 tak berfaedah macam ni. sekarang macam otak buntu sangat tak tau nak masak apa untuk laok kat rumah. balik2, pusing2 gohedgostan, itu gak menunya. hishhhh..nak kena lebih kreatif bab masak2 ni. kek pon dah lama tak buat. malas. nanti nak asah balik kerajinan tu biar berkembang semula. hahahahahaa....
*****
ok la..rasa macam banyak dah menulis. bateri pon time2 ni la nak berbunyik nak habis. kacau betol la. apapon, doakan kebaikkan untuk semua. love all of you..
*****
obek, i love you....