mari mencari....

Google
 

Tuesday, April 15, 2014

selsema manja and how to handle...





hello.....
haa.....setelah beberapa kali percubaan, akhirnya dapat juga upload gambar mamat hero malaya pojaan hatiku ini. hehehehehehe....fuh...kali ni senang plak. tekan2 je terus load, tak le macam selalu tu berkurun tunggu baru boleh. anywayyyyy....nak cerita apa hari ni?
******
hari ni mcm biasa je la. tak de apa yang bestnya. baju banyak tak basuh. malas. takde mood. takde hati nak basuh. kalo rajin tu baru 2 helai je pon dah sebok nak basuh. ni dah nak penuh bakul belom gak basoh lagi. nanti dah penuh lagi payah nak basuh. letih. maklum la...basuh tangan katakan. boleh je beli washing machine tapi saya taknak. nak excercise katanya. haaa....sekarang dah menggunung excerciselah sangat!!! pepandai le mencuci ye. jangan sampai takde baju nak pakai udah.
******
saya ada tengok tv tau (bila masa yang saya takde tgk tv? celik je bijik mata tv dulu). tak la..nak dok cerita la ni, saya tgk tv channel berapa ntah pasal yg 19kids n counting tu. amboihhhh....19 ko anak diaaaa!!!! fuh...lap peloh tengok. tu dia, berderettttt..tapi, yang bestnya anak dia semua mcm elok je. i mean, mcm terjaga la, dari segi pakaian, percakapan, sikap, ada displin je semua. kalo dibandingkan dengan orang yang family lain yg  dlm tv tu..mcm2 hal dengan anak. tu yg rancangan apa ke namanya tu yg anak jahat so dia hantar pi try test dok kat lokap sehari. fuh...mcm2 kes. kecik2 dah mencuri, gaduh, dadah, mcm2 la. ngeri. kasi bebudak tu try test dok lokap sehari, tgk apa rasa. kalo buat salah mcm ni le korang kena, katanya. at least tu dah last resort lah parent diaorang dah pening buntu taktau camne nak control anak. so....bandingkan dua family tu, jauhnya beza..mmmm..mana yang baik kita ikotlah. mcm yg 19 anak tu taktau camne dia handle, tapi bila tengok mak dia alahaii...soft spoken sangat. nampak dia punya happy family tu. tu la orang kata, rezeki masing2 kan. tapi bab cara mendisplin anak tu elok juga kalau kita amik tau kot boleh dipraktikkan. ni kucing 3 ekor pon pening kepala perangai sekor2 ngalahkan monyet. huhuhuhuu..bila la anak saya nak muncul ni. menyorok je lagi ni tak muncul2 ni. tolong doa sekali ye untuk saya. moga2 berkat. amin....
*******
tak lama lagi rejab, syaaban dah ramadhan. sekejap je kan. puasa ganti dah habis dah awal2 syawal dulu dah ganti, tapi ingat if larat nak juga puasa nanti. dari takde buat apa, puasa la. kerja pon tak berat, bukannya saya kerja mencangkol tengah panas. kerja mengadap pc je dengan kertas. kadang if saya tengok orang kerja sapu jalan tengah panas, kerja repair jalan ke, kerja berat ke, alahai...kesiannya dia. tapi tu la, tetap kerja. surprisingly, ada yang dah start shopping untuk raya! amboi, cepat betol. tapi ada baiknya juga, supaya tak tergesa2 last minit. nanti masa dah akhir2 boleh fokus untuk menu raya pulak. tambah2 yang ada anak kecik, memang elok beli awal. apapon jangan asyik dengan shopping je, aktiviti bulan ramadhan tu nak kena tingkatkan. saya berazam ni kot2 makbul...amboi...mudah2an la ye.
******
bebudak rumah ok je. mengada tahap dewa. masok jamban pon nak ikot. melampau sangat. manja sangat pon ye juga. paling bengang bila hari hujan diaorang kang pi jalan kat porch dapor tu then masok rumah, maka terjadilah corak2 tapak kaki merata rumah. dah satu hal nak kena mengelap. boleh juga if taknak lap, tahan la mata kau tengok corak tapak kaki tu. benci!!!!! membikin stress jantungku ini. obek lak selsema. mmmm..hari tu demam, now dah elok tapi ganti dengan selsema pilak. srot sret srot sret. hishhh...degil tu la ubatnya. dah tak tak berapa sihat nak juga keluar sampai malam berembun baru balik, nak juga minum ais, nak juga smoking. nahhhhh....sekarang rasakan lah!!! sapa susah? sayaaaaa jugak yang susah.  obek tu kalo sakit manja beno, semua saya nak uruskan. alolololooo...hari tu kena marah dengan saya. dia pi selsema kat sapu tangan good morning towel tu. menjerit la saya. saya kata if selsema kat tisu. if kat towel tu nanti saya geli nak basuh. hahahahahahahaaa....dah tu monyok kena marah. nasib la. sapa suruh tak dengar kata. tisu ada je kan kat sebelah. dia kata tak sempat nak capai tisu dah bersin.  ooo....itu macam. ada aku kesah? hehehehehe..sila basuh sendiri towel tu ye. tapi sekarang dah kurang banyak dah selsema dia tu. kekadang je hidung sumbat. obek tu if tak sihat memang saya pantau cukup time mesti makan ubat. kalo tak, mmg takde la dia makan. dalam tak sihat tu macam2 pulak permintaan menu dia. nak cucur la, nak mihun la, nak kuih buah melaka la, nak keropok la. amboihhhhhh....biasa dia ni. mentang2 ada queen boleh layan kelentung kelentang kat dapor, bukan main lagi permintaan menu dia ye. ok la...apa saja untukmu obek..if saya mampu masak tu saya buatkan la. bini sapa la  yg baik sngat ni? dah la baik, cun pulak tu. echecehhhh...muwahahahahahahaa....
*******
ok la. banyak je merapu hari ni.  nanti kumpul modal borak lagi ye. so selamat bekerja semua!!!! rajin2 tau..
acha, elly, richard---->dok rumah elok2. lepas makan tu tido la jgn dok cakar sofa. tau?
obek kesayangan intan payung---->moga cepat sihat dan boleh kerja keras cari duit. nak raya dah ni...

1 comment:

meowwmania said...

ehehe..mcm2 cerita

alahh cinonetnya gmbr anak dia, kedekut btol nak tunjuk :D