mari mencari....

Google
 

Thursday, May 29, 2014

Al-Fatihah...Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Yussuff Izzuddin Shah Ghafarallahu-Lah




Pada 28hb. Mei, 2014, jam 1.30 petang, pada usia 86 tahun, Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah  Ibni Almarhum Sultan Yussuff Izzuddin Shah Ghafarallahu-Lah telah mangkat.

Kami sekeluarga merafak sembah takziah dan mendoakan agar roh Almarhum Tuanku dicucuri rahmat dan ditempatkan oleh Allah Subhanahuwataala di kalangan para solihin.

Amin Ya Rabbal Alamin.


Al-Fatihah...


Tuesday, May 27, 2014

coklat? makcik terkejut cat tau....

hello again..
after a week baru nak tulis lagi. again, takde gambar lah. biasa la tu..baca je la tulisan (macam la ada orang nak baca sangat). anyway...ladt weekend balik kampung. echehhhh..balik kampung kl..bukan balik kampung johor tu. hehehehee...kampung sejengkal je. ye la kalau jari godzilla memang le sejengkal, cuba guna jari sendiri, taktau berapa ratus ribu jengkal. kampong johor nanti tunggu raya baru balik. tu dia...berkurun lagi. biarlah. hehehehee...
*****
seperti biasa, bila dah inform obek, dia tu ada je halnya. benci. orang dah cakap berkurun nak balik rumah ma, dia sebok nak pi memancing la..sampai lambat balik rumah. mendatangkan kemarahan betol. muncung saya dah sedepa dah ni. benci la..saya tak suka if dah janji tapi drag2 lagi. mujur pergi memancing bawak balik hasil ikan besar 2 ekor. kalo tak...saya rendam dia dalam kolam ikan tu biar dirasakan dia. geram sangat. dipendekkan cerita, balik tu saya siap2 dah masakkan laksa. echewahhhh...macam sedap pulak. chisss...puji diri sendiri disamping paksa ma dan obek puji juga. tapi memang sedap okeh. semua orang tambah makan laksa malam tu. esoknya pagi pergi pasar...takde beli apa la, just jalan2 pusing je. beli kuih apam balik dan putu bambu. boleh la buat makan2. lunch, masak gulai tempoyak ikan, tumis lala dan rebus peria katak. jadi la. tu pon macam nak meletop perot. lepas zhohor balik rumah sendiri. seperti biasa...bila saya takde malam tu, balik je mestilah mendapat hadiah istimewa dari anak2 kesayangan. huhuhuu...jenuh mengemas pulak. malam, pengsan.  gitulah kisahnya weekend saya...
*****
owh...bab coklat tu. masa balik tu saya belikan ma coklat jenama tu la..banyak keping since ada offer. sekalik esoknya udah kuar berita cakap tak boleh makan. hantu betol. sakit hati betol. call ma cepat2 suruh buang. nanti saya ganti la coklat yang lain. masalahnya kitaorang malam tu dah bedal 1 bar besar. huhuhuu...wallahualam...hope cepat settle. sian ma..dia suka makan coklat..mesti dia rasa geram je bila buang coklat tu. hahahahahaa...
*****
this weekend punya plan....sabtu nak pegi PD katanya...nothing fancy...just chill2 je. ahad..jengjengjeng..katanya nak jumpa kawan lama. harap2 jadi. berkurun plan. saya rasa bila nak jumpa2 tak boleh plan kot..kena main terjah je baru jadi. hehehehe..takpe..pray for the best.
*****
lagi nak cerita apa? acha sihat, elly sihat tapi bulu still ada she off lagi, richard jaguh tangkap cicak. dia dah tangkap, then gigit sekerat then dia blah. tak ke menyeksa nyawa saya bila tengok cicak tu menggeletek kat lantai. acha n elly nampaknya tak berminat dengan cicak tu. hohoho...town boy le katakan. richard kampung boy. town boy ke, kampong boy teaplah kesayangan saya...walopon selalu bikin hati saya mendidih dengan perangai diaorang.
*****
obek hari ni p melaka..ada site visit katanya. ya Allah..berkati pekerjaan dan perjalannannya..semoga semua ok. amin...
*****
lagi??? since takde penat sangat, saya puasa. takpe la..bukan letih sangat pon. kalo letih balik malam pengsan le. hehehehe...oklah. nanti borak lagi. love you!!!!

Wednesday, May 21, 2014

fungus, pelupa dan kuih tak jadi...

hello....
hope semua ok je la ye. kalo agak2 tak ok mcm saya tu buat2 ok je la so dengan harapan aura positif orang lain tu boleh membuat kita happy jugak. orang kata tumpang dua kaki la..
***
so, cerita pasal budak elly yang bulu gugur tercabot bagai tu...petang khamis lepas bawak pi klinik la. fuhhh..punya terkejar2 dah kalah schumacher dah style bawak kerea. ye la mengejar masa katakan. klinik tutup pukul7pm. saya sampai 6.45pm..huyoyoyooo..mujur klinik tak kunci pintu lagi kalo tak saya tendang je pintu. chewahhh..konon la kan. so anyway, knowing elly yg ganas dan garang dan takmau dengan orang, everything is expected. seperti biasa takmau keluar carrier. sampai kene buka semua baru boleh amik dia. tu pon mengamok mengaum macam apa je. ayoyoyooo...doktor nak pegang? jangan harap. doktor baru  hulur tangan dia dah cakar dan gigit. ye, betol gigit. kesian doktor. muwahahahahaaa.....hujung2 saya le kene dukung. dah le bulu tercabot bawah leher, jenuh pulak nak menggayakan pusing2 dia. dia dok la ,engaum je. ayoyoyoooo...doktor cek kata fungus. entah mana le dia dapat, sebab lagi dua culprits tu saya tengok takde pulak. nak kata tak mandi, mandi juga walopon tak kerap. huh...lu bikin gua stress bro... anyway, doktor bagi ubat makan. cecair. mahal gila kecik je berapa belas ml je dah 80 hengget. adoii...demi kesihatan budak tu, beli je la pejam mata. apa nak buat. satu hari makan 2ml je untuk seminggu. haa...gitu kaedah pemakanannya.mujur dia jenis boleh makan ubat, tapi kena dok belai2 manja2 dulu sebelom dan selepas makan. amboiii...sebelom dan selepas okehhh..melampau tahap kemanjaan elly ni. on the 3rd day makan ubat, immediately lepas makan ubat terus dia muntah. uwaaaaaa...saya sedih okeh. sedih sebab ubat mahal dia muntah. hahahaha...tak la..tetiba jadi risau kenapa dia muntah. sedangkan the last 2 days ok je mamat tu. dah suspen bertambah. saya suspek sebab lepas makan tu dia melompat, tak sempat nak belai2 kononnya. agaknya le tu yg terencat isi perot tu gamaknya. so the next day, ok dah. mmmm...harap2 cepat sembuh. doktor kata lepas 2 weeks baru datang balik tengok camne. saya check macam dah ada kasar sikit la kat tempat botak tu. dah nak tumbuh bulu kot? dan cari new spot yg gugur takde jumpa pulak. harap sihat. aduhhh...biar saya sakit, makan panadol je murah baru 4 ringgit. bebudak ni kalau sakit saya pening. huhuhuuu...so elly, get well soon. walopon bulu gugur, tapi kemanjaan  dan kenakalan teap pad tahap yg sama. nak berkepittttttttt je dengan saya. sekarang dah pandai nak ikot masok toilet jugak macam acha. tiru acha le tu. acha pulak pon dah pandai nak gaduh tinju2 dengan elly. dulu takde, elok je kawan. ayoyoyooo..bebudak ni emosi sunguuh la.. richard macam biasa. kerjanya memanjat, melompat dan yg sewaktu dengannya. biarkan. asal jangan roboh lemari rumah udah la.
*****
obek? oh....orang tua tu stress kerja. hehehehe...kesian. macam2. nama pon kerja kan, so macam2 kerenah. sampai mengigau okeh. punya stress orang tua tu. hari tu saya tengok dia kalut pagi2, saya tgk dia print invoice. saya diam je la coz bila tanya utk mana punya, dia jawab utk  xxxx. saya rasa p.o pon belom mari lagi dia dah buat invoice. hehehehe...petang tu dia balik dia ngadu kat saya...oby, bek tersilap oby..silap apa? bek p hantar invoice walhal p.o pon belom amik lagi. hahahahahaa....saya jawab, habis tu amik tak p.o tu? dia kata tak amik coz tak bawak cop pulak. lupa. hehehe...makanya yg pepagi kalut mengadap jem tu cuma jalan2 makan angin je la. kesiannnn...tu la pasal. banyak pikir. hope lepas ni dapat projek malatop mantop je bek..love you!
*****
lagi nak cerita apa? owh...saya suka la tengok kalau dah jodoh ustaz kazim elias tu. eh...camtu ke eja namanya. apa2 la. sekarang dah pandai tengok ceramah2 soal jawab ni...dulu dok hadap mtv je la katanya. eh...kata dah tua, gitu la. huhuhu...sedianya. hari tu saya ada try test buat kuih puteri ayu. tau tak? ala yg bulan kaler hijau ada kelapa tu. beriya buat hujung2 bantat okeh...tak naik. apakah? sedih je. sakit hati sangat. entah apa silapnya. rasanya dah ikot resepi 100% dah tu. hehhee..tangan ke laut tu la pasal. tapi rasanya ada, sedap n wangi. paksa jugak obek makan. surprisinhly, banyak juga obek makan kuih tu walopon bantat.:hahahahah...takpe..nanti cuba lagi. mesti!!!
*****
rancangan berdting asyik tergendala. dating dengan obek pon tergendala, dating dengan kawan ku pon tergendala. hope dapat dilaksanakan dalam masa tedekat. wehooooo... ok la..nanti sambong lagi. gambar bebudak takde. nanti la. gambar tu aa, tapi latar belakang tak sesuai le pulak. tengah kat katil, tengah kena pelok..hishhh....not apppropriate nak letak kat blog. nanti saya suruh sekor2 berdiri atas kerusi latar belakang dinding, baru sesuai. hehehe..ok, doakan kebaikan untuk semua. amin....

Thursday, May 15, 2014

hate..

i hate those people who always force us to help them and being too depend on us. hei...come on la..use your own otak n tenaga to get somthing rather than paksa2 orang tolong. kau nak something haruslah kau kena usaha..takkan nak harap orang hadapkan semua kat kepala lutut kau. puiii...no..i dont want to help this kind of people n i hate them to the max! furthermore, they are very unthankful person. never heard the word 'thank you' from them after all what we did. well...lesson learnt i guess. i definately will stay away from them but they keep coming and kacau. benci. astagfirullah...ya allah..kuatkan iman, kuatkan semangat, jauhkan sifat negatif dalam diriku. amin...
*****
on the happy note, all kids are well fed and happy. except elly...extreme shed n fall of fur. almost botak at one spot. dont know why, coz the othe two culprits are ok. got to bring him to clinic this evening. haiyarkkkk...takde ke subsidi untuk bawak kucing p klinik? please inform, nak sign in jugak. huhuhuuu....
******
i dreamt of sushi last nite. apakah? the other nite mimpi burger. punya la sedap burger gemok. amboi...orang gemok biasa la kalau mimpi makanan je kan. yes, im fat now. somehow i will try to manage myself until im able to squeeze into my old kebaya again. that's the benchmark for kurus definition. okey lah...got lots of things on my plate today. see...cakap pasal kerja pon still nak relate to plate. miyahahahahaaaa...
*****
p/s:
 1) baru tau softener perisa daia adalah sedap baunya. huhuhuuu..
2) obek...tolong repair kereta saya. tq. love you.




Thursday, May 1, 2014

sedih tau...

hello...
saya tengah sedih ni tau... macam2 pulak hal sekarang. haihhhh...kena sabar banyak2. semoga terus tabag. rasa nak jerit. kang orang kata gila pulak menjerit tak tentu pasal. nangis? dah berbesen air mata. kot ditadah boleh buat basuh pinggan dah ni kala air takde. owhhh...kuatkan semangat.