mari mencari....

Google
 

Sunday, June 29, 2014

salam ramadhan al-mubarak 1435H/2014M

assalamualaikum...
lama sungguh tak menulis. aduhai..takpe la ye. ada juga membaca tapi nak menulis memang tak berkesempatan. semoga lepas ni akan ada lebih banyak kesempatan untuk menulis.
*****
ramadhan sudah menjelma. sungguh saya gembira. tak tahu kenapa tiap kali ramadhan saya mesti suka. pasal asa bazar ramadhan mungkin? entah...tapi dalam pada hati melonjak gembura mesti terselit rasa sedih. juga tak tahu kenapa. bila ramadhan menjelma, air mata lagi murah turunnya. andai kata ditadah, boleh buat tampung bekalan air sikit2 masa kegawatan air ni. kebelakangan ni saya lagi jadi mudah sedih. emosi sungguh la. saya berdoa agar ramadhan tahun ini mendatangkan kegembiraan dalam apa juga bentuk. pasal syawal tak terfikir lagi. biasanya persiapan syawal memang last minit. takde mood pulak rasanya. dah 3-4 tahun kebelakangan ni memang macam tu. mungkin sejak usia dah meningkat ni keghairahan nak berbaju baru, berkasut baru dan berbiskut raya dah tak menebal dalam diri. hehehehe...tanda2 sudah tua. terima je la ye. azam ramadhan tahun ni kalaulah boleh dapat berterawih di surau atau masjid. kalau obek tak kerja boleh la ajak, if kerja tak dapatlah nampaknya. lagi azam ramadhan tahun ni nak khatam lagi..boleh ke dalam masa sebulan ni? mmm..cabaran rasanya tapi saya cuba. kalau tak dapat khatam ramadhan, kita up ke syawal la ye. huhuhuuu...kena jadi rajin membaca la jawabnya. insyaallah..doakan yang terbaik. hari ni hari pertama ramadhan, hari ahad. so, rata2 semua orang berbuka kat rumah la agaknya hari ni. hari ni saya masak simple je. macam masak hari2 biasa. obek beli cendol. nampaknya masih berbaki dalam peti ais tu. macam tak habis je. banyak. mmm...saya kurang gemar minum ais, lagi2 cendol. boleh buat sakit kepala. takpe..nanti malam (read-pagi buat @2,3am) obek balik kerja, suruh dia habiskan. sayang je membazir. kuih tadi obek beli kuih koci. sedap juga. dengan roti john. pon masih berbaki lagi. semalam sahur mekdi. tahun  i seperti biasa pada 10 hari yang pertama bersemangat la nak snap pic sahur...konon nak buat modal update blog. kita tengok...tercapai ke tidak hajat tu. hehehehehe...malam ni tak tahu sahur apa lagi. tabiat berpuasa saya, mesti nak bersahur. tak dapat makan berat, ringan2 as if cereal or milo ke mesti nak sahur juga. dah terbiasa kot. saya belasah je apa2 untuk sahur as long as tak pedas. huhuhuu...budak2 ni saya paksa puasa. huiii...paksa katanya. baru pukul 7am dah mengamok 3 ekor tu suruh letak makanan. mmmm...takpe la nak..tugas berpuasa bukan tugas kucing sepeti awak semua, itu tugas manusia. jadinya awak makan le banyak mana yang awak nak makan.
*****
sementelaah ketakhadiran saya menulis, saya kena demam selsema batuk yang....aduhai..rasa nak pengsan. in fact, saya rasa saya dah pengsan kot lepas makan ubat. lama juga kena. seminggu demam panas. lepas tu sambung lagi seminggu menghabiskan saki baki selsema. total dua minggu tak sihat. flat habis rasanya. kesian rumah tak terjaga. sapu pon lebih kurang. budak2 kurang belaian garu2 perut, obek sentiasa kena beli tapau sepanjang saya tak sihat tu.:
hehehe...takpe la kan. bila lagi nak relax. biasa sesibuk mana pon sekurang2nya saya tetap masak satu jenis laok..paling simple telor kicap le jawabnya.:tapi masa tak sihat nak buka mata pon tak boleh. dok tergolek baring je. fuhhh....syukur mujur dah sihat. demam mungkin sebab panas sangat agaknya.biasalah tu kan. cuaca. terima je la. semua pon ada hikmahnya. dalam minggu ni air kat rumah saya kecik je. last2 terus takde. jenuh nak tadah air. sekali dengan air tangki pon dah habis. gabra gila rasanya. aduhhh..dengar lak kat radio cakap catuan air tak berjadual. adoi...tapi hari ni, setelah semua air tadahan habis, saya dah buntu. pening camne nak cekau air. sekali pagi tadi saya tengok jiran sebelah bukan main meriah basuh kereta. siap basuh simen depan lagi. aik....ini sudah mendatangkan kehairanan tahap tertinggi ni. tengok pulak juran belakang sidai kain banyak, means dia basuh kain le tu kan. camne rumah diaorang ada air rumah saya takde. ha...sudah...air kena potong ke? takkan la. bil air selalu negatif je bawah paras minimum. hishhhh...so paksa obek pergi check. rupanya...meter depan tu taktau culprit mana nak prank saya, dia sudah kasi tutup meter tu. hiohhhhh...mendatangkan amarah sungguh la. yg kita ni bersusah payah jimat air nak membasuh memasak mandi segala. adoih... tadi pi bukak besar2. geram sungguh. since tak tau sapa yg gatal tangan usik meter tu so kemarahan dilepaskan pada 3 budak tak bersalah itu. hahahahaha...saya bebel sekor pon tak pedulik. lagi dia betolkan parking bontot tido melingkau ada la. huh..tak memberi kerjasama sungguh. masa takde air tu, saya doa semoga turunlah hujan hendaknya, nak tadah le konon. dan juga doa semoga Allah bagi ada bekalan air paip ni. sebab masa tu igtkan btl2 kena catuan air. sekali petang ni...hujan turun dengan lebatnya..dan air paip saya pon dah ada. lama2 saya terfikir betapa Allah telah mendengar dan mengkabulkan doa saya tanpa saya sedar. inilah yg dikatakan rezeki. rezeki datang dalam pelbagai bentuk dan  cara, cuma saya sebagai manusia yg alpa selalu lupa dengan rezeki yg telah dikurniakan. saya macam tersentak seketika. owhhh...rupanya begini aturan dri Allah. Alhamdulillah dan terima kasih atas segalanya Ya Allah. masa takde air tu, terasa susah betul rasanya. nak memasak, basuh pinggan segala..rupanya ujian untuk saya. hehehehee....lepas ni takmau merungut lagi. kena selalu bersyukur.
*****
apa lagi nak tulis?? banyak lagi yang berlegar dalam kepala tapi tak tau camne nak keluarkan. nanti2lah ye. tapi untuk setakat ini, cukup sehigga ini saje. saya cuba nak memperbaiki diri, tapi dugaan nak jadi baik ni banyak sungguh. hehehehee....kadang2 rasa mcm dh habis sabar. tapi tu la, bil berfikir dlm keadaan marah, semuanya negatif je yg dipandang. mmm..nampaknya kena train diri lagi supaya lebih cekap berfikir. semoga mendapat petunjuk. aamiin.....
*****
jadi sebagai akhir kata, sempena ramadhan yg mulia ni, saya mohon ampun dan maaf kepada semua yg ,embaca kalau ada penulisan yg menyinggung hati dan perasaan. semoga ibadah puasa tahun ni diberkati...kegembiraan ramadhan datang setahun sekali...