mari mencari....

Google
 

Wednesday, August 27, 2014

lamanya.... gegambar sahur 2014...




hello....

amboih..amboih..amboihhh....lama sungguh tak menulis ni. malaih beno rasanya. ish..ish..ish...tak baik kan malas2 macam ni. camne nak dapat ramai visotor kalo menulis pon 2 bulan sekali. hahahahhaa.... ada hati nak ramai visitor konon. yang ni pon baru berapa kerat je yang tau blog ni wujud. anyway.. tak kisah la kan. 

so.. apa gambar banyak2 tu? haaaa.. tu la kalo nak tau gambar masa sahur bulan ramadhan dulu. hai.. kan dah kata mesti gak nak letak kat blog... walopon syawal dah habis kan. melampau betol. tapi takpe, janji mesti ditepati walopon lambat. hehehehhehee... gambar tu ala2 tonggng terbalik sikit api kebanyakkannya dalam susunan yang betol. bermula dengan mekdi, dan berakhir juga dengan mekdi. tiap hatri sahor tak miss. walopon makan roti je. kalo tak nanti perot bernyanyi susah wooo.. gambar ada terselit kucing..owhh.. itu bukan sebahagian dari menu ye. jangan pulak ingat saya buat sahur kucig tu. ahahhahaa... tu namanya menyebok je lebih. kasi chance la member pon nak masok blog jugak. 

so, tertunai sudah janji nak letak gamabr sahur kat blog. tak kisah le ye. boleh juga buat agenda untuk update blog. jalan2 baca blog orang pon lama dah tak buat. ni baru nak menengok balik entah apa cerita orang agaknya. 

puasa dalam syawal pon dah selesai. puasa ganti pon dah selesai. fuhhhh.... lega semua dah selesai. biar awal jangan terlambat lansung terlupa nanti. tahun ni tak berapa banyak pergi rumah terbuka. akan tetapi........
ada satu rumah specel yang saya pergi. hehehehehe..  pergi open/close house rumah mama ashley. hehehehe... syioknya.. sambil dapat makan nasi impit kuah kacang, dapat juga pelok kucing mengada tu yang bernama ashley dan potter. hehehhee.. geram. rasa nak pici2. mujur la kat rumah dia kalo kat rumah saya memang lemau kucing tu saya peram. hehehhehee... menu best. ada roast chicken. sedap. beriya ni siap amik resepi tapi entah bila tahun nak buat kan. bila dengar kena roast sampai 2-3 jam.. makcik terus pening disitu. hahahahhaha.. agak2 teringin juga nanti beli la ayamas the letak dalam oven 10 minit panaskan. siap. hoiii... tipu namanya tu. anyway.. best semua. ada gak rumah lain yang pergi. most of it rumah kawan obek la. saya mana la ada ramai kawan. huhuhuhu..kesian saya.  rumah sendiri pon tak buat open house tahun ni. ibek kata nak buat tapi nanti, nanti, nanti last2 syawal habis dah. takpe la.. nanti raya aji kita buat ye. ko ada open house raya aji? haaa... kitaorang ada. hahahahhaa....

akan menulis lagi. harap2 lepas ni takde la malas nak update blog. bebudak rumah ni sihat walafiat saje. acha pi klinik hari tu annual vaccine, doktor suruh diet.. apakah? doktor ni perli saya ke apa? cakap je la saya gems lagi nak cakap kucing saya yang kena diet. benciiiiiiii.. anyway doktor kata acha jangan gems sangat nanti banyak penyakit.. macam orang juga la. ye jugak ye. kesian dia kalo sakit nanti. baiklah.. saya akan kawal pemakanannya. tapi balik je dari klinik mamat tu terus melompat keluar carrier tuju mangkok makan. habis camno????? richard pon ok. timbang ada naik. nibudak elly belom lagi. dia punya turn lambat sikit. nanti lepas raya aji, buat masa sekarang bebudak semua ok, masih membuli saya tak kira masa, tak boleh lambat garu perot saya akan dimarahi dengan terok sekali. huhuhuhuhuuu...benci tau suka nak marah2 orang. garu la sendiri perot sendiri. pemalas. anyway... layan je la...

apa lagi nak tulis. tu je la kot buat masa ni. nak round2 baca blog orang juga. kepada semua.. have a nice day!!!!!


Monday, August 4, 2014

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 2014..

assalamualaikum...

amboih...dah seminggu raya baru nak update bog pasal raya. hehehehe.. biasa la tu kan. bukan nak ngadap ni je 24 jam. ada orang ye la, tenet tu kat hujung jari je, setiap minit nak update. makan kuih pon nak update jugekk, hehehhe.. takpe... bagus juga ada orang yang macam tu, baru meriah suasana hari raya.

so camne raya korang semua? saya biasa je la. raya tahun ni kat johor. owhh...sedey dowhh..tapi takde apa..biasa2 je. bertolak balik johor pada sehari sebelom raya. sampai dalam pukul 5pm. terus pi pasar ramadhan. dah tak ramai yang meniaga. ye la masing2 dah sibuk nak masak untuk raya pulak. lepas tu balik rumah. semua orang ada. lepas berbuka takde aktiviti. saya buat apa ha? lupa la pulak. takde apa kot. kat kampung obek takde orang takbir rumah ke rumah pada malam raya. if kat rumah ma ada. baru meriah. lepas buka siap2 untuk orang datang takbir. tunggu sampai giliran. kekadang cepat, kekadang lambat. hehehhe.. tapi kat johor tu takde le pulak. dia punya style nanti dah 3-4 hari raya baru ada takbir. gitu. mana2 la janji ada, kalo takde tu sunyi je rasanya kan.

pagi raya, pergi sembahyang raya. seronoknya. ramai betul orang. lepas tu edisi salam pelok cium minta maaf dengan obek. owhh... drama sungguh. lepas salam, makan time. makanan biasa je. kat situ kebanyakkannya ada je jiran tetangga dan sedara2 yang dekat hantar makanan, so banyak le. walaupon menu sama. kuah lodeh je ada 3-4 pilihan. hahahahhaa... rendang pon. nasi impit pon. hehehehe.. belasah je la. lepas tu takde buat apa. dok tengok tv. bebudak pon macam kureng je datang. sudahnya laki bini terbongkang tido sampai ke petang. dah petang baru kuaar pergi beraya ke rurah sedara2 yang dekat2. lama juga sampai 11pm baru balik. letih la beraya lama2. bukan buat apa pon. bersembang. nak kata tak pernah jumpa, jumpa selalu dah. hihohohoho...belasah la.

the next day, raya ke dua, aktiviti biasa je la. owh.. malam tu saya buat apam polkadot. alah..saya reti je tapi biasa la low profile buat2 tak reti. so, adik ipar ajarkan. owh..style dia lain, style saya lain. hasilnya sama je gebu, hehehhe... tapi bila dah 3rd batch dah tak gebu dah, dah bantat. hahahahhaa... tu jawabnya dah malas. entah, katanya kurang pukul telur. takpe. lain kali boleh cuba lagi. si pemalas tetap dengan sikapnya. ahh.. bosan..

raya ke tiga, pagi pergi melawat kubur adik ipar (biras) yang meninggal januari lalu. sedihnya. tak sedar saya menangis di sana. aduhai.. tabahkan la hati adik ipar saya tu dengan pemergian isterinya. tapi saya tak suka bila ada orang tak sensetif dok tanya kat dia bila nak cari pengganti. aduhai.. baru berapa bulan je arwah pergi, tolong la jaga hati dia. atau kot ye pon nak sangat kawen tunggu la sekejap lagi. kubur masih merah. entah la. pepandai le. lepas lunch kami pon gerak balik ke kl. gitu la kisahnya.

sabtu tadi baru beraya dengan ma pulak. kat rumah ma walopon takde orang, sunyi je tapi seronok. saya masak nasi minyak dengan gulai ayam pencen. owhh... lama rupanya nak rebus ayam tu bagi lembut. hantu betol. hahahahhaa.... rupanya petua rebus dengan daun nangka. mujur ada. lembut la jugak, tak le tertanggal gigi palsu kalo makan. sedap. manis. lain kali boleh buat lagi. tapi kalo kat kl ni mana nak cari daun nangka, pokok nangka pon tak muncul nih. takpe..kita cari alternatif lain.

sementara balik kampung johor hari tu, bebudak ni tinggal rumah le. minta tolong si ngah, anak ibu tolong hari2 datang tengok bagi makan dan kemas uk-uk. bebudak ni buat perangai pulak. bila si ngah datang diaorang lari bertempiaran, elehh.. macam la tak kenal kat mamat tu. ngada je lebih. rumah bersepah lak tu. aduhh... hari saya balik tu, vacum sampai 2 round. geram. bulu sana sini. tu buatnya orang tetiba datang beraya, raya la ko dengan bulu kucing. hahahhahaa... si acha punya rindu, saya baru masok dia dah terpa kaki, siap pelok tak lepas, terus golek depan saya suruh garu perot. owh... sorry ye sayang. na kena kemas rumah dulu baru boleh garu2. elly, merajuk. nampak je saya terus lari masok cage. eh... ko dah kenapa? nak mengurung diri pulak. marah le konon. buat muka. bila saya dah relax dia slow2 datang kat saya terus tergolek. hehehehhee... richard biasa je. dia macho juga. takde hal. tapi dalam macho2 tu penakot vacuum. hish...

so sapa nak datang raya rumah saya ni? hahahhaa.. kuih raya takde ye. saya beli kuih raya semua letak rumah ma. rumah saya cuma ada popia simpul, tu pon dah tinggal sebalang je. ada kerepek ubi, tinggal setengah balang. tu je la. lain takde. owh...ada le biskut raya orang bagi. sejenis. biskut coklat. sedap. pon dah tinggal sekerat balang. hari2 saya bedal sebijik2. sebab masa dapat tu masih dalam bulan puasa lagi. hehehhe.. tu je la. air ada le. air gas, air ribena (saya pon nak klass juga), air oren, air kosong, air milo. haa... tang tu ada banyak pilihan. ewahhh.. tanya obek tahun ni ada buat open house tak? obek kata kita tengok kedudukan payment camne. yo lah darling sayang oiii... ada kalu saya masak juga, takde kalu saya tidur juga...

lagi nak cerita apa? baju raya..hahahhaa..kisah baju raya, 2 hari sebelom raya baru pergi beli. saya beli sepasang, obek sepasang. saya pergi sensorang je. senang. if pergi dengan obek dia leceh, saya nak round2 pusing2 tengok semua kedai tengok baju, tengok harga. obek punya style if membeli nampak je terus beli. saya tak suka gitu. beli baju melayu obek kaler macam coklat2 sikit..saya pon kaler lebih kurang tapi lebih ke nak oren sikit kalernya. boleh la..matching juga. tu je la pon baju raya. sehelai aje. jimat tak? hehehehhee... lain2 recycle je. lagi pon ada je baju kurung yang baru sekali pakai. boleh la. jangan membazir beli baju, baik beli makanan, kenyang perot.

apa lagi ye....mmmm... tahun ni tak buat kek lansung. apa dah jadi saya ni. malas betol. nanti la, ingat nak buat juga nanti bila melawat sedara2 belah kl ni boleh bagi. entah bila nak pergi rumah mama. next week kot. rumah ibu pon belom pergi lagi. hayoyoyoooo...nanti la lump sum sekali harung. teringin nk pergi tengok kubur opah.. rindu. masa raya kat rumah ma macam terbayang je opah. masa masak tu, macam terngiang je suara opah. opah suka kalo saya masak2 macam2. mesti dia nak rasa dulu. pastu saya akan paksa dia puji saya masak sedap, walaupon sebenarnya hampeh. hahahhaha.. opah layan je la pompuan perasan ni. rindunya. al-fatihah untuk arwah opah.

ok la... tu je la kot nak tulis. nak round2 baca blog orang. mesti meriah gila. eh.. kenapa raya tahun i saya tak main bunga api or mercun? biasa saya la ketua bunga api dikalangan bebudak tu walopon sebenarnya dah kertu. lantak la. entah ye. macam takde seru pulak nak main bunga api. takpe la. tunggu raya haji. boleh gitu?

ok la..nanti sambung lagi, kepada semua, selamat berhari raya. makan berpada2. watch your waist line. love you.