mari mencari....

Google
 

Wednesday, September 3, 2014

never in my life...masak kaki ayam..hoh...



hello...

haaa...tu dia.. tajuk pon dah menunjukkan betapa nevernya in my life masak apatah lagi makan kaki ayam. huhuhuhuhuuuu....memang le semalam the very 1st time masak kari kaki ayam tu. before this memang le pernah tengok masakan tu. obek memang suka makan kari kaki ayam tu. whenever we dine anywhere that have that dish, he'll definitely will whipped it all out. favorite katanya. ahahhahaha...

last week ada le beli ayam. biasa memang le lepas orang tu potong2 ayam dia akn bagi sekali kan kaki dan hati pedal semua tu. entah camne bila balik nak cuci semua sekali nampak ada sepasang lagi extra. dah kenapa ayamku ada 4 kaki?? magic kah? hahahhahaa.. maybe termasok le tu kot. saya pon dok pikir, nak buang ke, nak simpan ke. biasa kalo beli saya memang cakap awal2 kat orang potong ayam tu takmo kaki ayam tu.. that day tak sempat cakap pulak coz mamat tu bapak gila laju potong ayam tap tap tap dah siap. huh...efisien sungguh la pulak. so..saya basuh2 dan simpan. at the moment basuh kaki ayam tu...tangan saya menggigil2 bagaikan entah apa tak tau nak cakap. dont know why, psiko je lebih tu gamaknya. sampai ke sudah menggigilnya. ahahahhaa...

so semalam diberi kekuatan nak masak kaki ayam tu. tak pernah umor hidop masak, so bedal je a. demi suami terchenta katanya sanggop ni gigil2 pon masak jugak. buat kari. masak macam biasa. konon teror sangat. sepanjang masak tangan automatik menggigil. ya allah.... u know what im imagine of. tapi tak terluah di mulut. dah siap jerang semua baru la terhegeh2 nak check internet how to cook kaki ayam. check punya check.... rupanya kena rebos dulu lama! hah sudah.... gua dah siap masak kari, tengah jerang atas dapor. gila tengah mask pon main tenet. hishhh, hishh, hishhhh.... sebab rebus tu untuk bagi lembut katanya. keras ke kaki ayam tu? uwaaaaa.. dah tu camne. camne tak camne, saya jerang le lama sikit sampai nampak ada bahagian yang macam dah lembut terkopek sikit kan. i considered its done le tu. fuhhhh... pengalaman sungguh. nak merasa kuah pon saya ngeri nih. so, tak rasa. nasib obek le if kari tu masin ke tawar ke pedas ke payau ke. nasiblahhhhhhhh... so menjadi le kari kaki ayam 2 pasang saya tu... dengan leher. hahahhahaa....

tapi saya ada juga masak laok lain. yang laok lain tu dah tentu2 untuk saya la. obek balik semalam dia rehat dulu. biasa la tu kan. saya diam je tak inform pon maska laok paa. biasa bukan main lagi buat report masak apa for dinner. nak pujian katakan. semalam diam je saya. hahhahaha... sekali bila dah duduk kat dining table baru obek nampak laoktu. wahhh... ada kari kaki ayam katanya. terus muka bersinar2 bergemerlapan gitu. waduhhhh.. sampai begitu sekalikah dikau minat kari kaki ayam wahai suamiku??? ayoyoyooo... habis licin licau semua dia bedal  kari tu. huhuhuuhu.... saya makan laok lain terus makan sikit je. hahahahahha... siap cakap next time buat legi ye? ayoyoyooo.. ye betol.. dah 4 tahun kawen ni le 1st time saya masak laok tu. biasa if kat kg pon saya if nampak laok tu saya lari. tak tolong masak tu. saya buat kerja lain. tapi nantilah..sebab obek dah suka saya akan kuatkan semangat dan masak lagi laok ni.. tunggu le lagi 3-4 bulan kedepan ye. hahahhahahahhaa...... tengok..betapa isteri sanggop berkorban demi kesukaan suami. owhh.. kena tambah elaun lah macam ni. huhuhuhu...

ok..end of the kari kaki ayam story. pasal acha.. ayoyoyoyo..mamat tu sekarang demand terlebih2 wohhh... geram. manja sangat. elly jangan cerita la. lagi double triple manja. richard.. haa..mamat tu hari tu sebok nak tangkap cicak, pegi melompat2 sampai pecah jam dinding saya. ye... you read it right. wall clock... yang tergantong tinggi tu. pecah berderaiiiiiiiii.... mujur stillelok lagi. cover dengan hiasan belah tepi je pecah. huh.... dah le togel je jam tu jadinya sekarang. ada je tau kerjanya. masa pecah tu berderau jantung ingatkan apa yang pecah. hishhhh... mamat richard ni....

ok... lagi apa nak cerita. mmm.. no idea, so will continue until next entry. bye!


1 comment:

nor said...

henever we dine anywhere that have that dish, he'll definitely will whipped it all out...

whipped diatas tu maksudnya membuat.
So dine anywhere that have that dish, he will definitely will whacked it all out?

definitely cannot be whipped since it has been served wherever you all went ??