mari mencari....

Google
 

Thursday, September 25, 2014

one fine day... kuih lompang...



assalamualaikum...

hello.. kembali menulis lagi. wahh... kali ni dengan kuih juga. apa dah jadi kebelakangan ni rajin pulak membuat kuih ye. takde apa2...cuma mencuba2 saje. kekadang menjadi, kekdang tak menjadi. kalo tak cuba sampai bila pon tak tau ye tak? kalo menjadi bagus alhamdulillah..boleh dibuat makan2. kalo tak menjadi biasanya boleh juga makan cuma kurang cantik. so boleh cuba lagi lain kali supaya next time jadi elok pulak.

saya suka je buat2 kuih ni. tetambah kalau ada orang yang makan. masalahnya rumah ni manusia takde. berdua je dengan obek so kalo buat kuih tu kena make sure malam tu obek pergi keje bawak kuih tu. kalo tak membazir mana larat nak makan. satu adunan kadang dapat banyak juga. nak buat separuh tak reti pulek. ehehehhe...

okeh..so, kuih untuk minggu ini ialah kuih lompang. menjadik!!! saya suka! saya suka! saya suka!!! dia lebih kurang kuih kaswi juga. bezanya kuih kaswi tu dalam loyang besar, kuih lompang dalam mangkok kecik. saya rasa la. sebab resepinya lebih kurang saya je. kata orangkalo buat kuih lompang tu kalo ada berlubang tengah tu (berlompang le tu) maksudnya kuih tu menjadi. so, kuih lompang saya kiranya menjadi la ye sebab semuanya ada lubang kat tengah. hehehehe...sedap. lembut. goyang2. resepi amik kat tenet. kebanyakkannya semua sama je so boleh pilih yang memana. sedap kuih ni. terima kasih pada penulis resepi. entah saya amik dari blog siapa saya pon dah tak pasti sebab banyak sangat blog yang bagi resepi kuih lompang. so, korang bila lagi nak try test cuba buat? cuba jangan tak cuba. bahan senang, buat pon senang, rasa pon sedap. so memang boleh buat la ni lain kali. tapi kena tunggu tulang rajin mincul lagi la kan. hehehehe...

kisah bebudak pulak, si acha bontot ala2 botak. entah kenapa. asyik dok menjilat je sampai botak bontot. nak kata uk-uk cair tak le pulak. elok je saya tengok hasil pengeluarannya tu. tapi entah kenapa kejap2 dok jilat, kejap2 dok jilat. lama2 saya tengok dah naik togel. ehhh.. risau juga. nak letak ubat apa? kang bahaya pulak sebab dia dok menjilat je kang naik pening lak dia terjilat ubat. nak tengok lagi 3-4 hari makin leok ke makin worst botakknya tu. hai.... ada je penyakit pudak ni. yang ni surut, yang ni naik. tak lekang. kisah elly pulak, makin mengganas. pantang nampak bayang richard harus dikejar dikekah dibelasah mamat tu. kadang kesian tengok richard. tak tenang dia nak melepak. asyik kena buru je. entah le apa kena. paling selamat ialah bila saya ada dan richard akan duduk berkepit dengan saya. sebab elly takkan serang dia kalo masa richard ada dengan saya. walocamne pon... ketiga-tiga tu memang kesayangan saya sungguh. eeee...pelok kuat2. geram!

obek pulak.. biasa la. keje pon macam biasa. tunggu payment tak kunjung tiba. ada je halnya. orang tu cuti bersalin la, salah buat dokumen la. laaa.. kau dah kenapa, dah tau nak bersalin tu bagi le siap2 hand over awal2 kerja. ni tak.. sampai orang lain taktau nak carik fail kau. bila dapat carik fail rupanya tak buat lagik! amboihhh... elok sangat la tu. jangan buat aniaya kat orang macam ni. awak ye la makan gaji bulan, kami ni dok ikot payment. bawah kami ada lagi pekerja yang perlu diberi gaji. mereka pon ada anak isteri yang nak diberi makan. so, buat keje elok2. payah nak cakap. apa yang penting, buat kerja biar betol. sendiri tak susah dan tak menyusahkan orang lain. ni kau buat hal nama kau pon busuk orang dok sebot kau tak buat keje. haaa... kan ke malu gitu. si tukang ganti pulak lembabol. cakap minggu ni dapat, hujung2 tak juga, janji minggu depan pulak, tak dapat juga. ayoyoyoyoo.... dah nak raya aji ni.  tapi kalo bukan pasal nak raya aji pon biar le ikot schedule bayarannya. arghhhh... pening lah pikir. pepandai le sendiri menjawab bila disoal disana nanti.

anyway.... teringin pulak nak makan rojak buah yang ada keropok2 tu. huii.... mana nak carik. punya gigih sampai dok telek internet nak mencarik resepi kuah rojak.. jumpa dah. alaa... ma pon teror buat. tapi konon nak try sendiri. walopon nan hado kan. hahahhahaa... tapi carik resepi keropok rojak tu tak pulak jumpa. adoi...camno nih. payah beno pulak. ingat kat tenet semua ada. rupanya ada gak yang takde ye. maybe saya yang belom jumpa. nanti la sekodeng lagi tenet tu. nak beli..kat area sini takde nampak pulak orang jual. jual buah potong ada le. rojak buah takde. kat pasar malam pon tak jumpa. entah mana nak carik. juga teringin nasi tomato. arghhh... semuanya teringin bila badan menaik baru nak sedeh. takde gunanya. konon nak diet makan oat je. lapar gila okeh. tak berbaloi rasanya. baik makan nasik juga. hahahahhaha... maybe korang pon ada yang tengah try nak diet, dialu2kan bagi tips supaya tak lapar sangat. chewahhhhh.... moh le kita sesama kurus tapi sihat gitu....

ok lah. nanti sambong lagi. banak dah membebel. nak round2 baca blog orang pulak. lama dah tak round. hehehehhhe... semoga semua sihat sejahtera hendaknya ye. bye!




No comments: