mari mencari....

Google
 

Monday, September 29, 2014

one fine day... popia sira cili...




assalamualaikum...

hello semua.. semoga hariisnin anda ceria je ye. jangan la monday blues ke, monday jazz ke, monday dondang sayang ke..biar semua ceria baru la kerja pon boleh jalan dengan best dan berkualiti. wahhh.. gitu. hehehhee.. apapon, saya doakan semoga semua orang sihat hendaknya. amin...

so, nak cerita apa. nun kat atas tu kuih lagi. hahhahaha.... eh, 1st time saya try test buat popia sira cili tu tau tak. sebelum ni tak pernah buat. setakat popia goreng biasa tu memang la pernah.. ni bab nak salut cili tu. macam pikir oh.. camne nak salut? buat kuah macam kuah sambal tumis ke? atau macam lain ke? haa...gitu. last2 belek internet jugak le caranya kan. apa lagi. tu je la sumber rujukan yang ada. macam2 pilihan ada, macam2 style ada. so, selepas dibelek ditelek dan dipilih, saya pilih yang macam dia masak sos sambal tumis biasa tu je. cuma tambah serbuk cili. tak tau le apa fungsi serbuk cili tu, samada nak bagi pekat ke, nak bagi pedas ke, nak bagi sedap ke. bubuh je la dah resepi kata gitu. maka, bermula la episod menggulung popia. kulit biasa la, beli dah siap punya. inti pon biasa, suka hati nak letak apa. bak kata chef amar kat tv tu..dia kata suka-suka hati u nak letak apa. hahahhahahhaa.... so masa tu takde sengkuang. malas nak beli. nak makan berdua je, nak membeli sengkuang tu yang kecik takde..yang ada semuanya besar2 kepala orang. huiii..bila tahun nak habis kalu saya beli besar tu. hahahhahha... last2 letak lobak putih je sebab tu je stok yang ada. untukkali ni saya letak lobak putih parut halus, carrot pon parut halus, cendawan kering potong halus, udang kering goreng then tumbuk sikit, pas tu tumis dengan bawang putih, lada hitam sikit dan garam. dah...tu je. lepas goreng inti, letak dalam tapis supaya dia tak berair, so takle lenyo popia tu nanti kan. lepas tu gulung2 ikut suka hati letak inti banyak mana nak. jangan penuh sangat kang gemok popia, bagi dia slim2 sikit la. hehhehehe.. lepas tugoreng. dah siap goreng semua, buat kuah salut dia tu le. saya tumis bawang putih tumbuk, cili blender, dah garing masok serbuk cili, garam, gula lebih sikit. kacau sampai berkilat katanya. bagi cuka makan sikit setakat 2-3 renjis pas tu masuk sikit bijan kalo suka. saya letak sebab suka. hehehhe... then masokkan le popia tu. gaul2 sampai sebati. wallahwehhhh.... menjadikkkk... sedapnya. siap je terus ngap. ntah berapa ketol dah ngap baru susun dalam pinggan. tak senonoh perangai. sekejap je buat dah jadi. sementara masak2 laok untuk dinner tu sekaligus buat popia tu. boleh, sempat. setakat 2 orang makan tu kan boleh sangat. so, korang pon boleh cuba. terima kasih kepada pembagi resepi. tak ingat amik di blog mana sebab saya mix and match mana yang berkenan. tapi kalo korang nak try style saya boleh je. hehehhehe.... try jangan tak try. 

ok..selesai cerita popia. moh le kita cerita benda lain pulak. ahad semalam pergi melawat sedara sakit. kira sedara la. kitaorang panggil dia dengan gelaran abah. haaa...gitu. kesian. dia memang lama dah sakit buah pinggang. dah melarat ke mata. mata sebelah dah totally out tak nampak. ni masok hospital sebab operet apa ke dia kata buat housing untuk buah pinggang. entah saya pon tak berapa paham sangat. tangan lemah. jari dah mati. next surgery is for fingers amputation. sedihnya. tangan tu yang mencari rezeki untuk sekeluarga, jari tu yang menyuap nasi untuk anak2nya. saya yang sebagai orang luar ni pon terasa sedihnya. aduhhhh.... taktau la. saya melawat semalam dah boleh bangun cuma tu la..still degil. tetaplah nak makan pengat pisang manis2 tu walaupon bacaan diabetes dia tinggi. huhuhuhuhuuu..muda2 dulu memang penggemar manis, perokok tegar. saya cakap kat obek semalam, obek please jaga makan, kurangkan merokok. obek tak takut ke tengok macam tu? oby takot. diam je dia.  moga ada kesedaran. obek tu suka la tu manis2 tu. biasa kalau kat rumah boleh le saya kawal pemakanan dia. kawal kadar pengambilan gula, buat kuih or air tak manis sangat. tapi bila di luar tu diluar kawalan saya dah. huhuhuuuuu....apapon saya doakan semoga abah cepat sihat, sembuh segala sakit. kuar je wad, masok kereta baru le nak berderaian air mata. huhuhuh... 

lagi nak cerita apa..tetiba takde idea. budak2 semua ok. acha sekarang bukanmain dah pandai hari2 nak main kat luar. pantang dengar pintu terbuka dia cepat je nak kuar. kadang tu sampai  menggaru2 grill dia punya pandai nak keluar. keluar tu bukan nak pergi tempat panas. pandai lak cari spot yang redup. bijak sungguh. kalo dah kuar tu jawabnya bergolek le atas simen atas rumput. huiii...cantik bulunya lepas tu. grrr.. geram betol. layankan juga le kalo ada masa. kena dipantau kalo dia keluar kalo tak kang lesap. huiii... mintak dijauhkan. elly gangster seperti biasa. manja pon melampau2. richard biasa je. suka lompa2 kejar cicak walhal cicak tu nun jauh atas siling. dia punya melompat macamkan sampai. hehehehhee... kesayangan semua tu. 

oh..kejap lagi raya haji ye. sapa ada sedara keluarga yang pegi haji tahun ni semoga mendapat haji yang mabrur. kita bila lagi? insyaallah... doakan yang terbaik untuk semua orang. walo camne kita tak suka orang, benci ke apa ke, jangan mendoakan yang tak baik. doakan yang baik2 je. payah nak  mendidik hati supaya menjadi elok. tapi kalo nak jadi tak elok tak payah diajar, sekelip mataboleh berubah, tu la orang kata nak mendidik hati dan menjaga adap diri memang payah. lagi dibedung lagi banyak dugaan dan cabaran. huiiii....

kebelakangan ni hujan pula kalau petang2. ehehhehee.. kadangkalo ampai baju tak sempat nak sampai rumah brummmmm hujan dah turun. hehehhe..basah balik. cuci balik. takpe la. katanya excersice. haa..kan katanya nak diet hari2 makan oat. owhhh... sedihnya. memang le sedap tapi tak sesedap kalo makan nasik!!!! so seperti biasa weekend adalah hari bedal semua selagi ada. haa..gitu kaedahnya saya diet. diet weekdays je, weekend makan semua. hahahha..pastu nak sedih2 tak kurus. kau dah kenapa??? sendiri mau ingat la. weekend tadi sabtu lunch makan nasi dan laok2nya lah ye. dinner kfc. amboihhh... ahad lunch nasi dan laok2nya, dinner roti canai dan tosei. read : roti canai DAN tosei. dan ye..bukan atau. hishhh... gila makan macam orang kelaparan sangat. alalalaalallaa... roti canai tu kecik  dan nipis je so tak kenyang (alasan). tosei sihat kan tak berminyak (again alasan). ahahahhahaha.. belasah la labu. hari ni isnin kita sambong oat balik ye. bila nak timbang? tunggu balik raya. 

ok la.. banyak lak bercerita. kepada semua, buat kerja elok2. makan jangan lupa. bye..love you!!!

obek, i love you! (dah nak kena pi penang lagi outstation obek tu. huwaaaaaa..tak suka. sedih la macam ni)






1 comment:

MOKCIK AZWA said...

hehehe..akak pun selalu plan nak diet dengan koko krunch jer katanya..tapi tak tahan kalau tak makan nasi ayoooo...ntah bila nak kurus balik nie..