mari mencari....

Google
 

Monday, September 15, 2014

one fine day..lepat pisang...

assalamualaikum...

chewahhh..sejak dua tiga menjak ni blog banyak pulak letak gambar makanan kan.. hahhhaa...biasa la amateur macam ni la.. baru goreng telor dah rasa hebat sangat nih...apa lagi kalo dah masok bab2 buat kuih nih. hamboihhhh.... takpe la..self motivation katanya... suka pergi jengah blog2 orang yang hebat masak tu. baru tengok pic huiyoooooo... menyelerakan. kita ni photo pon sendu. hehehehe.... blog mereka memang betol2 inspiring la. mula la dok berangan kalo la boleh masak gaya gitu. nan hado... ala2 ada tapi sama sebijik takde. sedey ye. tapi takpe.. jadikan sebagai pengajaran dan berusaha lebih lagi.

bila baca blog mereka yang hebat masak tu.. satu yang jadi motivasi untuk diri nak mencuba is 1st, bila tengok bahan yang senang, means bahan yang tak mengarot2, yang senang dijumpai, paling payah pon cari kat jesko dah jumpa. haa..if macam tu takpe.. jangan nak bahan pelik2 makcik taktau mana nak carik. 2nd, sukatan yang senang, means saya kalo sukatan pakai gram2 ounce2 ni mula la lemah gemalai. satu, sebab takde penimbang canggih digital tu. timbang jarum tu ye ada.. alalalalala.... nak jugak timbang digital tu. bila nak beli? nanti kita hantar proposal ke obek ye. 3rd, cara masak yang senang. setakan kukus grill panggang yang simple2 boleh lagi. jangan suruh panggang selama 3 jam... kukus selama 4 jam.. jawabnya makcik is pengsan. hehehhe... tapi walobagaimanapong.... setiap resepi yang dibelek dengan bersungguh2 tu kekadang saya olah sendiri juga.. mengikut kesesuaian saya. hahahha.. lepas tu bila tak menjadi mula la nak muncung mulut. haiyooo... takde la.. contohnya macam resepi lepat pisang ni. cari belek tenet, katanya nak 12 biji pisang. lohhh... saya ada dalam 7-8 biji je. so takpe.. boleh dipelbagaikan. setakat lepat tu boleh la nak improvose sendiri kan. cuba kalo buat kek, jangan pepandai nak ubah2.. jadi lain nanti. 

so, selepas puas membelek, maka jadilah lepat saya tu. saya letak inti kelapa. biasanya orang letak inti kelapa mentah kan.. saya letak inti kelapa yang masak punya. sebabnya itu adalah lebihan dari buat  kuih koci hari tu. so, sayang dari tak makan baik kita gunakan dalam lepat ni. hasilnya... marvelous wohhhhh... chewahh..tengok la sapa yang masak. hishhh.. bersemangat dah ni. hahahha.. lepas berhempas pulas, maka dapat la dalam 11 bijik lepat pisang tu.. jadi le. tu pon tak habis makan laki bini. takpe..esok boleh panaskan semula. esok kan cuti. boleh makan sambil tengok tv. tu je la yg kau tau. makan, tengok tv, makan, tengok tv. 

anyway.....all the culprits are ok. naughty as usual, cheeky as usual. owhhh.. love them so much!!! obek? pon ok jugak. me? kira ok la juga...huhuhuhuuu...last weekend went to ma house. owh...miss her so much. she even cooked my fav sambal udang. udang besau weh.. terkejut makcik tengok. ma.. next time please cook it again for me. tak puas makan (walopon perot macam dah nak meletop makan at that time). as for me, i cooked some sambal ikan pari masin. wahhh.. meletop kau jah... sodappppp... hish... there will be no ending if we are keep on talking about food. owh.. syukur alhamdulillah kepada Allah atas rezeki yang telah dikurniakan. 

so, tomorrow is hari malaysia. selamat hari malaysia. i love malaysia. im so happy and thankful to be a Malaysian. negara aman makmur, ramah mesra, kemudahan ada. walaupon kekadang ada je issues tapi its ok.. so, kita semua patut bersyukur malaysia kita aman damai. selamat hari malaysia!!!

ok..apa lagi nak tulis? i think that's all for today. nanti sambung lagi. love all of you. hugs and kisses from acha, elly and richard....



No comments: