mari mencari....

Google
 

Monday, December 29, 2014

serigala besar yang jahat yang baca buku?...








hello...

boleh tahan ye seminggu sekali menulis. hehehehhee... jalan2 baca blog orang pon dah kurang sekarang. takpe..nanti ada masa boleh je jalan2 baca lagi kan. anyway.. ni nak cerita pasal pergi book fair yang ada serigala jahat tu... owh...lama dah kan. kalau tak silap awal bulan december hari tu la.

sebenarnya saya tak tau pon ada book fair tu. tapi secara tak sengaja sabtu malam tu obek aja pergi mines sebab nak beli batery ipad.. batery tu kong agaknya sebab walaupon charge seharian tetap le tak penuh. dah tu kalo indicator tunjuk penuh pon baru guna 5 minit dah bunyik tett tett tetttttt kata dah habis battery. dah kenapa benda tu? benci. so, tu yang pergi. sekali masa dah nak sampaitu tertanya2 kenapa la banyak beno kereta, parking sampai ke luar bagai. sekali tengok signboard besar tu dia... ada book fair serigala besar yang jahat buat.. amboihhh.. menggelejat dalam kereta nak pergi jam2 tu jugak. ehhh... obek kata pergi lain kali. pergi sendiri sebab malam tu dia nak cepat. dia kata saya kalopergi ke tempat2 macam tu mesti berkurun baru nak selesai. huhuhuhu... benci. so tak pe la. dah janji nanti boleh pergi sendiri. walopon dia tu 24 jam bukanya, tapi saya boleh pergi siang saje lah.

malam tu dah sampai rumah saje la menggatal sms dengan mama ashley. konon nak ajak le dia pergi sekali dia reply dia dah nak pergi dah tu tengah bersiap2. wahhhh... 1am nak gerak. huwaaaa.. jawabnya saya memang kena tinggal le. hishhh..sedehnya. ikut hati nak sangat pergi tapi apakan daya. sultan saya tu tak bagi saya keluar malam ye. siang takpe. mama ashley pulak malam tu je dia free. owhh.. kalo tak mesti best dapat jumpa sambil gossip sambil tengok pilih buku. takpe.. lain kali mesti ada kesempatan dating2 lagi ye.

esoknya sunday obek kerja. saya dok rumah sensorang melayan kekucings ni. haihhh.. bosan betol. tanya kat mama ashley jadi ke dia pergi malam tadi tu dia kata dia dah pergi. wahh.... bestnya. dalam pada boring tu ada le pulak orang sms saya. saya kuar lunch dengannya dan terus ajak pergi ke book fair tu. hehehehehhee... ada juga rezeki nak pergi ye. saya parking kat bangunan miecc tu le. banyak gak kosong. ingatkan susah nak dapat parking sebab tengok berderet kereta parking kat luar dan parking kat dalam mines tu pun full. owhhh.. rupanya boleh parking kat belah sana, mana saya tau..baru 1st time saya parking dalam tu. kena rm4 sekali masok. boleh la.. asalkan senang parking udah. sebelom masok kita snap2 pics dulu kat luar tu ye. sebelum ni kalo tak silap saya dia ada buat macam pentas, ada maam kapal lanun le, ada kereta le. tapi kali ni takde apa. cuma buat lighting besar je tulis bigbadwolf. udah namanya pakai camera cokia, makanya gambar gulap gulita le. hahahahhaa.... banyak kali snap dari angle yang berbeza, tapi hasilnya tetap le gulita. apa boleh buat. maka tu je la yang ada. bila masok ada lak macam sangkar (eh, sangkar ke?) tak pasti lak apa funsgi sangkar tu. tempat rehat ke? tempat tangkap ambar ke? sempena krismas ke? entah le. belasa je la amik gak gambar tu yang penting cantik. lepas tu bermula la episod meneroka. mmmmm... saya rasa macam tahun lepas lagi best je dari tahun ni. hehehehhehe,,,, pusing2 lama juga dalam tu. dekat 4 jam juga la berlegar. sampai macam nak tercabot lutut tercabot tangan. konon berat sangat le bawak kotak isi buku tu. amboihhhh...

sikit je beli. tu le pic buku2 yang saya beli. hehehehhe... dah baca ke? dahhhhhh... eh..baru satu je baca. yang lain belom berkesempatan lagi. masalahnya kalo baca buku2 tu kalo dah start payah nak berenti. jadi ketagih. so kalo nak start baca biar time yang betul2 free. haa..itu jam baru belasah cukup2 sampai lebam mata. baru 1 buku je habis. ada lagi tu nanti nak baca jugak. gitu le kisahnya orang yang beli buku setahun sekali. beli pon pilih yang murah je. hehehhhe..dasar cheapskate. kalo boleh biar harga buku tu rm5 je. hahahhahahahhaa.... mama ashley, next year kita pi berdua ye.. dah booked u awal2 nih. hahahhahahaha.....

lepas beli buku, pusing2 kat dalam mines tu kejap. nak makan macam kenyang lagi. nak makan yang ringan2 je. so lepak setarbak dulu minum2. on the way balik singgah kedai mamak beli nasi lemak bungkus kecik2 tu dengan mee goreng. owh.. dengan teh ais jugak. malam tu obek balik lambat.. almost 4am baru balik. chehhhh... penat je tunggu. gitu le ceritanya seharian hari ahad tu. huhuhuhuhuuuu... tak le menarik sangatkan tapi boleh le. sebab biasanya saya tinggal soranggggggggg je. takde geng. nak borak pon dengan kucing2 ni je la. diaorang ni keje lain takde. makan tido makan tido gaduh. ala2 nak borak nak bincang dunia memang takde le. acha lagi le. dia lagi tak amik pot hal saya, janji perot dia kenyang. huh... dasar sungguh. kekadang rasa bosan je sensorang. obek bagi je saya keluar tapi nak keluar pergi mana? merayap tak tentu hala sensorang tu hishhh.. baik le saya dok rumah tengok tv makan baring tido. tak gitu??

eh.. ok lah. banyak pulak menulis kali ni. nanti kita tulis2 cerita lain pula ye. adiosssss....

Monday, December 22, 2014

one fine day... lamb chop & mash potato with black pepper sauce...







hello...
edisi makanan lagi nampaknya. kali ni buat lamb chop dengan mash potato pastu black pepper sauce. resepi korek kat internet semua dan diolah mengikut kesesuaian tekak dan bahan yang ada kat rumah. adaresepi yang guna ready-made black pepper sauce dalam botol tu tapi saya tak guna tu sebab takde. malas nak beli sebab rasa macam jarang je nak guna nanti expired je lebihan tu. so saya guna lada hitam biji pastu tumbuk sendiri. arghhhhh...ketang ketung ketang ketung makanya menjadi la. perap dulu daging tu dengan lada hitam, bawang putih, ketumbar sikit, jintan manis sikit, tumbuk semua. gaul dengan sos tiram dan gula garam sikit. gaul dan perap daging.

untuk sos pula tumis bawang putih, bawang merah (resepi kata bawang holland yang kuning tu, saya takde bawang tu), sos cili sikit, sos tiram dan semestinya lada hitam, tumbuk kasar2 je. letak kiub pati ayam sikit, bagi kicap sikit untuk gelapkan warna sos tu. bila dah masak, pekatkan dengan bancuhan tepung jagung. siap!!!! nampak macam susah je kan, tapi sebenarnya resepi senang je.

mash potato pon senang, rebus2, lenyek2, campur butter campur susu sikit, siap!!!!! broccoli tu rebus je la. tu pon kenkonon bercita2 nak buat pasta salad, tapi pikirkan malas, so takde la. huhuhuhuu....

saya buat ni masa hari wedding annyversary saya tu le. konon nak le surprise obek buat western dish konon, nak candle light dinner konon...the twist is, dah cun2 nak makan western tetiba ada nasik jugak dalam pinggan tu. hahahahhaa.. takde nasik kang tak kenyang obek makan. takpe la. candle light dinner begitu tragedi bila si culprit acha pergi sepak the candle holder. habis tergolek bergelap rumah. hoihhhh.. bikin spoil my romantik dinner la mamat tu. adoihai... end up makan je la bukak lampu macam biasa. acha...acha... betul2 dia ni tau. hehehhee... so pada sesiapa yang nak mencuba dipersilakan. takde oven pon takde..bakar je atas kuali biasa kat dapor. boleh je. okeh..selamat mencuba!

Thursday, December 18, 2014

alhamdullillah...it's our 4th year wedding anniversary...




alhamdulillah...

syukur kepada Allah SWT yang telah memanjangkan usia kami dan usia perkahwinan kami. hari ini 18 December 2014 telah genap 4 tahun lamanya usia perkahwinan. hehehhehee.. kalau ada baby kecik mesti dah sekolah tadika sekarang tapi takpe..belum dikurniakan rezeki ke arah itu. kita cuba lagi!!!!

apapon, sepenuh kesyukuran atas segalanya. Terima kasih Ya Allah atas kurniaMu. hambaMu ini berdoa semoga tahun2 yang mendatang akan lebih keberkatan dan kegembiraan.

berdoa, berdoa, berdoa..bersyukur, bersyukur, bersyukur...semoga peristiwa yang akan datang lebih baik dari segala segi.

aminnn...


Wednesday, December 10, 2014

one fine day... pecan pie...






hello...
lama dah tak tunjuk yang masak2 tu kan. masa ni masak pecan pie. first time saya try test cuba masak benda ni. menjadi juga nampaknya. sedap juga sesekali merasa makanan dessert omputeh ni kan. kemanisan boleh diadjust ikot tekak melayu la.. kalo nak manis lebihkan gula, kalo nak kurang manis kurangkan gula, sebab jika ikut resepi yang load dari page omputeh kebanyakkannya memang manis melantong. hehehehhee.... so, kepada sesiapa yang nak mencuba dipersilakan. makan dengan chocolate drizzle atasnya untuk menambahkan kesedapan dah kelemakan dalam tubuh badan. jangan risau, lepas makan esoknya kita pergi la jogging pusing taman 2-3 kali cukuplah kan. hehehehehhee....

saya pasti akan buat lagi lepas ni cumanya nak beli kacang pecan tu macam mahal je. walnut pon sama harga amboihhh... almond boleh tahan tapi kebelakangan ni macam semua je dah naik harga. ke memang macam tu? entah.  almaklum... saya ni jenis kedekot pahit sikit. tapi kalo terigin sangat beli juga la buat sendiri. nak cari  yang dah siap jual tak pasti pulak ada kat mana.

okeh..nanti kalo saya ada masak2 lagi saya tunjuk ye. adios.....



Tuesday, December 2, 2014

bayu berhembus di dinihari, kalau rindu bacalah entry ni...







assalamualaikum....

tu sapa pulak yang berskandal dengan teletubbies merah tu.. tak sesuai sungguh tengok kaki pon pose sepesen je. hahahhahaha..... what a sweet memories..

ok la.. lama betul rasanya tak menulis. sebulan lebih ye. macam2 hal la sekarang ni. janji nak buat baju dengan mama ashley pun tak pegi2 lagi beli kainnya. sure mengamok le minah tu. antara kejadia2 yang telah terjadi sementara hiatus tu...

1. handbag hilang. pelik sungguh. masalahnya handbag tu memang paling jarang diguna. tempatnya dalam laci je sekali nak pakai dah takde. pelik sungguh. misteri sampai sekarang. erghhhhh.... mana nak cari dah 1 rumah saya kumbah tak juga jumpa. wallahualam.

2. handphone rosak. tak boleh on, terus black out lansung. benci sangat. habis semua info dalam phone tu tak boleh nak amik. ingatkan battery rosak sekali bukan da. tak boleh on. camno tu??? contact numbers semua takde la sekarang. sekarang guna balik hp zaman dinasor dulu2 tu. hehehhe.. mujur juga ada handpone spare. pinjam hp acha le jawabnya. sekarang takde le nak wasap ke wecet ke ap ake. sms, call in, call out sajor. huhuhuhuuu...

3. pinggan pecah. dah tak complete dah dining ware saya. benci jugak. taktau camne boleh terlepas. alololooo..bukannya berat sangat pinggan tu entah la..dah takde rezeki nak buat camne. pecah terbelah 2 terus. terkejut dog saya. mujur takde serpihan kecil risau kot la ada nanti kena kaki bebudak kat rumah ni dah satu hal pulak. kuatkan hati jangan pikir bukan2. orang tua2 kata kalo pinggan pecah ada benda buruk nak terjadi nauzubillah mintak dijauhkan. percaya pon tidak, tak percaya pon tidak. wallahualam.

4. obek demam. kali ni terok punya demam. sampai gigil2. dia biasa la kalo demam meracau lebih. risau je. this year kerap pulak dia demam. tak cukup rehat agaknya. kesian obek. dia kalo demam manja terlebih. apa pon tak boleh buat makan pon nak suap. amboihhhhh..... bila obek demam, dengan saya sekali la tak boleh tido jawabnya. nak demah kepala, nak menjaga dia kot meracau mengigau. hehehhehe... masa dia mengigau tu rasa nak cubit2 je kan tapi takpe la... orang sakit le katakan. kejut je la supaya tak melarat mengigau dia tu. hehehhehe...

5. acha makin kurus. tak tau kenapa. makan macam biasa, poopoo macam biasa. tapi tengok maca kurus. bukan saya je yang perasan, hari tu ada orang datang rumah pon dah perasan dia kata acha kurus. owh.... saya tak pandai jaga acha ke sampai dia kurus. hari tu gemok sampai kena warning dengan doktor kata jaga makan janga ngemok sangat. agaknya dia dengar kot tu yang merajuk tu agaknya. sayang acha. asalkan sihat takde penyakit sudah lah. elly? mamat tu pulak makin gems... leher pon dah takde. ayoyoyoyooyyyooo... richard? seperti biasa dok la marah kucing luar yang datang. mengamok sampai diterajangnya pintu. alahai.. orang tu kat luar je pon. bayang pon tak masok ke dalam rumah tapi richard punya marah tu macamkan kucing luar tu masok katil dia. protective sungguh.

6.  kawan saya call..cakap dia further study. terus teringin tapi apakan daya. hui..yuran bukan sikit2. puluh ribu boleh buat beli kereta baru. huhuhuhuuuu... sedang mencari info camne nak buat loan ke ptptn ke apa ke untuk further study. sapa2 ada info bagitau la. jangan la kedekut info. hehhehehe... teringinya nak further study..... rindu pegang buku.

7.  payment seperti biasa asyik lah pending. ayoyoyoooo..pening makcik. apa la keje diaorang tu agaknya. puiiii.....

8.  saya jual brownies dan cheese brownies sekarang. hehehehhe.. kenapa? tak percaya? percayalahhhhhhh... sodap. masalah everytime buat mesti nak kena buat extra untuk diri sendiri makan. dah tu kalo asyik dok melantak brownies tetiap minggu badan camne? masa tu pakai girdle ke ubat kurus ke belom tentu menjadi. dah le pemalas senaman. rasakan la. eh... sesapa nak order sila la emel. echehh..macam le ada ornag baca blog ni. hehehhehee....

9.  masalah dunia, masalah dunia, masalah dunia... tu memang sentiasa ada. malas lah nak pikir. pikir ke tak pikir ke tetap la wujud dan kena hadapi. ya Allah... berikan kesabaran dan ketenangan kepada hambaMu ini supaya tabah menghadapi apa jua dugaan..

10.  miss all of you!

ok..tu je la kot untuk penulisan kali ini. semoga berjumpa lain kali. love you!