mari mencari....

Google
 

Monday, December 22, 2014

one fine day... lamb chop & mash potato with black pepper sauce...







hello...
edisi makanan lagi nampaknya. kali ni buat lamb chop dengan mash potato pastu black pepper sauce. resepi korek kat internet semua dan diolah mengikut kesesuaian tekak dan bahan yang ada kat rumah. adaresepi yang guna ready-made black pepper sauce dalam botol tu tapi saya tak guna tu sebab takde. malas nak beli sebab rasa macam jarang je nak guna nanti expired je lebihan tu. so saya guna lada hitam biji pastu tumbuk sendiri. arghhhhh...ketang ketung ketang ketung makanya menjadi la. perap dulu daging tu dengan lada hitam, bawang putih, ketumbar sikit, jintan manis sikit, tumbuk semua. gaul dengan sos tiram dan gula garam sikit. gaul dan perap daging.

untuk sos pula tumis bawang putih, bawang merah (resepi kata bawang holland yang kuning tu, saya takde bawang tu), sos cili sikit, sos tiram dan semestinya lada hitam, tumbuk kasar2 je. letak kiub pati ayam sikit, bagi kicap sikit untuk gelapkan warna sos tu. bila dah masak, pekatkan dengan bancuhan tepung jagung. siap!!!! nampak macam susah je kan, tapi sebenarnya resepi senang je.

mash potato pon senang, rebus2, lenyek2, campur butter campur susu sikit, siap!!!!! broccoli tu rebus je la. tu pon kenkonon bercita2 nak buat pasta salad, tapi pikirkan malas, so takde la. huhuhuhuu....

saya buat ni masa hari wedding annyversary saya tu le. konon nak le surprise obek buat western dish konon, nak candle light dinner konon...the twist is, dah cun2 nak makan western tetiba ada nasik jugak dalam pinggan tu. hahahahhaa.. takde nasik kang tak kenyang obek makan. takpe la. candle light dinner begitu tragedi bila si culprit acha pergi sepak the candle holder. habis tergolek bergelap rumah. hoihhhh.. bikin spoil my romantik dinner la mamat tu. adoihai... end up makan je la bukak lampu macam biasa. acha...acha... betul2 dia ni tau. hehehhee... so pada sesiapa yang nak mencuba dipersilakan. takde oven pon takde..bakar je atas kuali biasa kat dapor. boleh je. okeh..selamat mencuba!

No comments: