mari mencari....

Google
 

Wednesday, February 4, 2015

jalan-jalan langkawi....







hello...

lama dah tak menulis. berapa minggu dah kan. tapi tetap ada masuk baca2 blog kekawan. biasa la tu kan. sepanjang persenyapan ni, somewhere last week saya ada pergi ber-short holiday. wahhh gitu. kemana kita? ke langkawi..yahoooooo.... so, meh sini nak cerita serba sedikit kot2 dalam masa terdekat ada sesapa nak terpergi kan boleh buat panduan. agaknya lah. hehehehe...

pergi sekejap je 3 hari je. owh... sangat tak cukup masa okeh, sebab itinerary adalah penuh. ehh.. lepas jalan2 saya balik kampong ye. haa...ada nampak tulisan tu wahai penyebok?? ada je kaki menyemak suka mereport ko dah kenapa kurang kerja ke? sukati orang le nak ke mana pon, nak ke langit ke nak ke laut ke. yang ko suka sangat nak amik tau hal orang buat apa? lepas tu menyemak cerita kat orang. mulut macam tempayan. tudung melilit2 tapi hati busuk mulut lagi la mcm kawah. blog ini untuk dibaca oleh kekawan saya ye. yang kaki menyebok suka nak menyemak boleh blah. u know who you are. menyampah!

*tetiba sessi luahan panas hati pulak--benci penyebok!

ok, sambong2 balik. takde la pergi mana sangat. dah kata pergi langkawi, dengan angkatan makcik2 harus le terjah kedai pak aji mail tu kan. memborong cekelat katanya. periok belanga pinggan mangkok segala. huiii.. sapa la tu agaknya ye. bukan saya la tu. hahahahhaa... saya beli sikit je. harga coklat semua dah naik, walocamne pon masih murah le kalo nak dibandingkan beli kat kl ni. naik 3x ganda harga kat kl ni dari harga kat kedai pak mail tu... huiyoo.. tak caya pi try test tengok kat jasko huiii.... takpe2..nanti korang pegi ye.

cable bridge tak buka. sebab diaorang maintenance and upgrade bridge tu. nampak macam dia ada buat tambah2 apa benda ntah nak bagi lagi cantik dan selesa la tu kan. cable car jalan la. macam2 dah ada sekarang. sebelom naik cable car dia suruh tengok short movie dulu. hehehehe.. ala2 3d katanya. layan je la. ada ikan shark, ada macam naik roller coaster. ada juga yang menjerit masa tengok benda tu coz ala2 konon terasa macam naik roller coaster bebetol la gitu. haaaa.. lepas tengok movie kejap je dalam 5 minit macam tu baru le naik cable car. cuaca elok masa tu so sangat cantik.

then ada jenjalan kat pantai cenang pepagi tengok sunrise katanya. ramai orang jogging pepagi kat pantai. cantik sangat. makan? makan macam2 sampai sakit perot. huhuhuhuhuuuu...makan banyak macam2 tu la sakit perot. macam tu punya gaya makan jogging 16 pusingan pon belom tentu hilang kalori.  banyak tempat makan yang best2. harga makanan boleh tahan lagi, ada pergi makan kat pekan kuah, ada pergi makan laksa tepi airport. ada menu laksa ikan sekoq. saya ingat apa ke bendanya laksa macam ni. apa benda ni. owhhh..rupanya laksa ikan seekor. tu dia.. ikan sekoq katanya. hehehehe... dia laksa biasa tapi ada letak extra sekor ikan rebus dalam tu. ada laksa sotong goreng. wahhh.. hebat. arghhh.. kalo cerita pasal makan sampai bila pon tak siap. ada makan kat gerai tepi jalan. murah u olls... nasi kecik ada laok memacam baru singgit doploh sen saje. satu nasi + satu laok la dia dah siap bungkus2 kecik. kuih still 3 singgit. boleh la kan. nak murah camne lagi. nak murah lagi hilang akal namanya tu.  semua sedap. tapi hati2 ye pergilah makan kat kedai atau gerai yang nampak bersih. jangan pikir nak murah tapi kebersihan kena diberi perhatian juga. so far yang saya pergi semua ok.

pergi juga kat tempat helang besar tu. amboihhh..ramai sungguh orang amik gambar kat situ. korang kalo pergi amik la gambar lompat2 tu confirm cantik. hehehehehe.... sekejap je pon pergi. nasihat saya pergi tu bila book kereta sila la pilih orang yang betul, yang kami pergi pon orang ni tetap la nak melilit membelit customer. puiiii... kata minyak penuh, sekali masok suku tank pon tak sampai. kata parking airport free walhal kene bayar juga. kami tak kisah le kena bayar segala tu cumanya jangan le menipu. cakap je la terang2 kan senang, kita pon faham la. ni nak membelit je kerjanya ye tak pak daq... puiii.. dah tua2 pon nak menipu lagik. kitaorang isi petrol penuh avanza tu bila pulangkan still ada setengah tank. at least bagi la reimburse harga petrol yang setengah tank tu since ko pon dah membelit awal2..ini tak. jawabnya sekali tu je la deal dengan awak pakcik.

masa balik memasing beli macam nak pindah rumah. saya beli sikit je so ada banyak lebih extra kilogram untuk baggage. since beli ticket under one group so you all boleh share2 baggage punya kilogram. syukur kalo tak sapa yang terlebih baggage kena beli awal2 ye. boleh beli online atau pi je kat kaunter airport tu janji not less than 4 hours before awak punya flight. bukan apa, part2 baggage ni penting untuk makcik2 yang membeli tak hingat dunia ni kan. tau2 je tu dia... terlebih2 kilogramnya. so untuk selamat baik periksa awal2. kat sana ada weight station, so boleh timbang dulu. kot terlebih boleh kasi kuar sikit2 masok kat dalam hand luggage orang dalam group supaya timbangan boleh dikurangkan. gitu. jangan beli baggage extra last minit. nangis le nak membayar mahal. hehehehhee.... untuk kiraan asas, 1 box corell yang 3 tingkat besar tu ada dalam 7kg. haa.. sapa2 yang beli macma nak kenduri tu sesiap kira berapa kilo ye. tu belom masok coklat lagi tu. merasa la. masa saya pergi saya ok je sebab beli sikit. hehehehee.. sapa yang beli beg ala2 beg plastik tu korang pergi wrap la dulu. ada wrap counter kat sana bayar $10 je. lebih selamat barang tak hancur ke, koyak ke beg tu or apa ke kan.

so, sekarang hari2 dok mengadap coklat. bila la nak habis. dok berjemaah makan dengan acha si hantu coklat pon tak habis2 lagi ni. owhhh.... mmm..gitu le short holiday saya dan family. sekian terima kasih. hehehehhehee......

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI